To je litvanska narodna priča. Ne sjećam se da sam je vidjela napisanu, ali sjećam se da je znala biti na radiju. Povremeno je puste i danas: https://radio.hrt.hr/ep/prica-za-laku-noc/238857/
Evo teksta (našla sam ga ovdje - to je netko prepričao iz glave: https://www.magicus.info/ostalo/pric...i-mladi-mraz):
Priča o starom i mladom mrazu
Bijahu stari I mladi mraz. I gledahu oni jednoga drvosječu sa sjekirom kako ide u šumu I bogatog vlastelina u kočijama. I veli mladi mraz starome mrazu: "Hajde da se okušamo tko je jači. Evo ja ću uzeti ovoga drvosječu." Jer drvosječa bijaše samo u tankoj poderanoj košulji, dubokim poderanim čizmama I sa sjekirom na ramenu. I mladi mraz mišljaše da će takvog golog bijednika lako savladati. A stari mraz reče onda: "Dobro ja ću pokušati sa ovim vlastelinom u kolima." Jer vlastelin bijaše u velikoj toploj bundi sa rukavicama od debele kože I toplim čizmama sa krznom. Mladi mraz je naime mislio da je sa ovakvim ljudima jako teško izaći na kraj. I pritisnu oni oboje, mladi mraz drvosječu a stari mraz vlastelina. Međutim se pokaže da mladi mraz nikako da savlada drvosječu. Drvosječa je sjekao šumu I sve mu bijaše toplije. I koliko god mladi mraz pritiskao nikako nije mogao savladati drvosječu. Dočim stari mraz pritisne na vlastelina pa ga tako ophrva hladnoćom da se debeli vlastelin jedva pridigne sa svoga stolca u kolima. Konačno nakon nekog vremena oba se mraza ponovno susretnu pa veli mladi mraz starome mrazu: "Nikako da savladam drvosječu". A na to stari mraz veli: " A ja svome vlastelinu nisam dao da dahne od hladnoće pa ga vrlo lako savladam." I onda se oboje zamisle pa onda veli mladi mraz starome: "Nisi ti lako ophrvao vlastelina zato što si ti iskusniji mraz i pametniji od mene nego zato jer sam ja daleko naivniji od tebe što I priliči mojim godinama. Prema tome, nisi pobijedio zato jer si bolji od mene nego zato jer ja vjerujem samo u ono što vidim a ne kao ti I u ono što nikome nije jasno." Nakon toga oba se mraza upute dalje.