Ja mislim da je drugacije kad nekog nervira odredjena pojava pa ne podnosi zvuk koji ide uz nju, i ova 'prava', senzorna osetljivost na zvuk. Recimo, ja ne podnosim mljackanje ne zbog zvuka, nego mi je 'odvratno' (to je delom nauceni konstrukt, ali bez obzira, gadi mi se) a taj zvuk koji ide uz mljackanje nije samo ruzan nego i odlicno opisuje sve to palacanje jezikom i nemar prema ljudima koji se nalaze oko mljackaca :D
Sto se tice senzorne osetljivosti, to jeste jedan od simptoma poremecaja iz autisticnog spektra, ali je ipak samo jedan od mnogih, i tesko da bi se jednim odlaskom kod psihologa moglo nesto posebno zakljuciti o detetu u tom smislu. Ja bih taj simptom pre uzela kao 'razvojni' i prosto vise roditeljovala na tom polju. Pomoci detetu da verbalizuje, koliko je moguce, sta joj zaista smeta. Pomoci joj da se opusti u situaciji koja joj je neprijatna zbog zvuka. Pomoci joj da preprica iskustvo prepustanja, koliko god bilo uspesno ili ne.
Govorim iz iskustva jer Novi zaista vise nema problema po tom pitanju, zna da je osetljiv na zvuk, ali sasvim moze da se nosi s tim bez ikakve drame.
S druge strane, Luna, ljubiteljica buke, je bila dva puta opsezno testirana na poremecaje iz spektra, tako da znam koliki je otprilike udeo tog simptoma u dijagnostici.