Pokazuje rezultate 1 do 50 od 328

Tema: Šta spremate od morske živadi?

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Tunu iz konzerve ja ne podnosim, zgadila se i meni i muzu u studentskim danima
    Jedino friska tuna jednom u par godina se pocastimo, ali treba je vrlo kratko drzat na vatri jer se za cas presusi
    I ponekad rizot s plodovima mora radimo, ili zelenu tjesteninu, ali rjedje zadnjih godina
    Ovako se meni ogadio oslić smrznuti iz vremena dok su djeca bila mala, ove dobi kakve sad ima zutaminuta. Par godina smo ga doslovce izbacili iz svakotjednog jelovnika (izuzetak su molići, oni su mi super). Oslić iz leda vratio se s fiksnim aparatima za zube i počecima samostalnog kuhanja moje djece. Najbolje prolazi kuhan u umaku od bijelog vina, kopra i kapara. Uz to riža i imaš ručak u 10min.

Offt. Falabogu na vidiku je kraj školske godine, pa će dečki tijekom praznika češće preuzimati kuhaču nego što sad čine. Glupo mi je kuhati unaprijed za dvojicu klipana koji su veći od mene.

A sad na ribe i morkse plodove:
    Obožavamo oradu i brancina, iako su kavezni. Rado bih divljake, ali se ne opterećujem. Brancina na električni roštilj na balkonu, oradu češće u pećnicu, u kikiri (ne koristim alu foliju na visokim temp).
    Obožavamo hobu pečenu s kUmpirima, kako bi rekao moj kolega Dalmatinac koji je mene Podravku učio kuhati te stvari. Crni rižot od sipe je mljac i to znam napraviti za Badnjak, a često znam kupiti crnilo u vrećici i napraviti niskobudžetni crni rižot od bilo kakvih liganja. Hobu volimo na salatu, ali i muzgavce. Jednom sam našla smrznute krakove atlantske lignje, to je isto dobro ispalo na salatu, ali nije u rangu hobotnice.

Od kozica radim bijeli rižot i to je isto super.

Školjke volim, ali ih ne znam spremati osim dagnji.

Od riba zaboravih bakalar i zubatac, kao i škarpinu koja je mojim sinovima najdraža riba. Za sramotu, ne volim skuše ni lokarde ni drugu plavu ribu osim srdela.

Ali ja sam rođena blizu Drave i cijenim slatkovodne ribe barem isto toliko kao i morske. Pastrve s Žumberka ili Gacke su mi bolje od lososa koji mi nije bogznakaj ako nije dimljeni...a to je druga priča. Tko se može dočepati lipljana, to je super. Od slatkovodnih riba volim šarana divljaka, kečigu nisam vidjela dooobrih 30 godina na tanjuru, pa onda som je vrhunski. Jegulje mi baš i nisu nešto, ali smuđ je mljac. Moja mama obožava štuku, a meni je to suha riba i ima meso "ko trešće" ali kad ju digneš na blinker ili raub, naravno da se pojede. Volim divere (deverike) iako su puni kostiju, isto kao i crvenperke i žutooke. Babuške mi nisu naročito fine, ali zato bijelke i drugi kederi, mljac.... Kakve srdele, meni je ovo bolje čak iako nisu veće od palca. Iskreno, više seni ne sjećam kakav okus imaju podust (štupser), linj ili mrena. Eh, sin me gnjavi da želi u ribolovno društvo. Bome bi se baš trebao upisati, da malo opet lovimo. Provela sam mladost uz vodu i to je super. A do tada, ribarnica. I dečke moram naučiti kuhati fiš.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.05.2017. at 14:18

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •