Pobogu, ovo počinje da liči na temu o vakcinama...
Prvo, telo zadržava vodu, nekad i u par desetina litara, u mnogim bolestima/stanjima/poremećajima (uostalom, ovo je roditeljski forum, većina nas je rodila bar jedno dete i većina čudesno izgubila silne kg nakon porođaja uopravo a konto fiziološki i/ili patološki zadržane vode u trudnoći).
I to nema veze sa unetom količinom kalorija, naprotiv, koliko se sećam (ali ja nisam medicinar pa neka me ispravi neko ako sam pogrešno zapamtila), postoje tipovi pothranjenosti u kojima se javljaju tzv. edemi gladi- nakupljanje vode u telu ZBOG deficita nutrijenata ( seća li se neko otečenih stomaka gladne dece iz Afrike?).
Drugo, kako je Kosjenka napisala, bazalni metabolizam pada kod nekih u gladovanju, ili jednostavno starenjem, tj. usporava se promet materija i telo sporije troši to malo dostupne hrane, pa nema gubitka kilaže uprkos smanjenom unosu kalorija.
Ali ako ćeš ti to opet odseći sa "nije mi niko dovoljno objasnio", onda je besmisleno. Pa niti sam ja medicinar niti si ti, daj da obe upišemo medicinu pa za 6 godina da vidimo stanovišta opet...