lavko prvotno napisa
Već je dan pri kraju, nemam baš snage za iscrpno pisanje ali došla sam do nove spoznaje koja je važna svima koji se bore s ovisnošću.
Kako sam u ova dva mjeseca razriješila neke navažnije emocionalne stavke, očekivala sam da će se poremećaj, sada kada je dosta toga prerađeno i kada su se stvari počele mijenjati nabolje, spontano nestati. Little did I know! Zadnji puta sam pisala o regresiji i povratku na stare obrasce a nakon razgovora s doktorom uvidjela sam da iako su emocije bolje, iako smo raspetljali neke čvorove, poboljšali opće stanje, podigli granice, počeli voljeti sebe---poremećaj će još živjeti. Zašto? Čisti automatizam..navikli smo na takvo ponašanje, doslovno to - stvorili smo naviku i kao što dišemo zrak, tako automatski zaglibimo u staroj navici prejedanja. Što sam i sama doživjela - ima dana ni po čemu posebnih, ni lijepih ni ružnih a ja se opet tu noć ustanem po 2 puta i jedem. U početku sam bila ljuta na program, na bolniocu, na sve...sada mi je jasno da je to nešto toliko duboko ukorijenjeno u moj um da mozak o tome uopće ne razmišlja bi li - ne bi li, ja to automatski radim. I zato je potrebno odraditi puno puno tehničkih vježbi da bi se stvorile nove navike - navike ne prejedanja. Navodno su znanstvenici došli do tvrdnje da je potreno 66 puta ponoviti neko ponašanje da bi postalo navika.
Kao što sam ja mnogo više puta ponovila prejedanje, tako je sada na meni da stvaram nova ponašanja..odupirem se, zamijenim stara s nekim zdravijima. To je baš mukotrpan proces, ima dana kada mi kontrola ode u roku sekunde i ne mogu se ni snaći, opet sam s prstima u pekmezu. Iako želim i hoću se oduprijeti.
Tu sada dolazi savjesno vođenje dnevnika prehrane, samopromatranje, određivanje sitosti i slično. Ukratko, ništa ne pada s neba.