Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Da još malo reklamiram domaće autore:

Marko Gregur: Vošicki

Ovaj roman bi mi sasvim sigurno promaknuo da nije ušao u finale nagrade "Fric" pa se o njemu zadnjih dana malo više piše. I dobro da sam ga pročitala, jer je riječ o stvarno kvalitetnoj, slojevitoj i dojmljivoj knjizi, iako je u početku malo teže pohvatati odnose među likovima.
Roman o koprivničkom knjižaru češkog porijekla, Vinku Vošickom, njegovom životu, radu i prije svega opstanku u kojekakvim društveno-političkim uvjetima (1. svjetski rat, pa Kraljevina Jugoslavija, ekonomska kriza, 2. svjetski rat, poratni prevrati i događanja). Osim o Vošickom, ovo je još više roman o Koprivnici iz prve polovice 20. stoljeća, pojavljuje se dosta autentičnih povijesnih likova (između ostalog, zorno je opisan i atentat na kralja Aleksandra 1934., što me na trenutak podsjetilo na "Maratonce" ).
Autor je za ovu knjigu skupljao autentičnu građu, uspio je kontaktirati sina Vošickog (koji je, btw, fizičar i radio je u CERNu gotovo cijeli radni vijek) i njegovog posinka.
Na trenutke mi je bilo žao što u romanu nema više o profesionalnom radu Vošickog, doznajemo za Krležu i Karla Maya, ali nekako usput. Ali to je samo mala zamjerka.
Za one koji vole čitati knjige kao presjek jednog vremena, svakako preporučujem!
"Vošicki" je i dobio nagradu Fric za prošlu godinu - sasvim zasluženo. Uostalom, protagonist romana je osobno i surađivao sa Fricom

Jutarnji list - Marku Gregoru za knjigu o češkom doseljeniku Vošickom, suradniku Krleže, uručena nagrada Fric