Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
svim maturantima danas dobra zabava
i da se svi upišu na željene fakultete

(temu gimnazije pratim već godinama, davno prije nego mi je mala bila za upisivati srednju, i nekako sam joj se veselila, na ovu temu sam došla malo sa strahom, i sve je izbjegavam, ono kao, daaaleeeekoooo je to još, ne želim razmišljati o surovosti brzine prolaska vremena)

rasprava je od jučer, ali kao žirafa kad se nakon pola sata počne smijati vicu "dok to dođe gore do mene....."

Katarini želim svu sreću, da i dalje bude tako uspješna
i da se, kako je izjavila da su joj namjere, sretno vrati u Hrvatsku, koja će, po prognozama njene majke do njenog povratka već biti mala Švicarska, pa da i ona da svoj obol
nego mene zanima (nije da mi dijete misli na Harvard) kao se dobiva ovo "]Katarina Kitarović, kći predsjednice Republike, kako doznajemo s Pantovčaka, uz preporuke škole i profesora iz zagrebačke XV. gimnazije dobila je i preporuke iz Washingtona i Bruxellesa "

koje su to preporuke ne znam, Bruxsell je vjerojatno skola koju je pohadala, za washington nemam pojma...

ovo sto pisem ne odnosi se toliko na KK (mada moram priznati da mi je rastezanje cure po medijim sa vise nego neukusnim komentarima prilicno grozno. i pokazuje sav jal i zatrovanost drustva.
i to nema nista s tim da ja o nasoj presjednici ne mislim nista dobroga)

govorim kao i spajalica i jelena da se upisati na top 20 univerzitete nije nemoguce, te da da na njima uopce pretezno ne studiraju djeca takozvane elite, vec ima sasvim dovoljno i djece iz srednje klase, a i odredeni broj iz takozvane deprivilegirane klase.
moje iskustvo i saznanja o srednjim skola ovdje i u nekim drugim europskim sredinama, pokazuje da je u akademski najjacim skolama uvijk najveci broj pripadnika srednje klase (sto je logicno, jer oni na zapadu jos uvijek i cine postotkom najveci broj stanovnistva). sasvim logicno. (npr. postoje skole koje su jako jako elitne u smislu da se tu zaista skuplja old ili new money, i one su dobre, ali nisu medu akadamski najjacima)
nema tog backgrounda koji ce dijete bez recimo talenta za matematiku, fiziku napraviti novog soljacica, ili ivu tolic, ili vernesu smolcic. niti dijete bez volje i zelje natjerati da se znoji na nekom jako, jako zahtjevnom fakutetu.
osim toga izuzetno bogat, mocni i utjecajni ljudi se vise pouzdaju u svoj networking, nego u diplomu stanforda, oxbridga ili eth-a.

i ako pogledamo npr. nase izuzetne znanstvenike od dikica, preko bana, smolcic, rudan, sve su to pripadnici srednje klase, te pretpostavljam ljudi sa backgroundom koji cijeni obrazovanje.

ja dosada nisam primjetila da takozvana hrvatska elita trci na mit ili yale...

upravo suprotno, lik i "djelo" djece i unuka prvog nam presjednika su nam poznati. ovaj iz remetinca je nasim novcem placao stan u ny, ali nisam primjetila da su djeca studirala na columbia univ.
donedavno prva obitelj hrvatske, cije je patrijarh avaj avaj bio u egzilu u kensingtonu, je prvenstveno upadala u oci svojim cc torbicama, cipelama i slikana sa konzerata beslica i slicno. nisu bas bili vidanji u hnk-u niti su tezili harvardu.
a da ne spominjem one sto u bijesnim vozilicama gaze pjesake, ili postaju sampanjce, te zapaljene novcanice....
i da ne nabrajam dalje...

a onima cije 3 djece studira u americi na ivy l., mogu reci samo: svaka cast!