ma znaš što mene pojede? evo ljuta sam dok samo pišem, gdje kad se sjetim.
da netko drugi, bilo tko od ljudi koje poznajem 2, 3, 4 mjeseca ne pojede: niti zrno riže, mrvu krumpira, kruha, kukuruza, ikakvih žitarica, išta slatko, ništa voća, ništa povrće sa visokim GI.. morao bi se vezati uz nekoga ili uz nešto da ga vjetar ne otpuhne.
a nije baš da pri tom odricanju od navedenoga u zamjenu pojedem vagon jaja, mesa, slanine ili oraha..
svi bi se skinuli kile, ali ne i ja.
jedino što sam fino ispuhana. ali gujica je postojana.
ok, nisam vagala ni mjerkala koliko čega jedem, smatrala sam da se i previše odričem da bih još bila i gladna. znam, kupit ću vagu, reče sinoć na onom linku da to treba.
O tom sam ja pisala proteklih godinu dana. Nis' nije funkcioniralo.
I onda mi je teta nutricionstica rekla da pustim sve sto sam do sad isprobala i prebacim se na skroz uravnotezenu prehranu, ono kao textbook, barem na neko vrijeme. Izracunala mi je makronutrijente prema tezini (prvenstveno), zatim uzela u obzir dob i predmenopauzu, a onda odredila kalorije prema razini aktivnosti, izmedju ostalog.
I izgleda da se nesto napokon dogadja. Relativno polako, ali ide. Najbitnije od svega je da nisam u nekontroliranom plusu.
Prvo : tezina se gubi po cijelim tijelu. Nazalost , ne ide samo u djelovima koji su kriticni. Zapravo ide najmanje u podrucjima koja su kriticna.
Zao mi je, ali je tako. I ja bih rado da mi se sise manje, ali nd ide. Mjeri centimetre, mozda se tu nesto dogada.
Drugo-kolicina, odnosno kalorije.
Zao mi je, ali i bez toga nista. Jer ako uneses 2000 kcl u speku, jajima i avokadu...to je i dalje ocito previse hrane da bi tijelo koristilo vlastitu masnocu, a ne onu iz hrane.
pisi sto jedes, u gram,.prati kcal i makronutrijente
ne mogu. toliko sam frustrirana i male snage i trenutno se osjećam u vezi toga ko hebeni luzer jer se maltram od nove godine (s jednim, dva kraća prekida kad popizdim) i nisam u stanju od drveta vidjet šumu. samo sam si jadna i bog.
još mi jutros javljaju da mi stižu i crocse koje su mi najvjerojatnije premale
dat ću si vremena pročitati ono šta si linkala s razumijevanjem koliko uspijem jer je na engleskom. ako mi sjedne i nešto me prosvijetli složit ću si plan. nema za mene zime, vječiti sam optimist. smršavjeti je lako, nema koliko puta nisam smršavila do sada![]()
Kaae
Adio držim fige da pronađeš svoj način. I ja sam primjetila da su neke od nas kao i Đoković po nesvrstavanju![]()
To je teorija ketogene dijete u kojoj jako srezes ugljikohidrate pa onda tijelo prede sa glukoze kako goriva na masnoce, odnosno ketone.
Ketoza je zapravo sposobnost organizma da iz masnoca stvara ketone koji su energija .
Cilj ketogene dijete je uci u ketozu, prebaciti organizam na ketone i tada lakse ,te ketone dobivas iz svojh masnoca.
Prednosf ketoze je ta sto nema promjena secera u krvi koji zapravo uzrokuju glad ( jer su seceri na minimumu).
Ali moras srezati i kolicinu kalorija da bi organizam trosio vlastite masnoce, a ne samo one iz hrane.
Ali i kad si u ketozi moras paziti na kolicinu , odnosno kalorije.
Posljednje uređivanje od sirius : 17.07.2019. at 13:55
naravno da ne
sirius je sve vec fino pojasnila. a i cinjenica da kad ljude koji jedu puno UH, stavis na prehranu bez UH (max 30g dnevno) onda vrlo jednostavno dolazi do mrsavljenja
naravno, i ako paze da unesu max 1g proteina/TT, onda su definitivno u ketozi i kalorije se lako kontroliraju
Peterlin, probaj jednostavno promijenit svoju kuhinju, po receptima, dosta pohas i spremas zapeceno. smanji kolicinu skroba i preusmjeri na lisnato povrce
Nije meni pohano problem, jer ja nisam ljubitelj toga nego djeca. Problema su dva: količina (trebalo bi uzeti manji tanjur) i pekara (ljubiteljica peciva vrsta raznih). Znam ja da bi se puno toga riješilo da se vratim na način prehrane koji sam imala prije udaje (juhe, salate, škrob samo vikendom) ali eto - lijena sam, iako vidim da ću zbog zdravlja (kičma, stopala) morati nešto poduzeti po tom pitanju. Zato bi mi dobro došla tablica, da ne mislim i ne vrludam.
Meni osobno manji tanjur nije opcija, gladovati ne mogu, to ne znači da se moram prejedati. Samo kada je 2/3 tog velikog tanjura zelenjava onda je sve ok. Ponekada imam i problem doći do 1200 kalorija.
Sirius, hvala ti! Pitam zato što sam sama smršavila upravo zahvaljujući redakciji nezdravih ugljikohidrata (slatkiši i pekarski proizvodi), a puno više masti i proteina i pretpostavljala sam da sam i ja u ketozi, no na sistematskom pregledu mi u urinu (ili mokraći, zaboravila sam) nisu našli ništa ketona. Što znači da sam ipak drugačije smršavila.
Peterlin, deset kilograma stvarno nije puno. Tim više ako već duže održavaš tu težinu, znači da definitivno imaš kontrolu, što je super.
Sirius, vjerojatno je tako, možda sam povremeno i bila. Ja težim keto prehrani, ali i dalje svako jutro jedem veliku žlicu meda i dosta voća.
S velikom zlicom meda i dosta voca ti si sve samo ne keto.
Posljednje uređivanje od magriz : 17.07.2019. at 16:04
S tom zlicom meda i vocem ces tesko biti i u niskom UH - zlica meda ima oko 17g ugljikohidrata. Plus, voce... ako nisu bobice (u kojima isto ima UH), vec si presla dnevni keto limit.
Ja sam trenutno na 140-160g UH dnevno.![]()
![]()
Vidiš, nisam znala da je med toliko težak što se ugljikohidrata tiče. Dakle, da nisam ni jela voće, već je med dovoljan da nisam u ketozi... Ipak, i s tom velikom žlicom meda, mršavljenje polako napreduje, ne žalim se.
med je secer, obican secer. ima i korisnih tvari, ali u osnovi secer
Kužim. Zapravo, htjela sam reći da nisam bila svjesna da je i jedna žlica meda dovoljna da budem blizu limita za keto. Što se voća tiče, ma nije toga bilo previše. Cca dvije jabuke dnevno. Doduše, sad se puno častim lubenicom i trešnjama pa nema šanse da sam i blizu ketozi.
pa tablicu si sama slozi. ubaci u kalkulator omjere, kcal i makrose
ili jednostavno izbaci pekaru
znam, lako je reci, tesko odradit. i sama imam taj problem![]()
Posljednje uređivanje od magriz : 18.07.2019. at 09:13
zona je ok. imas knjigu (mogu ti posudit ako zelis)? u njoj ima jako puno recepata
Imam, fala...
Samo mi je teško uskladiti obiteljsku prehranu (s pohancima i faširancima) i ovo, ali snaći ću se. Ne dira me izgled (nije to nešto nakaradno, iako ima prostora za poboljšanje) nego sam svjesna da nešto trebam napraviti s tim viškom kila da rasteretim kičmu i stopala.
Ont. Do cilja malim koracima: umjesto sendviča sa sirom za gablec samo sir + breskva.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.07.2019. at 10:13
Pa mogla bi biti i opcija izbacivanja pohanaca i fasiranaca za cijelu obitelj, s obzirom da nisu bas nesto esencijalno ni za koga. Inace mi ponekad jedemo fasirance, ali bez prezli, a i nisu przeni. Skroz su dobri.
koja je razlika izmedu prezli i zobenih? zasto zobene? ukusnije?
ja poham 1-2x godisnje, pa nemam neko iskustvo
Posljednje uređivanje od magriz : 19.07.2019. at 06:15
Ja kad "poham", onda poham s blansiranim mljevenim bademima i jajetom. Pod pohanjem mislim na pecenje u pecnici, zapravo.
A u fasirance mi ne ide nikakvo punilo; radim ih samo od mesa (i zacina, eventualno luka).
Ako ću pohat, ne vidim nikakvog smisla da tražim "zdraviju" varijantu toga. Otprilike mi to dodje ko vegetarijanska sarma. Ono, čemu pobogu?
Pohanje u mljevene lješnjake nije zdravija varijanta, to je egzotičnija varijanta. Božedragi, kako to dugo nisam radila.... To mi je jelo iz faze prije udaje, hehehe.... Nakon udaje već puno manje![]()
Jelovnik za Valentinovo za 2 para ili jedan koji ne namjerava ništa drugo nego samo jesti!
Glavno jelo:
0,5 kg teletine – odresci, prilično tanki (zamolite profesionalca da to izreže, obično ih bude 4) - istući batom (ne prejako) posoliti s obje strane i potopiti u pac preko noći ili barem nekoliko sati.
Vinski pac:
2 dl slatkog ili polusuhog crnog vina (npr. Vranac ili sl.)
1 žličica senfa (može onaj sa grubo drobljenim sjemenkama, ali dobar je bilo kakav)
1 mala žličica vegete (ne pretjerivati)
1 mala žličica crnog pekmeza od šljiva (ravna, ne pretjerivati)
Sve dobro izmiješati i nasaftati meso u to.
Za paniranje:
5-6 žlica oštrog brašna (po potrebi)
2 jaja + 2 žlice hladne vode + malo soli
10 dag lješnjaka – prepržiti na tavici na suho, potom samljeti i dodati 2 velike žlice krušnih mrvica
Meso iz paca ocijediti na cjedilu i malo potapkati salvetom, da tekućina baš ne curi.
Panirati na uobičajeni način (brašno, pa jaja, pa smjesa lješnjaka i krušnih mrvica) i ispohati u dubokom ulju. Ocijediti na salveti da se ukloni suvišna masnoća.
Prilog:
Skuhati u slanoj vodi rižu (bez ičega).
Posebno skuhati brokulu u slanoj vodi.
Umak:
Tekućinu u kojoj se pacalo meso prokipiti sa ½ žličice jestivog škroba ili mekanog brašna (da se poveže). Dodati PLOŠKE limuna (nek se vide).
Ugrijati tanjure i na njih posložiti (odvojeno, da se vide svi sastojci):
Odrezak, pokraj toga brokula, pa hrpica riže, pa umak. Ostatak umaka servirati u posebnoj posudi.
Odvojeno servirati minijaturne kukuruzne klipiće i kisele krastavce.
Od pića preporučuje se crveni šampanjac.
Desert:
Turbo sladoled od jagoda
1 konzerva jagoda – 0,5 l
20 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag
1 dl mlijeka
Jagode i njihov sok staviti u visoku posudu (nekoliko komada ostaviti sa strane cijelih, za dekoraciju) i procesirati štapnim mikserom. Treba ih usitniti, ali NE pretvoriti u pire!
U drugoj posudi istući šlag, dodati mlijeko i šećer u prahu. Pomiješati sve zajedno i smrznuti. Ukrasiti preostalim jagodama.
Dobar tek!
Napomena: Nemojte zaboraviti svijeće!
Iako je sve ovo fino i divno i krasno, radi ukupnog dojma, bolje Vam je da se ne prejedete!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.07.2019. at 14:34
Moja piletina s bademima, iz pecnice, nije zamjena za pohano, vec nesto fino sto ponekad jedemo, kad mi se da petljati s tim.
Pohano u principu ne jedemo nikad, osim kad mi je mama tu pa mozda jednom ispoha piletinu i/ili svinjicu. Ponekad pojedem(o) nesto pohano negdje vani, ali onda to svakako nije zdrava varijanta, vec jedina koja nam se nudi.
Kcer je neki dan zapela za pohanu piletinu u obliku dinosaura... u meksickom restoranu, da bude jos gore.![]()
Ne znam dal da se outam ili ne al ajd hoću.
Nikad u životu nisam spohala nijedan komad mesa. Kako nije moja mama nama tako ni ja ne poham svojima, ne želim prekidat tradicijuU mom kraju se inače baš i nije jelo pohano meso.
Em nismo ljubitelji pohanog, em nije zdravo pa rekoh čemu![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.07.2019. at 10:14
Ja poham piletinu dosta često, ali moji sportaši to "potroše" za čas.
Peterlin ja se prejela od čitanja
Dobro zvuči, šalim se malo.
Samo bolje ne stavljat takve recepte na ovaj topic![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.07.2019. at 15:44
Super ručak, Peterlin!
Muža ću dočekati s njim
Nije to za svaki dan, ali za posebne prilike je baš pravi. I nije to jako kaloričnopotroše se te kalorije...
Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.07.2019. at 09:35
Nikad nisam ni pohala ni jela pohane batke, a ni zabatke. Nemam ja povjerenja u to. Nema šanse da bi bilo pečeno u sredini.
Poham samo čisti pileći file, jako tanko narezan, uglavnom za put.
Hajde lijepo s receptima na -recepte.
Tu se neki trude jesti manje.
I mene si, Peterlin, baš razveselila.![]()
Pokušavam iskoristiti vrućine da što discipliniranije jedem, nadam se da će mi aktivni godišnji odmor u tomu pomoći. Ipak, mislim da ću za još preostali špekec na leđima i oko struka morati krenuti i s nekim ciljanim vježbama. Došla sam do željenih 62 kg i mislila sam da ću s tom kilažom biti kao štap. Istina, ne trljaju mi se više bedra dok hodam, no i dalje imam šlaufe s bočne strane trupa, onako udubinu sa svake strane par cm ispod razine grudnjaka. Vjerojatno je to još preostalih nekoliko kilograma. No vjerujem da bi vježbačice o tome dosta znale.