Bravo, pametno dijete![]()
Odlično, svaka čast
Sad me zanima što će prevagnuti u konačnom izboru![]()
Sad su slatke muke na redu. Sto izabrati?
Bravo!
Nisam popratila, koji faksevi su u igri uopće?
Mi slavimo što je član šire obitelji upisao fakultet koji je htio nakon što je sve na maturi položio s odličnim. Najveće je iznenađenje da je za matematiku A riješio točno 59 od 60 zadataka iako nikad nije imao zaključenu peticu.
Bravo!!
Vrijeska cestitaaam!!!
Jurana odlicnooo, !!!! moguce da je imao vrlo zahtjevnog profesora/profesoricu
Krivo sam postala, bez citata, odnosilo se na Vrijesku.
Hvala svima.
Poanta svega je da, ako se iz provincijske gimnazijice mogu upisati najprestižniji zagrebački fakulteti, stvarno nije kraj svijeta ako dijete upadne u 26. umjesto 38. gimnazije (ovo je šala, znam da ovi brojevi ne postoje, ali tako izgleda količina ZG gimnazija nama u gradovima u kojima postoji jedna gimnazija).
Čestitke svima!
Jurana, provincijske škole također upisuju i uzgajaju pametnu, marljivu djecu.
A pametnih ima posvuda, jedino što je Zagreb najveći grad pa ima razmjerno više djece.
I sama sam na prijemnom za faks imala iskustvo "pobjede" nad zvučnim imenima jer sam došla iz provincije, skroz neopterećena, i u čudu gledala kako pred zgradom cijele obitelji skupa s profesorom dijele zadnje savjete i s članovima komisije komentiraju druge kandidate.
Ma jesi ti Jurana ono u Šibeniku?
Da još jednom napišem da su najpametniji studenti kod mene na godini na ETF-u bili iz Šibenskog MIOC-a. (da ne govorim da su bili i najzgodniji)
Nije mi jasno, slobodna mjesta na recimo farmaciji. Kako je moguće kada su liste neprimljenih poduže? Po kojoj logici ostaje na hrpicu fakseva 2 slobodna mjesta.
https://www.srednja.hr/matura/upis-n...prazna-mjesta/
Pitanje je u kojem trenutku se radi ovaj pregled. Konkretno, što se farmacije tiče, pretpostavljam da je dosta ljudi koji su upali na medicinu ili PMF bilo i na listi za upis na farmaciju, pa su povukli dokumente kad su primljeni na drugom studiju. Hoće li se micati lista i što se događa s onima koji su ispod praga, ne znam.
Na farmaciju je uvijek ogromna navala i gotovo je dvostruko veći broj maturanata kojima je to prvi izbor u odnosu na upisnu kvotu. No farmacija oduvijek ima princip da postoji prag (i to visoki) za svaki pojedinačni predmet koji se boduje; matematika je ta koja je većini najteža. To što nisu popunilli kvotu u prvom roku, vjerojatno znači da većina njihovih kandidata nije dovoljno dobro napisala matematiku (ili kemiju ili biologiju). Ne znam da li se u zadnjih 30 godina dogodilo da na farmaciji ostane mjesta za jesen.
Bojim se da je posljedica dvije godine nenormalnog školovanja i online nastave.
Ovo sto si napisala ne vrijedi za farmaciju. Nema praga za mature. Zapravo ne znam jel uopce ima na kojem faksu prag za mature. Bodove dobivaš ovisno o postotku rješenosti mature, Pragovi postoje za prijemne ispite na fakultetima koji ih provode. Ne znam jel za sve no za medicinu postoji minimalni prag za svaki dio prijemnog ispita.
Posljednje uređivanje od larmama : 23.07.2021. at 11:12
Supeeeer, cestitaam!!!
Vidim da najbolji prosjek ocjena ove godine imaju novoupisani studenti farmacije, zatim medicine i stomatologije.
Stvarno super vijesti.
Čestitam, Cathy, od srca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sad ima farmacija i u Rijeci.
https://www.srednja.hr/faks/sluzbeno...-mozete-odmah/
Bravo Cathy za studenticu, čestitam svim novim studentima!
Mea culpa, vidim da sam zeznula; farmacija je imala prag ranije dok su bili prijemni, mislila sam da je to ostalo i kad su uveli mature.
No npr. PMF nema prijemni, ali ima prag za kemiju, a ima i za matematiku i fiziku.
Medicinski fakultet u Zagrebu ni u jesenskom roku nije uspio popuniti upisnu kvotu.
Pristupnici jednostavno nisu uspješno prošli prijemni. Imaju premalo znanja.
To nikako nije dobra vijest. Ni što se tiče broja liječnika u budućnosti, ni što se tiče znanja koja dobivaju u srednjim školama.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 13.09.2021. at 17:55
Ma nije to samo do premalo znanja. Nego i MEF tjera mak na konac i dokazuje da srednjoškolsko obrazovanje ništa ne valja. Uostalom, zna se kako su izgledale protekle dvije školske godine, u kakvim okolnostima su se budući studenti školovali, i moglo im se malo i olakšati, da se htjelo. Npr. da ispit ne traje puna 3 h bez prekida, nego da dobiju pauzu.
O legendarnim zahtjevima kemije na prijemnom (i tijekom studija) već i vrapci na krovu pjevaju. Pitanje samo koliko te silne kemije studenti zaista i nauče i koriste kasnije. Nisam baš uvjerena u to.
Glavni filter je ionako sam studij, jer uvijek određeni postotak studenata ne može proći ni prvu godinu. A položili su prijemni.
Ne mora značiti,možda će probati iduće godine
ili
Će ko kolegičina kćer nakon dvije godine drugog faksa ,upisati medicinu
Taj novi koliko se sjećam priča ima već par godina,a Novi je u Puli
Nije jelena.O ovo je prva generacija.
https://www.srednja.hr/faks/medicins...zele-pokazati/
Ja se ne slažem.
Nije problem u Mefu, ni u prijemnom.
Prijemni je uvijek bio težak.
Kemija isto, kao i fizika, a bome i biologija na prvoj, odnosno drugoj godini studija.
Ja mislim da je problem u Ministarstvu školstva. U spuštanju kriterija na Državnoj maturi gdje se nije polagalo gradivo 4. godine, a na prijemnom je uglavnom organska kemija što je gradivo 4. razreda gimnazija.
I dogodila se ova sramota pa neka oni spuštaju kriterije i izbacuju gradivo.
Ponavljam što sam već rekla: treba se pripremiti za prijemni. Bez toga ne ide.
Moja kći je imala odlično znanje, ali se unatoč tome počela pripremati iza Božića. Do tada je skupila literaturu po antikvarijatima i knjižarama i za vrijeme zimskih praznika je krenula.
Učila je i pripremala se sama.
Paralelno se i za maturu pripremala.
I maturirala je s 5,0 a na prijemnom je bila, čini mi se, 15 ili 17. Ne sjećam se više točno.
Ali iza tog rezultata je bio ogroman trud i angažman.
Bez toga ne ide ni najpametnijima.
Bili smo neki dan na nekoj obiteljskoj veselici i pita ju familija kak je na faksu. I ona veli kak je sve položila u prvom roku, kaj s pet- čude se oni.
Da, jedna četvorka. Tada su svi bili u šoku, a samo je jedan nećak rekao:”…pa kad stigneš živjeti???”
Poslije mi je kći to prokomentirala:
“…kada će oni konačno shvatiti da je TO meni život!”
I da, tako je.
Moraš TO voljeti i onda ništa nije problem, ni teško.
Kampanjci nemaju tu što tražiti, a ako kojim slučajem i prođu prijemni, prvu godinu studija neće proći. To je sigurno.
Moglo se olakšati budućim studentima, jer se zna kako su proveli zadnje dvije godine školovanja i da zaista nisu sami za to krivi. Ne smijemo zaboraviti da ne dolaze svi iz dobro organiziranih zagrebačkih gimnazija, neki uopće nisu ni imali adekvatnu online nastavu, tko zna kolike rupe će još tu isplivati, a da ih nisu ni svjesni. Ne znači, ako netko nakon dvije godine zbrčkane nastave u kombinaciji online-uživo nije u stanju tri sata bez pauze pisati težak i zahtjevan prijemni ispit, da nije ni sposoban za taj studij.
Uostalom, sad mi pada na pamet FER koji je od prošle godine za buduće studente uveo "mostne" kolegije iz matematike i fizike da im olakša uključivanje u zahtjeve fakultetske nastave. Eto, to je primjer konstruktivnog rješenja koje ide u susret studentima, a bez spuštanja kriterija.
Postoji to na FER-u dulje od prošle godine i debelo prije korone. To ima veze s organizacijom studija, a FER je tu uvijek korak ispred brojnih drugih fakulteta. Znam da je moj sin to upisao Uvod u fiziku na prvoj godini, samo da vidi hoće li mu biti korisno. Bilo je korisno čak i njemu, koji je došao iz the gimnazijei slušao fiziku kod the profesorice, ali ne u svim nastavnim godinama.
Prednosti ovakvog načina organiziranja nastave još su se bolje pokazale u uvjetima korone, kad je mnogim srednjoškolcima redovna nastava bila na niskim granama.
Pa ne znam kakve veze ima online nastava sa nesposobnošću pisanja testa u trajanju od tri sata.
Isto tako ne vidim ni kako bi pauza pomogla, osim što bi doprinjela dekoncetraciji i neredu te organizacijskom problemu
Ne vidim ni poveznicu između Fera i Mefa jer je Fer imao kompletnu nastavu online, kao i ispite, a na Mefu je to nemoguće.
I nije mi jasna ta potreba za olakšavanjem. Čemu to služi?
I zašto?
Zašto bi se nekima olakšavalo, a generacijama prije se nikad nije olakšavalo?
I njima je bio test u trajanju od tri sata bez pauze. I njima je bilo vruće jer se prijemni piše početkom srpnja, a tada je uvijek vruće. Sjećam se da je moja kći izašla van kompletno mokre majice. U ruksaku je imala drugu i presvukla se u toaletu.
Uistinu ne vidim problem.
Osim onoga što sam već napisala:
Izbacivanje gradiva s mature, a baš to gradivo je bitno na prijemnom.
To je problem, a ne sastavljači pitanja za prijemni koji su godinama isti.
Ima veze s time što dugotrajno izlaganje ekranima razbija sposobnost koncentracije, to je već davno dokazano. A što dvogodišnje kontinuirano sjedenje pred ekranima radi, to je pogotovo bio atak na koncentraciju.
Zato što su generacije prije imale normalno školovanje pod jednakim uvjetima za sve i u normalnim okolnostima. Ovo što su sadašnje generacije prošle (i još prolaze) nije usporedivo ni sa čim prije, a posljedice će se otkrivati još dugo.Zašto bi se nekima olakšavalo, a generacijama prije se nikad nije olakšavalo?
slažem se potpuno, moja je znala po cijele dane do kasno u noć visiti za ekranom i za gimnaziju i za glazbenu, to je stvarno bilo grozno i sigurno će biti posljedica
slažem se i s Nano, vrlo brzo se vidi tko je za studij a tko nije, nema potrebe za takvim rigoroznim prijemnim, pogotovo nakon takvih uvjeta školovanja u kojima su se zatekli
i još ono kašnjenje početka prijemnog - stvarno ne znam što se trebalo dogoditi da bi se pomaknuo sat kasnije i da se kandidate obavijesti kad su došli na prijemni :/
Slažem se s Peterlin i tanjom_b. I prijemni ne bi trebao biti eliminacijski na taj način. Vrlo brzo se, već na prvoj godini, vidi tko je za neki studij a tko nije. Vide to sami studenti. Ovo kod nas, ne nekim fakultetima, nije normalno
A zasto bi drzava financirala skupi studij ljudima koji nisu polozili prijemni (ocekujuci da se kasnije pokaze da nisu za taj studij)? Slazem se s Tanci da ne treba smanjivati ocekivanja. A pauza vise-manje. Ako je ispit u dva odvojena dijela, pauza je ok. Ako se sva pitanja dobiju odjednom, onda pauza nije ok. Sumnjam da je pauza bila presudna znacajnom broju maturanata.
Slažem se s tanjom b. Tanči, po svemu sudeći, tvoja kći nije prosječna ni učenica ni studentica, ona je očito izvrsna i izvanredna, i ne možemo nju koristiti kao primjer prosječnog studenta.