da, ima sad i novi trend gdje se protiv kilograma bori spavanjem
jer ako spavaš ne jedeš
isto tako, možeš mršaviti i jedući mekdonalds, ali to ne znači da je zdravo i da je dugoročno dobro
ovo pojednostavljivanje složenih mentalnih i fizioloških procesa je često stigmatizirajuće za osobe koje moraju uložiti desetine puta više truda da bi došle do uredne težine ili održale određenu težinu
ni znanost nema odgovor zašto gotovo nijedna dijeta dugoročno ne funkcionira
uostalom, nije ni svaki višak kilograma bolest i ne treba ga tako tretirati
reći nekome da je mršavljenje čista matematika je isto kao da depresivnoj osobi kažeš da jednostavno prestane biti depresivan, sve je stvar volje
ja sam okružena ljudima koji su izgubili jako puno kilograma i onda ih vratili i još više
ti ljudi nisu ni inertni niti im nedostaje volje, za izgubiti 40 kg treba puno više volje i truda nego za izgubiti trudnički višak
a nekad sam malo i čitala o tim dnevnim potrebama za kalorijama, niti to nije tako jednostavno
koliko je meni poznato, sve procjene o dnevnim kalorijskim potrebama se temelje na self reportingu, što znači da ne možemo govoriti o nekoj matematičkoj preciznosti
ako netko ima svježije informacije na koji način se procjenjuju dnevne potrebe bazalnog metabolizma, bilo mi drago da ih podijeli