Fiziku ko predmet sam mislila, većinom nije obavezan ali dosta bodova daje
Fiziku ko predmet sam mislila, većinom nije obavezan ali dosta bodova daje
Budući da ide na pripreme iz fizike na Trinom, naravno da je prijavila fiziku kao dodatni predmet na maturi.
I ne razumijem ovo "većinom nije obavezan" - na maturi imaš obavezne predmete i izborne predmete. Svaki fakultet autonomno bira koje razine (A ili B) su potrebne, te koji dodatni predmeti nose bodove.
Tako da ako neki fakultet boduje fiziku, onda ti je najpametnije da to polažeš kao izborni predmet i dobiješ bodove.
Mojoj je prvi izbor matematika na PMF-u - kod njih se gleda samo i isključivo matematika sa mature (naravno engleski i hrvatski moraš proći). To što polaže dodatno fiziku joj ne nosi tamo apsolutno ništa.
kjb, matematiku je prijavila samo profesorski? Ili i običan (inženjerski je to nekad bio)?
Prvi joj je izbor inženjerski matematika. Taj smjer su joj završili i mater i ćaća
Inženjerski smjer ima još u Osijeku i u Rijeci, pa je i to prijavila
Onda je još prijavila prof matematike u zgb, prof matematike u Osijeku, prof matematike i fizike u zgb.
I kao što rekoh FER i Građevinu
ajde iskreno gdje se matematički inžinjerac može zaposliti? i sused isto planira to
Firme zapošljavaju matematičare u prodaji,financijama itd.
Dobar izbor. Sretno!
Još samo ovo - moj je prijavio FER kao prvi izbor, a nije nebitno u cijeloj priči što smo mm i ja iz istog jata. Doduše, ja sam energetičar, a oba sina (kao i puno ljudi iz njihove generacije) više naginju informatici i komunikacijskim tehnologijama.
Inače, za starijeg sina ne brinem jer taj je stoik i u stanju je prihvatiti razvoj događaja. Mlađi je emotivac - njemu sam rekla "Ako ne upadneš u ono što ti je prvi izbor, to znači da ti fakulteti/smjerovi nisu najbolji izbor za tebe ." Sin naše kume je tako upao na studij koji mu nije bio prvi izbor, a pokazalo tijekom studija da je to baš dobar izbor za njega. Kolegičin sin isto, nije upao na FER nego na TVZ i sjajno se snašao, već se i zaposlio.
Jelena.O - google čuda čini. Sve o potrebnim predmetima i postotke za bodovanje možeš naći npr. https://www.trinom.hr/trinom/drzavna...is-na-fakultet. Sigurno ti sinek zna. Znači matematika (PMF), samo matematika A razina 60% bodova
Dipl.ing.matematike je jako tražno zanimanje - a i jako dobro plaćeno u kojem god području završila. Trenutno naše banke zapošljavaju oko 50-ak friško izašlih matematičara, većinom u područjima analize podataka, procjeni rizika. Primjenjena statistika u gotovo svim granama.
Svaka velika firma ima "big data" analitičare, redom matematičare.
Osiguravajuće kuće zapošljavaju aktuare (poseban smjer na postdiplomskom smjeru matematike).
Postoji i primjenjena matematika (u biologiji, medicini, granama fizike), sve redom inženjeri![]()
Ajme jelena, pa to zanimanje je traženo već godinama. Npr u financijskom sektoru su shvatili da od ekonomista nema baš puno koristi
Tzv je isto super izbor, imam jednog suseda koji radi tam i veli da su klinci baš maštoviti
I peterlin, za tvoje sinove je FER sigurno super izbor. Također sretno! Poznajem par studenata FERovaca i baš uživaju, a i mm i ja kad gledamo kako s njima rade i kako ih pripremaju za poslove u ovom dobu, ponekad mislimo da našu Veliku ipak tamo upišemo.
Iako je ona baš matematičarka (sigurno više nego ja)
Inženjeri matematike su lagano dobivali poslove i kad sam ja studirala, pretpostavljam i kjb (koja je mislim mlađa) i baš mi je drago da je taj studij postao popularan.
Sve je matematika, kažu neki
A današnja djeca valjda razmišljaju o fakultetima nakon kojih će , pretpostavljaju, i dobiti posao.
Jelena.O, a ti si isto tehničke struke? Što će tvoj maturant (oprosti ako sam propustila)
on nije maturant sad ja ću iduće godine tu kvocati skup s Peterlin , Riječankom, Nanom
Posljednje uređivanje od jelena.O : 23.05.2019. at 14:49
Inženjeri matematike osim nabrojanog mogu, naravno, raditi i u IT-u.
a recimo mogu se baviti i jednim od najatraktivnijih zanimanja danas, a to je aktuarska matematika.
E sad ja ne znam što je aktuarska matematika. Idem guglat
Pa ne smijem se baš tako jako out-atfešta u jednom restoranu u zgb-u, samo naš razred (u MIOCu je tada bilo po 35+ učenika)
nano, aktuarska matematika je u primjena matematike u osiguranju (životno/neživotno, matematički modeli za izračun premija - koji parametri i s kojim ponderom npr)
Hvala kjb, izguglala sam.
U mom nas je bilo 38. Sad kad sam bila nedavno u svojoj učionici na roditeljskom, tako mi je izgledala mala . Kak je nas 38 tamo stalo?
hej, matka je super!
ako ti to sto znaci (prenesi kceri), u jednoj europskoj zemlji, srednjoskolci sa naj naj super ocjenama idu na matematiku, onda ide medicina i ostalo...
i idu u banke i sve vezano na njih, osiguravajuce kucee i slicna lukrativna zanimanja.
a, vidim da je mima vec nesto slicno rekla.
predavati u skole ide jedan jako mali postotak.
e sad vidim, da je i kod nas tako....
mene je stvarno bilo iznenadilo kad mi je kcer pricala kakvi se sve svjetovi otvaraju matematicarima, u moje vrijeme je tu vecinom bilo vezano ili na akademsku karijeru, predavanje u osnovnoj ili srednjoj skoli, ili IT koji je tada bio u zacetcima.
nevezano na mogucnosti zaposljavanja, matamatika je prekrasna i zanimljiva znanost, naravno za one koji imaju osjecaj za nju.
Seni, nego šta nego je matka super! Jedino je na neopravdano lošem glasu među učenicima - no didaktika i metodologija na PMF profesorskom smjeru matematike imaju također puno prostora za poboljšanje kako bi se matematička znanja bolje prenosila.
Nano, još će ispast da smo išle skupa u razred. I nas je bilo 38.
mislim da je bilo i nas, no ja sam imala prije dvije godine 30 godišnjicu mature![]()
Mislim da nismo, jer na kraju iz mog razreda nitko nije otišao na matematiku, ili ipak je. Ma tada su razredi bili 38 ili 39. Možda je nas bilo i 39, više ne znam. Šuvar me izludio pa ne znam ni tko je bio u razredu prve dve godine, tko druge, a tko sve 4.
Potpisujem da je matka super
kod mene ih je dosta, mislim da su po brojnosti matematika i ETF najzastupljeniji
interesantno je, da su i fizicari/fizicarke postali takoder jako popularni, te i njih traze u gore navedenim koorporacijama.
je, fizičari/ke nisu baš tako jako striktni u izračunima/metodama, pa gore navedenim korporacijama ostavljaju mjesta za malo labavije tumačenje dobivenih brojki![]()
Ja kad sam upisivala pred milijun godina, isto nisam znala što bih s matematikom, samo sam htjela to studirati i pritom ne biti nastavnik. Tek za par godina kad sam već zabrazdila u svoj studij sam skužila kako sam mogla super proći s tim, bolje nego s ovim gdje sam sad. Premda ne bih voljela biti u IT-ju. Nemam onaj ushit oko IT-ja što ga neki imaju, samo bih bila vrijedna![]()
Jooj, baš mi je drago da vas je tako puno koje matematika zanima (primjetite moju upotrebu kvantifikatora: tako puno čitaj više od dva)
I u naše vrijeme je bilo poslova za matematičare, iako puno manje nego sada: aktuari i primjenjeni matematičari su mnogi od mojih prijatelja.
No žene matematičarke su uglavnom završile u IT-u, u bankama, što nije baš zanimanje za poželjeti.
No sada je stvarno drugačije - cijeni se sve što mi žene imamo pred muškima i još smo matematičarke - za svakog poslodavca win-win situacija.
Zato ohrabrujem svaki pokušaj prijave-upisa i pružam insajderske informacije sa tog diiiivnog fakulteta.
Sad odoh po maturalnu haljinu, držte fige da je dobro ispala i da je princeza zadovoljna
I nas u drugim skolama je bilo isto puno
Moj razred Pol pol 36
Jelena, ja sam položila prijemni na PMF-u za matematiku, ali sam se ipak odlučila za drugi studij za koji sam isto položila. Tati mi je uvijek bilo žao, sto se nisam za matematiku odlučila.
kćeri je matka isto bila kratko jedna od opcija... eto mozda će netko od unučadiu nekoj budućnosti ići u tom smjeru...