Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Oslobođenje od plaćanje poreza za drugu nekretninu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Oslobođenje od plaćanje poreza za drugu nekretninu

Jesmo li mi imali dobre porezne službenike ili ipak u Zakonu postoji kakav članak, uglavnom kupnju druge nekretnine tretirali su nam kao prvu nekretninu, jer je to bila prva nekretnina u trenutku kupnje, odnosno u tom trenutku nismo imali drugih nekretnina. Znači gleda se u stvari da li je to jedina nekretnina u trenutku kupnje, a ne da li je prva nekretnina.

Naravno, u obračunu smo bili oslobođeni samo do 90m2 za 4-članu obitelj, a za ostatak smo platili porez.

Prije toga smo imali trosobni stan, koji prema našoj procjeni nije bio primjeren (70m2 za nas 4) i htjeli smo imati dvorište za djecu; zato smo stan prodali i kupili kuću.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da ne otvaram novi topic, možda da se nadovežem na ovaj pa me zanima:
    MM i ja kupujemo stan. Oboje nemamo nikakve nekretnine. Ukoliko stan glasi samo na MM, da li JA mogu za nekoliko godina (recimo) kupiti drugi stan (kuću...) i NE platiti porez na promet nekretnina jer mi je to prva nekretnina koja će glasiti na mene?
    Ili nije važno na koga glasi osobno nekretnina ako smo u braku?
    Jel netko skužio što mi nije jasno :/

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mala 01,ja skuzila i isto mi je to palo na pamet!!!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je rečeno da ne može, tj. da MM ne može biti oslobođen poreza na budući, novi stan ako sad živimo u mom stanu, tj. ako jedno od nas ima nekretninu.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Oslobođenje od plaćanje poreza za drugu nekretninu

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Jesmo li mi imali dobre porezne službenike ili ipak u Zakonu postoji kakav članak, uglavnom kupnju druge nekretnine tretirali su nam kao prvu nekretninu, jer je to bila prva nekretnina u trenutku kupnje, odnosno u tom trenutku nismo imali drugih nekretnina. Znači gleda se u stvari da li je to jedina nekretnina u trenutku kupnje, a ne da li je prva nekretnina.

Naravno, u obračunu smo bili oslobođeni samo do 90m2 za 4-članu obitelj, a za ostatak smo platili porez.

Prije toga smo imali trosobni stan, koji prema našoj procjeni nije bio primjeren (70m2 za nas 4) i htjeli smo imati dvorište za djecu; zato smo stan prodali i kupili kuću.
    Vaš prijašnji stan nije bio adekvatan po kvadratima za 4 članu obitelj, pa vam je zato ova druga priznata kao trajno stambeno rješenje i platili ste razliku poreza. Inače naravno da se gleda jeste li imali prije nekretnina na teritoriju RH, a ne samo u trenutku kupnje druge.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mala01 prvotno napisa
    Da ne otvaram novi topic, možda da se nadovežem na ovaj pa me zanima:
    MM i ja kupujemo stan. Oboje nemamo nikakve nekretnine. Ukoliko stan glasi samo na MM, da li JA mogu za nekoliko godina (recimo) kupiti drugi stan (kuću...) i NE platiti porez na promet nekretnina jer mi je to prva nekretnina koja će glasiti na mene?
    Ili nije važno na koga glasi osobno nekretnina ako smo u braku?
    Jel netko skužio što mi nije jasno :/
    Nema veze što će stan glasiti samo na TM, gleda se da li je to prva nekretnina tebe ili tvog partnera na teritoriju RH.
    Osim toga prema važećem zakonu sve nekretnine stečene u braku su zajedničko vlasništvo, bez obzira na koga od vas dvoje glase. Osim ako se ne radi o osobnom nasljedstvu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala na odgovoru. tako sam i mislila, ali je MM tvrdio drugačije. Konačno da sam i ja jednomm u pravu hehe
    znači, ukoliko novi stan glasi samo na MM, kupljen je u bračnoj zajednici i u slučaju nekih problema (razilaženje i to), dijeli se na pola?
    znam da možda netko ne razmišlja o tome, ne islim ni ja da ćemo se mi razići (ne bismo kupovali stan zajedno hehe), ali bolje provjeriti..

