Ja pripadam generaciji koja je mislila da je pravo izgleda kao L.A. Law, i to mi je djelovalo super, iako nisam nikad planirala upisati neki društveni faks (i otišla sam u prirodnjake, i nisam požalila).
E sad, Emina, da ne zastranim s pričama o prohujaloj mladosti
P. je sad na drugoj godini, i mislim da se ništa bitno oko upisa nije promijenilo; već su gore napisali kako ide;
početkom drugog polugodišta se izaberu predmeti koji se polažu na maturi, ne znam kad točno treba poklikati fakultete, i onda će već znati kad mora donijeti konačnu odluku, prije nego što se izbori zaključaju.
Mislim da u nekom trenutku (studeni? ili možda na proljeće?) ima neka smotra sveučilišta na kojoj se fakulteti predstavljaju, ali ne bi mu bilo loše da pogleda da li "njegovi" faksevi imaju nešto kao otvoreni dan, pa da ode pogledati.
A što se tiče izbora, moja prvorođena je imala toliko različitih ideja i želja tijekom sve četiri gimnazijske godine, da smo se mi u kući zezali da će kod nje biti ko na dodjeli Oscara, odluka u zadnji čas: And the winner is...
Pa je tako nekako i bilo. Svašta se tu spominjalo: jezici (engleski, njemački, talijanski...), psihologija, antropologija, geografija, astrofizika (
), kineziološki, u jednom kratkom trenutku i pilotiranje (
), i onda je zapravo prevagnula Davina i njezina Kišna djevojčica... Odluka se iskristalizirala nekoliko mjeseci prije upisa.
I upisala se na ERF. Jako, jako je zadovoljna i čini mi se da se dobro našla u tome, ona kaže da joj se čini da joj faks daje idealan omjer rada s ljudima i društvenog i prirodnog usmjerenja. Kad se ona već odlučila, vidjeli smo da je ta struka trenutno deficitarna, a opet, nitko ne može znati kako će biti za par godina. Ili za slijedećih 30-40 godina.
Uglavnom, kad gledam nju, vidim da je sasvim OK da netko dugo, dugo nema ideju što će studirati (i raditi) i da opet napravi dobar izbor. Inače, puno smo mi pričali o izboru faksa, ali je znala da je odluka i odgovornost njezina. E sad, a da je fulala?
Ja nekako mislim da ne bih podržavala da svake sezone pokušava nešto drugo, ali je znala da može pogriješiti u izboru i probati ispočetka (npr. jednom). Doduše, mm tvrdi da sam ja suportivna ko Ruža Kosmički
, pa smo svi Bogu zahvalni što je P. dobra studentica...
D. nema pojma što bi želio studirati, jedino što kod njega jasno vidim što sigurno neće izabrati.