Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Zabilješke s trudničkog tečaja - KB Merkur

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zabilješke s trudničkog tečaja - KB Merkur

Iako smo već jednom zajedno prošli porod, ja sam radi svog nemira i želje nagovorila MM da idemo na tečaj. Prije 3 i pol godine kad sam rodila Emu tečaja još nije bilo. Zanimalo me da li ima što novo, da vidim malo atmosferu u bolnici.

Tečaj je besplatan. Ide se jednom tjedno kroz 2 mjeseca.

Ovo su bile najavljene teme:

Intrauterini razvoj ploda
    UZV u trudnoći
    Antenatalna skrb i prehrana u trudnoći
    Porođaj, porođajna doba i porođajne operacije
    Psihofizička priprema trudnice
    Bezbolni porođaj
    3D i 4D UZV u trudnoći
    Zdravo novorođenče - njega i prehrana (dojenje)

Budući da mi je sve na neki način poznato, a još sam u zdravstvu po struci nisam baš hvatala precizne bilješke već one stvari koje su mi bile zanimljive, pa evo da ih podijelim sa vama.
    Sam tečaj je bio jako dobro organiziran, s posjetom rađaoni i odjelu i s dobro pripremljenim predavanjima (sve PP prezentacije).
    I nije bilo reklama za adaptirano, flašica i duda na poklon i ostalih kršenja koda.
    To što sam se uvjerila da na Merkuru nema ama baš nikakve inicijative za boljim uvjetima rađanja već se sve radi ko i 70-tih je drugi par rukava.

Svoje komentare sam stavila u italic.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. Antenatalna skrb i prehrana u trudnoći

Predavala je dr. Zmijanac.

(učinila mi se dosta tiha i nježna, MM je bio umoran pa je skoro zaspao)

PERINATALNA ZAŠTITA

- u trudnoći bi trebalo napraviti 9 pregleda
    - prvi pregled između 8. i 12. tjedna, zatim kontrolni pregledi jednom mjesečno, pa u 32.,35.,38.,39., 40. tjednu, nakon toga svaki drugi dan
    - minimum za donošeno dijete je 2650 grama
    - dijete je prenešeno nakon 42. tjedna
    - za drugorotkinje i višerotkinje je normalno da je grlić maternice otvoren 1-2 prsta čak i od 32. tjedna
    - optimalni dobitak na težini je 12-13 kg
    - položaj glavicom i položaj zatkom spadaju u normalne položaje
    - po SZO preporučaju se 3 ultrazvuka u trudnoći, u svakom tromjesječju po jedan
    - tijekom poroda vaginalni pregled se ne radi prečesto jer nije potrebno, već svaka 2 sata, svaki pregled nosi rizik infekcije
    - normalni okviri trajanja poroda su 12-16 sati
    - infuzija oksitocina se često daje – sintetski oksitocin je kemijski potpuno isti kao i prirodni, on ne pojačava već čini trud pravilnim, u pravilnim vremenskim razmacima
    - rodilje znaju reći da su bolniji kod dripa, trudovi nisu bolniji kod, bol prema kraju poroda je i normalno veća i bez dripa (ne znam da li bi se složila, pratim iskustva po forumu i bilo je cura koje su to mogle usporediti u dva poroda)
    - SREĆOM tu je epiduralna, mi nismo na tome štedljivi
    - CTG mjeri srčani zapis djeteta i tonus maternice, CTG volimo imati tijekom cijelog poroda, volimo slušati to kuckanje što je više moguće, to je najbolji nadzor (nažalost ne spominje da je žena pri tome prikovana za krevet, što joj svakako otežava jer oni vole stalno slušati "mašin det gous ping", ovo je primjer njege orijentirane na liječnika, a ne na rodilju)
    - ako voda curi duže od 12 sati porođaj se dovršava carskim rezom osim ako je izgon jako blizu, npr. otvoren grlić 9 cm
    - nakon 8 sati curenja plodne vode daje se antibiotik i radi se bris kože djeteta
    - 300-500 ml je fiziološki gubitak krvi pri porođaju
    - dijete su u rađaoni prvo aspirira (tekućina iz dušnika i nosića), okupa, izvaže, pokaže majci (i odmah odnosi), odredi se apgar (normalni su 8, 9 i 10)

PREHRANA U TRUDNOĆI

- u trudnoći se ne treba započinjati nikakvu dijetu
    - ne treba jesti više nego kvalitetnije
    - slijediti upute ginekologa u uzimanju dodatnih vitamina i minerala
    - željezo je najvažnije, većina trudnica je blago anemična, ostalo nije neophodno, ali neće škoditi jer dijete puno troši
    - minimalno treba popiti 1 litru vode, smanjiti količinu kave, čaja i pića s kofeinom
    - treba jesti 5 obroka, izbjegavati slatko
    - alkohol i duhan su zabranjeni, metaboliti nikotina se kasnije izlučuju i majčinim mlijekom
    - prekomjerni prirast tjelesne težine ne pridonosi boljem razvoju djeteta već donosi veći rizik patoloških stanja u trudnoći (dijabetes, preeklampsija, preveliko dijete nezrelih pluća, promjene na posteljici…)
    - sama trudnoća djeluje dijabetogeno, hormoni utjeću na centar za glad, trudnoća je test za ženin organizam, sve iznad 13 kila je preopterećenje

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2. Intrauterini razvoj ploda

FIZIOLOGIJA TRUDNOĆE

Predavao je dr. Željko Dujić, vrlo korektno, samo previše informacija u prekratko vremena

- u trudnoći maternica naraste od 7 cm na 50 cm, ukupno teži 1 kg, posteljica 500 g
    - anatomski su rektum i rodnica jako blizu, postoje NEKI stavovi protiv klistira, a li dr. Dujić je protiv ("neki" stavovi su zapravo stavovi Svjetske zdravstvene organizacije)
    - u ciklusu postoji 20% šanse da se zanese (onda smo slikovito slušali kako spermići putuju i preskaću različite barijere i dolazi do oplodnje, nije da ta nismo sve prošli, ali doktor se baš potrudio)
    - prvih 14 dana ide po principu sve ili ništa, u prvom tromjeseječju je plod najosjetljiviji na vanjske uticaje
    - izlaganje trudnice zračenju do 5 rada ne povećava značajno rizik za probleme
    - u 12 tjednu plod potpuno ispuni materište, raste maternica i posteljica, fetus je formiran, ultrazvukom se gleda nuhalni nabor i nosna kost
    - trudnoća je “drugo stanje” – dolazi do hormonske oluje…HCG, estriol, humani korionski laktogen, progesteron (smanjuje stanični potenicijal da bi maternica mirovala, ali usporuje i crijeva i izvodne mokraćne organe – češće su uroinfekcije zbog retencije mokraće, u crijevu se pak nalazi E.coli – trudnica treba regulirati probavu i piti više tekućine
    - uloga posteljice – prehrana ploda, izmjena plinva, izbacivanje ekskrecija, luči hormone...
    - cirkulacija ploda i majke su odvojene, na kraju trudnoće površina membrane u posteljici gdje se odvija izmjena tvari je 14 metara kvadratnih, dio je rezerva, membrana se stanjuje pri kraju da se omogući još veća izmjena tvari
    - preeklampsija nastaje kao posljedica visokog tlaka majke zbog slabog dotoka krvi u spiralne arterije posteljice
    - plod ima drugačiju cirkulaciju – najviše krvi ide u mozak i organe koji rastu (zato beba ima veliku glavu u odnosu na tijelo)
    - fetalni hemoglobin ima veći afinitet za kisik i fetus ima više eritrocita jer živi u hipoksiji (manji tlak kisika), kasnije se taj hemoglobin raspada na bilirubin - to je dojenačka žutica
    - pupkovina ima 2 arterije i jednu venu
    - u 24. tjednu počinje se stvarati surfaktant, zrelost pluća fetusa može se odrediti pretragom plodne vode, određuje se odnos lecitina i sfingomijelina u uzorku vode, zrelost pluća određuje zrelost ploda
    - srce fetusa ima rupu koja se zatvara na porođaju, komunikacija postoji jer krvi nije potrebno da ide u pluća budući da ona ne dišu
    (bilo je još jako puno informacija, nažalost možda malo previše i o patologiji, dr. Dujić stvarno ima puno entuzijazma, ali ja nisam sve pisala)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3. UZV u trudnoći

Predavala je doktorica Beata Gebauer

(Iako se sama tema činila dosadna do boli doktorica Gebauer me se jako dojmila, predavanje je bilo zanimljivo, dinamično, prilagođeno, uglavnom odlično.)

- UZV je potpuno siguran, nisu primjećene nikakve komplikacije, može se koristiti koliko god je potrebno, u Švedskoj se već 4. generacija žena pregledava uzv (ok, mogla je spomenuti da neki tvrde da postoje neki rizici, ali da se ona ne slaže s njima)
    - prvi pregled se radi u prvom trimestru
    - u 20% trudnoća potrebna je korekcija termina zbog neredovitih ciklusa
    - u tom periodu moguće je u +/- 4 dana odrediti starost trudnoće budući da bebe u tom periodu jednako rastu bez obzira na kasnije razlike

- drugi pregled u drugom tromjesječju
    - gleda se morfologija, biometrija, posteljica, količina plodove vode, može se vidjeti spol

-treći pregled u trećem tromjeseječju
    - biometrija, opseg trbuha, položaj ploda
    - do 28. tjedna su svi plodovi otprilike jednako veliki, tada nastupaju razlike zbog genetske raznolikosti
    - prati se stopa rasta i radi procjena tjelesne težine ploda
    - težinu ploda određuje softver s +/- standardnom devijacijom
    - OVO JE NAJZANIMLJIVIJE: što je masa manja, procjena je točnija, najbolje procjenje su za bebe oko 2200 grama, što su veće, greška je veća (zato sam primjetila na forumu da su često krivo procijenjene veće bebe, obično budu prevelike)
    - ako je u 37. tjednu dijete u stavu zatkom, ultrazvukom se procjenjuje njegova tjelesna težina, kod relativno velike djece ide se na carski rez
    - dopler aparati mjere protoke krvi u krvnim žilama, posebno: pupkovina, fetalna aorta i arterija u bebinog glavi, pokazuje da li je dijete dobro oksigenirano tj. pokazuju se kronične promjene, radi se kod zastoja u rastu
    - kod tri UZV u trudnoći znači najvažnije je: 1. određivanje gestacijske dobi, 2. morfologija ploda, 3. stopa rasta

PRENATALNA DIJAGNOSTIKA

- može biti neinvazivna (UZV screening, bokemijski screening) i invazivna (npr. amniocenteza)
    - invazivna se preporučuje ako je žena starija od 35 godina i ako želi tu pretragu, te ako je rizik na triple testu veći od 1:250

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

4. Porođaj, porođajna doba i porođajne operacije

POROĐAJ I POROĐAJNA DOBA

Predavao je dr. Roki.

(Ne znam da li i inače dr. Roki drži ovo predavanje, par puta je rekao da prvi put vidi prezentaciju po kojoj predaje. Dr. Roki definitivno ima neku dalmatinsku mačomen karizmu, pristupačan je, stalno se šali i na svoj račun, sve trudnice su bile totalno šarmirane, no predavanje je u meni izazvalo totalno podijeljene emocije. :? Rekao je par izvrsnih stvari, jedini je spominjao rizike epiduralne, dripa… Jedini je spominjao ulogu primalje, da zapravo one porađaju i rade epiziotomiju. No isto tako radi nekih drugih stvari (epiziotomija), između ostalog kad je jednom ženski spolni organ nazvao kantom, sam bila totalno revoltirana, tužna, razočarana...cijelu večer sam bila koma i gnjavila muža da idem roditi u Rijeku. )

- trudnice bi trebale uzimati fluor za dobre zube bebe (na Stomatološkom fakultetu savjetuju drugačije)
    - znakovi opasnosti – kad treba doći u bolnicu: krvarenje, jaka glavobolja – može bi najava visokog krvno tlaka što je opasno i za mamu i za bebu, oticanje plodne vode, treba odmah doći i ako nema trudova – mi onda dajemo famozni drip za uhodavanje trudova, jaki edemi, ne micanje djeteta

Priprema za porod:
    - simptomi: pritisak na debelo crijevo, trudovi, sukrvica ili sluzavi iscjedak, kad su trudovi redoviti na svakih 10 minuta treba krenuti prema rodilištu
    - šteta je što nitko u zadnjih 30 godina nije vršio mjerenja zdjelica, vjerojatno je došlo do promjena u smislu smanjivanja (stvarno, ja sam čitala da su u industriji odjeće mjerili i da žene imaju sve širi struk i uže bokove)
    - nekad su žene rađale doma uz babice, danas su doktori to sve malo zakomplicirali
    - važno je povjerenje u doktora
    - treba vratiti ženu kući u inicijalnoj fazi poroda, ali za to treba imati petlju
    - prednost većeg djeteta je da je bolji pritisak glavice i bolji trudovi

Porođajna doba:
    Prvo:
    - traje oko 12 sati (sad je začuo žamor i uzdisanje prvorotki), kod višerptki oko 7-8 sati, to je po knjigama, u praksi može biti znatno kraće ili dulje
    - ako nije krenula plodna voda u rodilište ne treba žuriti, trudovi trebaju biti ispod 10 minuta razmaka i redoviti, važan je ritam i pauza no sve je jako individualno, otvaranje je isto individualno (svaka čast, ali zašto onda sve rađamo po istom partogramu)
    - doktor nije pristaša epiduralne, najveći minus epiduralne je što se ne istitrira dobro i nema suradnje rodilje kod istiskivanja djeteta – onda dolazi do laktarenja od strane opstetričara i moguće i vakuma
    - ne treba uzimati čvrstu hranu, žena se kod nas drži natašte što ima svojih mana, vani se ne ograničava hrana i piće
    - aktivna fza prvog porođajnog doba – dok glavica ne prođe sredinu zdjelice ili više ne bi trebalo tiskat tj. dok većim segmentom ne prođe spine kosti zdjelice (lijepo je objasnio i nacrtao da ako se tiska prerano ili vakumum beba vuće prerano da se bebina glava pritiska o kosti)

- prijelazna faza: nervoza, slabost, tresavica
    - glavica pritiska debelo crijevo, dolazi do nagona za tiskanje, partner treba pomoći pri koncentraciji na disanje

IZGON – vrlo individualno

- kad doktor pročita što govore Rode poludi, 3 puta je vidio puknuti rektum, kad Rode kažu da epiziotomija nije potrebna to je zastrašivanje
    (zanimljivo je da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da se epiziotomija ne smije raditi rutinski, stopa bi trebala biti oko 10%, na predavanju je ispalo da je to Rodina izmišljotina i to vrlo opasna po ženu)

- prvorotke se režu u 90% slučajeva i više (naravno da to zaraste bez problema i super je sve poslije, zašto ja onda imam traume 3 i pol godine poslije)- drugorotke od 20% do 50%
    - bolje je napraviti pošteno epiziotomiju, on je jedno vrijeme počeo štediti međicu, ali je odustao zbog pucanja (naravno kad ženu polegnu na leđa i zlaktare po trbuhu, ne znam tko ne bi popucao)

-rađa se ležeći, iako bi čučeći bilo najbolje

3. porođajno doba- izlazak posteljice
    - rutinski se daje lijek koji smanjuje krvarenje tj. stiska krvne žile u maternici (ergotin mislim), negativna pojava kod tog lijeka je što može stisnuti grlić maternice i posteljica ide teško van, injekcija se zato daje poslje izlaska posteljice
    - posteljica se ili vuče za pupkovinu ili postoji hvat kojim se prstima prelazi preko maternice i ljušti posteljica

- na PP prezentaciji se pojavila rečenica: Sad je vrijeme za prvi podoj djeteta, po UNICEFOvih 10 koraka za dojenje (sad pazite ovo!!!!!!: dr. Roki kad je to pročitao vrlo se začudio, kao da prvi put čje za to, promrmljao nešto sebi u bradu tip svašta tu piše i vrlo elegantno to odmah preskočio bez komentara, veliki debeli minus za rodilište)
    - obično otac ide van prije šivanje epiziotomije (MM nije išao van)
    - s dripom se ponekad dobro razvijaju trudovi, ali ponekad ne, danas se još ne zna što pokreće trudove
    - kod prisustva oca na porodu, porod obično traje duže (oko sat vremena) jer žene nisu toliko koncentrirane, ali se prisustvo oca ohrabrije jer jako olakšava ženama (hm)

OPERATIVNI ZAVRŠETAK TRUDNOĆE

- epiziotomija – u interesu majke i djeteta
    - ruptura grlića maternice, naprsnuće ili razdor (više od 2 cm), nastaje spontano
    - vakum ekstrakcija – danas se ne radi visoki vakum već carski rez
    - ljuštenje zaostale posteljice
    - carski rez – postoje apsolutne indikacija (miom, placenta previa, disproporcija glavice i kosti zdjelice, poprečni položaj, zadak ako je beba 3800 g na više …) i relativne indikacije (bolesti majke ili djeteta)
    - kod carskog reza dijete mora biti jako brzo vani (za oko 5 minuta) da lijekovi i anestetici što manje djeluju na njega
    - prednost carskog pod spinalnom - dijete nije uspavano i ne treba žuriti
    - oporavak nakon carskog reza je minimalno 5 dana u bolni i mjesec dana kod kuće
    - razmak između dva carska reza bi trebao biti 2 godine, preporuča se maksimalno 3 reza
    - pH-metrija je metoda određivanja pH djetetove krvi, krv se vadi iz glavice, ako je pH normalan porod još može trajati 2 sata, ako je nizak indikacija je za carski rez
    (kucanje na CTG normalno pada na 80-90 za vrijeme truda)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

5. Psihofizička priprema trudnice

POSTUPAK U RAĐAONI

Predavao je dr. Balenović

(Nakon što sam već oguglala na predavanje dr. Rokija, dr. Balenović je nastavio i proširio cijelu priču u rutinskim, totalno dosadnom tonu)

- donošeno dijete smatra se s navršenih 37. tjedana
    - 10 dana nakon termina radi se obavezno indukcija (to je politika bolnice)
    - kad u bolnicu? – curenje plodne vode, 12 sati od početka curenja je indikacija za carski rez, osim ako se smatra da će porod biti u sljedeća 2 sata, daje se antibiotska terapija i kontrola krvne slike
    ili kad pravi trudovi traju sat vremena i više s razmakom od 5 minuta

1. Priprema:
    - klinički pregled
    - CTG – frekvencija 120-160, indirektni pokazatelj stanja djeteta
    - Diceleracije ili usporenja:
    - Dip1: usporavanje otkucaja u trudu, odmah se oporavlja nakon truda
    - Dip2: ne oporavlja se nakon što je prestao trud – indikacija za carski rez
    - Dip3: varijabilna usporavanja zbog pritiska na pupkovinu –najčešće se završava vaginalnim porodom osim ako se na javi na samom početku
    - PH metrija – direktni pokazatelj stanja djeteta iz krvi, radi se kod dip 1 i dip3, te kod mekonijalne plodne vode

- amnioskopija:
    - Do 37. tjedna voda je bista, za tim postaje sve više mliječna
    - U 40. tjednu je intenzivno mliječna s krpicama verniksa, kasnije se počinje bistriti
    - Mekonijalna plodna voda znak je djetetove patnje, ali nije indikacija za porod carskim rezom, kontinuirano se prati CTG i uzima se pH krvi iz djetetove glavice

