Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
Ono kaj meni nije jasno da nema te neke ujednačenosti u zemlji. Nisam se u to baš udubljivala jer moji neće na medicinu, al veli mi frendica kako Zagreb ima prijemni i maturu iz osnovnih predmeta, a ostali gradovi (ne znam jel to samo Rijeka), nemaju prijemni, ali traže biologiju i kemiju na maturi. Valjda sam dobro povezala - i onda djeca danima to sve polažu, a u biti žele isključivo jedan faks.

I pitam se, stvarno, ima matura kakvog smisla? još su i djecu strukovnih škola njome prilično zakinuli.
Autonomija sveučilišta
Dosta tu ima prst puta oko. Jedan fakultet boduje matematiku s 36%, drugi s 30%, netko boduje neke predmete s 2,5%, moglo je biti i 3% pa bi oni oko crte se malo izmiješali. Tako da za ove rubne, oko granice, ipak ispadne veliki faktor sreće.

Činjenica je i da relativno velik dio studenata sa studija s velikim brojem studenata odustane, to su pretežno oni donje plasirani. Nekom je možda bio loš dan, ali ipak statistički oni s dna imaju manju šansu i završiti. Tako da je za neke roditelje dobro da djeca nisu upala u fakultete s kojih bi odustali.