Moram zahvaliti ini33 na ovoj preporuci. Pročitala sam
iGen J. Twenge (u paperback formatu, naručila s Amazona), a čitala sam je polako, uz druge knjige. Dakle, meni je ta knjiga pravo otkrivenje

Autorica je američka psihologinja, a za ovu knjigu koristila je četiri opsežne baze podataka ispitivanja trendova i ponašanja mladih kroz dulji vremenski period + intervjue s 20-ak mladih ljudi diljem Amerike. Trendovi i zaključci koje prikazuje su me zbilja šokirali, iako je sve to zapravo očekivano. Generacija koju ona naziva iGen je ona rođena otprilike između 1995 i 2012.
A trendovi su: kasnije odrastanje, manja težnja odvajanju od roditelja, veća sklonost sjedenju kod kuće, a rjeđe viđanju uživo s vršnjacima. Knjige i časopisi se čitaju sve manje. Skloniji su anksioznosti i depresiji (za ovo ima i konkretan razlog - premalo sna, zbog toga što više vremena provode uz mobitel). Važnost osjećaja sigurnosti - čak i u studentskoj dobi. Izbjegavanje konfrontacije s neistomišljenicima. Veća tolerancija s obzirom na rasu, spolnu orijentaciju ili religiju. Emocionalne veze s drugom osobom doživljavaju kao opterećujuće pa mnogi kasnije stupaju u veze, iako nisu protiv braka i djece. U politici, ne vjeruju strankama i skloniji su solo igračima (što dijelom objašnjava i Trumpov uspjeh kod mladih na izborima 2016).
Puno toga je primjenjivo i na hrvatsko društvo, iako ne baš apsolutno sve. Ipak, sličnosti su frapantne.
Dosta toga se objašnjava pojavom i korištenjem mobitela, tj. smartfona. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko su pandemija i lockdown utjecali na ubrzanje trendova koji su evidentno već postojali.
Na kraju knjige, autorica nudi i neke praktične savjete kako bolje razumjeti iGen generaciju i kako im pomoći da opstanu u svijetu odraslih u koji oklijevaju kročiti.
Mogu reći da mi je ovo jedna od najkorisnijih knjiga koje sam čitala u skoro vrijeme. Korisnih ne toliko u smislu praktičnog života, nego razumijevanja generacije naše djece i njihovog shvaćanja svijeta. I koliko nema smisla uspoređivanje u stilu "kad sam ja bila u tvojim godinama..." ili "u moje vrijeme je to bilo tako i tako..."