Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
Jooj pa jel se počelo danas o izgovorima? Ili ja umišljam?

Nitko ne priča o nikakvim "zločestima", nego o tome da UNATOČ tome što je kalorijski deficit osnova, ne radi se SAMO o tome. Svi smo mi dovoljno pametni da znamo da se ne može žderat i biti mršav, ne ide ta pamet samo na mršave.
Samo ću dodati nešto vezano za kalorijski deficit - osobni je primjer pa ne mora funkcionirati za sve. Jako sam dugo prakticirala intermittent fasting. Ne jedem ništa poslije 16.00, 17.00, ovisi. I na taj način, kad sam na idealnoj težini, bez problema održavam željenu težinu bez obzira na to što sam unutar 8 sati jedenja znala ubaciti u sebe svakakve gluposti (obožavam slatko i zato volim IF jer se ne moram dugoročno odricati hrane koju volim). Kad sam se ljetos malo udebljala (jer se neko vrijeme više nisam pridržavala tog IF-a), tim istim IF-om i uz kontrolirani kalorijski deficit više nisam mogla skinuti ni gram viška, dokle god su mi na jelovniku bili riža, krumpir i sl. Doslovno. Pa sam morala pokušati i nešto drugo, jer sam odlučila skinuti taj višak. Tek kad sam prešla na LCHF prehranu, kile su se otopile.
A samo održavanje kilograma također je zeznuto i tema je za sebe baš zbog činjenice što tijelo pamti.
Ja se na ovoj temi načelno slažem sa sillyme, ne ulazeći pritom u analizu pojedinačnih slučajeva jer ne znam, ne mogu znati i sl. I sama imam hipotireozu i u perimenopauzi sam pa znam koliko je zbog toga sve teže (vezano za mršavljenje i sl.), ali ipak se većina toga svodi na osnove fizike i na činjenicu da jednostavno nismo svjesni koliko toga unesemo u sebe tijekom dana.