Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 147

Tema: Jel moguće da je sustav toliko nefunkcionalan?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Jel moguće da je sustav toliko nefunkcionalan?

Već tjednima si mislim, jel moguće da je sustav toliko loš/jalov/nefunkcionalan, da jedan 9-ogodišnjak, sad možda i 10-ogodišnjak, može maltretirati ne jedan razred, ne jednu školu, nego nekoliko njih za redom?
    Riječ je o ovoj temi
    i naravno, ne mislim da je problem u djetetu, nego u obitelji, ali to nema nikakve veze. Mene brine što sustav kad se pojavi problem ništa ne može riješiti kroz neki protokol, nego se sve gura pod tepih i moli boga da prođe.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Baš sam se jutros pitala kako nema teme. Je li istina ovo da je sin državne tajnice?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam tko je mali, niti me zanima, niti ćemo (s pravom) saznati... Ali je čudno da sustav ne radi ništa osim što ga se prebacuje iz škole u školu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Možda je upravo u tome ključ... prebacuju ga jer je nečiji. Msm ja si ne mogu zamisliti kaj bi meni bilo da mi je dijete devijantno, vjrv bi ga oduzeli i u dom, pa bi nakon što ga izrešeta cijela služba pedagoga i psihologa bio kao mali miš u školi... a ovako dođe doma i tko zna kaj mu kažu starci - bravo?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je upravo u tome ključ... prebacuju ga jer je nečiji. Msm ja si ne mogu zamisliti kaj bi meni bilo da mi je dijete devijantno, vjrv bi ga oduzeli i u dom, pa bi nakon što ga izrešeta cijela služba pedagoga i psihologa bio kao mali miš u školi... a ovako dođe doma i tko zna kaj mu kažu starci - bravo?
    Tako je. Čitaj komentare https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Njemu sad i nema pomoći jer je to otišlo tako daleko da ga jedino mogu školovati kod kuće, ako je to uopće dozvoljeno u RH.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Njemu sad i nema pomoći jer je to otišlo tako daleko da ga jedino mogu školovati kod kuće, ako je to uopće dozvoljeno u RH.
    Nije dozvoljeno za obične smrtnike.

Pa u prethodnoj školi dijete je imalo izdvojenu nastavu i upravo oko toga je izbio kraval, jer roditelji nisu pristajali na to, ako se dobro sjećam. Evo na brzinu sam našla ovaj tekst: https://www.nezavisne.com/novosti/ex...ucenika/855228

Kopiram zadnji odlomak:
    Učeniku je to druga škola nakon što je premješten jer je u prvoj školi drugom učeniku slomio ruku. Direktorica je rekla kako škola radi sve po protokolu, odnosno skladno Zakonu o odgoju i obrazovanju.
    Na inicijativu Grada Zagreba, problematični učenik tada je izdvojen iz učionice te je pohađao online nastavu. Bio je smješten u biblioteku i pratio nastavu online na računaru, a uz njega je stalno bio jedan učitelj, prenosi "Tportal".
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.10.2024. at 09:37

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pitanje: što je ovdje najbolji interes djeteta? Što je najbolji interes sve ostale djece?

Očito je da dijete treba liječničku pomoć i opservaciju. Zašto se to ne provodi?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa zato se i pitam kako je moguće da se nešto ne provodi, ako je s jedne strane interes 1 djeteta, a s druge njih barem stotinjak dosad....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo još malo povijesti cijele priče:

https://bild.ba/roditelji-problemati...a-u-razred-961

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Bio je smješten u biblioteku i pratio nastavu online na računaru, a uz njega je stalno bio jedan učitelj, prenosi "Tportal".
    A što drugo, da. Ako su roditelji i to odbili onda su si pucali u stopalo, a to objašnjava i zašto je dijete kakvo je. Očito su neuračunljivi i oni. Nakon što slomi ruku nekome pa nastavi skakati za vrat ostalima ne mogu očekivati da će ikako više biti društveno prihvaćen i prilagođen nego ovako ko sa divljom zvjerkom dok ne istekne obvezatno trajanje oš.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Za škole je to dosta komplicirana situacija, a ako su roditelji nesuradljivi, kao što je ovdje vjerojatno slučaj, onda postaje gotovo nemoguća. Problematične djece ima poprilično, samo nisu svi jednako problematični. Ja imam iz prve ruke iskustvo i ovo što tu vidim da se cijela škola solidarizirala je stvarno super. Jer su inače roditelji djece koja nisu direktno na meti zlostavljača puni razumijevanja i nekakvih "new age" pristupa. Svi roditelji hodaju po jajima kad se o djeci govori. Nitko od stručnjaka nikad ne kaže u medijima da naprosto ima djece s takvim smetnjama da mu okolina puna razumijevanja, bez izdvajanja djeteta iz kolektiva i stručne pomoći, može vrlo malo pomoći, ili nimalo, a ostala djeca iz okruženja prolaze drame. Mjere koje škola može poduzeti su prikladne za fakine, a ne za djecu s ozbiljnim dijagnozama. Postoji protokol po kojem se postupa, ali se jako dugo čeka na svaki korak, čak i kad se označi kao Hitno. Kukuljevićeva se čeka mjesecima. Socijalnih radnika nema dovoljno. Premda, ako se ovdje radi o školi na Gornjem gradu, socijalni radnici koji pokrivaju Gornji grad i Medveščak su puno manje opterećeni, nego u nekim drugim dijelovima grada.
    Previše papirologije, premalo djelovanja.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 22.10.2024. at 10:48

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Više je nego očito da je glavni problem u roditeljima djeteta. Oni mu zapravo ne žele pomoći, ne žele da Centar za soc.skrb uđe u obitelj, ali ne razumijem zašto bi se njih pitalo u slučaju kao što je ovaj. Dijete maltretira od vrtića grupe djece, 2 škole promjenjene, lomi ruke drugima, znači tu škola bez obzira na nesuradljivost roditelja može i mora temeljem nastalog nasilja urgirati preko AZOO i Centra za soc.skrb da se napravi obit. anamneza. Škola je odgovorna za nasilje u škol.prostoru.
    Koliko znam za asistenta je potrebna suradnja roditelja,ali za ostatak problema ne.

Znam za slučaj u razredu s anonimnim prijavama za problematično dijete, Centar je izašao na teren, a kako ne bi u ovom slučaju koji je punooo gori.

Nažalost u ovom prvom slučaju se ispostavilo da je dijete bilo zanemareno i seksualno zlostavljano Zapravo se cijelim postupkom djetetu pomoglo jer se majka rastavila od očuha i otišla s djecom u drugi grad i i započela novi život. Zašto je razvlačila? Mislim da je ipak sumnjala al si nije htjela priznat (inače bi dozvolila da se djetetu ranije pomogne), užasne su to situacije.

Ovoj mali vrišti za pomoć, traži je, al nitko ga ne čuje.

Da se razumijemo da mi dijete ide u taj razred, bila bih apsolutno solidarna s ostalim roditeljima. Nije normalno da njih 25 maltretira jedno dijete od 9 gog. Nije. Sve se bojim šta će bit s njim kasnije.

Ovdje je neki ogromni problem u pozadini: neka ozbiljna dijagnoza ili vrlo loša obiteljska situacija.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.10.2024. at 11:43

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Što je sa sustavom zaista se i sama pitam????

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Lili, i što kad izađe CZSS na teren i kad se zove policija u školu, misliš da izuzimaju dijete odmah iz obitelji i da prestaje pohađati nastavu? Ili misliš da se preporučuju mjere? Pa prolaze mjeseci dok se te mjere provedu i godine da se vidi imaju li učinak. Možda zaista nešto u obitelji ne štima. Ali možda zaista dijete ima takav problem da ga roditelji ne znaju hendlati ili guraju glavu u pijesak - to je samo faza, netko ga je isprovocirao i sl. Misliš li da bi Kostu oduzeli roditeljima da su iz CZSS izašli na teren?
    Ako je dijete premješteno u drugu školu, ako je dobio asistenta, znači da je sve korake već jednom prošlo. Sigurno je CZSS već bio višekratno u obitelji.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Procedura očito nije dobra. Ja se ne usudim komentirati što bi trebalo, situacija je delikatna kad je u pitanju dijete, a ja sam samo relativno informirani amater. Kopiraju se neke procedure od razvijenih koje se kod nas ne mogu provesti. Roditelji bolesne i problematične djece imaju jako slabu stručnu podršku. Provodimo inkluziju djece koja nisu za to, a nemamo učinkovit način da zaštitimo učitelje i ostalu djecu. Evo, ja sam se iznenadila da je ovo dijete dobilo stručnjaka za asistenta. Gdje je taj dosad radio? Otkud se stvorio? Vjerojatno sad fali osoba na njegovom radnom mjestu. Asistenti u nastavi moraju imati završenu srednju školu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nažalost mali je već dovoljno žigosan, ne vjerujem da će ga drugi u bilo kojoj školi prihvatiti, jer ima "mraćnu" proslošt.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ali evo, baš se poklopilo da se jasno vidi kako je sustav nemoćan, u trenutku kada žele da im ljudi daju stanove na upravljanje. Ni priča o zaštićenim stanarima nije gotova. Ljudi ne mogu do svog privatnog vlasništva.
    Nama je vani recimo svake godine bila skuplja stanarina. Ne samo zbog inflacije, nego zbog toga što nakon nekog vremena dobivaš veća prava što si u toj nekoj nekretnini. Onda te stimuliraju da preseliš u jeftiniji stan. Tko kaže da sutra neće dati neka prava obiteljima s više od dvoje djece kao dio pronatalne politike.

Dakle, sustav je nefunkcionalan, na svim razinama. Pravosuđe je farsa. Improvizacija svakodnevica.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    nažalost mali je već dovoljno žigosan, ne vjerujem da će ga drugi u bilo kojoj školi prihvatiti, jer ima "mraćnu" proslošt.
    Mislim da škola nema puno izbora kad dobije rješenje. Pa tko bi širom otvorio vrata problematičnom djetetu koje mijenja školu?
    Isto kao što kad se radi procjena djeteta za upis u školu i dijete dobije preporuku stručnjaka za odgodu, ako roditelj odbije preporuku, dijete ide u školu. I to mi je nevjerojatno. Mi imamo dvoje takve u razredu, najlošije im ide bez konkurencije. To je baš na štetu djeteta, tu nisu drugi nužno ugroženi.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 22.10.2024. at 12:25

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje: što je ovdje najbolji interes djeteta? Što je najbolji interes sve ostale djece?

Očito je da dijete treba liječničku pomoć i opservaciju. Zašto se to ne provodi?
    Vjerojatno se provodi. Jer je morao proći obradu već ranije.
    Radi li tko s roditeljima? To ne znam. Oni nisu morali proći obradu.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 22.10.2024. at 12:28

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerojatno se provodi. Jer je morao proći obradu već ranije.
    Radi li tko s roditeljima? To ne znam. Oni nisu morali proći obradu.
    Kako nisu? Ako je obitelj pod nadzorom CZSS, i te kako su morali.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nisu? Ako je obitelj pod nadzorom CZSS, i te kako su morali.
    Ne vjerujem da su roditelji pisali psihološke testove, niti su poslani na psihološku obradu. Gledali su ima li nekog oblika zlostavljanja. Mislila sam - pomaže li tko roditeljima. Trebao bi. Ma joj, previše sam se motala po sustavu socijalne skrbi. Kakav nadzor, dodju 2-3 puta. Izlaze na teren gasiti vatru. Imaju jedan auto i vozača pa ako je netko već otišao, ne mogu ni izaći na teren. Ako se ne radi o alkoholičarima i narkomanima da se iz aviona vidi da nešto ne štima, kao u slučaju Koste npr., što bi oni roditeljima preporučili i na što bi ih obvezali. Iz rada s djetetom mogu zaključiti nešto o roditeljima, al niti dijete ne može dobiti pravovremeno termin za psihoterapiju, a kamoli roditelji.

Dođe kao refren- da, sustav je nefunkcionalan.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 22.10.2024. at 13:19

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpisujem sve Jelenine postove i naglašavam da je, koliko znam, škola nemoćna bez suradnje roditelja. I kad roditelji nisu, kao ovdje (očito) neke zaštićene zvjerke.
    A sad me malo prije raspizdila izjava ministra koji poručuje ravnatelju i ostalima, citiram
    Nadam se da će promisliti, da je to bio nekakav njegov ishitreni potez jer ja mislim da je i on, ali i svi djelatnici škole, učitelji, profesori ti koji trebaju maksimalno raditi ka normalizaciji i smirivanju ove situacije
    A upravo zbog ovoga gore, učiteljsko vijeće je više puta reklo da ih nitko ne doživljava, a ionako su im ruke vezane, ali vrli ministar, koji u životu učenika nije vidio iz bliza (ne ovog, nego općenito djecu u školi) prebacuje lopticu na ŠKOLU.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 22.10.2024. at 13:31

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I kradem misao iz jednog komentara na Indexu, to je ono što je najvažnije
    Maknite klinca, omogućite mu adekvatnu skrb i školovanje, a ti daj ostavku. I prestanite pritiskati ravnatelje i učitelje jer za par godina nitko normalan neće htjet raditi u školama

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja imam osjećaj da on doma doživljava i sluša svašta i onda ponavlja i reproducira u razredu ono što je čuo.

I još se jednom slažem s Jelenom, ovaj je slučaj primjer kako niti jedan sustav ne funkcionira.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali da sustav nema nikakav alat za riješiti ovu situaciju, ne vjerujem.To je nemoguće.

Može li dijete ići u školu gdje idu djeca s posebnim potrebama ili s poteškoćama u ponašanju (ne znam o čemu se točno radi)?
    Spominjalo se i da je slomio ruku učeniku u prošloj školi, da seksualno uznemirava djevojčice...(naravno sve to navodno jer nismo izravni sudionici, pa ne znamo).

Nisam nikada bila od pukog konstatiranja i kritiziranja, to je tako i ništa se tu ne može. Mora se djelovat, tražit, smišljat rješenje, neka ih ovo potakne da promijene zakonodavni okvir i postupanja u ovakvim slučajevima. Fuchs lupeta, trebalo bi njega smijenit, a ne da ravnatelj daje ostavku pod pritiscima.

U slučaju o kojem pišem situacija se riješila ulaskom CZSS u obitelj, utvrđen je problem.

Imam prijateljicu koja radi u CZSS, baš ću je pitat za postupanja u ovakvim slučajevima i koja su ograničenja.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.10.2024. at 13:50

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiram Fuchsa:

Novinari su ga pitali je li desetogodišnji dječak u školi uzrokovao probleme, ministar je rekao da nije - koliko on zna…
    "Škola je funkcionirala svega dva dana. U tom trenutku nije postojala ugroza prema drugoj djeci. Ne mogu sad staviti ruku na srce i točno reći je li taj učenik nešto verbalno dobacio ili nije, ne znam. Ali bio je dva dana u školi, poslije više ne. Nakon toga su se rješavale stvari i sada je trebao biti uveden u razred i trebao je krenuti taj proces odvijanja redovite nastave", istaknuo je.

Baš super. Trebali su klinci čekati da nekom slomi ruku pa da se ustanovi da je postojala ugroza. Ne razumijem kako ne razumije!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma ostavka istog trena.
    Kakvo je to razmisljanje i rezoniranje, 0 bodova.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Je l samo Fuchs ili i Piletić i Šipić i Habijan i ...?
    Koja demografija kad ne vjeruješ ni u školstvo, ni u pravosuđe, ni u socijalnu skrb.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma mislim, ne valjaju procedure. Mi bismo sve nešto kao razvijene zemlje, a nemamo podršku za to. Donesu se propisi, a nekako će se valjda provesti. Očito neće. I to nije jedini slučaj. Potpuno su besmislena prebacivanja djeteta iz vrtića u vrtić, iz škole u školu, ako cijela obitelj nema stručnu podršku. Ne na papiru, nego realnu i redovitu. Pa onda stručni tim mora imati opcije koje može ponuditi/nametnuti obitelji. Školski timovi moraju biti kontinuirano educirani i imati neki support centar za krizne situacije.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Podršku ne možeš nametnuti. Čisto sumnjam da ovdje roditelji pristaju na to da im netko pruža podršku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podršku ne možeš nametnuti. Čisto sumnjam da ovdje roditelji pristaju na to da im netko pruža podršku.
    Oni se bore za temeljno pravo na obrazovanje svoje djece. Imati takvog učenika u razredu znači da ostali ne mogu naučiti ništa. Nažalost, govorim iz iskustva, ne tako ekstremnog, ali i puno manje izraženo ometanje nastave problem je za sve ostale učenike. Ovo je četvrti razred. Što mogu naučiti u takvim okolnostima? Kakve su im šanse za daljnje mirno i normalno školovanje u uvjetima kad je upis u srednju gadan stres i kad nema ovako ekstremnog ponašanja i ometanja nastave.

Ključna je suradnja roditelja. Ako toga nema, ostaju jedino metode prisile koje ovdje nisu dale rezultat ili nisu ni primjenjivane, jer su pojedini roditelji jednakiji od drugih, kako bi to rekao Orwell. Dobrodošli na Životinjsku farmu!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Peterlinin post potpisuje i učiteljska grupa Školska zbornica. Sve su rekli https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2609111.aspx

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kopiram iz texta:

I da Vas podsjetimo: naš sustav ima i kvalitetna rješenja, ali ih ne provodite. Naš sustav nudi rješenja poput nastave u kući, nastave na daljinu ili suspenzije, ali ta su rješenja prekomplicirana i administrativno zahtjevna, a ponekad se i namjerno ne odobravaju zbog navodnog nedostatka sredstava. Sustav koji je spor i neučinkovit u rješavanju problema generira ovakve situacije, zbog kojih trpe svi, a sve veći broj kvalitetnih učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja napušta sustav jer se ne osjećaju zaštićeni.
    Gospodine ministre, razmislite o posljedicama ovih događaja. Pedagoginja iz bivše škole spornog učenika dala je otkaz, učiteljica je dobila otkaz jer je cijeli razred ispisan, a u novoj školi nastava je blokirana, dok je ravnatelj dao ostavku, iako je od strane Vašeg ministarstva bio hvaljen kao sposoban. Potrebno je hitno djelovati, ne samo na rješavanju ovog slučaja, već i na prevenciji da se ovakve situacije više ne ponavljaju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Upravo su na TV-u rekli da se ministarstvo (MZOM) još u svibnju obratilo CZSS-u. Pa dobro jel moguće da CZSS ništa ne poduzima ili ne može ništa poduzeti?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.10.2024. at 19:15

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zasto to ministarstvo do sad nijednom nije izjavilo

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Vjrv se nitko ne želi baviti ovim slučajem ako ispada da su starci neki manijaci, a s novcem. I naravno da je dijete pokupilo ponašanje iz svoje okoline. Pa nije mogao to vidjeti u vrtiću.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto to ministarstvo do sad nijednom nije izjavilo
    Ali jesu... Pisalo je ljetos u jednom od članaka, ako se dobro sjećam. To je onaj tekst gdje su objavili mailove s prijavama nasilja. Probat ću to pronaći.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa upravo to i pokusavam napisati. Postoje procedure koje se tesko mogu provesti jer ne postoji potpora sustava da se provedu. Koliko znam, dijete nije moglo samo tako biti prebaceno u drugu skolu bez misljenja CZSS. Jedino ako su toliko jednaki roditelji da njima nitko nije poslan nakon sto je dijete izazivalo ekscese u skoli.

Mene zanima koja su vasa ocekivanja od CZSS, sto bi oni trebali napraviti?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2565778.aspx

Ovdje ima nešto, ali nije cijela priča. Ne spominje se czss nego zavod, to je valjda viša instanca. Tražim dalje...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

hrvatski zavod za socijalni rad je odnedavno novo ime zaono što je nekad se zvalo centar za socijalni rad

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma u nečemu je catch, roditelji imaju izrazito moćnu odvjetnicu Slokovićku. Ne bi je angažirali samo tako.

Najgore je što u svemu ispaštaju sva ostala djeca u razredu, pa i to dijete koje je isto u neku ruku sad postalo žrtva. Problem leži definitivno u roditeljima dječaka, očito su našli neke rupu u sustavu da mogu odbijati unedogled da se napravi podrobna i detaljna analiza djetetovog okruženja, što uključuje i njih same.

Sad po svemu pročitanome ispada da su institucije izgleda ipak poduzele brojne korake i mjere, al ima nešto što mi obični smrtnici ne znamo (čak mislim da nije samo to da se radi o djetetu iz moćne obitelji). Mislim da tu ima još nešto.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Gle sad ovo:

"24sata piše da roditelji dječaka nisu pristajali ni na kakve dodatne procjene djeteta, angažiranje pomoćnika u nastavi ili prilagođeni nastavni program. I dalje odbijaju bilo kakvu procjenu i vještačenje teškoća svog djeteta."

Pa šta ne bi sustav trebao zaštiti i to dijete? Što ako je zanemareno i zlostavljano? Pa svašta.

Pa šta nije nedavno pisalo da je dijete imalo asistenta i da nije ni uz njega moglo funkcionirat u razredu bez izgreda?

Ovdje je masu toga rekla-kazala.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni ova priča smrdi na (seksualno) zlostavljanje djeteta pri čemu roditelji ne žele da isto ispliva... zašto bi inače odbijali stručno vještačenje?
    ili neka žešća psihopatologija kod malog pa se ne žele s tim suočiti

svakako je ili zlostavljan ili ima pristup sadržajima koji nisu za njegovu dob, otkud mu inače takvo ponašanje i govor? dijete moguće vrišti u pomoć a sustav žmiri

i Slokovićka se fino uvalila ako ispadne da se takvo zlostavljanje djeteta skriva u cijeloj priči

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

kako misliš uvalila? posao joj je braniti tko je zaposli. ali da očito je starci ne štite dijete već sebe, a možeš imati 10x dijagnoza nećeš znati specifični vulgarni rječnik ako ga negdje ne čuješ

ne kužim samo kako nisu svjesni da je vrag odnio šalu. možda su u nevjerici

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

DOZNAJEMO Dječaka (9) prvi put prijavili 2022. Promijenio je već tri škole. Rješenja nema | 24sata

ako je ovo istina, onda jadno to dijete:
    "Kad je pedagog podijelio djeci da oboje ljudsko tijelo, odnosno sam obris ljudskog tijela bez ikakvih naslikanih organa te zadao djeci zadatak da oboje dio tijela u kojemu osjećaju nelagodu, taj je dječak obojio cijeli crtež i dodatno nacrtao muški spolni organ."

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

da i ja sam to pročitala, prestrašno.... zato mi je i žao tog djeteta
    i nije mi jasno da rodtelji mogu odbiti suradnju, i nikome ništa

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mogu ako su dovoljno bogati i moćni a ovi očito jesu + odvjetnici su u stanju sve odugovlačiti do besvijesti

zato ljude i zanima tko je u pitanju jer ovo običnom čovjeku ipak ne bi dopustili...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nažalost, to je tako u svim sustavima, ne samo obrazovnom.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Tvrde da opasnosti nema i ono što je nevjerojatno je da nama nude psihološku pomoć.
    https://www.24sata.hr/news/doznajemo...frontpage-home
    Ovako je i meni hzsr napisao u mjeri savjetovanja, dakle, samo meni da idem psihologu. Mom bivšem ništa kao da je kompletno normalan onakav nasilan. To mi dođe kao da se žrtvi nasilja nudi pomoć kako da prihvati status quo i nastavi biti žrtva nasilja. Dobili ste malo po nosu, kaj sad, ne dramite. Linija manjeg otpora. Ajmo se usmjeriti na slabiju kariku u priči kad se nemremo u koštac sa stvarnim izvorom problema.

Ne znam jel ovdje neki slon u staklarni il ja sve vidim kroz moje naočale, al prvo bih prstom pikla ovdje u muškog člana obitelji, glavu, ne bi me čudilo da i majku drži u škripcu i naređuje joj da nikakvu oni pomoć i pretrage ne budu dozvolili. To bi bilo tako tipično.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 23.10.2024. at 09:20

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •