Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
pa zar pričate o razlikama između izvanškolskih aktivnosti ili pričate o djeci koja ne ispunjavaju svoje školske obaveze nauštrb izvanškolskih? pa su jedni za to da stradaju školske obaveze (nema kasnog pisanja zadaće) a drugi izvanškolske (ne odvesti dijete na aktivnost)? valjda sam krivo shvatila.
Meni se čini da neki ovdje suviše kruto shvaćaju vlastite principe. Nikad nisam čula da bi dijete koje jednom ode u školu bez zadaće (i još mu pritom bude neugodno jer inače nema tu naviku) propalo kroz osnovnu školu i na kraju je ne bi završilo. Naravno, ako su takve situacije učestale, nastaje problem.
Isto tako ni povremeni izostanci s izvanškolskih aktivnosti (i glazbene škole ) nisu katastrofa, ali po mojem iskustvu, bolje ih je pametno dozirati inače i tu nastaje problem. Naročito ako su izostanci vezani uz napredovanje u aktivnosti (pa i u glazbenoj ) ili ako se vodi evidencija izostanaka.
Ali kako biste onda rezonirali u situaciji da dijete ne napravi zadaću jer se zaigralo, a nema nikakvih drugih aktivnosti ni obaveza osim škole? Pod uvjetom da pisanje zadaće u 9 navečer ne dolazi u obzir. Sigurno ima još više djece koja ne idu u glazbenu ni na sport ni na aktivnosti, pa se popodne zaigraju, zaborave napisati zadaću, ne nauče za test, zaborave što treba donijeti u školu, itd.

A što se tiče zadaća u osnovnoj školi, slažem se da se njih mora napraviti na vrijeme i redovito, ali bogme sam se imala prilike uvjeriti i da su te zadaće ponekad besmislene i nepotrebne. Imala sam nedavno situaciju da je sin došao sav isfrustriran doma, nakon 8 sati nastave u redovnoj školi, nakon što je svu zadaću za sutra riješio u školi da ne mora doma, uz to da ga je cijelo popodne čekala nastava u glazbenoj. Jedino što nije stigao napraviti bila je zadaća iz prirode. Kakva zadaća? Smisliti reklamni slogan za neko hrvatsko mjesto na obali E pa ako je to odgojna i važna zadaća bez koje neće moći završiti osnovnu školu, onda sam ja tramvaj. Najprije sam mu rekla da to ne mora ni napraviti. Nije htio ni čuti. Naravno da sam mu onda pomogla da to smisli i napravi, smanjila mu frustraciju i olakšala cijeli dan. Naravno da je to crtao i pisao u 9 navečer jer prije nije ni stigao doma. A profa na kraju tu zadaću nikad nije ni provjerila ni pregledala.
Tako da i te obavezne zadaće za školu treba ponekad promatrati u kontekstu svega ostalog. Nije mi isto zadaća iz matematike ili hrvatskog, i ovakve besmislice.