-
MalaRiba, a da li dete ima neke sankcije u školi i kod kuće za takvo "nedrugarsko" ponašanje?
I kako ona reaguje na te sankcije, ako ih ima, da li im uopšte razume povod, i da li je "kazna" ljuti?
Evo, meni je teško da zamislim karakter tvoje curice: sa jedne strane, kažeš da je promišljena i u akcijama i u govoru.
A opet, gura se, dere, vuče, udara-kada joj neka sitnica nije po volji. Zar su joj i takve akcije promišljene?
Meni deluju totalno impulsivne, iako, videla sam i decu koja se "sa predumišljajem" tako ponašaju.
Ali su takva deca u teškoj manjini. I za takvu decu bih rekla da se tako ponašaju jer im je takvo ponašanje dozvoljeno, a ponekad čak i ohrabrivano. Ti sama znaš da li je kod vas tako, meni se čini da nije.
Ili možda problem i nije tako veliki kako se tebi čini.
U tom uzrastu svi se gurkaju, čupkaju, natežu, jesu/nisu drugari svakog časa, počinju da ogovaraju itd, itd...
Ako kažeš da ti dete deluje uglavnom srećno, onda verovatno ne postoji neki značajan razlog njene agresivnosti.
Možda ona prosto ne vidi šta je loše u njenom ponašanju, tj. možda samo kopira nečiji neodgovarajući uzor jer joj je to zabavno?
Da ne bude da se pravim jako pametna, moja sedmogodišnjakinja je često ne baš uzornog ponašanja. Nije agresivna fizički, ali ume da se prodere tu i tamo bez razloga.
ALI, ona se od A do Š uklapa u one prve stavke o ADHD koje je Mima nabrojala. Od rođenja je takva, sa vremenom je razvila mehanizme kompenzovanja.
Međutim, pošto ima sreće sa razumnom učiteljicom, ove godine se ponaša bolje nego ikada, i srećnija je nego ikada u kolektivu - nikad nije bila nesrećna, ali sama kaže da joj je škola puno draža od vrtića.
-
Osoblje foruma
Može i kognitivno biti puno naprednija od svoje dobi, tu se isto javi nesklad u emocionalnom razvoju, visoka, "odrasla", pametna, a ponašanje impulsivnog vrtićarca.