- mjerenje tlaka

2. Odluka da li se ide u rađaonu, odjel ili doma

- svako otvaranje veće od 4 cm ide u rađaonu (u žrvanj intervencija)
    - prokida se vodenjak – ubrzavanje poroda (WHO ne preporuča rutinski)
    - daje se drip u većini slučajeva, to je rutinski (infuzija sintocinina – sintetski oksitocin i glukoze) (WHO isto ne preporuča rutinski)
    - drip regulira, pojačava trudove i onemogučava inerciju poroda (naravno da su sve Hrvatice valjda genetski u velikoj opasnosti od zastoja u porodu)
    - lijekovi koji se mogu dati: spazmolitici (Spazmex) i opijatni analgetici (Dolantin) – djeluju na grlić maternici tj. opuštaju ga (o djeluvanju na bebu naravno ništa)

3. Drugo porođajno doba – izgon + epiziotomija
    - u zadnje se vrijeme žene bune protiv epiziotomije, ali kod nas se rutinski kod prvorotki radi jer je međica kruta i čvrsta kod njih
    - prvorotka može jako popucati
    - kod drugorotki je međica rastezljivija
    - urežu se mišići dna zdjelice
    - rubovi rane su oštri i lakše se zašiju od epi
    (bla, bla opet sve isto, već mi se bljuje od spominjanja krutih, rigidnih i nerastezljivih međica, inertnih, jadnih maternica koje ne mogu napraviti efikasne trudove...baš mi je muka od tih gadnih muških principa rađanja )

4. Treće porođajno doba - doba posteljice, kao zaostale postljice daje se kratka opće anestezija, samo oko 5 minuta, iskustvo bi bilo inače traumatično jer se rukom oljušti posteljica

5. Četvrto porođajno doba – mirovanje 2 sata
    -u bolnici se ostaje 3-4 dana, to više ovisi o djetetu, a nakon carskog reza 7-8 dana

(O kontaktu koža na kožu, o psihofizičkoj pripremi trudnica, o ulozi oca pri rađanju, o prvom podoju u rađaoni...niti riječi, samo intervencije, intervencije, intervencije)

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Fidji, svaka cast na ovako iscrpnom izvjestaju! Ne mogu vjerovati da si si dala toliko truda - iscitala sam sve u jednom dahu. Komentari o epiziotomiji i dojenju -

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Fidji, hvala na ovi korisnim bilješkama. ako sam i mislila drugi puta ići ponavljati gradivo na tečaju nakon tvog izvještaja to mi se čini suvišnim

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima još, samo ne mogu dugo sjediti, pa ide na rate.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U sklopu zadnjeg predavanja išli smo u posjet rađaoni, što je u meni pobudilo mnoge uspomene na prvi porod.

(Još uz to vidim istu ekipu, i predragu primalju Teutu koja je prvi put bila jako nježna i svojom vedrinom uljepšala moj prvi porod...odmah sam je počela gnjaviti s izbjegavanjem epiziotomije.)

- primalja je rekla što treba ponijeti u bolnicu, objasnila klistir i brijanje, pokazala stolove u boksevima, pokazala sobe na odjelu, čak smo s vrata pogledali dječju sobu (hm, rooming in, a hrpa beba u sobi, dosta njih podignutih na rub krevetića, znači da su baš nahranjena formulom)

- nažalost alternativnih položaja za rađanje nema, samo na leđima

- ne smije se piti voda, daju mokru gazicu i nadoknadu iliti “iglicu u ručicu” (užas)

- prakticiraju kontakt koža na kožu od par sekundi dok je dijete vezano pupkovinom (napokon jedna jedina pozitivna stvar koja se promijenila u 3 i pol godine, ja to nisam doživjela)
    -otac može prerezati pupkovinu, beba se pere, važe, mjeri pred majkom, odmah se odvaja i nosi na odjel navodno zbog podhlađivanja (užas)

- navodno nemaju nikavih pelena niti dekica za pokriti dijete da bi ostalo s majkom (glavno da ima love za drip, lijekove, konce za šivanje...)

- nema prvog podoja u rađaoni (razočarana sam totalno)
    - drugorotke mogu izbjeći epiziotomiju, prvotrotke samo iznimno

(U tih 15-20 minuta s primaljom saznala sam praktički sve što me zanimalo, trudnice su se otvorile i postavljale pitanja, baš nešto konkretno, odlično. Primalja je baš rekla iskreno i realno kakvo je stanje, što možemo očekivati, a što ne)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

6. Bezbolni porođaj

PERIDURALNA ANESTEZIJA I ANALGEZIJA TIJEKOM PORODA

Mr.sc. Dubravka Bartolin je držala predavanje

(Ovo predavanje nije imalo ni glave ni repa, žena kao da je preko volje došla tamo, na pitanja je odgovarala šturo i nerazumljivo, iako je spominjala negativnosti, uglavnom je zaključila da je epiduralna nešto fantastično, a sve mi tuke bez mozga se ne trebamo brinuti za detalje jer je to njihov posao. Krajnje neprofesionalno, posebno jer je bilo dosta dvoumljenja i pitanja među trudnicama jer je dr. Roki spomenuo da nije za epiduralnu. Srećom doktorica je morala ranije otići pa je ova agonija prekinuta. Zapisala sam samo par sitnica iako me baš jako zanimala ova tema. Sve je ostalo nejasno.)

- daje se kod otvorenosti 3-4 cm, kod 12. torakalnog kralješka se postavlja kateter kroz koji se daje lokalni anestetik
    - može je dobiti svaka žena, kontraindikacije su problem sa zgrušavanjem krvi, lošta anatomija kičmenog stuba, upalne promjene na koži, velika debljina, alergija na lijek
    - komplikacije – proboj ovojnice dure zbog dosta debele igle istječe likvor – glavobolja
    - oštećenje korjena živaca – pareze, smetnje s mokrenjem, trnci, utrnutost nogu, ugrušci
    - u bolnici osim proboja dure nisu nikad imali drugih komplikacija
    - žene su vesele ništa ih ne boli
    - moguć je niži tlak tijekom poroda i epiduralna može smanjiti trudove
    - prema Who-u žena u 21. stoljeću ne bi smjela trpjeti bol tijekom poroda (prepisala sam sa prezentacija – baš me zanima odkud to ??????)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

7. 3D i 4D UZV u trudnoći

Prof.dr.sc. Mario Podobnik

(Rječiti profesor se dotakno raznih tema od politike do IVF-a, stvarno nije bilo dosadno.
    Stvarno izvrsno objašnjava 3D slike, ali zbog paklene vrućine na kraju nije bilo interesa za pitanja, pa sam i ja odustala od svojih.)

- bez konvencionalnog ultrazvuka 3D ultrazvuk nije sam u nikakvoj prednosti
    - pregled 3D ultrazvukom bi trebao trajati bar 20 minuta da bi se temeljito i kvalitetno pogledala morfologija cijelog djeteta
    - posebno je dobar za otkrivanje malformacija lica i ekstermiteta
    - u ranoj trudnoći više služi kao “light show”, ali u dijagnostici nema velikog značaja – osim kod aplazija nosne kosti
    - profesoru termin “light show”, znači da se koristi za slikice za foto albume i zbog znatiželje trudnica
    - sliku izračunava software, animacija od 32 slike u minuti kod današnjih aparata daje 4D efekt realnog vremena
    - prepreke: malo plodne vode, krupna žena, dijete se jako miče – tada se ne mogu dobiti čiste slike

- triple test ima zapravao jako lošu točnost, samo oko 50%, u Americi je napušten još 1998., ne bi se smjelo pisati na nalazu da nema indikacija za invazivnu dijagnostiku
    - iznad 38 godina doktor smatra da se mora raditi invazivna dijagnostika
    - uvijek postoji rizik pobačaja zdravog djeteta – odluka je na roditeljima

(Onda smo gledali stvarno prekrasne 3D slike dječijih lica u svim pozama, no uslijedilo je i brdo slika s patologije, posebno deformiranih lica. Nažalost, mene, a i dosta drugih trudnica je to dosta uznemirilo, neke su gledale u pod, Ja shvaćam da liječnici jednostavno oguglaju na te stvari jer je to dio njihovog svakodnevnog posla, ali... Naime prof. Podobnik nije upotrebljava termin "dijete s određenim sindromom" ili "dijete s problemom", već termin "mongoloid", "nakaznost", "trisomija" što je još više proširilo dojam tjeskobe.
    Iako sam ja definitivno osoba s "pro choice" stavom prema pobačaju, prefesor je vrlo jasno zastupao stav da se takva djeca trebaju pobaciti, ne uzimajući u obzir da postoje i osobe s jasnim "pro life" stavom. Ja sam bila potresena time jer poštujem i takvu odluku, makar bilo u pitanju i dijete koje neće preživjeti nakon poroda. Moram priznati da me tom poštovanju naučilo prije svega moje prekrasno dijete, ali i ovaj forum.
    Iskreno, mene je nakon ovog predavanja uhvatio strah od mogućnosti da mi dijete bude rođeno bolesno jer nisam željela nikakvu prenatalnu dijagnostiku osim ultrazvuka.)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8. Zdravo novorođenče - njega i prehrana (dojenje)

Dr. Anita Pavičić Bošnjak, pedijatrica

Ja sam bila jako skeptična prije predavanja, ali bilo je fantastično!
    Pedijatrica je pričala o postupcima u rađaonici, prvom pregledu novorođenčeta i većinom o dojenju. Ostavila je dojam stučne i nježne osobe. Ja sam joj na kraju zahvalila i rekla svima da je predavanje super i nek ne slušaju okolo babe nego da se sjete ovoga.

- nisam puno zapisivala o dojenju jer je rekla stvarno sve super, a mi forumašice sve to znamo , o povoljnim utjecajima dojenja i za dijete i za majku i još da
    - ne treba davati vodu
    - spominjala je skokove u razvoju
    - mitove o vodenom mlijeku
    - o vrijednostima kolostruma, pravilnim položajima, početnim preblemima, ragadama, izdajanju...
    - nije bilo nikakvih reklama niti flašica na poklon, spomenula je nedostatke formula (posebno nedostatak imunološke komponente)
    - osim što se ja ne bi složila da majčino mlijeko nema dovoljno D vitamina, ali to je zanemarivo u odnosu na sve ostalo

(Ja sam je pitala o prvom podoju u rađaoni i dugom odvajanju djeteta od majke i žena je jednostavno priznala da to nije dobro, čak se nije puno pokušavala opravdati što cijenim.
    Sama je rekla da je i ona tražila da se što manje odvaja od svog djeteta u rodilištu.
    Nažalost nema neke inicijative za bilo kakve promjene.
    Baš šteta.
    Kad bi bar pedijatri malo pogurali taj prvi kontakt u rađaoni, kad već ginekolozi na to gledaju kao nešto navažno.
    Zanimljivo je kako su mi poslije neke trudnice rekle kako sam ja jako hrabra jer idem na porod, a razmišljam o teme kako bi dojila dijete i ne odvajala se od njega. Ja sam ostala iznenađena, jer me zapravo frka.
    Oni koji su čitali neke moje zadnje postove razumiju zašto mi je ovo bolna tema, rekla sam pedijatrici kad čuje da neka mama s odjela gnjavi da joj donesu odmah dijete da se sjeti mene.)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo to je bilo to.

Nadam se da nisam preoštra u nekim komentarima. Termin mi je preksutra tak da sam već malo luda u razmišljanju što me čeka.
    Kako se bar malo oduprijet takvom interventnom porodu?
    Na koje kompromise pristati?

Nisam spomenula jednu lijepu gestu doktorice. Stasenko koja je organizatorica tečaja. Skoro prije svakog predavanja je došla preovjeriti da li je sve ok, pozdraviti sve i ohrabriti trudnice.

Niti u jednom predavanju nije bilo govora o tome kako bi se očevi trebali nositi s porodom, kako bi mogli pomoći (možda da masiraju) partnerici.
    Također nije bilo nekih ohrabrivanja trudnicama, nekih savjeta kako se nositi s trudovima, kako lakše izdržati tranziciju, kako tiskati...
    Jedino je dr. Roki uopće spomenuo ulogu oca.

Sve se svodi na sljedeće...imajte povjerenja u nas i radite kako vam mi kažemo.

Na predavanjima primalja sad u subotu na Velesajmu, prikazan je isječak iz filma "Smisao života Monthya Pythona", o porodu.
    Najbolji dio mi je bio kad rodilja pita što joj je činiti:

MRS. MOORE:
    What do I do?
    DOCTOR SPENSER:
    Mhm. Yes?
    MRS. MOORE:
    What do I do?
    DOCTOR SPENSER:
    Nothing, dear. You're not qualified!
    OBSTETRICIAN:
    Leave it to us!

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fidji, stvarno si se potrudila

A traumu od epiziotomije sam imala i ja do drugog poroda, mislim ne želim to ni komentirati.

Samo sam htjela dodati jednu stvar u vezi davanja antibiotika nakon prsnuća plodne vode.
    Kako je meni drugi puta puknuo vodenjak u Rijeci su mi rekli da nakoin 12 sati, daju antibiotik, a tu spominju carski nakon 12 sati, zaista jako velika razlika :?
    No ja sam rodila nakon deset sati, onda po njihovom bi me poslali na carski ili što :shock:

Drž se i nedaj, znaš kako želiš, mantram i vibram da bude sve najbolje~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Fidji, super izvještaj!

Na nekim dijelovima sam ostala

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

fidji :klanj, klanj:

sve sam bliže odluci da ne rodim drugi put, ili bar dok se ne preselim u neku civiliziranu zemlju.

naaajgore mi je od svega to inzistiranje na epiziotomiji, već sam prošla cijelu priču u zajčevoj i mislim da bi mogla istolerirati/nažicati dosta toga, ali opet rezanje.... neeeeeee!!!

razočarala me pedica, badava lijepe priče kad je u stvarnosti situacija puno manje ružičasta.

a ti, samo hrabro i smireno... ja sam bila u sobi s dvije drugorotke, jedna je malkice popucala i nisu je šivali a druga je imala jedan ili dva šava. obje su rodile velike dečke. dakle, šanse su ti dobre! a kontakt u rađaoni... neće valjda otrgnuti bebu s tebe!

sretno!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Fidji, ja se stvarno nadam da ces se izboriti za porod kakav ti hoces. Ne bih te mogla savjetovati u vezi kompromisa, jer mi je jednostavno nepojmljivo da se odredjene stvari ne mogu.

Ok, ja sam rodila u privatnoj klinici, no zasto je tamo moguce piti vodu tijekom trudova, a u drzavnim bolnicama ne? Zasto se tamo djeca ne odnose od majki zbog podhladjivanja? Zasto, zasto, ima milijun zasto i na zalost dolazimo do jednog odgovora a to je da, pored nedostatka financijskih sredstava, bolnickom osobljuse to jednostavno NE DA raditi! njima je to tlaka, nositi nama vodu, govoriti nam kada da tiskama, masirati medjicu, sacekati da prestane pulsirati pupkovina, ne kupati dijete odmah itd... jako me to cini tuznom, jako! :/

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fidji hvala na iscrpnom izvjestaju!
    Ako budem (kad dodje vrijeme za to), isla na tecaj u Rijeku, usporedit cu tvoje biljeske da vidim ima li razlike-

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    a kontakt u rađaoni... neće valjda otrgnuti bebu s tebe!
    I ja mislim da ponekad ne treba dozvoliti da bue po njihovom. Mi smo jucer bili na hitnoj jer sam krvarila i muzu su rekli da sjedne na hodniku i ceka. Mi smo to ignorirali i isli skupa u ordinaciju. Sestra se malo zacudila "zar ce s vama na pregled", ali poslije nije vise nitko nista komentirao. (beba je dobro)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    beba je dobro
    uf, prepade me!

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fidji, ja sam izvještaj čitala u jednom dahu i sada mi je žao što nisam i ja išla jer me vjerojatno čeka porod na Merkuru.
    Tečaj u DZ Siget je po meni bio katastrofa, ali sada je gotovo.

Tebi od srca želim da se izboriš za porod kakav priželjkuješ a mi ćemo vibrati i nestrpljivo čekati priču s poroda.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neke stvari su me tak razljutile da bi se najradije upisala na tečaj (makar nisma trudna, ali oni to ne provjeravaju) i tamo im stalno prigovarala i iznosila činjenice i stavove WHO-a, pa nek se onda vade.

Trudnice se baš ne usude prigovarati, jer ih u toj istoj bolnici čeka porođaj, pa da se unaprijed ne zamjere.

Fakat bi to trebalo napraviti.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fidji, izvrstan izvještaj...

Sa svog predavanja u Petrovoj, ja sam ko zadnja štreberica sve zapisivala....Vidiš vidiš, moram doma preletiti kroz svoje zabilješke, možda ima nešto interesantno!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jesu samo u zajčevoj rode tako nepopularne ili je tako u svim rodilištima? ni podobnik nije baš lud za nama, čini mi se da je još netko spominjao "one rode"... (roki me baš razočarao)

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma Poslid, nije da se ne usudimo prigovarati, ali ja sam konkretno strašno opterećena tim da se moja beba rodi živa i zdrava da me je, recimo konkretno baš briga za epi.
    Nemojte me sada razapeti (i ja sam sama svjesna toga koliko je to glupo) ali kada sam nakon toliko godina uz pomoć medicine dočekala svoju trudnću nekako me je manje briga za mene. Mislim si kako ću se ovako ili onako, kraće ili duže oporaviti samo da sve bude o.k. s bebačem.
    Opsjedaju me strahovi tipa šta ako ostane bez kisika, šta ako pupčana vrpca bude omotana oko vrata, šta ako...
    I grozna mi je pomisao da će ju maknuti od mene nakon par minuta ali se za to mislim boriti i prigovarati.

p.s.
    inače da si bila na tečaju na kojem sam ja bila, vjerojatno bi stjerala doktora i patronažnu i sama održala predavanje

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    jesu samo u zajčevoj rode tako nepopularne ili je tako u svim rodilištima? ni podobnik nije baš lud za nama, čini mi se da je još netko spominjao "one rode"... (roki me baš razočarao)
    Svugdje. Tako je to kad ideš protiv struje. U direktnom kontaktu su fini i pristojni (imam samo jedno neg. iskustvo od prije par godina), iza leđa se čuje svašta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zašto ideš roditi u Merkur ako je tamo tako grozno?
    ne kužim.
    ima još bolnica u Zagrebu, npr. Sveti Duh

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sveti Duh mi je totalno na drugom dijelu grada. Za vrijeme gradske gužve do tamo mi treba sat i pol autom.

Prvi put sam bila jako zadovoljna s rooming in-om na Merkuru. Zapravo sa svim osim s porodom.
    Nisam rekla da je tamo jako grozno, ja nisam imala nikavih neugodnosti.

Ovo su samo zabilješke s tečaja. Nijedan od navedenih liječnika meni nije bio na porodu i ne mogu suditi o njima. O nekima sam čula čak samo najbolje, npr. o dr. Rokiju, čije me je predavanje pak dosta streslo.

Problem je što ne odstupaju od medikaliziranog poroda, to je tamo rutina, a ja sam nažalost zbog te rutine imala dosta zdravstvenih problema kasnije (zaostala posteljica i problemi s ranom od epiziotomije su neki od njih).

A i lakše mi je ići na poznati teren. Valjda, ili se samo tješim.

Rijeka je bila opcija, ali ne želim se odvajati od Eme, a teško mi je bilo organizirati put i smještaj tamo, (morali bi voditi i baku) budući da mi je muž dosta inertan i onda bi opet bilo sve na meni.

Uglavnom, pričat ću vam detalje s poroda kad se vratim.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Uglavnom, pričat ću vam detalje s poroda kad se vratim.
    ovo nisi trebala ni pisati. to se podrazumjeva
    malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za detalje.
    Citiraj Tara prvotno napisa
    a zašto ideš roditi u Merkur ako je tamo tako grozno?
    ne kužim.
    ima još bolnica u Zagrebu, npr. Sveti Duh
    eto nisi mene pitala al ću svejedno napisati odgovor (da podsjetim, eventualno, jednog dana samu sebe).
    zamisli da sve iz ZG odemo roditi na SD? ne bi ni tada tamo bilo baš dobro.

inače, ja sam se definitivno odlučila za Rijeku ali postoje stvari koje se mogu postaviti tako da odem u Merkur.

e sad, zašto M a ne SV.D
    mislim, fakat mi je najbliži. od RI odustajem ako skužim da ne stignem. to se može desiti iz x razloga. jedan je da se otvaram a da nemam pojima pa me naglo čope trudovi (slično bilo na prvom porodu). vrlo moguće mi se može desiti da MMu treba 3 sata da dođe po mene doma (može biti na terenu) i onda nam još ostaje ili 5min do Merkura ili 1 sat do SvD (ak se potrefi gužva) ili 2,5h do RI. u tom slučaju svakako idem u Merkur.

Inače mi je mišljenje da je u svim ZG rodilištima slična situacija. ok SvD je najliberalniji od njih ali i kod njih te može zadesiti 'ekipa na lijevoj nozi', rooming in je isto relativan za neke stvari i teži nego na M. i ono čega se ja u ZG bojim je GUŽVA. nakon prvog poroda je bila gužva i tada u bolnicama vlada pravo opsadno stanje s hrpom čudnih improvizacija i napetim osobljem. tako je u svakom ZG rodilištu. nadam se da je u RI manja mogućnost za gužvu.

ma sve je to relativno, kako se potrefi. Fidji je bila zadovoljna sa 'poslije poroda' ali sa porodom nije. ja sam bila sa porodom (relativno) ali mi je poslije bilo koma. i kaj sad?

tako je u svakom ZG rodilištu

nadam se RI ali i od tamo ima iskustva koja nisu sjajna. no ovaj put mi je drugi i točno znam po što idem. to je ipak razlika, a to vrijedi i za Merkur (već znam kako dišu i što eventualno mogu tražiti i KAKO, a nažalost od nekih stvari trebat ću i odustati ali eto...)

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

S obzirom da ću i ja na Merkur, Fidji hvala ti na ovom izvještaju. Htjela sam na tečaj jer je MM pristao ići samnom na porod, ali kako sam sad na mirovanju od tečaja ništa. Ali svejedno ću inzistirati da MM bude prisutan, strašno mi je bitna njegova podrška i prisutnost tamo. Ne trebam ga da me masira ili da me usmjerava na disanje, to sam već usvojila i prošla sama prvi put. Ionako te polegnu na onaj grozni stol od vremena Austro- Ugarske, inzistiraju da ležiš na lijevom poluboku :shock: s prikopčanim CTG-om i zapravo cijelo vrijeme buljiš u one zelene pločice. Tu i tamo netko od osoblja dođe i virne, pa ode. Ja ne mogu ležati na lijevom poluboku jer mi je kralježnica oštećena u lumbalnom dijelu i to me bolilo, a ne trudovi. Zato sam se izderačila na babicu da ću ja biti na lijevom boku i da meni i bebi tako paše. Šivanje nakon epi mi je obavila dr. Zmijanec i mogu samo reći da je MM poslije komentirao da je to vrhunski napravljeno . Sam porod mi nije bio neko traumatično iskustvo, ali zato poslije boravak na odjelu je bio ravan konc-logoru. Sada se mislim svaditi sa svim i svakim ukoliko meni i bebi ne omoguće sva prava koja pacijent treba imati. Malog su mi donijeli tek 3. dan, a dotad je primao infuziju i bio odvojen od mene, a nisu mi htjeli reći zašto. Tek 5. dan kad sam rekla da ja i beba idemo doma na vlastitu odgovornost, neonatologica mi je priznala da su mu kod poroda slomili ključnu kost, :shock: pa da je zato 3 dana bio odvojen od mene.
    E sad kad im dođem, ima da titraju, znam što mogu očekivati i spremam se za bitku. Starija sam 7 godina nego prije, a o iskustvu da ne govorim, u međuvremenu mi je i jezičina savršeno proradila, pa ćemo vidjeti tko će biti jači. Cure ići tamo roditi to je fight za nas i bebice! 8)

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

inesica, rijeka kažeš? super izbor i nadam se da ćeš trudove dobiti u nedjelju kad je tm doma.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Fidji
    hvala ti na iscrpnim info.
    Nisam isla na tecaj u Os, malo sam gnjavila doroteu24 da mi kaze kako je bilo, mozda se i javi i napise svoje videnje.
    Meni se cini da gotovo svi dr. tjeraju vodu na svoj mlin, kako bi njima bilo lakse, te stoga silni medikamenti, dripovi, 'ukocena' pracenja ctg-om.
    Ne zderem se sto nisam isla, nije da se smatram pametnom po tom pitanju, ali mislim da bi se samo nanervirala.
    Otisla sam na Rodin tecaj o dojenju. Imam potrebne info, sad fali praksa.
    Kada bi bilo nesto o njezi bebe u DZ bilo bi ok poslusati, samo kada ne bi naisla neka 'prastara' sestra na patrone.

Lara01 posve te razumijem, i ja sam u slicnoj situaciji sto se tice vodjenja poroda, mislim da cu sve zdurati samo da malisa bude ok, ali ako bi mi se dogodio slucaj Ameile 32 (draga, svaka cast na sadasnjem stavu i borbenosti)mislim da bi i ja i svi oko mene vidjeli sve zvijezde!!!!Ne donijeti bebu 3 dana mami i sutjeti-UZASNO, ne mogu vjerovati da su to u stanju uraditi?!!!
    Nadam se da su u Osijeku manje bahati.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Fidji želim ti puno sreće na Merkuru, lagan porod i da sve poslije bude OK.
    A ti Inesica imaš termin kao i ja i može nam se desiti da u rodilištu budemo skupa, pa ćemo ih malo zdrmati.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam išla na tečaj u bolnicu Osijek pa da ukratko kažem pošto vidim da neke zanima. Evo upravo sam danas bila na zadnjem predavanju, odnosno ovaj puta je to bio obilazak rađaonice i odijela gdje ćemo ležati poslije poroda pa smo imali prilike vidjeti kako izgledaju boksevi, kada, stolci, pokazali su nam ambulante gdje nas klistiraju, pokazali su nam i onaj instrument s kojim gledaju plodnu vodu (bez toga sam i mogla preživjeti ), obišli smo sobe u kojima su smještene žene sa bebama pa smo malo i s njima popričali, upoznali i neke sestre. Nadam se samo da im nismo smetali i da im nije bilo neugodno iako nisam primjetila da je nekome smetalo što smo ih malo posjetili
    Teme na predavanjima su uglavnom slične kao što je Fidji napisala samo što ja nisam to tako zapisivala. Uglavnom moj dojam je za sada vrlo pozitivan. Evo samo ukratko da kažem što se tiče epiziotomije kažu da oni režu samo ukoliko procjene da je nužno te da je i njima u cilju da se žena ne reže. Klistir je obavezan, a obrijat se možemo i sami kod kuće. Muž smije biti s nama cijelo vrijeme od kada uđemo u boks i za vrijeme izgona, a može prerezati i pupčanu vrpcu. Ako ne želi biti za vrijeme izgona može izaći van pa se vratiti prerezati pupčanu. Ukazali su nam na prednosti korištenja kade, stolca, lopte koji su nam na raspolaganju ako se odlučimo za to. Svi doktori i sestre se slažu da prisustvo oca može uvelike olakšati porod. Gledali smo i neki film o dojenju bebe te su nam savjetovali kako bi trebali isključivo dojiti do 6. mjeseca života, dali nam još neke savjete u vezi njege novorođenčeta itd. Ima toga još jako puno. Uglavnom ako nekoga zanima neka me slobodno pita.
    Cijeli idući tjedan su vježbe disanja u Bizovcu. Nadam se da će stvarno sve biti onako kako su nam na tečaju pričali.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo baš u toku tečaja u Vž bolnici, i sve (bar u teoriji) funkcionira super: lopte, stolčić za rađanje, pupkovinu režu (ako tako želimo ) tek kad prestane pulsirati, bebica je cijelo vrijeme s mamom, stopa epiziotomija kod prvorotkinja je pala na 40%, itd... Vidjet ćemo kako to funkcionira u praksi. Sve se bojim da nije baš tako idealno.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Martina, u Varaždinu radi primalja Erika Spirić, bivša predsjednica Udruge primalja koja je sigurno zaslužna za mnoge promjene u tom rodilištu.
    Probaj se njoj javiti, ako želiš prirodan porod.

Meni je lijepo čuti da da tečaju u Varaždinu barem spominju pozitivne promjene, za razliku od Merkura.
    To znači da mogućnosti postoje samo ih treba tražiti. Držim ti fige i svakako napiši svoje iskustvo kad budeš rodila.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nije baš da želim prirodan porod, zbog dioptrije me ionako čeka epiduralna (i nemam baš ništa protiv toga), ali drago mi je da žene koje to žele imaju takvu mogućnost. Sestra Erika drži tečaj, mislim da ne ide sve to baš tako glatko (glede prirodnog poroda), ali žene koje to žele mogu se za to izboriti, samo treba malo više upornosti.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    ... zbog dioptrije me ionako čeka epiduralna....
    Zašto zbog dioptrije?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Dioptrija mi je -6,5 i -3,5, imam i neke druge komplikacije uz dioptriju; dr oftalmolog kaže da nije potreban carski rez, ali epiduralna da, jer smanjuje napore pri porodu, pa je manja mogućnost oštećenja oka (rožnice iili mrežnice, ubij me ako znam ) do kojih može doći kod visokih dioptrija.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aha, shvaćam. Hvala na objašnjenju matrinaP!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jedno pitanje: da li mogu ići na tečaj u Merkur (ili neku drugu bolnicu), a rodiit na Sv. Duhu? Naime, nazvah sad Sv. Duh i kaže mi žena da od ove godine više nemaju tečajeve :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, Fidji, divim ti se. Nisam čitala prije topic, jer me tematika poroda više ne zanima tako jako, ali sad kad sam krenula, nisam mogla stati. Nevjerojatno je koliko si toga zapamtila.
    Uh, i kanta!!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jedno pitanje: da li mogu ići na tečaj u Merkur (ili neku drugu bolnicu), a rodiit na Sv. Duhu?
    kako su meni rekli možeš na tečaj i u dom zdravlja, održavaju se svaki mjesec i besplatni su. u Sigetu počinje sutra u 15 sati.
    nisam sigurna koliko je tečaj tamo koristan ali potvrdu za muževe izdaju.
    kao tečaj za preporučiti na Duhu su mi istaknuli polikliniku Vili
    ako te zanimaju detalji mogu ti mailati program, kontakte i sl.
    javi mi se na pp

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vesso prvotno napisa
    kao tečaj za preporučiti na Duhu su mi istaknuli polikliniku Vili
    Jesu, jesu, tamo tečaj dođe finih 500 kunića. :shock:

Možeš otići u bilo koji Dom zdravlja, potvrda za tatu vrijedi na SD (MD-a nisu ni pitali za potvrdu).

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pazite samo jer u srpnju i kolovozu nema nigdje tečajeva, mi smo se tako zeznuli prošle godine-sjetili se 15.06.-svi već bili gotovi za lipanj, a rujan nisam dočekala

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bili mi jučer u sigetu na tečaju
    neka mi oproste oni koji se ne slažu sa mnom
    ljudi moji koje je to more gluposti bilo
    kontradiktornih informacija
    nesuvislih odgovora
    kategoričkih tvrdnji
    ako ćemo picajzlirati i uvreda

još nas danas čeka ginić
    pripremila sam popis neugodnih pitanja ali me MD preklinje da šutim - tako će agonija krače trajati

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

btw. gdje ono prijavljujem da su nam podjelili reklamne uzorke djecje hrane?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    stopa epiziotomija kod prvorotkinja je pala na 40%
    Ovaj podatak mi je sestra Erika osobno potvrdila prije 3 dana!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj vesso prvotno napisa
    btw. gdje ono prijavljujem da su nam podjelili reklamne uzorke djecje hrane?
    dobro da sam povirila - vesso, ovdje.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...22390&start=50

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •