Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Grčevi s 8 mjeseci - GER ili nešto drugo

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Grčevi s 8 mjeseci - GER ili nešto drugo

Situacija je kod nas momentalno ovakva.
    Katja do unazad par dana imala 1 stolicu dnevno ili 1 u dva dana, unazad 4 dana od cca 4-5 ujutro do 12,00 ima po 4 stolice, normalne - ne rijetke, po noći se budi svako malo cvili, grči se, plače, ostatak dana normalno, malo je nervoznija.

Ništa novo od dohrane nismo uvodili.

Prošli ponedjeljak je alergologica postavila sumnju na GER (refluks), prik test pokazao laganu reakciju na jaje, sad moramo prikupit sve nalaze od krvi i briseva i onda vidjet što dalje.

Ja sam totalno luda, neispavana, nemam pojma kaj da radim, kud da ju vodim.

Ne znam dal to sve može bit od GER-a, ili je reakcija ne nešto od hrane (iako do sada na ništa nije reagirala) ili je nekaj deseto.

Plis pomagajte kaj da radim. Ak odlučim ju furat na hitnu kud da idemo, i ima li smisla ju vodit ili da čekam sutra njenu doktoricu koja radi popodne.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne razumijem odakle pedijatrici sumnja na GER(gastroezofagealni refluks)?
    Kod GER-a djeca bljuckaju,povraćaju i to zato jer im se hrana vraća iz želuca u jednjak.Ne vidim kakve bi to veze imalo sa učestalom stolicom?
    Meni to izgleda kao crijevna viroza kojih sad ima jako puno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tanči nije pedijatrica postavila sumnju na GER već alergologica, i to ne zbog ovih problema unazad par dana, već zbog 3 bronhitisa i 1 laringitisa bez temperature, također čestih bljuckanja i zahlikavanja kod jela, pa ona sumnja da su bronhitisi nastali udisanjem hrane koja se vraćala u jednjak, obzirom je alergotest pokazao jedino blagu reakciju na jajer (2x2 cm).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Roko_mama napisala:po noći se budi svako malo cvili, grči se, plače, ostatak dana normalno, malo je nervoznija. moje SUNCE ima iste simptome ali radi nicanja zubića

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj YO prvotno napisa
    Roko_mama napisala:po noći se budi svako malo cvili, grči se, plače, ostatak dana normalno, malo je nervoznija. moje SUNCE ima iste simptome ali radi nicanja zubića
    ista stvar, noći su nam totalno komatozne, po danu ok, ali zato ide šest zubića 8)

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa
    Tanči nije pedijatrica postavila sumnju na GER već alergologica, i to ne zbog ovih problema unazad par dana, već zbog 3 bronhitisa i 1 laringitisa bez temperature, također čestih bljuckanja i zahlikavanja kod jela, pa ona sumnja da su bronhitisi nastali udisanjem hrane koja se vraćala u jednjak, obzirom je alergotest pokazao jedino blagu reakciju na jajer (2x2 cm).
    Sorry,sad sam ponovno pročitala tvoj prvi post i vidim da ne piše pedijatrica već alergologica.
    Što se tiče GER-a,moja kći ga je imala do 3 i pol godine i mogu ti reći da smo prošli takav užas u te tri godine da to ne bi poželjela nikome.I moja kći je imala učestale bronhitise,pa i jednu upalu pluća i to sve zbog udisanja povraćenog sadržaja,ali ona je imala bronhitis barem jednom mjesečno,pa i češće,tak da tri bronhitisa nisu znak da se odmah radi o GER-u,također pretragama krvi na postojanje kiseline i količine kisika u krvi se sa sigurnošću može dijagnosticirati GER.Naša kći je i zaostajala u razvoju,odnosno na težini jedno vrijeme uopće nije dobivala,samo je u dužinu rasla.Sreća da nije došlo do nekakvih oštećenja na organima,zubima,kostima...
    Noćima nisam spavala od straha da se ne zaguši,ak u snu povrati,a povraćala je stalno Joj kad se samo sjetim kako se mučila

Što se tiče prick testova,oni ti mogu biti lažno pozitivni kao i lažno negativni kod djece sve do 5 godina starosti.I mojem nećaku se u najmlađoj dobi pokazala alergija na jaje,da bi u međuvremenu nestala i on najnormalnije sada jede i podnosi jaja.

I na kraju se i ja priklanjam mišljenju da bi nervoza mogla potjecati od nicanja zubića,osobito ako niču očnjaci i to svi zajedno što se nama dogodilo,tri sata temperatura koja je sama bez skidanja nestala :? i nakon toga skužim da su sva 4 očnjaka probila van,čak mi je i pedijatrica rekla da je to sigurno od zuba.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa
    Kod GER-a djeca bljuckaju,povraćaju i to zato jer im se hrana vraća iz želuca u jednjak.
    Moja V. je isto imala dijagnozu GER, potvrđenu 24-satnom ph-metrijom (užas od pretrage!), ali ona nikad nije bljuckala ni povraćala. Noj se sadržaj dizao do jednjaka, a ako bi i prešlo gore, ona je to gutala. Zato je trebalo dugo vremena da se uspostavi što joj je. Simptomi su vrlo slični ovima što opisuje Roko_mama.

Morali smo ispod madraca staviti deke/ručnike, kako bi spavala na povišenom (a ne na jastucima) baš zbog mogućnosti da se ne zagrcne. Jednom je ipak udahnula sadržaj koji joj se dignuo i završili na hitnoj..

Napravi sve potrebne pretrage ako se sumnja na GER. GER je gadan, ali evo, kod nas se povukao (ili pritajio)..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i naravno: ništa slatko, ništa kiselo, ništa pre-tekuće (osim vode), zadnji obrok min. sat vremena prije spavanja itd....
    Mi još dobili i GAVISCON sirup..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cure puno hvala i ja sam prvo pomislila na zubiće jer joj niču 3 gornja odjednom, al sam mislila da se ne bi grčila od zubića al ju očigledno to tak muči.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry,sad sam ponovno pročitala tvoj prvi post i vidim da ne piše pedijatrica već alergologica.
    Što se tiče GER-a,moja kći ga je imala do 3 i pol godine i mogu ti reći da smo prošli takav užas u te tri godine da to ne bi poželjela nikome.I moja kći je imala učestale bronhitise,pa i jednu upalu pluća i to sve zbog udisanja povraćenog sadržaja,ali ona je imala bronhitis barem jednom mjesečno,pa i češće,tak da tri bronhitisa nisu znak da se odmah radi o GER-u,također pretragama krvi na postojanje kiseline i količine kisika u krvi se sa sigurnošću može dijagnosticirati GER.Naša kći je i zaostajala u razvoju,odnosno na težini jedno vrijeme uopće nije dobivala,samo je u dužinu rasla.Sreća da nije došlo do nekakvih oštećenja na organima,zubima,kostima...
    Noćima nisam spavala od straha da se ne zaguši,ak u snu povrati,a povraćala je stalno Joj kad se samo sjetim kako se mučila

Što se tiče prick testova,oni ti mogu biti lažno pozitivni kao i lažno negativni kod djece sve do 5 godina starosti.I mojem nećaku se u najmlađoj dobi pokazala alergija na jaje,da bi u međuvremenu nestala i on najnormalnije sada jede i podnosi jaja.

I na kraju se i ja priklanjam mišljenju da bi nervoza mogla potjecati od nicanja zubića,osobito ako niču očnjaci i to svi zajedno što se nama dogodilo,tri sata temperatura koja je sama bez skidanja nestala :? i nakon toga skužim da su sva 4 očnjaka probila van,čak mi je i pedijatrica rekla da je to sigurno od zuba.
    pozdrav,citam ovu temu i nasla sam jedino tebe,da je tvoje dijete
    imalo ger.ja sam iz Sarajeva,imam curicu od 15mjeseci kojoj je takodje
    na osnovu ultrazvuka u 4-tom mjesecu dijagnosticiran Ger.Ona nikad
    nije puno povracala,samo je bljuckala,a najvise je mucila ta zelucana
    kiselina,pa je vristala kad joj dodje u grlo.medjutim jos uvijek to
    nije proslo.Predlazu mi endoskopiju,kao da se vidi dali je ostecen
    jednjak,ali posto ona super napreduje,vesela je i fino jede,ja mislim
    da jos ne treba raditi tako teske pretrage.cak neki kazu da to prodje
    do 2-ge,a nekom do 5-te godine.ona po danu cesto podriguje,vidim i
    vrati joj se sadrzaj do jednjaka,pa proguta,ali po noci nekad pocne da
    place,ja je podignem,dam malo vode,i kad podrigne bude joj lakse...i
    mi smo se napatili do sada,jadno dijetemolim te ako mi mozese detaljno
    napisati kako je to bilo kod tvog djeteta,jeste radili neke
    pretrage,kako ste znali da je skroz proslo...pa eto kad budes imala
    vremena,bas onako detaljno od pocetka do kraja....opsjednuta sam sa
    tim,mislim dali ce ikad proci....hvala ti unaprijed

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav, molila bih savjet.
    Bebac ima 8 mjeseci. Dugo je imao grčeve, skoro 5 mjeseci, ali nikad nije bljuckao ni povraćao...zato mi nikad refluks nije padao na pamet. Do sad.
    Isključivo je dojen, sa 6 mjeseci smo krenuli sa dohranom ali jako slabo je prihvaća. Tek odnedavno (dobio je ima koji dan dva donja zubića) otvori usta i proba, ali pojede možda sve ukupno žličicu do dvije.
    Prije 20-ak dana počeo je jako kašljati, cijelu noć je kašljao, svaki sat, bio je pun neke prozirne sluzi koju je iskašljavao i par puta povratio sluz...inhalirala sam ga i čistila mu nos, bez temperature, nije ni jeo (jako malo dojio i davala sam mu vodu sa špricom da ne dehidrira), pedijatrica je posumnjala čak i na hripavac..radili smo briseve, nije hripavac, u nosu izolirana bakterija moraxella (koja je tipična vrtićka/školska bakterija, stariji brat ide u prvi razred), popio tri dana sumamed...koristili smo i homeopatiju.
    Uglavnom stanje je puno puno bolje, jede normalno, proba i koju žličicu dohrane, živahan je (posjeo se nekidan), ali i dalje povremeno jako kašlje, pogotovo po noći, probudi ga kašalj i gušenje, prepadne se, krenu suze i bori se za dah...spava na povišenom...to kratko traje (srećom), događa se recimo dva puta na noć, ponekad i kad spava popodne...
    ja ga podignem, tješim, nosim, znala sam ga i inhalirati, onda se smiri i zaspe...po danu kad je budan zakašlje se koji put ali nije tako dramatično.
    Od rođenja doji jako efikasno, samo za glad, guta brzo, čini se da imam jaki let down ali nikad se nije zagrcnuo dok doji...ni bljucnio. Dobiva normalno na težini, sad je dug 72 cm i težak 8200 grama.
    Da li je moguće da se radi o refluksu i šta nam je dalje činiti? Čitala sam da refluks može biti povezan i sa slabim trbušnim mišićima...a on se evo relativno kasno posjeo (punih 8.mjeseci) i ima dijastazu (razmaknute trbušne mišiće)...
    Čitala sam da zapravo terapije i nema i da bi trebalo sve samo od sebe prestati do godine dana, ali me strah zbog tog noćnog buđenja, kašljanja i gušenja i strah me da trpi bolove

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •