Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Kako se grijete ovih dana - etazno umjesto toplane ili ...?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Kako se grijete ovih dana - etazno umjesto toplane ili ...?

Eto, spota me moderatorica pa da onda preforumuliram pitanje (a nisam ni htio da mi se javljaju ljudi sa zalopojkama, vec prijedlozima, vjerujem da ugradnja etaznog nije jedina mogucnost, pogotovo zato sto mislim da ni nije moguca u nasem slucaju):
    Kako se grijete za hladnih dana izvan sezone grijanja toplane vi koji imate centralno grijanje od toplane?

Da li je netko s toplane isao ugradjivati svoje etazno grijanje? Da li je to uopce moguce (ako je npr. stan u sredini zgrade pa bi se time prekinuo dovod tople vode drugim stanovima)?

Imate li kakvo pametno (i neopasno) rjesenje, a da nije kalorifer/el. radijator?

Nama se ovih dana temperatura u stanu spustila na 19, a svake godine budu po 2-3 perioda sredinom proljeca i pocetkom jeseni kad nam se u stanu spusti temperatura na 16-17 stupnjeva i svi se sprehladimo i razbolimo. Pa onda svako malo nesto pecemo da nas grije pecnica, sguramo se u najmanju sobu pa kurimo kalorifer ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji imaju one kamene ploce na struju.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znam da su se jedno vrijeme furale one grijalice na petrolej, ali to mi zvuci nekak nesigurno ... zbilja, bas bi me zanimalo da li je itko ikad napravio ili bar cuo da se ugradjuje etazno (imamo plin u stanu) u stanu koji inace ima grijanje na toplanu.

BTW, iako znam da se grijanje moze ovak nakratko rijesiti i pomocu klime to nam nekak ... da skratim, nemamo namjeru ugradjivati klimu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja imam kuću i svoju kotlovnicu al se kužim nešto u ovo tvoje.
    Toplana i dalje šalje nešto energije u vašu zgradu, pošto sigurno imate tople vode za kupanje !
    E sad, ako je netko (domar il kasetovećzove) zatvorio tvoj ventil, a ti probaj put pod noge pa u toplinsku podstanicu il domaru na ulizivanje ako je zaključana, pa da pusti malo. Ne može toplana znat di ide energija koju šalje. Ovisi i kako vam je instalacija izvedena, dal ima odvojene kalorimetre za potrošnu toplu vodu i grijanje, pa onda domar neće htjeti. Il je domar star i u strahu, krut i slično pa ga je strah to malo pripustiti. Probaj ništa ne košta ako ne voliš radijatore.
    Inače moja ti je preporuka klima uređaj - ljeta su već stvarno paklena, a razlika u cijeni hlađenje i grijanje/hlađenje je valjda 200kn! To bi ti bilo super!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja pisala još na prvi post odgovor. Nećeš klimu - nadam se da ćeš se predomislit. Što se tiče ugradnje etažnog mislim da to moraš dogovoriti na nivou zgrade, prvo upravitelju. Mislim da ne možeš sam!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa
    Ja imam kuću i svoju kotlovnicu al se kužim nešto u ovo tvoje.
    Toplana i dalje šalje nešto energije u vašu zgradu, pošto sigurno imate tople vode za kupanje !
    E sad, ako je netko (domar il kasetovećzove) zatvorio tvoj ventil, a ti probaj put pod noge pa u toplinsku podstanicu il domaru na ulizivanje ako je zaključana, pa da pusti malo. Ne može toplana znat di ide energija koju šalje. Ovisi i kako vam je instalacija izvedena, dal ima odvojene kalorimetre za potrošnu toplu vodu i grijanje, pa onda domar neće htjeti. Il je domar star i u strahu, krut i slično pa ga je strah to malo pripustiti. Probaj ništa ne košta ako ne voliš radijatore.
    Inače moja ti je preporuka klima uređaj - ljeta su već stvarno paklena, a razlika u cijeni hlađenje i grijanje/hlađenje je valjda 200kn! To bi ti bilo super!
    Na zalost, mi (cijela zgrada) imamo cudnu kombinaciju sa grijanjem iz toplane i toplom vodom iz naseg bojlera.
    A klima ... ne znam, ja ti inace se radije malo znojim umjesto da mi to puse uokolo, pogotovo sto svi u familiji patimo na sinuse i doba kad mi u firmi pocne raditi klima mi je obicno koma ... klimu priznajem samo u autu, jer se inace ljeti ne moze zivjeti u limenci bez nje ... ali me i tad nekad love sinusi pa to koristim sparno.
    A stan nam je, fala geniajlnim arhitektima, tako dobro projektiran da nam ljeti usprkos izrazito juznoj poziciji u stanu nikad nije vise od 25-26 stupnjeva sto je sasvim OK za ljeto. A zimi, ako je suncan dan, cak i bez grijanja se zgrijemo na 21-22 (isprobano za vrijeme radova na grijanju vise puta). No, kad nema sunca tad je brrrrr ... mi ti dakle imamo stan sa grijanjem na suncevu energiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dodatni radijatori na struju

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Na zalost, mi (cijela zgrada) imamo cudnu kombinaciju sa grijanjem iz toplane i toplom vodom iz naseg bojlera.
    Genijalno! Zbog ovakvih rješenja Slovenija sad hoće dogradit NE Krško. Pa nama struje nikad dosta.
    Pošto nećeš klimu onda kupi onaj kalorifer što izgleda ko ventilokonvektor (nadam se da znaš o čem pričam). Znači ono stoji relativno čvrsto, puno bolje od malih kaloriferčića. Mislim da sam to prošle godine vidjela u Gramatu. U svakom slučaju je bolje nešto što puše od ploče, el. radijatora - jer PUNO brže zagrije. A to je u rano jutro brrrr- najbitnije. Barem meni!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa
    Genijalno! Zbog ovakvih rješenja Slovenija sad hoće dogradit NE Krško. Pa nama struje nikad dosta.
    Pošto nećeš klimu onda kupi onaj kalorifer što izgleda ko ventilokonvektor (nadam se da znaš o čem pričam). Znači ono stoji relativno čvrsto, puno bolje od malih kaloriferčića. Mislim da sam to prošle godine vidjela u Gramatu. U svakom slučaju je bolje nešto što puše od ploče, el. radijatora - jer PUNO brže zagrije. A to je u rano jutro brrrr- najbitnije. Barem meni!
    Na svu srecu, bojler nam je plinski, a ne strujni.
    Ma, cisto trosak i jednog i drugog nam je po 60-80 kn mjesecno, no grijanje nam je oko 400-500 kn zimi,a da imamo etazno vjerujem da bi bilo nesto manje jer ne bi grijali kad nas nema doma (ali bi zato zagrijali posteno kad jesmo, pogotovo u ovakve dane). Ja inace imam vrlo visoku toleranciju na vrucinu, ali ne volim hladnocu .. nekakav sam tropski tip, sto li ...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tatek, nisam sigurna da biste puno uštedjeli na grijanju. Moji računi su zimi otprilike kao i tvoji, a i dosta veći kad pribrojim kvartalne obračune plina. S tim što to uključuje i grijanje tople vode, ne znam kako je to kod vas riješeno. Ali, etažno grijanje je stvarno mnogo komotnije - pališ kad ti je hladno, gasiš kad ti je vruće. Da se ne znam kamo selim, to bi mi bio uvjet. Moji roditelji imaju grijanje iz toplane - fakat mi je ponižavajuće da plaćaju priličnu lovu za grijanje i onda se danima smrzavaju kad padne temperatura ili se kuhaju, a radijatori nesmiljeno griju. Svakako savjetujem etažno grijanje! Nije ti potreban ni dimnjak, ako možeš staviti bojler na dvorišnu fasadu i ako to ne smeta susjedima - tako smo mi morali napraviti zbog rasporeda prostorija.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Tatek, nisam sigurna da biste puno uštedjeli na grijanju. Moji računi su zimi otprilike kao i tvoji, a i dosta veći kad pribrojim kvartalne obračune plina. S tim što to uključuje i grijanje tople vode, ne znam kako je to kod vas riješeno. Ali, etažno grijanje je stvarno mnogo komotnije - pališ kad ti je hladno, gasiš kad ti je vruće. Da se ne znam kamo selim, to bi mi bio uvjet. Moji roditelji imaju grijanje iz toplane - fakat mi je ponižavajuće da plaćaju priličnu lovu za grijanje i onda se danima smrzavaju kad padne temperatura ili se kuhaju, a radijatori nesmiljeno griju. Svakako savjetujem etažno grijanje! Nije ti potreban ni dimnjak, ako možeš staviti bojler na dvorišnu fasadu i ako to ne smeta susjedima - tako smo mi morali napraviti zbog rasporeda prostorija.
    Hm, nisam bas siguran da je to sa vanjskim bojlerom opcija kad smo u zgradi i to jos u sredini (4. kat od 7) i dijelom na ulicnoj strani.
    Dimnjak vec imamo radi postojeceg bojlera, no mislim da je problem instalacija - ako mi spojimo postojece radijatore (ili montiramo nove) tad nece biti cirkulacije tople vode izmedju donjih i gornjih katova. Dakle, morala bi to raditi cijela zgrada, sto mislim da bas i nije moguce ... Pretpostavljam da je jedina mogucnost (da li izvediva?) otpiliti sadasnje radijatore sa postojece toplinske mreze i sacuvati njihove cijevi te pored njih sprovesti nase za etazno grijanje - dakle, dva seta cijevi za grijanje u stanu.
    Nije bas lijepo, al ajd, dalo bi se izdrzati .. jedino jos cijena. Jel iam netko skoro iskustvo sa ugradnjom za 3-sobni stan od cca 65 m2?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi se grijemo klimom,nije to bas bogzna kakvo rjesenje, ali taman za ove hladne dane...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tatek, vaillantov bojler s montažom bi te došao oko 6000 kn. za ostalo ne znam.

mislim da je fasadni bojler opcija bez obzira na kat. je skuplji, ali i trajniji i lakši za održavanje (ne praši se). mogu ti dati broj jako dobrog majstora ako se želiš konzultirati.

mi i s etažnim imamo velike račune, po zimi preko 500 kn za 57 kvadrata. ali naš stan je stravično hladan (kombinacija pozicije i loše izolacije).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    tatek, vaillantov bojler s montažom bi te došao oko 6000 kn. za ostalo ne znam.

mislim da je fasadni bojler opcija bez obzira na kat. je skuplji, ali i trajniji i lakši za održavanje (ne praši se). mogu ti dati broj jako dobrog majstora ako se želiš konzultirati.

mi i s etažnim imamo velike račune, po zimi preko 500 kn za 57 kvadrata. ali naš stan je stravično hladan (kombinacija pozicije i loše izolacije).
    Jel ovo taj majstor, ovaj iz tvog avatara, vidim da ima naocale za zavarivanje?
    Nisam mislio da fasadni bojler nije opcija radi tehnickih problema, vec estetskih - mislim da se takve stvari ne bi smjele stavljati na fasadu, pogotovo ne na ulicnu stranu (kuda gleda nasa spajza). Znam, nismo ni u Dubrovniku ni u Trogiru nego u Preckom u novogradnji, ali opet ... mislim da nije po zakonu (sto mi je dovoljan razlog i bez da mi slucajno netko nekad pozeli ga skinuti). Znam da usprkos propisima ima stotine i stotine satelitskih tanjura i klima, no ako se ne smije onda to necu ni napraviti usprko svim drugima koji to krse.
    Zaista, ima li tu netko tko zna kakvi su propisi glede montaze bilo cega na fasadu?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Jel ovo taj majstor, ovaj iz tvog avatara, vidim da ima naocale za zavarivanje?
    ne, ovo je MANTOL!

za propise ne znam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Iznad tvog izlaza na fasadu ne smije bit prozora.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi klimu nafurimo na 30 stupnjeva i da vidiš, za pet minuta nam je vruće :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nisam mislio da fasadni bojler nije opcija radi tehnickih problema, vec estetskih - mislim da se takve stvari ne bi smjele stavljati na fasadu, pogotovo ne na ulicnu stranu (kuda gleda nasa spajza). Znam, nismo ni u Dubrovniku ni u Trogiru nego u Preckom u novogradnji, ali opet ... mislim da nije po zakonu (sto mi je dovoljan razlog i bez da mi slucajno netko nekad pozeli ga skinuti). Znam da usprkos propisima ima stotine i stotine satelitskih tanjura i klima, no ako se ne smije onda to necu ni napraviti usprko svim drugima koji to krse.
    Zaista, ima li tu netko tko zna kakvi su propisi glede montaze bilo cega na fasadu?
    Ali, tatek, pa izlaz bojlera nije isto što i klime i antene, u estetskom smislu. To je mali promjer, nekih 10 cm i strši van nekih 20 cm, tko će to uopće primijetit? Susjedi iznad mene imaju kupaonicu na istom mjestu, uglavnom nitko nije prigovarao zbog tog izlaza.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

Ali, tatek, pa izlaz bojlera nije isto što i klime i antene, u estetskom smislu. To je mali promjer, nekih 10 cm i strši van nekih 20 cm, tko će to uopće primijetit? Susjedi iznad mene imaju kupaonicu na istom mjestu, uglavnom nitko nije prigovarao zbog tog izlaza.
    HM, koliko sam ja skuzio, "fasadni bojler" je bojler koji se stavlja na fasadu IZVANA. Ili?
    Jest da nisam nikad vidio takav, no ne znaci da ne postoji ...

Naime, mi u stanu nemamo nikakav problem sa dimnjakom, jer vec postoji plinski bojler za toplu vodu koji stoji u spajzi i prikljucen je na redovni postojeci dimnjak i ima sve certifikate od plinomajstora i dimnjacara. Dakle, odvod dima nije problem ni sada.
    Dakle, kod nas pozicija bojlera uopce nije problem nego je pravi problem instalacija: kako uklopiti nasu "lokalnu" etaznu toplinsku instalaciju sa "globalnom" tj. onom od toplane koja se pruza kroz citavu zgradu i nas stan, a koju ne smijemo prekinuti radi grijanja stanara ispod i iznad nas.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

konzultirati plinomajstora?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    konzultirati plinomajstora?
    Obzirom da trenutno nemamo love za takve egzibicije onda zasad ni necu ... ali zelim makar znati da li je to mogucnost ili "mission impossible" pa se ovih hladnih dana "grijati" s mislima na bolju i topliju buducnost.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

HM, koliko sam ja skuzio, "fasadni bojler" je bojler koji se stavlja na fasadu IZVANA. Ili?
    Ne stavlja se izvana nego iznutra. Samo nema priključak na dimnjak nego na fasadu, pa dimi kroz tu cijevku (dimnjaču) van, kao što je već netko napisao. I zato sused odozgor može bit nervozan a može doć i gospon inšpektor!
    Na osnovu ostalog - prekida susjedske mreže, troškova....kažem:
    Klima, klima, klima!!! :D

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj ninni prvotno napisa
    mi klimu nafurimo na 30 stupnjeva i da vidiš, za pet minuta nam je vruće :D

i ja isto tako ali ipak ne do 30

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja opet danas upalila centralno, ne mogu vjerovati kad vidim kalendar

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    ja opet danas upalila centralno, ne mogu vjerovati kad vidim kalendar
    da ga imamo kurili bi ga vec tjedan dana ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je jedan od glavnih uvijeta pri traženju novog stana etažno centralno. Cijeli život sam na toplini i bome sam se neočekivano nasmrzaval - ot toplane koja neće grijati jer nije dovoljno hladno, do blagajnika koji nije platio račune pa nam iskopčaju struju a time i grijanje i to baš za vikend ili kakav praznik.

Kupila bi ja električni radijator- al uz toliko stvari kojre imamo pojma nemam kud bih još njega strpala.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću samo reći da sam lani u ovo doba itekako imala upaljenu klimu, ali na hladjenju.
    Prije dva tjedna, kad su bile one vrućine, preko podneva sam znala upaliti klimu na 15 minuta da malo rashladi stan.

A sad navečer palim klimu da me zgrije. Veli moja mama da su njima na Plitvicama upalili centralno i još si je upalila Centru (onaj uređaj na struju s tri užarene cijevi). Ujutro je u kaputu išla na posao.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mi smo otišli u petrokov u draškovićevu i majstor je došao, pogledao, napisao predračun i -mi platili, oni napravili i čist račun duga ljubav (ne etažno, već samo centralno)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

grijemo se na klimu

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    grijemo se na klimu
    Isto.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo danas upalili grijanje (pl. etažno)
    užas, koja hladonća

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dok smo spustili centru koju sam spremila sa zimskim stvarima. ja se vec razbolila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A u Torontu 42 tuklo 4 dana

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

čini mi se kad ovak malo razmišljam da i ako ugradiš etažno, za sad ne možeš izbjeć plaćanje centralnog. cijevi od centralnog svakako moraju ostati jer povezuju druge stanove, ali mislim da je cijena centralnog po kvadraturi grijao se ti ili ne (možeš imati zatvorene radijatore i opet plaćaš), ne mjeri se potrošnja po stanu, nego po zgradi ili centrali pa se dijeli po stanovima obzirom na broj kvadrata. mislim da je to ko odvoz smeća. možeš ti riješit odvoz smeća na neki drugi način, ali i dalje ga moraš plaćati.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

bilo je u novinama da je jedan frajer u Zg ugradio svoje grijanje i na kraju završio na sudu jer nije plaćao toplani i mislim da je bio presedan jer je sud donio presudu u njegovu korist

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo na toplani i sad se grijemo na klimu. U kupaonu smo u radijator ugradili električni grijač koji upalimo prije nego se klinci idu kupati (pol sata je dosta). Ako nećeš klimu, vjerujem da se takvi grijači mogu staviti u sve radijatore (i po sobama) pa za tih 10-20 dana godišnje što ti treba malo potrošiš struje. Kad ga ne koristiš ištekaš iz zida i nema frke da će nekog lupiti struja. Mi za kupaonu imamo i prekidač izvan prostorije.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    dok smo spustili centru koju sam spremila sa zimskim stvarima. ja se vec razbolila.
    I ja, upala sinusa, temperatura, antibiotik i sve sto uz to ide.
    Vedran isto, Zrinka isto smrca ... pih

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •