Sad nemam vremena za duže objašnjavanje, no Tanci ovo sto pišeš o IB školama naprosto nije tocno.
vec sam engleski školski sustav ima takozvani Sixth Form - zadnje dvije godine pred maturu u kojem učenik sam bira 3-5 predmeta A levela. Djeca sasvim normalno nakon toga upisuju sve fakultete uključujući naravno i najbolje. (Ja jesam bivša miocanka, ali mioc zaista nije jedina škola na svijetu).

IB sustav je sličan osim sto biraš 7 predmeta od kojih 3 moraju biti Higher level, a ostali standard level. Sve škole na svijetu su u jednom sustavu, engleski je jezik nastave, te se i svi rezultati ispita i matura objavljuju zajednički za sve škole.. (a i ispiti se korigiraju od externih ispitivača).

jako dobre i najbolje IB škole imaju postotke upisa na IL, oxbridge, russell group, eth, te ostale top univerzitete koji su prilično viši od prosjeka srednjih škola.

bitno je naravno da otprilike imas sliku sto želiš studirati, pa po tome biraš predmete koji su HL odnosno SL.
Jer recimo engleski fakulteti onda gledaju ocjene mature iz tih predmeta koji su nužni za upis, odnosno prijemni usput (ovisno o univerzitetu) uz motivacijska pisma, eseje, intervjue, testove problem solving tipa uključuju i prijemni iz tih disciplina.