da, doma vježbam. probudila sam se u 5 pa sam odradila rano vježbanje. srećom, jer je baš bio pritisak poslije.
da, doma vježbam. probudila sam se u 5 pa sam odradila rano vježbanje. srećom, jer je baš bio pritisak poslije.
prvi tjedan gotov. hrana i vježbanje po planu. idem u drugi tjedan..4x vježbanje i hodanje. hrana bez uh. nisam gladna i osjećam se ok. voda je otišla, 2.5kg. nastavljam dalje.
Realno ako je netko mjesecima na dnevnom unosu ispod 1000kcal ići će kile dole stogod pisali o hormonima, intoleranciji, vježbanju, ketu ovom-onom itd.
Samo 1000kcal mjesecima zahtjeva ozbiljnu disciplinu I nije lako za izdržati. Onda ljudi radije balansiraju na rubu kalorijskog deficita a često ga i promaše. Pa je onda puno jači utjecaj metabolizama i sl...
hvala, cure!! znam da je to samo voda, ali lijepo je više ne vidjeti prvu brojku 9. drugi trening odradjen. hrana dobra
Posljednje uređivanje od zeljka231 : 31.05.2022. at 18:27
još uvijek sam aktivna. ušla sam u treći tjedan vježbanja. još uvijek bez uh. ovaj se tjedan nisam vagala jer su mi dani prekrcani, ali važem se idući ponedjeljak da vidim kako stojim. malo štekam s brzim hodanjem, ali hodam dosta.
Jako sam se razveselila kad sam vidjela da je tema bila aktivna dok me nije bilo. Željka, kako ide? Kako je s ostalima?
Meni ponovno treba motivacije za novi polet, premda sam ok s kilogramima, ali počela sam malo jesti slatko i rapidno mi se povećala želja pa sam opet odlučila biti disciplinirana.
Postavljala sam tu prije godinu i pol o težini i donjoj granici. U međuvremenu sam dosta toga doznala sama o sebi i svom tijelu, uspijevala sam biti oko 60-61-62 kg. Najbolje se osjećam sa cca 60-61 kg (171 cm visoka, 40 godina), najmanje što sam imala je 59.5 kg i neki se slabašno osjećam. A trenutnih 63 kg bi mi bili ok, ali vidim da me slatkiši, čim sam ih malo uvela, sve više vuku i da je tendencija definitivno debljanje.
I dalje nisam vježbačica, ali za moj ritam života duge šetnje su najbolji tip rekreacije. Treba mi taj odmor za duh i tijelo.
Danas sam se najela slatkiša pa sam se sjetila ove teme i koliko me motivirala. Evo me opet po motivaciju!
Dokle god netko diše i krv kola žilama kemijska energija se pretvara u neku drugu, osim ako neki ovdje nisu ovladali umijećem fotosinteze. Ili su nadvladali zakone očuvanja energije. iIi možda idu na nuklearni pogon![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.12.2022. at 20:40
Mila majko prije svega bravoo
A za šećer znaš i sama, što ga manje konzumiraš, manje za njim žudiš.
Možda bi neko slatko groždje bilo zdravija zamjena za rafinirane slatkiše, čokolade, bonbone, kekse....ili svježe datulje..
Oboje je fakat slatko, pa treba pazit i da se s tim ne pretjera.
Sretnooo!
Malo kasnim s odgovorom, ali vidim da se u odgovorima nije spomenula Tvornica zdrave hrane.
Mi tamo kupujemo svježe iranske datulje, izvrsne su, a i jeftinije nego u Konzumu i Intersparu. Upravo sam provjerila, još uvijek su po 19 kuna, što je izvrsna cijena.
Možeš ih naći u njihovim hladnjacima, a imaju i dostavu.
Moj bazalni metabolizam - 350kcal = 950kcal, a da imam 40kg više bazalni bi mi bio samo 370kcal viši (naravno sve su to aprokimqtivne kalkulacije temeljem spola dobi i kg, no okvirno su sasvim dovoljne za "matematiku")
U ketozi se baš suprotno napisanom troše masne zalihe odnosno stanice prelaze na ketone kao "pogon" a nastaju razgradnjom masti
Itd...
Hvala ti, draga Lili, tebe sam se često znala sjetiti i tvojih mudrih savjeta
Ajme hvala tidrago mi je ako sam imalo pomogla.
Baš jesi! A datulje, uf, iskušenje samo takvo... Pokušavam ih trenutno izbjegavati da se malo odviknem od tako slatkih okusa.
Posljednje uređivanje od Mila majka : 11.11.2022. at 16:27
Danas nisam što se tiče hrane ništa slatko jela, napravila skoro 18 000 koraka i zadovoljna sam.
O pa to je mrak broj korakai još bez slatkoga
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.11.2022. at 20:43
Osnovnoškolski mi smo heterotrofi koji energiju za život dobivamo hranom. Znači, ako je nema dovoljno u hrani trošimo zalihe ako nema ni dovoljno zaliha umiremo. I to je činjenica i činjenica je da uz sve rezistencije i intolerancije i ino - dugoročni kalorijski deficit neumitno rezultira gubitkom kila. Tako da... u konačnici, kad se stvari ogole do kraja, svodi se na to. Ostalo su metaboličke finese. I ako ćemo baš ići u detalje, koliko me sjećanje služi, glukoza je nužna isključivo mozgu ostale stanice mogu raditi sasvim dobro i bez nje.
Što sam i napisala, dugoročno ispod 1000kcal dnevno i kile sigurno idu dolje, nisam napisala da je to lagano, dapače.
Može (ne)čuvati koliko god hoće viška ali ako ima manjak još uvijek me zanima kako će ga skaldistiti u plus kg. Čekam napeto to objašnjenje: hormoni glukoza inzulin... I odakle onda ta energija ak nije hrana a nisu ni zalihe u organizmu jer se ne mrsavi? Već sam pitala je li u pitanju fotosinteza? Nuklearni pogon? Perpetuum mobile? Nešto cetvrto?
Ma ono car je gol, tko jede manje nego mu treba mršavit će. Koliko će dugo izdržati i zašto je drugo pitanje, no ovdje neki konstantno i ovu najelementarniju činjenicu na temu "pretjerana tezina" dovode u pitanje. Je "matematika ne vrijedi". Aha...
Ja sam bila na 62 kg ljetos i to mi je bila idealna težina, odlično sam izgledala. Međutim, onda je umro svekar, pa sam nakon mjesec dana imala i spontani pobačaj i počeli smo se i muž i ja prejedati. Ja više ne pamtim kako su nam prije izgledale večeri nakon uspavljivanja djece, bez hrane. Jer već neko vrijeme navečer samo jedemo i gledamo filmove. Oboje smo nabili 10-ak kg u tako kratkom roku. Krenuli smo u teretanu ovaj tjedan, nadam se da ćemo se oboje brzo vratiti u normalu.
Silly, meni su izvrsne one iz Interspara, iste imaju i u Kauflandu.
Iz Irana su, prefine, mekane.
Bez aditiva i konzervansa.
Kutija je u kombinaciji smedjkasto-zelene boje, piše na njoj Al-Zehram.
Nećeš požaliti.
1600 je 60% više od 1000
I recimo 400kcal više od mog bazalnog (a I taj moj bazalni je krajnje okvirni izracun i moze bit i dosta nizi)
Budi na 1000 kao što sam napisala 6 mjeseci pa javi rezultat
PS "jednostavno" je različita rijec i ima različito značenje od "lako". Pa ako kazem da je nešto jednostavno ali nije lako nemam namjeru dalje argumentirati s odgovorima koji zapocinju s "da je jednostavno i lako..." uglavnom zakoni fizike i dalje vrijede i za ljude pa nemam dalje nista za dodati.
Svodi se na kalorijski deficit kao osnovu mršavljenja.
Ali lakše je to interpretirati kao lijenost (molim citat gdje o pise) pa onda odbaciti sve to jer zločesti neki druge zovu lijenima...
Riri draga,
Pa šta vam se sve ružno izdogadjalo u zadnje vrijeme, moralo je negdje izbit. Bitno da ste vas dvoje zajedno u svemua riješit ćete već kile.
Datulja ima i u Konzumu, ali su mi ove iz Interspara sočnije, krupnije i mekše. Međutim, teško se kontrolirati pa ću se malo držati podalje.
Riri, čula sam od puno ljudi istu priču: dječicu na spavanje i onda opuštanje uz frižider. Deblja se lakše u paru, ali se u paru lakše i mršavi
Je baš si ih dobro opisala sočne, velike i mekane.Njamaa...
Doktori će itekako preporučiti 1000-1100 kcal dijete. Ako netko treba dugoročno potrošiti višak od 400.000kcal koliko je ca 50kg masti viška. Pa računajte koliko je to dana dijete uz 600-ak kcal deficita dnevno.
Moram dodati. Osjećaj gladi uopće nije loš kada znaš da ju osjećaš svojom voljom, da time činiš dobro svome tijelu i da imaš hrane da suzbiješ glad kad to budeš trebala.
Kako lijepo opisujete te datulje, sva sreća da ih ne volim.![]()
Ma, dovest ćemo se u red. Poklopile su nam se loše stvari u kratkom vremenu, a bile bi teške sve i da nisu išle jedna za drugom. Valjda je onda bilo najlakše obaviti sve što moraš, pa na kauč s hranom... Sad smo počeli s teretanom, ne možemo nažalost skupa, ali podržavamo se u obliku preuzimanja djece jedno od drugog i slanja slika i rezultata iz teretane haha.
Riri, ja sam htjela skinuti 3-4 kg, a od 1.10. do danas sam na -7 (i sad moram stati), bez imalo gladovanja i sl. Izbacila rižu (i sve ostale žitarice), krumpir, batat. LCHF način prehrane, ali ne s toliko masnoća, ne volim ih... Ako se uz vježbanje odlučiš i na ovakav način prehrane, ti si do kraja godine opet ona stara. Iako ćeš se večere ipak morati odreći.
I žao mi je zbog svega lošega što vam se dogodilo. Sad je vrijeme da stvari krenu nabolje.
A datulje...bolje da ih nemam u kući, obožavam ih. Meni su super i one iz dm-a, slične su onima iz Spara.
Bravo Freyja za skidanje kila!![]()
Meni LCHF ne odgovara nikako, probala sam dvaput i oba puta sam se osjećala bolesno. Trebaju mi ugljikohidrati valjda jer sam po cijele dane u pokretu. Moguće da je i do toga što sam zbog zdravstvenih problema izbacila već gluten, mliječne proizvode, skoro sve vrste mesa.. pa mi onda još izbacivanja teško padne, ne znam. Nekima odlično odgovara, mama mi je na LCHF prehrani sad mjesec dana i kaže da se nikad bolje nije osjećala.
Da, tako i ja. Cijeli dan nisam umorna. Ali meni isto prije nekoliko godina nije odgovarala jer sam ubacivala dosta masnoca, a one su mi bas smetale. A jaja ne volim. Tako da je poanta u tome da se jede puno razlicitog povrca, a meso i riba pomalo.
Ma naci ces vec neki svoj nacin, samo polako i strpljivo, i bez vecere.
I meni LCHF odgovara, premda jedem i voće i med pa nije to pravi LCHF. nakon puno, puno godina otišlo mi je salo s trbuha, što čisto sumnjam da bih uspjela postići s onom količinom pekarskih proizvoda koliko sam ih jela prije 6 godina.
A koliko kilograma sada imaš i koji ti je cilj? Kod mene nije išlo brzo, vrh je bio 2 kg mjesečno.
Sada sam na 59 kg, visoka sam 165. Nemam zapravo neki cilj, želim održavati ovu težinu. Vidim da mi to više nije tako jednostavno kao prije desetak godina, čim se malo opustim, kile se slažu (imam 46 godina). Ovo sam ljeto imala 65 kg, a to je malo previše na moju visinu. A rješenje vidim samo u tome da se važem svako jutro što sam godinama i radila i onda odjednom prestala. A to je zapravo najbolji način da se težina kontrolira (tj. da vidim jesam li s nečim pretjerala). Zapravo, želja mi je ne ići iznad 60 kg.
Dok sam bila mlada, uvijek sam imala između 50 i 55 kg, ali sada se s tom težinom ne osjećam dobro.
Otežavajući faktor su MM i klinci, svi su jako mršavi, a stalno jedu.Bilo bi lakše da nema sve te fine hrane u kući.
Posve razumijem, i meni bi bilo lakše da nemam hrpu slatkiša doma ili da imam vremena za saniranje štete tipa ako se prejedem poslijepodne da mogu navečer u neku žustriju šetnju pa da bar malo više kalorija spržim. Da, vaganje svaki dan je i meni najbolja metoda. Mene, osobno, to motivira.
Svakodnevno vaganje bi trebalo uvesti kao zlatno pravilo. Znaš na čemu si. I sjećam se kad mi je frendica jednom rekla (poprilično krupna) da je najviše pogriješila (kad se počela debljati) što si je kupovala veću/širu odjeću. To je zamka jer se onda dobro osjećaš u toj odjeći, ništa te na zateže i nemaš osjećaj koliko si kila dobio. A ako ne staneš u staru odjeću, znaš koliko je sati, malo je vjerojatno da se smanjila u sušilici.![]()
Malo je ispalo nejasno na kraju - da nismo konstantno okruženi mogućnošću da jedemo više nego nam je potrebno ne bi postojao problem debljine. Kao što ga i nema u društvima koja nemaju obilje hrane. Ne zazivam ja takvo društvo ali rec da to nije "samo " matematika - možda nije samo ali u konačnici i na dulje staze fundamentalno je.
Upravo tako. Pustimo na stranu
psihu i hormone.
Udebljati se možeš samo I jedino od viška hrane.
Možemo filozofirati do besvjesti, ali samo jedno je točno.
A ja taaako volim jesti. Ja taaako volim hranu. Svakakvu. Ali ne volim biti debela. Pa se odrzavam na gornjoj granici svoje normalne težine. Nije lako, i često sam gladna. I sad. Zato ću nam skuhati fini ručak. Pa neću biti gladna![]()
Joj, da, tako sam ja u godinama debljanja nosila suknje na gumu, uf, koji zez...
ja malo gore, malo dolje, ali se borim.. još uvijek nemam kontinuitet pa nema rezultata..ali cilj još uvijek imam. vjezbam i pokušavam jesti bez prejedanja.. vikend me uglavnom zezne pa kao da uvijek krecem ispočetka.. računam da sam si dala godinu dana.. a o broju kila za skidanje bolje da ne razmišljam jer gubim motivaciju. samo naprijed pokušavam gledati..
Posve te razumijem, došla sam od 97 kg do današnjih 62 kg, dug je to put, i nije samo dijeta koja traje x mjeseci jer da je tako i da sam se vratila na stari način prehrane (slatkiši i puno pekarskih proizvoda), brzo bih vratila staru kilažu. Meni je jako pomoglo što sam gotovo posve izbacila kruh, tijesto, žitarice, s prebacila se na orašaste plodove, sireve, meso, ribu, dakle, hranu od koje nisam konstantno gladna, kako sam bila dok sam jela puno slatkoga. I s maksimalnom težinom ja i dalje nisam imala osjećaj da jedem koliko bih mogla, al da sam stvarno jela kolko god imam apetita, vjerojatno bih došla i do puno veće kilaže.
Svatko mora sam u sebi naći neku motivaciju. Za mene su to bile planine. Dosta mi je bilo toga da se svi penju s lakoćom, s ja sva preznojena, crvena i zapuhana i spooora.
I nema više te Milke zbog koje bih se vratila u to tijelo.
Bravooo Mila majko to je stav
Ja bih trebala naredna 2 dana zbog utrke na carboloading, a meni to muka jer nisam ljubitelj riže, tjestenine, pizze. Jedino volim krumpir od konkretnih UH.
Al morat ću nešto maznut s ekipom da napunim rezerve glikogena. Pizze se bojim da mi probavu ne smrda jer je tu i putovanje, koje mi samo po sebi poremeti probavu. Nešto ću već ubacit u kljun
Datulje sam ponijela ako me ulovi potreba za slatkim![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.11.2022. at 22:48
Mila majka, upravo to, to je proces koji nema rok trajanja. Ja sam bila stvarno pretila osoba prije par godina i namučila sam se dok sam došla na normalnu kilažu. Skinula sam tad 40 kg. Ali u biti proces nikad nije prestao, ja i godinama nakon tog užasnog emocionalnog i zdravstvenog kolapsa i dalje svjesno radim na svom mentalnom zdravlju koje me tad i dovelo do toga, odnosu prema hrani i prema važnosti svog fizičkog zdravlja itd.
Sad sam imala taj pad, otišla 10 kg u plus i dobro, nema veze, dogodi se valjda. Ali baš to mi i pokazuje kakav je to proces koji možda nikad neće ni proći. Mislim da kad se jednom ode u pretilost da se mora cijeli život paziti.
Ja sam počela i nastavila s teretanom, ne jedem više iza 7 ništa, samo popijem čaj. -2 kg zasad, prošlo je 10-ak dana.