Dakle, pitanje, da li mi je svejedno jel stan glasi samo na MM ili na oboje?

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mala01 svejedno je glasi li na tebe ili na njega, npr. ako ga kupujete kreditom. Ista stvar ti je i s automobilom, ne samo sa stanom.
    Jedini zez može biti u tome, ako ga netko od vas kupuje svojim nasljedstvom, pa onda u slučaju kasnijeg razlaza i podijele imovine nastanu problemi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kužim, tnx.
    riječ je o krediti, pa ćemo se onda dogovoriti 8)

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Stan će onda morati glasiti na nositelja stambenog kredita.

Ljubičica~~

Početno

mi smo sad u kupnji stana, našli smo jedan zgodan, samo bi htjela provjeriti jesam li dobro shvatila...
    znači ako već imaš nekretninu u RH koju si dobio u nasljedstvo u kojoj ne živiš, a hoćeš si pored toga kupiti stan na to moraš platiti porez na promet?

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ljubičica da moraš platiti. Nema veze što si prvu nekretninu naslijedio, a sad drugu hoćeš kupiti.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A da li netko zna kolika je po njima kvadratura za tročlanu obitelj? Milsim na koliku kvadraturu tročlana obitelj ne plaća porez?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za 3 člana 80m2

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ljubičica~~ prvotno napisa
    znači ako već imaš nekretninu u RH koju si dobio u nasljedstvo u kojoj ne živiš, a hoćeš si pored toga kupiti stan na to moraš platiti porez na promet?
    osim ako je prva nekretnina koju si dobila u nasljedstvo neadekvatna za tvoju obitelj ...

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

osim ako je prva nekretnina koju si dobila u nasljedstvo neadekvatna za tvoju obitelj ...
    Da ali se onda moraš riješiti te prve nekretnine, a ne pored toga si kupiti stan.

Ljubičica~~

Početno

Hvala cure!
    ...možda bolje da mi to niste rekle...to je koma....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa ako živiš i radiš 100km udaljeno od te nasljeđene nekretnine - možda se i to smatra neadekvatnom ...

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pa ako živiš i radiš 100km udaljeno od te nasljeđene nekretnine - možda se i to smatra neadekvatnom ...
    Već dvije godine dobivam povrat poreza na osnovu plaćenih kamata po stambenom kreditu i svaki put moramo ja i MM pismeno izjaviti pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da na teritoriju RH nemamo drugu useljivu nekretninu. Da li je ona adekvatna ili ne to se njih ne tiče. Rekli su nam da tu drugu nekretninu nekome npr. u Splitu možemo iznajmljivati, a kao u ZG si kupimo stan.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

MM je imao naslijeđenu nekretninu 200km od Zagreba, i mi smo u poreznoj tražili oslobođenje od plačanja poreza jer je ta nekretnina neadekvatna (ni dana nije boravio u njoj). Prodali smo taj stan (90m2) i kupili od tih novaca u ZG-u stan (50m2) i još smo morali dodati jer je kvadrat skuplji u zg. Službenica na šalteru je rekla da ne zna, da mora pitati šefove jer nije imala još takav slučaj.

na kraju... Nisu nas oslobodili plačanja poreza uz obrazloženje da smo prešli sa 90m2 na 50m2, a činjenicu što je stan u drugom gradu su zanemarili.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam prije par mjeseci postavila isto pitanje. Zaključak temeljen na iskustvima drugih: zakon se može dvojako tumačiti i sve ovisi o PU kod koje trebaš prijaviti porez. Užasno me ljuti jer do samog kraja ne znaš hoćeš li trebati iskeširati poveću količini novca ili ne.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    MM je imao naslijeđenu nekretninu 200km od Zagreba, i mi smo u poreznoj tražili oslobođenje od plačanja poreza jer je ta nekretnina neadekvatna (ni dana nije boravio u njoj). Prodali smo taj stan (90m2) i kupili od tih novaca u ZG-u stan (50m2) i još smo morali dodati jer je kvadrat skuplji u zg. Službenica na šalteru je rekla da ne zna, da mora pitati šefove jer nije imala još takav slučaj.

na kraju... Nisu nas oslobodili plačanja poreza uz obrazloženje da smo prešli sa 90m2 na 50m2, a činjenicu što je stan u drugom gradu su zanemarili.
    ja bi se žalila, ne bi nam bilo prvi puta da nas netko pokuša oderati, ali se ne damo ...
    te godine kada smo prodali stan i kupili kuću, su nas pokušali na par mjesta oderati po par tisuća kuna: procjenitelji koji su tražili da potpišemo da ne vraćaju novce ako ne dignemo kredit u toj banci (vratili naravno, nisu računali da smo malo tvrđi orah), Termoplin koji nas je pokušao oderati za par tisuća i naplatiti nešto što nije stajalo u ugovoru (zaključili na kraju da smo ipak mi u pravu, ali da smo nefer jer svi ostali to plaćaju ), porezna jer smo prešli iz stana od 70m2 ful novog, u kuću od 130m2 (koja je manja od 130m2, ali nije nam se na kraju dalo više s tim kvadratima gombati, dakle dozvolili smo da nas oderu na kraju tih 1500kn više). Sveukupno cca 10.000kn smo uštedjeli raznim povuci potegni ... + par tisuća € poreza ...
    Dakle nama su protumačili da je novi stan od 70m2 neadekvatan za nas 4.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Da ali se onda moraš riješiti te prve nekretnine, a ne pored toga si kupiti stan.
    Mi se nismo ničeg morali rješavati.
    Konkretno, u nasljedstvo sam dobila 1/2 stana u kom mi živi mama (2. polovina je njezino vlansištvo), a mi smo kupili stan od 90,2 m2. Budući da je Porezna bila (pre)spora, ja sam prije donošenja rješenja stigla roditi i upisali smo bebu kao 4. člana pa smo imali pravo oslobađanja plaćanja poreza za 90 m2. E onda su nam obračunali ovih 0,2 m2 od stana, plus 2 m2 šupe (koja je velika cca 4 m2, ali ima koeficijent 0,5), pa smo kao trebali platiti porez za 2,2 m2, što je bilo cca 1100 kn.
    Meni se to nije svidjelo jer cca 4,5 m2 našeg stana otpada na otvoreni balkon, pa smo se žalili - na kraju je ispalo da otvoreni balkon ima koeficijent 0,25, i naša kvadratura je iznosila 89,2 m2 i nismo platili ništa (osim žalbe 100 kn, ali isplatilo se )

P.S. sad kad čitam kaj sam napisala izgleda mi totalno nerazumljivo, ali mislim da će oni koji su "u tome" shvatiti bit

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama su na foru balkona i lođa dodali m, nismo se na kraju žalili, jer smo se te godine toliko puta žalili na razne stvari da nam je već bilo dosta.
    Osim toga u pitanju je bila kuća, a nju su mogli procijeniti i po kupoprodajnoj cijeni a i znatno više bez obzira na kvadrate, pa smo na kraju to pustili. I platili smo porez na razliku 40m2 ako se ne varam.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najfriškije informacije - ako ste već jednom tražili i dobili oslobođenje od poreza za nekretninu, više ne možete dobiti. Prije je vrijedilo tumačenje po kojem ako bi se platio porez na prvu nekretninu moglo se dobiti oslobođenje na drugu, ali sad se navodno striktno drže tog članka zakona koji kaže 'jednom iskorišteno- nema više', bez obzira na prijašnje i nove kvadrate. Oslobođenje od poreza na drugu nekretninu znači može se dobiti ako ste imali prvu nekretninu na koju niste koristili oslobođenje od poreza, ako je druga nekretnina veća po kvadraturi od prve, i plaća se porez samo na onaj dio koji premašuje propisani dio za obitelj tolikog broja članova.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema veze što će stan glasiti samo na TM, gleda se da li je to prva nekretnina tebe ili tvog partnera na teritoriju RH.
    Osim toga prema važećem zakonu sve nekretnine stečene u braku su zajedničko vlasništvo, bez obzira na koga od vas dvoje glase. Osim ako se ne radi o osobnom nasljedstvu.
    I ja imam sličan problem :/

Mi živimo u kući koju je MM dobio darovnim ugovorom, dakle u slučaju rastave braka ja nemam pravo na polovicu kuće.
    Mogu li onda biti oslobođenja plaćanja pri kupovini nove nekretnine ako bi ona bila na moje ime?

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

podižem temu- zanima me da l ise može tražiti plačanje poreza na rate, budući kupujemo veliki stan i porez će nam iznositi 50-tak tisuća kuna???

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Da li se može dobiti povrat poreza na kamate stambenog kredita ako supruga ima nekretninu kupljenu na kredit, a suprug također posjeduje drugu nekretninu?

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj paws prvotno napisa
    Da li se može dobiti povrat poreza na kamate stambenog kredita ako supruga ima nekretninu kupljenu na kredit, a suprug također posjeduje drugu nekretninu?
    može ako ti prijavu obrađuje pripravnik kao nama prošle godine,
    inače ne!
    sad ozbiljno, ne može, nažalost

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Najfriškije informacije - ako ste već jednom tražili i dobili oslobođenje od poreza za nekretninu, više ne možete dobiti. Prije je vrijedilo tumačenje po kojem ako bi se platio porez na prvu nekretninu moglo se dobiti oslobođenje na drugu, ali sad se navodno striktno drže tog članka zakona koji kaže 'jednom iskorišteno- nema više', bez obzira na prijašnje i nove kvadrate.
    Da, čini se da ovo vrijedi - ali samo za Zagreb. Koliko čujem, drugdje se još uvijek može dobiti oslobodjenje za drugu (veću) nekretninu ako se naknadno plati porez na prvu (manju) za koju je vrijedilo oslobodjenje. Dakle, sve ovisi o nečijoj interpretaciji. ("Šef se promijenio i sad se to plaća" - tako su meni rekli u PU u Zagrebu.)
    Ali ja ipak nisam htjela samo tako odustati i platiti nego sam se žalila. Naglasila sam rješavanje stambenoga pitanja za četveročlanu obitelj (prvu nekretninu kupila sam kao samac). Na rješenje se čeka, kažu, godinu dana, ali čula sam da se čeka i više. Žalba odgadja plaćanje.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Najfriškije informacije - ako ste već jednom tražili i dobili oslobođenje od poreza za nekretninu, više ne možete dobiti. Prije je vrijedilo tumačenje po kojem ako bi se platio porez na prvu nekretninu moglo se dobiti oslobođenje na drugu, ali sad se navodno striktno drže tog članka zakona koji kaže 'jednom iskorišteno- nema više', bez obzira na prijašnje i nove kvadrate. Oslobođenje od poreza na drugu nekretninu znači može se dobiti ako ste imali prvu nekretninu na koju niste koristili oslobođenje od poreza, ako je druga nekretnina veća po kvadraturi od prve, i plaća se porez samo na onaj dio koji premašuje propisani dio za obitelj tolikog broja članova.
    ovo mi se nikako ne sviđa..

a što je s onim da nije adekvatan stan za veću obitelj?
    ja primjerice posjedujem mali stan na koji nisam platila porez, ali nije dovoljan ni za 2 osobe a kamoli za bebača..
    i još da me opale po džepu za 40000,00 kn..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Već dvije godine dobivam povrat poreza na osnovu plaćenih kamata po stambenom kreditu i svaki put moramo ja i MM pismeno izjaviti pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da na teritoriju RH nemamo drugu useljivu nekretninu.
    Prema Pravilniku o porezu na dohodak (članak 58.):
    pisana izjava poreznog obveznika i njegova bračnog druga da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora, prema članku 36. stavku 17. Zakona, nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora,

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

evo informacije iz prve ruke:

Mi smo kupili 2003 stan na kojeg smo bili oslobodjeni placanja poreza jer je bio prva nekretnina.
    Stan je postao premali (dobili smo bebu), prodali ga 2007 i kupili veci.
    Morali smo platiti tj vratiti oslobodjenje za prvi stan (20000kn)jer nije prosao rok od 5 godina od prodaje i kupnje bez obzira sto je stan bio neadekvatan za stanovanje. Oslobodili su nas poreza za novi stan ali isto pod odredjenim uvjetima.
    Dakle platili smo porez za prvi stan.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Interesantno.

magaly avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a mi smo kupili stan 2000 godine u studenom i opalili nas za cca 25000 kuna poreza na 55 m2

nemamo ni pravo na povrat poreza po kamatama...jer su navodno premale..

isto nam je prva i jedina nekretnina

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj BP prvotno napisa

Mi smo kupili 2003 stan na kojeg smo bili oslobodjeni placanja poreza jer je bio prva nekretnina.
    Morali smo platiti tj vratiti oslobodjenje za prvi stan (20000kn)jer nije prosao rok od 5 godina od prodaje i kupnje bez obzira sto je stan bio neadekvatan za stanovanje. Oslobodili su nas poreza za novi stan ali isto pod odredjenim uvjetima.
    zA PRVI STAN STE PLATILI POREZ NA OSNOVI RAZLIK DOBITKA, ZA DRUGI STE DOBILI OSLOBOĐENJE, NEMOJTE TAJ STAN PRODAVATI U IDUĆIH 5 GODINA I SVE Ok..

iNAČE JE BILO PRAVILO DA ZA STANOVE NA KOJE SE NE PLAČA POREZ, ne smiju se prodavati u roku 5 godina, a za one koji su kupljeni s porezom ne smiju se prodavati u roku 3 god.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa
    I ja imam sličan problem :/

Mi živimo u kući koju je MM dobio darovnim ugovorom, dakle u slučaju rastave braka ja nemam pravo na polovicu kuće.
    Mogu li onda biti oslobođenja plaćanja pri kupovini nove nekretnine ako bi ona bila na moje ime?
    Ima li netko odgovor na moje pitanje?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vjerojatno samo ako se rastaneš.
    A rastajali su se ljudi fiktivno i zbog manjih iznosa :/

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razvod ne dolazi u obzir

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da se malo vratimo na temu plaćanja poreza na promet nekretninama, točnije njegovog oslobađanja!
    Da li netko ima iskustva iz bliže prošlosti? Naime, kupujemo veći stan ... E sad za prvu nekretninu nismo tražili nikakvo oslobođenje mada smo mogli za dio kvadrature (tada samo još muž i ja bili solo) u stanu od 78m2, a imali smo pravo na 50m2 (čini mi se). Bilo je to 2003. godine. U međuvremenu nam se obitelj povećala za dva prekrasna mala stvorenja i kupujemo veći stan od cca 100m2. Kao četveročlana obitelj po standardima imamo pravo na 90m2. Da li sad mogu tražiti plaćanje poreza na promet nekretninama samo za tu razliku od 10m2, s obzirom da živimo u neadekvatnom stanu što se tiče kvadrature?
    Koje papire uopće treba priložiti uz takav zatjev na PU ... rodne listove djece, dokaz o prebivalištu ???

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno Pitanjce

Citiraj BP prvotno napisa Vidi poruku

Imam vrlo slican problem pa vas molim za pomoc. Zanima me po kojoj zakonskoj osnovi su vam to rjesili, tj. oslobodili od placanja poreza?

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Potrebna mi je vasa pomoc. Imam vrlo slican problem kao sto ste ga vi imali. Zanima me po kojo zakonskoj osnovi su vas oslobodili poreza za novi stan i koji su to uvjeti? Na temelju istog bi i ja podnio zahtjev. Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •