Pokazuje rezultate 1 do 50 od 211

Tema: "Ne plači!"

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Pa takva sam i ja, kampanjac oduvijek. Mm isto. Dijete nema dobar uzor, ali je nastojim bar malo usmjeriti da se nekako organizira i da se ne pati cijeli život kao ja. Teško da će kod nas ikad biti sve po redu i na vrijeme, ali bar da smanjim tu nervozu. Ona je oko zadaće jako odgovorna u smislu da joj je stalo da je napiše i često je piše bez da je guramo - ako se samo sjeti. Jer je s druge strane sva u oblacima. Pa dobro, takva sam i ja bila (i ostala). ALi kad je već tako, čemu ta vriska i panika? Drago mi je da je odgovorna ali bih je voljela naučiti da to ne doživljava baš toliko dramatično, neka zna i prihvatiti posljedice kao školu za drugi put, a ne kao povod za uništavanje pola dana cijeloj obitelji.

I kao što sam već rekla, nisu joj obaveze jedini povod za ove ispade. Taj sam primjer navela kao jedan gdje zaista nisam znala kako pametnije popustiti, osim da dignem ruke i prepustim je sudbini, ono dođem doma, vidim je kako se igra, ne kažem joj ništa i pustim je da ruča kad se sjeti, ide u muzičku samo ako sama pita i napiše zadaću bilo kad (možda i to jednom probam, samo trebam nagovoriti ostale odrasle ukućane da mi se pridruže u eksperimentu )
    Npr. baš dan prije, imali smo istu scenu s njenim dernjanjem, koja je počela sasvim benigno. Imala sam slobodan dan, ona je došla iz škole, išla se malo igrati van, onda joj je prijateljica otišla na aktivnost i ona se vratila u kuću. Da joj je dosadno i šta da radi. Ja sam opet baš dojila manju, i rekla sam joj da joj ne mogu pomoći, ali ako baš ne zna što da radi mogla bi riješiti zadaću i sviranje, dok joj ne padne nešto bolje na pamet. Da joj se sada ne da. Onda se vrzmala i tražila nešto, shvatila da je određen pribor za neke svoje kreativne aktivnosti ostavila kod prijateljice koja živi dalje, i kod koje je trebala ići na praznike ali ju je snašla neka bakterija. I tu je počela zlovolja i zanovijetanje, em joj je dosadno, em nije išla kod prijateljice kod koje je htjela ići, i tako dalje. Ja odgovaram mirno, premda se vjerojatno osjeća da mi živci lagano vibriraju. Pa me počela optuživati da smo joj lagali da će kod te prijateljice. Na što je glupo i odgovoriti, ali odgovorim da naravno da nismo lagali nego nismo mogli predvidjeti da će biti bolesna, i da će ići za 1.maj. Ona opet i opet da smo lagali, s namjerom da me isprovocira. Počinje i tuliti zbog svega skupa, i ja već lijepo živčana šaljem je u sobu, ali nisam poludjela dok nije tresnula staklenim vratima. E tad me je čula Ona se dere, plače, i ja se izderem i pošaljem je u sobu.
    Nakon toga, nije je bilo 15-20 minuta, tamo se smirila, zaigrala, vjerojatno i nešto čitala, vratila se u dnevnu vesela i dobre volje Dolazi mm, ručamo, kuhamo kavicu, mm primjeti nered na njenom stolu i kaže joj - mogao je mrvicu pripaziti na ton ali nije bilo ništa dramatično - nek to pospremi. I eto opet sve isponova. Ona kaže da kako joj je to rekao, ja posredujem i kažem da joj ovaj put nije rekao ružno (inače imaju sličan karakter, i ja uvijek reagiram kad on podiže tenzije), ali ona nastavlja po svom, počinje plakati i dramiti, mi se zbilja trudimo biti normalni, ali na kraju je opet šaljem u sobu (ovaj put čak i bez vikanja), mm ide za njom razgovarati jer mu je žao da bude sama u sobi, tek tad ona vrišti i ja ga natjeram da je pusti samu. U 10 minuta ona se vraća sasvim normalno raspoložena. Razgovaramo, kažemo da to nije u redu, ona se sa svima slaže i sve joj je jasno. Napiše zadaću, svirati nije stigla (kroz cijele proljetne praznike nije se baš pretrgla od vježbanja, a nastavak priče je u uvodnom postu).

Inače, muzičku joj nismo natovarili, ona je htjela, ja sam bila protiv, mm ju je podržao. Ali kad već ide trebala bi tu i tamo vježbati, i ja sam joj rekla da se može ispisati ako joj se ne vježba. Onda je ipak rekla da bi išla. Lijepo joj je tamo, ima dobru učiteljicu i dobro joj ide, zadovoljna je i vesela, samo joj se ne da doma vježbati.
    Pomikaki, moje je mišljenje da su ovo situacije u kojima ne smije biti pregovora. Dva najbolja savjeta koje sam ikad od psihologa dobila (a imam dvoje zahebane djece, jedno adhd, drugo do bola uporan perfekcionist sa sklonostima ove tvoje cure - ta je cendrala od rođenja) glase :
    - ne dajte se uvući u raspravu, sve kažite u max.3 rečenice
    - vi ste roditelj, preuzmite odgovoronost jer vi odlučujete

Sve ostalo su varijacije koje se po potrebi i unutar određenih okolnosti mogu prilagoditi (dakle, ne mislim da treba biti beskrajno krut!).

Dobra vijest je da bude lakše kako odrastaju.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pomikaki, moje je mišljenje da su ovo situacije u kojima ne smije biti pregovora. Dva najbolja savjeta koje sam ikad od psihologa dobila (a imam dvoje zahebane djece, jedno adhd, drugo do bola uporan perfekcionist sa sklonostima ove tvoje cure - ta je cendrala od rođenja) glase :

Sve ostalo su varijacije koje se po potrebi i unutar određenih okolnosti mogu prilagoditi (dakle, ne mislim da treba biti beskrajno krut!).

na ovako nešto sam mislila, da sa zrelošću dolazi i zrelije ponašanje i da pomi mora reagirati na cendranje.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Apsolutno nije obavezna. Obavezna znaci da se u nju mora ici sto sigurno nije istina. Druga je stvar da li se za dobrovoljno pohadjanje iste moraju ispunjavati neki uvjeti - kao sto se uostalom moraju i za neke druge aktivnosti.
    A sto se placanja tice isto je ionako uvedeno u raspravu kao neki relevantni faktor tipa " nece valjda dijete izostati s neceg placenog kao kaznu" - pa sam rekla da ne vidim nikakav razlog da cinjenica da je nesto placeno bude presudno u odluci kako se postaviti u nekoj situaciji, jer bi to znacilo da samu sebe dam ucjenjivati jer sam nesto platila. E pa platila ili neplatila - ima i bitnijeg od toga.

Rasprava dalje je ionako suvisna, ono sto znam je da su kod nas neke stvari prilicno jasno postavljene sto je bitno a sto manje bitno i mislim da je lakse tako nego kad je djetetu sve jednako vazno. Ako je nekome vaznije da dijete ode na sat u muzickoj nego napise domacu zadacu mogu samo reci da se s tom prioritizacijom osobno ne bih nikad slozila.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku

Ovi mi se savjeti sviđaju, i ja nastojim kad je kriza sve sažeti što kraće, ne trošiti se na raspravu nego dati jasne upute što hoću. Ali često dođe i do napetosti između mm-a i mene kad smo oboje prisutni, on to voli nadugačko i s njim nastojim popričati kad je mirnija situacija, uvjeriti da joj pažnja publike dodatno "hrani" tantrum i da je bolje odlučno skratiti tu priču po mogućnosti bez da izgubimo kontrolu nad sobom.

INače ne bih je nazvala baš razmaženom, ona je dijete koje itekako zna da ne može dobiti što poželi, pogotovo u materijalnom smislu. Može biti da sad ima manje pažnje jer je tu manje dijete (ne više beba, kategorija toddler), ali i ona je sad u dobi kad se pomalo osamostaljuje, premda je i dalje velika maza. Postoje i određeni problemi između mm-a i mene, nastojimo to rješavati, ali može biti i da je to dijelom poticaj. A i karakter je tu, definitivno.

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pomi, a kakva je u društvu vršnjaka, znaš li? je li šefica, mala torturašica, reagira li tako s "ispadima" ili je to samo za doma?
    Pa zna skrenuti vodu na svoj mlin, vidim da često ona određuje što će se igrati, glumi učiteljicu i slično, ali ne na ispade nego na sistem tihe vode. U školi je jako mirna i poslušna, ima dosta prijatelja ali s druge strane rekla bih da je dosta svoja i nije povodljiva. Učiteljica, i svi ostali u školi kao i u muzičkoj, i ostalim aktivnostima gdje je bila, imaju samo riječi hvale, najčešće čujem "e da mi je bar 10 takvih u grupi pa bih mogao nešto s njima početi". Kao mala je bila prilično rezervirana što se tiče igre s djecom, ali po malo se kroz vrtić i još više u školi uklopila i opustila.

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Što se prve situacije tiče, ako sam dobro shvatila, vi ste očekivali da u 20 minuta ruča, napiše zadaću i obuče se za glazbenu?
    20 minuta je ostalo nakon ručka.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Desetogodisnje dijete moze i plakati i cendrati, i ko zna sto, al ne moze biti odgovorno za pola upropascenog dana, ni za to sto ste vi stalno na iglama. To je vasa odgovornost. A za nju je to prevelik teret.

Samokontrola nije samo pustiti da u tebi kuha dok glumis mirnocu. To je vrh sante samokontrole. Samokontrola je preispitat svoje osjecaje i postupke, zastat, smirit se, pogledat stvari iz perspektive vase djevojcice. Samokontrola je doc s posla, vidit da se dijete sretno igra s prijateljicom, shvatit da nije napisalo zadacu vjerojatno, al zastat na trenutak u pogledu na sretnu igru. Skuzit kamo ce vodit presing u toj situaciji, razmotrit u sebi opcije kako mirnije reagirat, sto je najvaznije, pustit dijete da se jedan dan ostane igrat vani, kvragu i pisanje zadace u 20 minuta, ili joj pomoc da napravi ono sto zeli i sto je najbitnije, ne napadat je, ako pise zadacu pjevuseci. A kasnije, ako je to toliko bitno, razmotrit kako pomoc djetetu da se ubuduce bolje organizira (zvati je s posla, pisat podsjetnike, ...). Nema nikakvog razloga da 10-godisnje dijete bude majstor organizacije i odgovornosti. Ako su to vrijednosti kojima ih zelis nauciti, nauci ih mirno. Burnim reakcijama ih ponajvise ucimo da reagiraju burno.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 27.04.2017. at 12:41

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Desetogodisnje dijete moze i plakati i cendrati, i ko zna sto, al ne moze biti odgovorno za pola upropascenog dana, ni za to sto ste vi stalno na iglama. To je vasa odgovornost. A za nju je to prevelik teret.

Samokontrola nije samo pustiti da u tebi kuha dok glumis mirnocu. To je vrh sante samokontrole. Samokontrola je preispitat svoje osjecaje i postupke, zastat, smirit se, pogledat stvari iz perspektive vase djevojcice. Samokontrola je doc s posla, vidit da se dijete sretno igra s prijateljicom, shvatit da nije napisalo zadacu vjerojatno, al zastat na trenutak u pogledu na sretnu igru. Skuzit kamo ce vodit presing u toj situaciji, razmotrit u sebi opcije kako mirnije reagirat, sto je najvaznije, pustit dijete da se jedan dan ostane igrat vani, kvragu i pisanje zadace u 20 minuta, ili joj pomoc da napravi ono sto zeli i sto je najbitnije, ne napadat je, ako pise zadacu pjevuseci. A kasnije, ako je to toliko bitno, razmotrit kako pomoc djetetu da se ubuduce bolje organizira (zvati je s posla, pisat podsjetnike, ...). Nema nikakvog razloga da 10-godisnje dijete bude majstor organizacije i odgovornosti. Ako su to vrijednosti kojima ih zelis nauciti, nauci ih mirno. Burnim reakcijama ih ponajvise ucimo da reagiraju burno.
    Lako meni sagledati stvari iz njene perspektive: ona bi sve, i muzičku, i imala napisanu zadaću, i igrala se cijeli dan. Ali ne može tako svaki dan. Dakle kako izabrati taj jedan dan kad ću zastat i gledati dječju igru?
    Moram napomenuti da sam burno reagirala tek kad je ona već neko vrijeme bila u svom dramaturškom izdanju, što znači na glas tulila o hlačama i zadaći stojeći nasred sobe, a trebalo je spremiti knjige za muzičku, obući se i krenuti za par minuta. Do tad su moji komentari bili mirni i samo usmjereni da je gurnu da se koncentrira, da obavi što više od onog što mora. Njoj je to zapravo jasno, kao što joj je jasno da postoji valjan razlog zbog kojeg nije išla kod prijateljice za praznike.
    Ja to vidim više kao neku petlju u koju upadne i vrti se u krugu, ne može se iz nje više izvući. Kao da nekad uživa u pesimističnom i dramatičnom raspoloženju. To je ono što me muči, kako je iz toga izvuči i kako pristupiti u tom času?
    Za sad jedino rješenje je biti jača od nje autoritetom i decibelima, otjerati je u sobu, pričati razumno tek kad se smiri.

Ne očekujem da će biti majstor organizacije, čak sam prilično zadovoljna s njenim osjećajem za odgovornost - ona najčešće sama napiše zadaću,

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako je vašoj djeci kazna da idu na dodatne aktivnosti tipa muzicka a nagrada ako ne idu - znaci da ih de-facto mucite cinjenicom da redovito idu na te dodatne aktivnosti koje su im tlaka a ne nagrada?
    Stvarno ne razumijem, kod mojih su dodatne aktivnosti njihova zelja a neodlazak na njih kazna. Da mi je dijete sretno da ne ide na nesto dodatno a nesretno ako ide - onda ne bi islo uopce. Ispises, i kraj.

Ali vidim da se ponavlja mantra kako je glazbena skola "skola" pa je nesto vise i vaznije od ostalih vanskolskih aktivnosti. Uostalom iz price je sasvim jasno da je djetetu bilo receno da treba i rucati i napisati zadacu prije muzicke, sto nije, ni ne vidim nista logicnije nego da se onda ne ide na muzicku dok se ne odradi prioritet 1 (hrana) i 2 (obavezna skola). Dalje se moze filozofirati o pranju kose u 5:30 i sl...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je vašoj djeci kazna da idu na dodatne aktivnosti tipa muzicka a nagrada ako ne idu - znaci da ih de-facto mucite cinjenicom da redovito idu na te dodatne aktivnosti koje su im tlaka a ne nagrada?
    Stvarno ne razumijem, kod mojih su dodatne aktivnosti njihova zelja a neodlazak na njih kazna. Da mi je dijete sretno da ne ide na nesto dodatno a nesretno ako ide - onda ne bi islo uopce. Ispises, i kraj.

Ali vidim da se ponavlja mantra kako je glazbena skola "skola" pa je nesto vise i vaznije od ostalih vanskolskih aktivnosti. Uostalom iz price je sasvim jasno da je djetetu bilo receno da treba i rucati i napisati zadacu prije muzicke, sto nije, ni ne vidim nista logicnije nego da se onda ne ide na muzicku dok se ne odradi prioritet 1 (hrana) i 2 (obavezna skola). Dalje se moze filozofirati o pranju kose u 5:30 i sl...
    Ne radi se samo o glazbenoj školi. Radi se o SVIM VANŠKOLSKIM AKTIVNOSTIMA za koje smo potpisali ugovore. Djeca nisu potpisala ugovor nego odrasli i time su preuzeli svoj dio odgovornosti.

I ja ponavljam - kazna može biti uskrata gledanja televizije, uskrata tableta ili mobitela, uskrata odlaska van na igranje ili na prijateljev rođendan, ali uskrata aktivnosti za koje smo MI PREUZELI ODGOVORNOST da će ih djeca pohađati - sorry, to mi je neodgovorno i neozbiljno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •