I meni je ta knjiga bila odlična. Predzadnja koju sam pročitala lani (dobila pod bor), baš je nekako zaokružila tu, i čitalački čudnu godinu.
Inače Evaristo piše ženama koje su u društvu nevidljive mada su njihove sudbine ponekad bitinije od onih koje se mogu naći u velikoj knjizi Povijesti. Srećom je tu književnost! Osim što s protagonisticama ove knjige dijelim pripadnost manje privilegiranoj polovici čovječanstva, ne mogu pronaći puno čvrstih veza s njima. Opet bilo mi je lako uživjeti se u njihove priče. Jer riječ je o sudbinama koje su dio univerzalne ženske/drugo povijesti, trnovitog putovanja koje i dalje traje. Ipak sa svakom generacijom društva se polako mijenjaju, bar zapadna društva u koja se i naše ugleda. Djevojka, žena, drugo je roman koji govori o "izmima" vezanima za boju kože, spol, rod, podrijetlo, ali i odrastanju i sazrijevanju, te koliko god to malograđanski zvučalo "postavljanu stvari na svoje mjesto". Drago mi je da je bar čitalačka 2020. završila kako treba - odličnom knjigom.
Preporučam i Orwella, Pierrea Christina i Sebastiana Verdiera - zadnji strip koji sam pročitala u lanjskoj godini. Šteta što je kratak jer je fantastičan, poput biografije koja mu je predložak. Orwell je, naime, bio osebujna ličnost, a kao političko biće bio je desetljećima i više ispred svoga vremena, pa čovječanstvo i danas ima što naučiti iz njegovih djela.
Najveća vrijednost ovog stripa je svakako poriv koji sam osjetila da još više doznam o njegovom životu i djelima.
Lani sam pročitala više knjiga nego sam očekivala, ali na popisu pisanom baš za 2020. nisam uspjela prekrižiti sve naslove. Ne marim, jer godina je bila vrlo izazovna, na svim poljima. Zato je moja novogodišnja čestitka svima na pdf-u, mir, zdravlje, sreća i dokolica za nove čitalačke avanture!
A evo i moga popisa. Ispričavam se što o knjigama neću dodati rečenicu ili dvije - već sam o njima pisala, i ne samo ja, a tražilicom se lako poslužiti.
Bernardine Evaristo - Djevojka, žena, drugo
Tara Westover - Obrazovana
Elena Ferrante - Lažljivi život odraslih
Madeline Miller - Kirka
Elizabeth Strout - Olive, iznova
Margaret Atwood - Svjedočanstva
Olga Tokarczuk - Bjeguni
Ali Smith - Zima
Rachel Cusk - Lovorike
Annie Proulux - Izbliza: Planina Brokeback i druge priče iz Wyominga
(sad vidim - samo žene)
ne čitam puno publicistike, ali moji su lanjski apsolutni favoriti: