Vidim da pises da ima prijemni , to nisam vidjela da li skida koju tisucu .
za troje djece koje znam da studiraju privatno (Algebra, Libertas i ne znam koji je treći faks), razlog je što nisu upali redovno na državno sveučilište, a imaju love platiti
Ja vjerujem da će imati uvjete za više fakulteta (primarno društveni, humanistički) ... ali trenutno je vakum u glavi .... ne zna što bi pa gledam kako bih pomogla s nekom održivom idejom ...
Ne znam dal ti je bitno, filozofski više nema prijemnog.
Vrijeska a da ode na profesionalnu orijentaciju ?
Posljednje uređivanje od larmama : 25.01.2021. at 17:01
ovisno o struci, nije više tako.
u mojoj struci ne postoji taj tip faksa, ali recimo kod mm i u mnogim drugim službama, a pogotovo marketingu i prodaji su jednakovrijedni kandidati sa većine ( neću reći svih) privatnih učilišta. čak dapače, jer oni imaju puno više praktičnog znanja
i opet disclaimer: to uglavnom nisu klinci nego ljudi koji imaju nekog radnog iskustva
Vrijeska, puno djece ne zna kaj bi. Nije to tamo specifičnost tvoje. Al nekako mislim da ju moraš pustiti da sama odluči.
Znam nekoliko djece koja su odmah napravila pauzu jer su se htjela malo "zbrojit" ili su brzo odustala nakon krivog odabira.
Ne možemo mi voditi njihove živote. Možemo savjetovat, pitanje je hoće nas poslušat. Ni ja ne bih išla u smjeru privatnog faksa.
Uz to, kod nas ima više mjesta na faksevima neg kaj ima msturanta. Svi nekaj upišu, samo kaj ima atraktivnijih fakulteta na koje nije jednostavno upast.
Ono jaj vidim oko sebe ispada da je teže upisat SŠ neg faks
Znam da treba pustiti, ali kad vidiš da je djetetu teško, onda jednostavno moraš pomoći ... iako većinu što govorim "uđe na jedno, na drugo izađe"...
Koliko uopće matematike ima na našoj ekonomiji?
Ima matematike, naravno da ima. Masa kolegija koja se baziraju na tome.
A za one kojima ne ide - previše su i osnove matematike i statistike.
Treba se okaniti ideje da djetetu nešto ne ide i uzeti instrukcije. Ponekad matematiku ne znaju zbog lošeg načina poučavanja ili lošeg profesora, a tu se može pomoći. Ne treba tu matematiku naučiti za upis na pmf i fsb, ali brate za upis na ostale studije... Ide to. Hvataj zadnji vlak. Sretno!
Uvijek se
pa plaćam sad instrukcije i dobije i ponekad dobru ocjenu
nije to tolika katastrofa sad u srednjoj, ali zar ne bi bilo logično da ne biraš nešto u čemu s osnovama imaš problem
cilje je u nekom trenuktu studirati u inozemstvu, a tamo na ekonomijama/poslovnim školama i sl. imaju i više matematike nego kod nas...
a ako ide van, onda želim da ide na bolji studij, a ne na lošiji nego što ima kod nas
bolji znači i zahtjevniji
možda se ipak dogodi neko prosvjetljenje pa odjednom ta matematika krene s lakoćom![]()
Vrijeska, moj sin je lani bio u sličnoj situaciji. Išao je u matematičku gimnaziju, u četvrtom razredu odustao od onog što je godinama planirao i nije znao što bi. Pa je odlučio ići linijom manjeg otpora i stavio pravo na prvo mjesto. Jer je zaključio da će se kao korporativni pravnik zaposliti za čas i mlatiti veliku lovu. Pa smo ga spustili na zemlju. Objasnili mu kako izgleda korporativni svijet, kum mu je peiblizio studij prava vrlo brutalno i on je zaključio da to ipak nije za njega. Sjeo je, duboko udahnuo i ... Vratio se korjenima. I sad studira ono što voli. Možda neće mlatiti pare ( neće sigurno ) , ali je vrlo velika vjerojatnost da će biti sretan s onim što će raditi.
Zato pomozi djetetu savjetom ako se trazi. Ali na kraju odluka mora biti samo njegova/njezina.
I još nešto. Ja sam svom rekla da ima oravo na kiks. Svi imaju. Ali samo jedan.
To pravo na kiks sam više puta istaknula i nemam s tim problema (posebno jer nije još ni punoljetno; moji su svi krenuli sa 6 godina u školu)
Bit će sve dobro na kraju, vidjet ćeš.
Mislim da se ovdje trebam poklopiti ušima: matura B razina matematika =5. I to cca 100 rezultat od skoro 19000...
Dakle, može se kad se hoće.
I ako je moje antimatematičarsko dijete dobilo 5, pa koliko onda ne znaju ostala djeca?!?
(Ostali predmeti A razina +izborni jezik A razina + izborni = 4 i 5, i sad je opet dilema jer upada na sve izbore...)
Odlično, svaka čast
Sad me zanima što će prevagnuti u konačnom izboru![]()
Sad su slatke muke na redu. Sto izabrati?
Bravo!
Nisam popratila, koji faksevi su u igri uopće?
Mi slavimo što je član šire obitelji upisao fakultet koji je htio nakon što je sve na maturi položio s odličnim. Najveće je iznenađenje da je za matematiku A riješio točno 59 od 60 zadataka iako nikad nije imao zaključenu peticu.
Bravo!!
Vrijeska cestitaaam!!!
Jurana odlicnooo, !!!! moguce da je imao vrlo zahtjevnog profesora/profesoricu
I ako je moje antimatematičarsko dijete dobilo 5, pa koliko onda ne znaju ostala djeca?!?
Vjeruj mi, ne možeš ni zamisliti koliko ne znaju. Mene iz godine u godinu šokira spoznaja da studenti treće godine na znaju koliko je pola od trećine ili pola od polovine, trećina od polovine i sl. Pa krenem priču s jabukom, ako imate polovicu jabuke pa je podijelite na pola, koliki je to dio... dođe mi da vrištim.
Čestitke za uspjeh tvojem djetetu.
Krivo sam postala, bez citata, odnosilo se na Vrijesku.
Hvala svima.
Poanta svega je da, ako se iz provincijske gimnazijice mogu upisati najprestižniji zagrebački fakulteti, stvarno nije kraj svijeta ako dijete upadne u 26. umjesto 38. gimnazije (ovo je šala, znam da ovi brojevi ne postoje, ali tako izgleda količina ZG gimnazija nama u gradovima u kojima postoji jedna gimnazija).
Čestitke svima!
Jurana, provincijske škole također upisuju i uzgajaju pametnu, marljivu djecu.
A pametnih ima posvuda, jedino što je Zagreb najveći grad pa ima razmjerno više djece.
I sama sam na prijemnom za faks imala iskustvo "pobjede" nad zvučnim imenima jer sam došla iz provincije, skroz neopterećena, i u čudu gledala kako pred zgradom cijele obitelji skupa s profesorom dijele zadnje savjete i s članovima komisije komentiraju druge kandidate.
Ma jesi ti Jurana ono u Šibeniku?
Da još jednom napišem da su najpametniji studenti kod mene na godini na ETF-u bili iz Šibenskog MIOC-a. (da ne govorim da su bili i najzgodniji)
Nije mi jasno, slobodna mjesta na recimo farmaciji. Kako je moguće kada su liste neprimljenih poduže? Po kojoj logici ostaje na hrpicu fakseva 2 slobodna mjesta.
https://www.srednja.hr/matura/upis-n...prazna-mjesta/
Pitanje je u kojem trenutku se radi ovaj pregled. Konkretno, što se farmacije tiče, pretpostavljam da je dosta ljudi koji su upali na medicinu ili PMF bilo i na listi za upis na farmaciju, pa su povukli dokumente kad su primljeni na drugom studiju. Hoće li se micati lista i što se događa s onima koji su ispod praga, ne znam.