Citiraj beatrice prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav,
Dugo pratim forum i puno vaših preporuka sam pročitala.
Svidjela mi se tetralogija od Elene Ferante , Eva spava, Naročito ljeti, Sol u moru, Vražji okot, Alias Grace, Gazela i Kosac.
Dosta čitam jer ne radim zbog kovida.
Imam pitanje. Možda se netko sjeća priče iz osnovne škole o Mrazu i Mraziću. To je Šuvarova generacija. Ako ima tako srarih ili ste sve mlade.
Zanima me tko je autor. Hvala
To je litvanska narodna priča. Ne sjećam se da sam je vidjela napisanu, ali sjećam se da je znala biti na radiju. Povremeno je puste i danas: https://radio.hrt.hr/ep/prica-za-laku-noc/238857/

Evo teksta (našla sam ga ovdje - to je netko prepričao iz glave: https://www.magicus.info/ostalo/pric...i-mladi-mraz):

Priča o starom i mladom mrazu 

Bijahu stari I mladi mraz. I gledahu oni jednoga drvosječu sa sjekirom kako ide u šumu I bogatog vlastelina u kočijama. I veli mladi mraz starome mrazu: "Hajde da se okušamo tko je jači. Evo ja ću uzeti ovoga drvosječu." Jer drvosječa bijaše samo u tankoj poderanoj košulji, dubokim poderanim čizmama I sa sjekirom na ramenu. I mladi mraz mišljaše da će takvog golog bijednika lako savladati. A stari mraz reče onda: "Dobro ja ću pokušati sa ovim vlastelinom u kolima." Jer vlastelin bijaše u velikoj toploj bundi sa rukavicama od debele kože I toplim čizmama sa krznom. Mladi mraz je naime mislio da je sa ovakvim ljudima jako teško izaći na kraj. I pritisnu oni oboje, mladi mraz drvosječu a stari mraz vlastelina. Međutim se pokaže da mladi mraz nikako da savlada drvosječu. Drvosječa je sjekao šumu I sve mu bijaše toplije. I koliko god mladi mraz pritiskao nikako nije mogao savladati drvosječu. Dočim stari mraz pritisne na vlastelina pa ga tako ophrva hladnoćom da se debeli vlastelin jedva pridigne sa svoga stolca u kolima. Konačno nakon nekog vremena oba se mraza ponovno susretnu pa veli mladi mraz starome mrazu: "Nikako da savladam drvosječu". A na to stari mraz veli: " A ja svome vlastelinu nisam dao da dahne od hladnoće pa ga vrlo lako savladam." I onda se oboje zamisle pa onda veli mladi mraz starome: "Nisi ti lako ophrvao vlastelina zato što si ti iskusniji mraz i pametniji od mene nego zato jer sam ja daleko naivniji od tebe što I priliči mojim godinama. Prema tome, nisi pobijedio zato jer si bolji od mene nego zato jer ja vjerujem samo u ono što vidim a ne kao ti I u ono što nikome nije jasno." Nakon toga oba se mraza upute dalje.