Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Gazirani napitci

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Gazirani napitci

Iznos pH mekih pića, npr Cola & Pepsi je 3,4. Ta kiselina je dovoljno jaka da rastopi zube i kosti! Naše ljudsko tijelo prestaje izgradnju kostiju negdje u 30-oj godini starosti. Nakon toga će se kosti rastapati putem urina ovisno o kiselosti hrane koju uzimamo. Smjesa rastopljenog kalcija se akumulira u arterijama, venama, koži, tkivu i organima, što utječe na rad bubrega uzrokujući nastanak bubrežnog kamenca.

Meka pića nemaju nutricionalne vrijednosti (u smislu vitamina i minerala). Imaju visoku količinu šečera, visoku kiselost, i mnoge aditive kao što su konzervansi i boje. Neki ljudi vole konzumirati hladne mekane napitke nakon svakog obroka, pogodite koji je utjecaj?

UTJECAJ?
    Naše tijelo ima optimalnu temperaturu od 37° za funkcionalnu probavu enzima. Temperatura hladnih mekih pića je mnogo niža od 37°, ponekad iznosi blizu 0°. To smanjuje djelotvornost enzima i stvara pritisak na naš probavni sustav, probavljamo manje hrane. Znači hrana počinje fermentirati. Fermentirana hrana stvara neugodan miris, plinove, raspada se i stvara toksine, koji se absorbiraju u crijevima, cirkuliraju putem krvi i završe po cijelom tijelu. Takvo širenje toksina može dovesti do razvoja različitih bolesti

Jednom stavi puknuti zub u bocu Pepsija i vidjet češ da će za 10 dana nestati! Zubi i kosti su jedini ljudski organi koji ostaju netaknuti godinama nakon smrti.

Za sto ih sve mozete koristiti:

Za čiščenje zahoda:
    Ulijte limenku Coca-cole u zahodsku školjku.Sjednite sat vremena,te potom isplahnite.Limunska kiselina u Coli uklanja mrlje sa keramičkih površina.

Za uklanjanje hrđavih mrlja sa cromiranih automobilskih odbojnika:
    Trljajte odbojnik sa ugužvanim komadom aluminijske folije umočene u Coca-Coli.

Za uklanjanje korozije sa dijelova automobilskog akumulatora:
    Izlijte limenku Coca-Cole na dijelove akumulatora kako bi mjehurići uklonili koroziju.

Za čiščenje zahrđalog cjedila:
    Obložite zahrđalo cijedilo tkaninom natopljenom Coca-Colom neko vrijeme.

Za uklanjanje masnih mrlja sa odjeće:
    Izlijte limenku Coca-Cole na masnu odječu, dodajte deterdžent, i protrljajte mrlje. Coca-Cola/Pepsi će pomoći pri uklanjanju masnih mrlja.

Dobro će očistiti i zamagljena vjetrobranska stakla na automobilu.

Jeluška avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Zna da Cola ne valja i izbjegavam ju maksimalno, ali da se za sve to može koristit? Baš ću probat!

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

zaboravila si napomenut da je odlična za čišćenje srebrnog nakita
    - ostavite preko noći srebrni prsten u čaši cole, ujutro će bit čist od svih mrlja i

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Gazirani napitci

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Temperatura hladnih mekih pića je mnogo niža od 37°, ponekad iznosi blizu 0°. To smanjuje djelotvornost enzima i stvara pritisak na naš probavni sustav, probavljamo manje hrane. Znači hrana počinje fermentirati. Fermentirana hrana stvara neugodan miris, plinove, raspada se i stvara toksine, koji se absorbiraju u crijevima, cirkuliraju putem krvi i završe po cijelom tijelu. Takvo širenje toksina može dovesti do razvoja različitih bolesti
    vezano uz temp. - ja nakon ručkam pocugam i po dvije čaše hladne (hladne) vode. da li to isto usporava probavu?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

evo clanka za lunu.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Navodno možete kistove nakon farbanja, staviti na čišćenje u posudu s kokakolom. To je umjesto razrjeđivača.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

joj, zastrasujuce! negde sam procitala da u litri cole ima 100grama secera!

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nama je na faksu jedan prof govorio da u coca coli ima kokaina i da joj je odatle naziv coca...., ne znam da li je to bila farsa da nas odvrati od tog pića, jer smo coca cola generacija ili ima istine. Neki kažu da ima kofeina. Šta sve sadrži bog zna, ali ništa pametno.
    U svakom slučaju oduvjek ju izbjegavam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    evo clanka za lunu.
    Pih, koliko mi je puta MD slao takve članke...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

:shock:
    Za nas samo čista voda i ništa drugo!
    Inače limunska kiselina koja je gore spomenuta je famozni emulgator, E330, koji izaziva rak( da ljudi ne misle: oni nam cijede fini, friški limunov sokić)!
    Inače Cola u svome sastavu sadrži toksin koji otupljuje osjetilo za slatko, pa imamo osjećaj da pijemo osvježavajući napitak,a ne prezaslađenu tekućinu koja nam opet stvara osjećaj žeđi.
    Jednom riječju Cola je

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cola rules! :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To sa kokainom je , čula sam davno, istina!!! I meni su bile oči ispale kad sam čula. Radi se o tome da je u početku, nešto tipa prvih 20 god, udio kokaina bio ogroman, izgubila sam detalje, ali moguće da je to bio jedan od pokusa, hoće li tržište postat ovisno...i postalo je. Poslije se dobro prodavalo, ali su morali smanjiti drastično udio kokaina... valjda da ga još ima, ali 0,00kofolmalo.
    Moram priznat, meni je svejedno jer je ne volim i valjda neću crknit od cca 2 dcl godišnje.
    I još nešto, ima jedna moja prija iz mladosti s kojom sam se jako prepirala jer je tvrdila da kola iz aparata (iz studentske menze)nije toliko štetna ka ona iz boca...Tada nisam znala još bit tako pametna da skužim da je kokakola njen najmanji problem...udaljile smo se :/

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj josie prvotno napisa

ma danas je sve takvo-toksicno, kancerogeno itd da ne vidin razloga zasto ne bi mogla s vrimena na vrime popit casu cole kad je dooobra

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam isto koka kola ovisnik

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

meni je ovo prvi glas :shock: ..............da li to vrijedi i za ostale gazirane napitke ili samo za coca-colu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    To sa kokainom je , čula sam davno, istina!!! I meni su bile oči ispale kad sam čula. Radi se o tome da je u početku, nešto tipa prvih 20 god, udio kokaina bio ogroman, izgubila sam detalje, ali moguće da je to bio jedan od pokusa, hoće li tržište postat ovisno...i postalo je. Poslije se dobro prodavalo, ali su morali smanjiti drastično udio kokaina... valjda da ga još ima, ali 0,00kofolmalo.
    Ovo sam i ja čula, na faksu je svojedobno kolegica držala seminar na temu kokaina i spomenula ovaj podatak.
    Ja inače kolu ne pijem već punih 12 godina. Nakon zadnje konzumacije bolio me želudac cijelu noć. Odonda - ne dolazi u obzir.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    ja sam isto koka kola ovisnik
    ja (izmedju ostalih) bojkotiram 'coca-cola co.'... kadsampocela,prijepargodina-znalasampiti neke druge cole,no kako ih nije bilo tako puno i nisu mi bile tako fine s vremenom sam pila sve manje i poslijednjih pa rgodina nemam ni potrebu... stvarno se radilo o blazoj ovisnosti (o seceru,valjda ili o famoznom ingredient'x'-u koji je vjerojatno kokain)...
    napredavanju z.pejica sam cula da u maloj bocici cole ima 12 (!) zlicica secera... samo sam probala zamisliti da pojedem tih 12 zlicica secera i zgadio mi se zivot!

od gaziranog jos samo ponekad popijem pivce

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja pijem lajt

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nije skroz vezano za temu kokakole, ali je vezano za konzumerizam i ovo naše društvo, pa poćirite koga zanima na stranice Glasa koncila-kliknite na (pri)govor znanosti. Meni su tekstovi bili ok, i djeluje mi da nisu sponzorirani, za razliku od velikog broja ostalih na koje se nailazi u časopisima.
    Evo sad još triban naučit kako se stavlja link na nešto.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A kako stoji stvar s Coctom (light)?

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pingu nije Cola , naravno ako ju koristis u one svrhe sto je Mukica napisala

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja dosla vidit jel to mukica djeci daje coca colu

Početno

Limunska kiselina, organska kiselina

Trobazična oksikiselina, C3H4 (OH) (COOH) X 3H2O; bijela kristalna supstancija kisela okusa, lako topljiva u vodi. Prisutna je u mnogim vrstama voća (u limunovom soku 5-6%). Industrijski se dobiva iz limuna (u juž. Italiji i Kaliforniji) ili iz šećera fermentacijom pomoću plijesni Aspergillus niger. Upotrebljava se u proizvodnji bezalkoholnih napitaka i u medicini. Njezine soli su - citrati
    Citric acid is a weak organic acid found in citrus fruits. It is a good, natural preservative and is also used to add an acidic (sour) taste to foods and soft drinks. In biochemistry, it is important as an intermediate in the citric acid cycle and therefore occurs in the metabolism of almost all living things. It also serves as an environmentally benign cleaning agent and acts as an antioxidant.

Citric acid exists in a variety of fruits and vegetables, but it is most concentrated in lemons and limes, where it can comprise as much as 8% of the dry weight of the fruit.
    Netko se u prethodnim postovima obrušio na limunsku kiselinu. E 330. Mislim da znam i zašto jer sam svojevremeno i ja čitala jedan pamflet o štetnosti E 330 aditiva, ali to je bilo suspektno štivo koje nema uporište i čini mi se da je bilo usmjereno najviše protiv nekih gumenih bombona. E 330 ili limunsku kiselinu imamo u gotovo svim konzerviranim proizvodima koji sadrže voće. Limunska kiselina je antioksidans i prirodni konzervans i ne bih rekla da je kancerogena (osim možda reziduuma kad se sitetizira iz plijesni). Limunska kiselina je u biti jedino što valja u slatkim pjenušavim napicima. Quotano je način sintetiziranja, a važna je u metabolizmu živih bića (sjećate se biologije i ciklusa limunske kiseline).

ono što je najveći bed kokakole je prezaslađenost, previše CO2, natrijev benzoat kao konzervans, ortofosforna kiselina E338 i vjerojatno neki aditiv koji pojačava okus, a najviše to što mladi, tupavi i amorfni ljudi (kako kaže prof Pervan) to izlijevaju u sebe na litre svakodnevno.

To što pere zahode je isti efekt kao i sa bilo kojom voćnom i inom kiselinom...Bacite sok od limuna ili ocat na kamenac i očistit će ga, a bogami će skinuti i patinu sa blaga iz škrinjica nakita...

Zanimljivo je to što skida hrđu. Za to je odgovorna ortofosforna kiselina E338 za koju u wikipediji piše:

Phosphoric acid may be used by direct application to rusted iron or steel tools or surfaces to convert iron(III) oxide (rust) to a water soluble phosphate compound.
    i za happy end:

It is also used to acidify foods and beverages such as various colas, but not without controversy as to its health effects. It provides a tangy taste, and being a mass produced chemical, is available cheaply and in large quantities.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Koliko sam čula još je i gore jer sadrže kojekakve nadomjestke šećera koje dodatno uništavaju jetru.
    Inače davno sam još čitala da se u jednoj zemlji (ne sjećam se točno kojoj) kolom prskalo bilje umjesto pesticidima... :shock: A što se djece tiče moja je frendica nutricionist i rekla mi je da 2 deci kole na dijete do 9 godina utječe tako kao na odraslog 9 kava.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    a najviše to što mladi, tupavi i amorfni ljudi (kako kaže prof Pervan) to izlijevaju u sebe na litre svakodnevno.
    :?

Početno

a najviše to što mladi, tupavi i amorfni ljudi (kako kaže prof Pervan) to izlijevaju u sebe na litre svakodnevno.
    :?
    Ispričavam se svima koji piju kole :/ , a nisu amorfni i tupavi. Ja sam samo antiglobalist.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

super

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    ja dosla vidit jel to mukica djeci daje coca colu
    šuti ja jučer na vrtićkoj fešti i mama uredno daje djetetu kolu od pola litre veli obožava kolu. alo 4 godine :/

inače smo svi trebali nešto donjeti i sokovi su uglavnom bili tako-tako.
    iznenadilo me koliko roditelja djeci daje ledeni čaj misleći da je zbilja čaj meni su ti ledeni čajevi gori od svih sokova

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Citiraj makita prvotno napisa
    Ovo sam i ja čula, na faksu je svojedobno kolegica držala seminar na temu kokaina i spomenula ovaj podatak.
    Ja inače kolu ne pijem već punih 12 godina. Nakon zadnje konzumacije bolio me želudac cijelu noć. Odonda - ne dolazi u obzir.
    Cola cola je u početku bila zamišljena kao lijek, čini mi se protiv glavobolje. Apotekar koji ju je izumio prodao je licencu za neku siću i tek nakon toga se dogodio coca cola boom.

Inače, isto kao u Luna, znam sve štetnosti, dobila već hrpu ovakvih tekstova, što od mame, što od frendova, ali ne pomaže ništa. Mislim da bi mi jedino pomogla izolacija i kakva organizirana terapija protiv ovisnosti.
    I da, ne smatram se tupavom i amorfnom, već jednostavno ovisnicom :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm...Tupava sam poprilično, amorfna svakako, jedino što baš i nisam više toliko mlada (za manje od 2 mjeseca 30).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Hm...Tupava sam poprilično, amorfna svakako, jedino što baš i nisam više toliko mlada (za manje od 2 mjeseca 30).
    ju, fakat si matora...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Koliko sam čula još je i gore jer sadrže kojekakve nadomjestke šećera koje dodatno uništavaju jetru.
    Inače davno sam još čitala da se u jednoj zemlji (ne sjećam se točno kojoj) kolom prskalo bilje umjesto pesticidima... :shock: A što se djece tiče moja je frendica nutricionist i rekla mi je da 2 deci kole na dijete do 9 godina utječe tako kao na odraslog 9 kava.
    OK, ali ja pitam za Coctu, ne Coca-colu. Imate kakvih informacija?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

jedino što baš i nisam više toliko mlada (za manje od 2 mjeseca 30).
    Luna, ti i s tim godinama spadaš među mlađu populaciju foruma!

Početno

kokta isto što i kola samo ima drugu aromu. Ni vrit ni mimo. Čini mi se da sam vidjela da se hvale da su maknuli ortofosfornu kiselinu...aj..neće se više moći čistiti srebrninu ni ograde...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ali cocta,koliko se sjecam nema ni kofeina...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    jedino što baš i nisam više toliko mlada (za manje od 2 mjeseca 30).
    Luna, ti i s tim godinama spadaš među mlađu populaciju foruma!
    Onda ispunjavam sva tri uvjeta za debila godine! :D

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cocktu reklamiraju da nema ortofosfornu i kofein. Nadam se da ne lazu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •