Stranica 50 od 56 PrviPrvi ... 404849505152 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,451 do 2,500 od 2817

Tema: prekomjerna težina

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Riri, to je mrak rezultat nakon 10ak dana i super da si tako brzo krenula rješavat taj višak.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Riri, onda je naš put sličan, i ja sam skinula 35 kg i sada se trudim to održavati. Da, to je životni odabir, jednostavno moramo paziti što jedemo i to je to. Negdje sam tu na forumu pročitala nešto vrlo pametno i točno: ne možeš se hraniti kao što se većina ljudi hrani, a onda očekivati da ćeš izgledati bolje od većine. U nekim godinama jesti što ti se god jede i koliko ti se jede i usput biti vitak jednostavno ne ide zajedno. Takvo je bar moje iskustvo.
    Lili, tvoje me priče baš motiviraju. Pretpostavljam da ugljikohidrate trebaš pred neku utrku. Da, i mene bi pizza sprčkala, općenito me tijesto zaštopava.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Drago mi je Mila majka

Da, trebam uh sutra za maraton, pizza me zaštopa, no s obzirom na tremu i uzbudjenje koje me drži, probava je proradila od nervoze

Nema šansone, iza 40te pogotovo, jest šta i kad ti padne na pamet i ostat fit. Zdravlje je prioritet o kojem treba vodit računa, puno više nego estetika. Kad to čovjek posloži u glavi, onda se taj pristup zdravijem životu odrazi i na dobar fizički izgled.

Lakše doduše reć nego primjenit.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Slažem se Mila majka, tako je i kod mene zapravo. Ima ljudi koji mogu kako god im se jede pa su opet mršavi, ali nažalost nisam jedna od njih, ti geni su otišli mojoj sestri.

Sretno na maratonu Lili!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala Riri.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.11.2022. at 07:03

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se Mila majka, tako je i kod mene zapravo. Ima ljudi koji mogu kako god im se jede pa su opet mršavi, ali nažalost nisam jedna od njih, ti geni su otišli mojoj sestri.

Sretno na maratonu Lili!
    Riri mislim da su takvi rijetki.
    Nedavno mi je jedna klijentica sa zavidnom linijom rekla kako jede koliko god hoće, ne bavi se sportom ok dosta je ovako aktivna.
    Dalje kroz razgovor smo zaključili da recimo njoj je vrećica ledovog graška dovoljna za dva ručka i još ostane, da je skuhala za njih četvero tipa pola vrećice graška i 4 faširke i da je ostalo(djeca 14 i17god), da za doručak pojede kavu s keksom, večeru rijetko. Al jede koliko hoće.
    Mislim samo da ljudi nisu svjesni koliko jedu, ni ovi koji jedu malo a i ovo koji jedu puno.
    Ima naravno iznimki, i jednih i drugih.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Kosjenka, istina, ima nešto i u tome.
    Ja sam si sad kad sam se udebljala baš pisala što i kad jedem. Što je najgore, to nije uopće bila neka nezdrava hrana (nju sam odavno izbacila), niti je bilo previše kalorija (bilo je dosta, ali nije bilo toliko puno da bi baš 10 kg natukla), ali je bilo krivo posloženo i krivo vrijeme.
    Ja sam otprilike 2/3 cjelodnevnog kalorijskog unosa pojela navečer, užas. Točno sam znala da to vodi debljanju i da ne trebam, mislim pa svi to znaju, ali ne, opet sam to napravila.
    Ništa, sad sam krenula, smršavit ću opet.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naravno da treba vidjeti koji sastav i dnevni raspored tih 1000kcal odgovara nekom s obzirom na trenutni metabolizam i eventualne probleme no rekla bih da je otprilike 95% osoba koje imaju prekomjernu težinu stvarno uvjereno da će umrijeti od gladi na 1000kcal. A neće, bar ne prvih 6 mjeseci dijete.

Jer nikad ne naprave ovu jednostavnu računica koliko zaliha kcal se krije u nakupljenim kilogramima masti. A to je obično sasvim dovoljno za poveci broj mjeseci u deficitu.

Uostalom na ovu raspravu me potakla ironična tvrdnja Kae da ona kao ne zna "matematiku" jer nije istina da ako si u deficitu da kile idu dolje. Niti da su gore išle suficitom. Znaci ne postoji zakon fizike po kojem je netko hranom unosio manje kcal nego je trošio i svejedno se udebljao, pogotovo 25kg koji sigurno nisu samo "voda". Ali lakše je pisati ironične komentare o "matematici" nego si priznat da si negdje vjerojatno ipak pogriješio u matematici, ili da si krivo brojao kcal ili da ti je dnevna potrosnja manja od tog. Ili je stvarno da kod Kae ne vrijede zakoni fizike koliko su trenutno znani. Nema treceg

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Uostalom na ovu raspravu me potakla ironična tvrdnja Kae da ona kao ne zna "matematiku" jer nije istina da ako si u deficitu da kile idu dolje. Niti da su gore išle suficitom. Znaci ne postoji zakon fizike po kojem je netko hranom unosio manje kcal nego je trošio i svejedno se udebljao, pogotovo 25kg koji sigurno nisu samo "voda". Ali lakše je pisati ironične komentare o "matematici" nego si priznat da si negdje vjerojatno ipak pogriješio u matematici, ili da si krivo brojao kcal ili da ti je dnevna potrosnja manja od tog. Ili je stvarno da kod Kae ne vrijede zakoni fizike koliko su trenutno znani. Nema treceg
    Dakle, kod "zdravih" ljudi (koji nemaju ozbiljne dijagnoze i poremećaje u organizmu) apsolutno stoji to što si navela: deficit kile dolje, suficit kile gore. Jednadžba je takva, sviđala nam se ili ne.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, kod "zdravih" ljudi (koji nemaju ozbiljne dijagnoze i poremećaje u organizmu) apsolutno stoji to što si navela: deficit kile dolje, suficit kile gore. Jednadžba je takva, sviđala nam se ili ne.
    Pa kod svih ti to stoji.
    Stavi bolesnog čoveka u logor bez hrane, i da vidiš da će mu kile ići dole- dok bude živ, jel.
    Ili ono, amputiraj nekome nogu, sačuvaj bože, pa će izgubiti koliko, 15- 20% težine? Da ne idem dalje u besmisao.
    Ako je nešto istinito ne mora biti jednako upotrebljivo i korisno?
    Uopšte nije jednostavno niti standardno odrediti nekome koliko kcal treba manje da uzima da bi i gubio težinu i ostao i zdrav i produktivan.

Možda ta tvoja prijateljica ima drugačije prioritete. Ili jednostavno poznaje sebe, pa su to tebi izgovori, a njoj dovoljno objektivni problemi. A možda jednostavno voli da drami, nije da nema i takvih

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Možda ta tvoja prijateljica ima drugačije prioritete. Ili jednostavno poznaje sebe, pa su to tebi izgovori, a njoj dovoljno objektivni problemi. A možda jednostavno voli da drami, nije da nema i takvih
    Nope, ona sama kaže da je lijena i inertna, da joj fali volje ("ne da mi se" mode), da ima volje da bi se već organizirala. Natukla je 30kg+ tijekom prvog (i jedinog) porodiljnog (niskog rasta) i tako to vuče sada. Nezadovoljna je prvenstveno radi zdravlja i jer je ograničena u nekim stvarima, al još fali volje.
    Ne drami uopće, sama sebi je smiješna s izgovorima
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.12.2022. at 14:27

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajde. Dijeli savjete.
    Ja preko tjedna se trudim, vježbam ko sivonja, pratim unos kalorija ali vikend me ubije. Ovaj je još i produženi plus menstruacija.
    Sutra ni neću na vagu.
    Ali koliko je to puno. Jači ručak s ugljikohidratima i nešto slatkiš. Ok, sinoć sam i večerala sendvič ali i dva sata peglala nakon toga.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Vidiš, meni je recimo teže tjednom nego vikendom. Najveći problem mi bude naći to dodatno vrijeme u danu za trening i za skuhat si nešto za ured. I tu najlakše skrenem s puta, ako si ne pripremim hranu za posao. Pa onda naručim neku salatu, što kao nije strašno, ali svaka naručena salata će sigurno imati više kalorija i aditiva nego nešto što sama pripremim.

Zasad uspijem naći to vrijeme nekako, iako ponekad izgubim dio sna zbog toga, što isto nije idealno ali ajde... Pazim na unos vode, meni je godinama već problem to što ne osjetim da sam žedna, sad me aplikacija podsjeća na to.

Menstruacija i mene dotuče. Odnosno pms. Toliko gladna budem i toliku želju za šećerom imam da se svjesno trudim izbjegavati sva mjesta gdje mi je lako dostupan, jer znam da bih poklekla.

Još jedna stvar koja se meni pokazala jako važnom u održavanju težine je test intolerancije na namirnice. Za neke namirnice sam znala da mi prave problem jer sam imala očite fizičke znakove (osip, problemi s probavom, glavobolje...), ali za neke sam saznala tek na testu. Otkad sam sve takve izbacila, više nema toga da ne znam od čega sam se udebljala. Prije dok sam jela sve, jela sam manje nego sada, vježbala više nego sada, a bilo mi je koma održati težinu jer je ta hrana tako utjecala na organizam.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa ak pod "svom pamecu svijeta" podrazumijevas osnovnoškolsko znanje biologije i fizike odnosno osnovne zakone te dvije znanosti - onda da

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo što kađe Kosjenka je točno.

Nema mršavih ljudi koji jedu puno. Objektivno govoreći. Mogu oni pričat al ako bolje zavirišš u njihov tanjur, shvatiš da to nije tako.

Ili jedu manju večeru ili ih recimo ulovi neka viroza i u stanju su u 3 dana 3 zalogaja hrane pojest, uvijek ima nešto iza toga...ili su izrazito fizički aktivni.... Ili ne jedu slatko.. ili vole puno pričat kako punoooo jedu a realno to nije puno....

Jednadžba je nemilosrdna i uvijek ista za sve: unos-potrošnja odnos.
    Nema trećeg osim nedajBože nekih ozbiljnijih poremećaja i dijagnoza, no pričamo o prosjeku.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da li ali malo nose godine, malo razni hormonski poremećaji, malo i ntolerancija.
    Imali smo forumašicu koja je žestoko trenirala i držala se plana prehrane, unos kalorija i nikako, onda se na ketu preporodila
    Riri a na sto si intolerantna?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ok onda ljudskim tijelima ne vladaju zakoni očuvanja energije a ne vrijedi ni da su ljudi heterotrofi.

Sve to blijedi pred ginekologijom, endokrinologijom a pogotovo pred nutricionizmom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ima ljudi koji puno jedu ,a ne prima im se
    Znam ih par muških , jedan iz mog kvarta, jedan s posla i brat mu blizanac
    Ali sva trojica imaju poremećaje u organizmu
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.11.2022. at 22:00

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Da li ali malo nose godine, malo razni hormonski poremećaji, malo i ntolerancija.
    Imali smo forumašicu koja je žestoko trenirala i držala se plana prehrane, unos kalorija i nikako, onda se na ketu preporodila
    Riri a na sto si intolerantna?
    Kravlje mlijeko, gluten, lješnjak, orah i hrpa aditiva, uglavnom konzervansi i emulgatori.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Osobe koje nemaju, niti su ikad imale problema s viskom kilograma (vecim od 43 grama) nekako bas uvijek znaju kako sve funkcionira i sto tko krivo radi.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A sad Kae, kao da ne znaš,kao i sve ostalo, najbolje znaju oni koji nemaju s time apsolutno nikakvog iskustva.
    Btw.
    Ja i dalje po starom,4-5 treninga tjedno, preko tjedna sam na oko 1200kalorija i to pazim kakve kalorije, no taj vikend.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moj organizam reagira upravo kako kaze Lili. Mršavim ako ne jedem, čista matematika.
    Kad sam bila nepokretna (nisam bila bolesna, samo gadan lom), ležala u krevetu i jedva išta jela, osim infuzije, kile su se topile, 10 kg kao ništa. Tako je i sad, kad ne jedem, ili jedem minimalno, zbog bilo kojeg razloga, vaga pokazuje manje. I samo tada. Kad jedem uobičajeno, uz post od 6 navecer i uz pažnju što i koliko jedem, kile ostaju iste. Da ne pazim, kamo bi otišle!
    Nismo svi isti.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Eh, sad je pitanje kakvo je iskustvo ovdje potrebno i dobrodošlo. Meni, kao osobi koja ne želi imati prekomjernu težinu, već održavati poželjnu, rekla bih idealnu, mnogo više pomažu upravo ljudi koji u tome uspijevaju. I kad sam imala skoro 100 kg nisu mi motivacija bili oni kao ja ( jer znam i vidim kako su došli tu gdje jesu), već sam gledala kako ljudi oko mene koji su vitki, kako to postižu. Kao za dojenje: slušajte priče žena koje su uspjele, a ne onih koje nisu.

Mila majka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Slažem se s Lili, Beti (imam ista iskustva), Silly.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A ni treneri, nutricionisti, stali stručnjaci nastavi niz nisu bili pretili da bi tako stekli kompetentnost da mogu savjetovati o režimu prehrane i vježbanju.

Mila majka super ti ide

Evo moja mama je tek sad u 7.desetljeću osvijestila koliko joj odgovara jesti manje, a češće, šta zbog želudca (ima strašne probleme godinama), šta zbog kila.
    U 2tj izgubila 5kg,a kaže ni osjetila nije. Ja ostala paf.

Kosjenka super raspored s treninzima, samo taj vikend još da je sredit. Držim fige da nadješ način!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja ne radim trenutno nista; cekam da prodje nestasica injekcija. Povremeno samo povirim, ne bih li cula kako matematika uvijek radi.

Mislim, da ne bi bilo nismo znali, osnovna matematika je radila i kod mene prije 15 godina, prije perimenopauze, menopauze, ponovne perimenopauze i, na kraju krajeva, prije poprilicno zacahurene inzulinske rezistencije.

Nije mi drago sto sam dobila kile, naravno (rijesit cu se kad stigne pomoc), ali drago mi je da imam crno na bijelo da nisam serator kakvim me se smatralo, izmedju ostalog, po forumu (krivo brojim, krivo jedem, nutricionost mi je nesposoban, trener nesposoban, ja nesposobna, jedem u snu valjda, lazem, nedovoljno vjezbam, izmisljam, pretjerujem.... jer matematika, naravno).
    Posljednje uređivanje od Kaae : 11.12.2022. at 19:26

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa i te injekcije koje spominješ djeluju tako da u konačnici manje jedeš. Dakle, opet se radi o kalorijskoj redukciji.

Kako god okrenuli, radi se o matematici, samo je kod nekih jednostavna, a kod drugih složena (ja imam bad luck da je moja extra složena)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kod nas se tablete , i sad po novom i injekcije , prepisuju od strane endokrinologa kod osoba sa inzulinskom rezistencijom. Ne znam da li i kod osoba sa dijabetesom tip II.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

OK, shvatili smo, zakoni fizike posustaju pred hormonima

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas se tablete , i sad po novom i injekcije , prepisuju od strane endokrinologa kod osoba sa inzulinskom rezistencijom. Ne znam da li i kod osoba sa dijabetesom tip II.
    i IR i dijabetes II. no privatnim receptima i za mrsavljenje na zahtjev pacijenta. zn ih prekonekoliko bez dijagnoza. dvoje s gadnom upalom gusterace kao posljedicom :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne radi se samo o matematici , vec o osjecaju da se ta matematika postigne .
    Kod inzulinske rezistencije secer koji ulazi hranom u organizam ne ulazi u stanice i ne pretvara se u energiju. To rezultira osjecajem gladi za vrijeme, neposredno nakon ili ubzrzo nakon obroka, padom energije, pospanoscu, niskom energijom...
    Lijek pomaze da se glukoza koja se konzumira iz krvi ude u stanice. Sto onda, rezultira sa manjim osjecajim gladi ,vise energije i u konacnici manjem unosu hrane jer organizam ima povratnu informaciju da je hrana stigla.
    Sto nazalost nema kad taj secer u krvotoku ne moze uci u stanice, i ne moze dati energiju.
    Dakle da , unosi se manje hrane, ali ima vise energije.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.12.2022. at 21:18

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa da, baš to. Lijek na neki način prekine tu patološku pozitivnu povratnu spregu jetra - gušterača koja se dogodi kod hiperinzulinemije

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, baš to. Lijek na neki način prekine tu patološku pozitivnu povratnu spregu jetra - gušterača koja se dogodi kod hiperinzulinemije
    Jasno
    Problem nastaje tada kad se tvrdi da smo svi isti.
    Meni je to npr.u razini tvrdnje da za imati dijete samo trebas imati odnose sa partnerom. Jasno lakse je kad si mlad, kasnije tteba vise truda. Ali odredenim broju ljudi ni to nije dovoljno i nije tako jednostavno.

Da ne ulazimo uopce sad u one druge aspekte koji su uzrokovani nekim emocionalnim okidacima i obrazcima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.12.2022. at 21:35

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa da je lako i jednostavno ne bi pola svijeta bilo pretililo.
    I ne bi se debljina tretirala kao -dijagnoza.
    Pacijenti koji dolaze u ambulantu za lijecenje debljine ( imali oni 100 ili 20 kg viska) dobivaju vrlo detaljne pretrage stanja organizma i kompletni hormonski status, plus pretrage tolerancije glukoze.
    Ocito ima nesto u tome u protivnom bi svima samo podjelili jelovnike i rekli da grickaju mrkvicu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Osnovnoškolski mi smo heterotrofi koji energiju za život dobivamo hranom. Znači, ako je nema dovoljno u hrani trošimo zalihe ako nema ni dovoljno zaliha umiremo. I to je činjenica i činjenica je da uz sve rezistencije i intolerancije i ino - dugoročni kalorijski deficit neumitno rezultira gubitkom kila. Tako da... u konačnici, kad se stvari ogole do kraja, svodi se na to. Ostalo su metaboličke finese. I ako ćemo baš ići u detalje, koliko me sjećanje služi, glukoza je nužna isključivo mozgu ostale stanice mogu raditi sasvim dobro i bez nje.

Što sam i napisala, dugoročno ispod 1000kcal dnevno i kile sigurno idu dolje, nisam napisala da je to lagano, dapače.
    Da ponovim gradivo (ne sjecam se jesi li pratila gdje sam pisala, nije upuceno direktno tebi):

1600 kalorija unosa (uz nutricionisticu; nisam gatala iz kave), cjelovite namirnice, redovita vjezba, s osobnim trenerom i sama, prosjek od 15,000 koraka na dan. Rezultat kroz dvije godine: oko 25 kila viska.

Nakon toga sam natukla jos ponesto, ali sporije, uz manje vjezbe i vise jela, ali promijenila se hormonska prica. Nemam osobnu trenericu, ne idem u teretanu, uskoro polazem za crveni pojas u taekwondou.

Cudna matematika.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Majko mila,1000 kcal?!? To je izgladnjivanje i ni jedan doktor to neće preporučiti.
    Što se tiče ovoga što piše Sirius, apsolutno je u pravu.
    Kod inzulinske rezistencije je situacija jako složena i to je ozbiljna bolest.
    Borim se s tim i razvila sam i dijabetes 2 i upalu gušterače i jetra mi je u komi, tumorski markeri divljaju te krvna slika očajna.
    Uz hrpu lijekova, imam dijetu propisanu od nutricionistice i ne,nije cilj gladovanje. Cilj je održati razinu šećera stabilnom jer sam ja, konkretno, u snu padala u hipoglikemiju, šećer nakon ustajanja 2, zatim šou...a mislila sam kako sam umorna jer puno radim, neispavana pa da mi je loše zbog menopauze i dobila sam 12 kg praktički preko noći uz iste prehrambene navike. I onda je kći rekla: ...sad je dosta i poslala Lomu mail,a on me poslao endokrinologu.
    Da ne duljim. Victoza ili Saxtenta su dobri lijekovi, ali ne za mene. Možda Kaae pomažu (ako misli na te injekcije)
    Problem sa šećerom je jako kompleksan. I može značiti svašta.
    Ja se nadam da ću se izvući. Slušam. Pijem lijekove. Od mag Pavić na Rebru sam dobila upute kako se hraniti i sa čime i evo, nakon dva tjedna sam izgubila 3 kg. Nisam gladna. Ne jedem slatko, tijesto, kruh, peciva...i ne fale mi.
    Bila sam i u Sv. Ivanu kod dr Handla. Super dr koji vodi dnevnu bolnicu za liječenje poremećaja u prehrani...
    Borim se, vjerujem da ću pobijediti.
    Moguće je pobijediti, ali ne s gladovanjem i filozofijama o matematici. To vrijedi za mlade i zdrave što ja nisam.
    Sretno svima.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Baš tako, s godinama ta matematika postane puno kompliciranija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, bit je da budeš gladna! Kako smrsaviti bez gladovanja?
    Nije lako leć gladna, budit se gladna, ali ako je za zdravlje, gladuješ.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jedan od problema sa 1000-kalorija dijetama odnosno velikim izgladnjivanjem je i taj što pretjerano izgladnjivanje često dovodi do prejedanja (svjesnog ili nesvjesnog, imali smo i ovdje forumašicu koja je jela u snu), zato koliko sam čitala takvo izgladnjivanje se nikako ne preporučuje.
    1000 kalorija pogotovo, uopće mi ne zvuči to kao nešto što bi doktor preporučio, a pogotovo ne nutricionist, al dozvoljavam da sam u krivu

Što se tiče matematike, uvijek se sjetim onih dječaka koji su zapeli 17 dana u pećini na Thailandu, bez ikakve hrane i sa vrlo malo vode. U prosjeku su izgubili po 2kg.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče matematike, uvijek se sjetim onih dječaka koji su zapeli 17 dana u pećini na Thailandu, bez ikakve hrane i sa vrlo malo vode. U prosjeku su izgubili po 2kg.
    Eto. 2kg = 15.000kcal = 15 dana po 1000kcal.
    Ljudski organizam može izuzetno efikasno trošiti energiju a i izuzetno neefikasno trositi raspoloživu energiju (tj da budemo precizniji pretvarati kemijsku energiju u toplinu, električne impulse i kretanje)

Ono što ne može je stvarati energiju iz ničega ili pretvarati sunčeve energiju u kemijsku kao biljke. Prema tome kalorijski deficit u smislu da se troši više energije nego se unosi hranom u konačnici po zakonima fizike uvijek rezultira trosenjem energije iz zaliha u organizmu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Eto. 2kg = 15.000kcal = 15 dana po 1000kcal.

ali oni su unijeli 15.000 kalorija manje od tih 15.000 kalorija

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ono što ne može je stvarati energiju iz ničega ili pretvarati sunčeve energiju u kemijsku kao biljke. Prema tome kalorijski deficit u smislu da se troši više energije nego se unosi hranom u konačnici po zakonima fizike uvijek rezultira trosenjem energije iz zaliha u organizmu.

Naravno da si za ovo u pravu, fizika je fizika i ne zanimaju je naše perspektive
    Ali je ljudsko tijelo ipak i fizički dosta kompliciranije, a psihički da ne govorim, a sve te vrste stručnjaka i postoje da bi se postigla rješenja koja su dugoročno učinkovita i da, po mogućnosti, pritom ne strada mentalno zdravlje. Zbog toga ne postoji "samo" rješenje

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

"Slozenija" matematika. Znaci i opet ništa objašnjenja kako uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme se netko deblja odnosno ne mršavi jer hormoni, menopauza, godine...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

"Slozenija" matematika. Znaci i opet ništa objašnjenja kako uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme se netko deblja odnosno ne mršavi jer hormoni, menopauza, godine...
    U krajnjem slucaju, nisi ni ti meni rekla zbog cega sam ja natukla kile uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme (4 godine). Prosvijetli me, molim te. Smijes napisati da lazem i da su strucnjaci s kojima sam radila totalni kreteni. I to je bolji odgovor od gloginja i pimpeka.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U krajnjem slucaju, nisi ni ti meni rekla zbog cega sam ja natukla kile uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme (4 godine). Prosvijetli me, molim te. Smijes napisati da lazem i da su strucnjaci s kojima sam radila totalni kreteni. I to je bolji odgovor od gloginja i pimpeka.

Ne jedem u snu, sigurno, i ne jedem u budnom stanju, a nesvjesno. To sam se cak u jednom trenutku sama zapitala, ali nis' od toga.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku

Ne jedem u snu, sigurno, i ne jedem u budnom stanju, a nesvjesno. To sam se cak u jednom trenutku sama zapitala, ali nis' od toga.
    Evo čisti dokaz da nitko ne tvrdi da se udebljao uz kalorijaki deficit

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pobogu, ovo počinje da liči na temu o vakcinama...
    Prvo, telo zadržava vodu, nekad i u par desetina litara, u mnogim bolestima/stanjima/poremećajima (uostalom, ovo je roditeljski forum, većina nas je rodila bar jedno dete i većina čudesno izgubila silne kg nakon porođaja uopravo a konto fiziološki i/ili patološki zadržane vode u trudnoći).
    I to nema veze sa unetom količinom kalorija, naprotiv, koliko se sećam (ali ja nisam medicinar pa neka me ispravi neko ako sam pogrešno zapamtila), postoje tipovi pothranjenosti u kojima se javljaju tzv. edemi gladi- nakupljanje vode u telu ZBOG deficita nutrijenata ( seća li se neko otečenih stomaka gladne dece iz Afrike?).

Drugo, kako je Kosjenka napisala, bazalni metabolizam pada kod nekih u gladovanju, ili jednostavno starenjem, tj. usporava se promet materija i telo sporije troši to malo dostupne hrane, pa nema gubitka kilaže uprkos smanjenom unosu kalorija.

Ali ako ćeš ti to opet odseći sa "nije mi niko dovoljno objasnio", onda je besmisleno . Pa niti sam ja medicinar niti si ti, daj da obe upišemo medicinu pa za 6 godina da vidimo stanovišta opet...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj, da
    Moj dragi, neprežaljeni pokojni suprug u terminalnoj fazi metastatskog karcinoma:
    Isto nepokretan, doma je bio do zadnjeg i ja sam ga hranila i njegovala.
    Zadnjih mjesec i pol uopće nije jeo. Baš ništa. Rekli su mi da je to nažalost normalno i da ga ne silim.
    Prije te faze je dva mjeseca jeo vrlo malo.
    Samo je puno pio. Stalno je tražio vodu.
    Trbuh mu se napuhnuo jer je jetra otkazivala.
    Jedino su mu se ruke stanjile. Sve ostalo ne.
    Cijeli život vitak, visok 195,težak oko 85.
    Kad je preminuo jedva su ga pogrebnici iznijeli iz stana i još su mi rekli da je dobro što sam odabrala veći lijes jer da im je jedva u taj stao, a u standardni sigurno ne bi.
    Matematika?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovaj topik se pretvorio u nepotrebna prepucavanja.
    Ja pišem konkretne primjere iz vlastitog života koji su dokaz da tijelom ne upravlja matematika, odnosno nije primjenjiva na bolesne ljude.
    Debljina je bolest.
    Ima i svoju šifru E 65, E 66, E 66.1 itd.
    Nije to sve bez razloga.
    Nije svaka osoba koja ima bmi veći od 25 debela zato jer je lijena i ne želi gladovati.
    Postoji cijeli niz uzroka debljine, a tu matematika ne pomaže.
    Pomažu liječnici i lijekovi.
    Bez gladovanja.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

odnosno, po tvome, inače su unosili po 1000 kalorija, a sad su unosili 0, dakle 1000 manje dnevno?

ne zaboravi da je u tih 2kg i voda jer oni su pili samo malo vode koja je kapala niz zidove špilje, dakle možemo pretpostavit da su bili i dehidrirali

ali ono zašto je meni to ostalo u pamćenju je zato što sam uvjerena da, kada bih ja gladovala 17 dana, da bih smršavila ipak više od 2kg. Oni su valjda i ušli unutra sa 25, koliko tajlandski 11godišnji nogometaši mogu imat sala na tijelu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •