Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Previše mlijeka

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Previše mlijeka

jučer smo došli iz rodilišta i imamo problem: ja imam puno previše nego što tin može pocicati.
    Ako cica iz jedne i najede se ta se ne isprazni do kraja,bez obzira da li cica nekoliko puta po 5-10 min. ili u komadu pola sata. Da li da izdojim (kao što su savjetovali u rodilištu) ili što da radim jer hoće opet jesti tek za 2,3 sata. U isto vrijeme druga samo što već ne eksplodira od količine mlijeka i počela je pomalo boliti na nekim mjestima pa ju izdajam da se ne upali ali niti jednu ne mogu izdojiti do kraja-uvijek ima mlijeka. kako da izbjegnem upalu i spriječim stvaranje novog mlijeka?
    Kad se uspostavlja ponuda-potražnja?

Početno

Ne izdajati do kraja! Tako ces samo potaknuti stvaranje jos vise mlijeka. Izdoji samo malo da popusti napetost do sljedeceg podoja. Ponuda-potraznja bi se trebale ustaliti nakon 4. tjedna...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Što ako me nakon malo izdajanja popusti napetost, ali me i dalje dio cice boli na dodir?

Početno

Kopiram iz teksta s portala Pocetna prepunjenost dojki

Što učiniti?

Ako se dogodi da majka osjeti i prepozna neke od simptoma prepunjenosti dojke, iznimno je važno reagirati odmah i započeti tretman:

- Treba nastojati dojiti najmanje svakih sat i pol do najviše dva sata, računajući od početka jednog podoja do početka drugog podoja.

- Osobito je važno paziti na ispravan položaj na dojci i način kako beba zahvaća dojku.

- Ne ograničavati vrijeme trajanja podoja nego prepustiti bebi da sama završi podoj (beba će sama ispustiti dojku ili zaspati).

- Prije podoja se treba istuširati toplom vodom ili na prepunjenu dojku staviti topli oblog. Istovremeno je dobro masirati dojku kružnim pokretima u smjeru prema bradavici.

- I za vrijeme podoja majka može masirati dojku laganim kružnim pokretima u smjeru prema bradavici.

Ako mama procijeni da beba ne doji dovoljno dugo pa i nakon podoja osjeća da je dojka još uvijek napeta, obavezno je treba izdojiti, ručno ili izdajalicom.

Između podoja na prepunjenu dojku je dobro staviti hladne obloge. U tu svrhu može poslužiti vrećica zamrznutog graška (koji se zbog sipkosti dobro oblikuje po tijelu dojke) ili list ohlađenog kupusa. Čim primijeti da otečenost dojke počinje splašnjavati, hladne obloge treba ukinuti, a 15–ak minuta prije sljedećeg podoja opet započeti s toplim oblozima.

Za ublažavanje boli, mama smije uzeti neki od lijekova na bazi paracetamola.

Ako je samo područje areole prepunjeno, potrebno je kratko se izdojiti prije svakog podoja kako bi napetost areole popustila, bradavica se vratila u svoje normalno stanje te na taj način omogućila bebi da lakše ustima zahvati dojku.

Svaka prepunjenost dojki pa čak i ona najteža, uz optimalan se tretman može izliječiti, a prvi znaci poboljšanja pokazat će se unutar 12 do 48 sati.

Pravilan i pravovremeni tretman najbolji je način da se spriječe moguće nove komplikacije:
    - beba može imati problema s ispravnim zahvaćanjem dojke što može biti uzrok neučinkovitih podoja i u konačnici rezultirati slabijim prirastom na težini, a majci priskrbiti bolne i ranjave bradavice
    - povećava se rizik od razvoja upale - mastitisa
    - oštećenja mliječnih kanalića kasnije mogu utjecati na slabiji dotok i proizvodnju mlijeka.

Neke su majke neodlučne kad je u pitanju izdajanje jer se boje da bi ono moglo još i pogoršati problem. No, izdajanjem manje količine mlijeka poboljšava se prokrvljenost dojke i prohodnost mliječnih kanalića čime se omogućuje da beba lakše zahvati prepunjenu dojku i učinkovitije je isprazni. Ne zaboravite da je učinkovito i potpuno pražnjenje dojke (dojenjem ili izdajanjem) ujedno i najbolja prevencija od mogućih mnogih problema u dojenju.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obzirom da je bebica stara par dana ja bih preporučila da tijekom jednog podoja ponudiš obje dojke, malo jednu pa malo drugu na taj način će tebi biti lakše, a i uspostavit će se potrebna ponuda i potražnja.

izdajaj se ovako kako ti je d. rekla-malo; tek toliko da ti popusti pritisak.

Što ako me nakon malo izdajanja popusti napetost, ali me i dalje dio cice boli na dodir?
    samo jedan dio jedne dojke? masiraj i dojite.
    ukoliko osjetiš neki čvorić ili zadebljanje masiraj. najbolje pod tušem.

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2-6 dana nakon poroda u dojkama započne povećana proizvodnja mlijeka. Događa se zato što se u dojci povećava količina krvi, limfe, a i mlijeka. Ta normalna punoća iščezne nakon 2-3 tjedna od poroda, ako dijete dobro i često siše. Neugodna prepunjenost dojki se riješava čestim podojima ( 8-12 puta u 24 sata, nekad i svako 1,5-2 sata) i dosta dugim ( dok majka ne osjeti da je dojka mekša) držanjem djeteta na dojci. Ukoliko se to ne riješava pravovremeno, može doći do začepljenja mliječnog kanalića.
    Ovo se očituje bolnom, najčešće jednostranom oteklinom u dojci, a može biti i povećana tjelesna temperatura. Nastaje najčešće postupno, kada se pojedina mliječna žlijezda ne prazni dovoljno, pa se mlijeko u nekom od izvodnih kanalića zgusne i začepi ga. Uzrok je najčešće u slabom sisanju i nepotpunom izdajanju.
    Ova se smetnja riješava dobrim ispražnjavanjem dojke, posebno onog dijela u kojem postoje kvržice, tako da bi preporučila dojenje svako 2 sata, po potrebi i češće.
    Prije dojenja bi preporučila topli tuš koji je stimulirajući i pospješuje protok mlijeka kroz kanaliće, stavljanje toplih obloga na dojku pred sam podoj, i nježnu masažu, i po potrebi i kratko izdajanje prije samog dojenja, da bebica što više zadnjeg mlijeka posiše i samim tim i isprazni te kanaliće, i eventualno između podoja hladni oblozi ali na kratko. Za vrijeme tuširanja može se isto masirati bolno mjesto da se kvržice razbiju. Između podoja se može na bolnu dojku stavljati listove kupusa, ali više bi se skoncentrirala na to što češće dojenje. Rekla bih još da se pokuša sa mijenjanjem položaja kod dojenja, tako da beba bradom masira kvrgu. Preporučila bi grudnjake od prirodnih materijala a ne sintetičke. Bitno je da se nastavi dojenje na obje dojke, da ne bi došlo do mastitisa.
    yvet, ovih prvih 2-3 tjedna je najteže, mora se samo paziti da se kvržice razbijaju onako kako se stvaraju da ne dođe do mastitisa.
    Pusa kikaću

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala na savjetima.
    Noćas je sve pocicao i ispraznio tako da je sad sve ok!

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas mi je drago...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Maleni od prijateljice se GUSIO u mlijeku. Cak je grcao i zakasljavao se ali se nije dao. Jos uvjek voli silno jesti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo da iskoristim priliku da cestitam na maloj bebici i na tome sto si prvo dete rodila na carski a onda drugo vaginalno i to u tako kratkom vremenskom peridou. Svaka cast mama!!
    Sorry sto sam OT

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala na podršci, više nemamo problema čak ni ujutro nakon što prespava 6-7 sati u komadu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •