Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast
Results 201 to 250 of 328

Thread: Šta spremate od morske živadi?

  1. #201
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Natuci ju batom za meso.

  2. #202
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    U Grčkoj lupaju hobitnicu o stijenu. I to višestruko. A ima i ona neka fora da se kuha s plutenim čepom. Nisam probala.
    Danas sam vidjela neke preogromne hobotnice na ribarnici.

    Za sve nevjerne Tome - pastrva i špek jako dobro pašu

  3. #203
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

  4. #204
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    Špek je klopa koja ide uz sve ,ok ja ne kuham špek nikad,ali narezati uz nešto to je orgazam i drugi ako dojde

  5. #205
    Osoblje foruma rahela's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    čardak
    Posts
    3,285

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Ima li za kupiti posebno crnila od sipe? Bojim se da neću znati dobro očistiti i da neću imatindovoljno za rižoto....
    Ima li sada hobotnica?
    Nisam već dugo spremala... inače bih kupila, smrznula i onda odmrznutu pekla, a sad sam se smislila da bih ju sutra za večeru pekla... dakle nemam vremena smrzavati pa odmrzavati (ako ujutro nađem na tržnici)... može li bez smrzavanja?
    već i Nano rekla, ima smrznute za kupiti na Dolcu
    prošli vikend je baš muž kupio
    i skuplja je od friške

    ima i crnilo u vrećicama za kupiti u Metrou ili Sparu

  6. #206
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

    Default

    Quote Originally Posted by rahela View Post
    već i Nano rekla, ima smrznute za kupiti na Dolcu
    prošli vikend je baš muž kupio
    i skuplja je od friške

    ima i crnilo u vrećicama za kupiti u Metrou ili Sparu
    U Metrou je zamrznuta jeftinija od odmrznute. (rekla mi prodavačica da je ona na pultu odmrznuta) E sada da li je to uvijek, ne znam.

  7. #207
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,712

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    ne mogu ni ja, to mi je kao da gurnem tofu u sarmu


    Nano ajd nećemo nas dvi o hrani, u pravu si

  8. #208
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Za sve nevjerne Tome - pastrva i špek jako dobro pašu
    ostat ću nevjerni Toma
    tako me moja sveki uvjerava da je izvrsno namazati kruh putrom pa na putar kikiriki maslac
    svatko je slobodan jesti što želi, ali meni osobno neke kombinacije nikako ne prolaze

  9. #209
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Dobri su pekmez i kikiriki maslac.
    Dobri su maslac i pekmez.
    Ali mast i mast?

  10. #210
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    pa da, o tome se i radi

  11. #211
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Mi smo bas danas imali rizoto od kozica.
    Pastrve su meni fine i przene na putru pa se onda u taj vruci putar ulije limun i prelije preko pastrve.
    Ja sam voljela štuke, al nisam u prilici nabavit ju vec odavno.

  12. #212
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Meni isto riječna riba ima okus na mulj. Pastrva mi je ok, ali ne skačem od sreće kad ju jedem. Šaran
    Ali probala sam nedavno smuđa. Ni trunke riječnog okusa. Jako fino Šteta što sam naručila svinjetinu taj put...

  13. #213
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Mislim da sam već pisala kako su me rođaci odveli u restoran na Michigenskom jezeru, na specijalitet- rakove. Uglavnom izgledaju slično škampima, alti taj smrad jezerskog raka!!!! Kako sam se mučila pojest ručak. Zlo mi je kad se sjetim

  14. #214
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    Meni isto riječna riba ima okus na mulj. Pastrva mi je ok, ali ne skačem od sreće kad ju jedem. Šaran
    Ali probala sam nedavno smuđa. Ni trunke riječnog okusa. Jako fino Šteta što sam naručila svinjetinu taj put...
    Smuđ je definitivno najfinija riječna riba. Barem meni.

    Što se tiče pastrve i špeka, možda je okej.
    Neke su ribe, primjerice štuka, jednostavno "suhe" same po sebi i treba im masnoće, tako da se mogu umotati u špek, koji im onda doda tu dimenziju što im nedostaje.
    Pastrvama, doduše, to nije nužno potrebno, ali zašto ne

  15. #215
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Ja pastrvu obožavam.
    Mogla bih ju jesti triput na dan.
    Sa špekom nisam probala.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  16. #216
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Ja pastrvu obožavam.
    Mogla bih ju jesti triput na dan.
    Sa špekom nisam probala.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Isto. Niš ne treba - ispečem u tavi ili pećnici (ako su velike, nije ih spretno pržiti u tavi) i napravim pesto od češnjaka i peršina.

    Volim i smuđa, a štuku ne pretjerano (suha ko trešće, dobra mi je samo skuhana ili u fišu)

  17. #217
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    zakaj pržite pastrvu, ja je podijelim i prerežem na pol uzdužno i okrenem na malko ulja ali na vrućoj tavi

  18. #218
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    okrenem na malko ulja ali na vrućoj tavi
    Zar nije to definicija prženja?

  19. #219
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    zuta ko zna sta je jeleni przenje.

  20. #220
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    meni je prženje recimo ono kaj vi velite u dubokom ulju, a ovo kaj ja radim je par kapi ulja, ovo moje ja zovem na naglo
    Last edited by jelena.O; 14.01.2019 at 10:48.

  21. #221
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Bude li to onda pečeno kako spada ili je sirovo unutra? Pastrva je krupnija riba, ne?

  22. #222
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    radi toga je presječem uzdužno, i taman ispadne, uronim malo prije u žgance i mljeveni češnjak ili bosiljak, meni je to super

    i srdele pečem na naglo, malo ih otvorim i zarežem kost, naravno njih kraće pečem
    Last edited by jelena.O; 14.01.2019 at 10:55.

  23. #223

  24. #224
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    kuhari kazu

    Prženje (duboko i plitko)

    Prženje je metoda pripreme hrane u kojoj pomoću masnoća (od mesa, maslaca, maslinovo ulje…) prenosimo toplinu do namirnice. Temperature za prženje su niže od 150 stupnjeva, a prženjem se smatra proces u kojem se hrana obrađuje minimalno 15 minuta. Temeljna razlika između dubokog i plitkog prženja je, naravno, u količini korištene masnoće. Dubokim prženjem se svakako smatra prženje u fritezi.

  25. #225
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Bude li to onda pečeno kako spada ili je sirovo unutra? Pastrva je krupnija riba, ne?
    Ja u biti ribe tipa pastrva isto pržim u woku ili tavi na minimalnoj količini ulja, prvo kratko s jedne strane pa s druge, a onda natakarim poklopac, pa ostavim još par minuta da se termički stigne obraditi i iznutra. Zapravo, ne stavim poklopac direktno na tavu, nego na onu mrežu protiv prskanja, tako da para može izlaziti, a toplina ipak ostaje.

    Prvo ide ovo i unutra malo ulja i riba: http://cdn.shopify.com/s/files/1/095...g?v=1441283138
    Na to ide ovo: https://kupomanija.net/KupomanijaWp/...oklopac-04.jpg
    Gore ide poklopac - imam neki ovakav, malo manjeg promjera od tave i woka, da lijepo upada unutra, a kad se između stavi mrežica, ostaje malo lufta da para može van: https://www.lonciipoklopci.hr/UserDo...eset=thumb-350

  26. #226
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

  27. #227
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Zvuči zanimljivo, ali su mi predaleko. Mogla bih pitati kolegicu koja tamo stanuje, ali mi je to komplicirano.

  28. #228
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    ovaj sam vikend prvi put spremala morskog psa i to je baš fino, a nije ni skup
    narezala sam ga na šnite debljine možda 2cm i posolila, pa pekla na tavi na maslinovom ulju dok mi ne bi izgledao gotovo, kad sam izvadila sve komade ribe na to ulje sam bacila češnjaka narezanog na ploškice i lagano popržila, polila bijelim vinom i to polila po ribi
    mekano bijelo meso, nema puno kosti, baš lijep ručak

  29. #229
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    baš si me dobro podsjetila - nismo ga jeli otkada su klinci bili mali. tada pak vro često baš zbog toga kaj nema frke s kostima.

    Mi smo imali ribu u kruhu (balik ekmek) - street food koji nas je oduševio u Istanbulu i otada ga redovito radimo - i to za ručak
    https://www.google.hr/search?q=bal%C...w=1920&bih=919

  30. #230
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    I meni je morski pas ukusan, a još mi je bolji otkad ga prije kuhanja potopim neko vrijeme u mlijeku.

  31. #231
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    nano, kako ste to pravili, koju ribu si koristila?

    jurana, čula sam i ja za mlijeko, drugi put možda probam i to, on ima blago gorkast okus koji meni ne smeta, ali stariji je dramio oko njega pa ću drugi put i to probat, na to bi trebalo djelovat mlijeko?

  32. #232
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    nano, kako ste to pravili, koju ribu si koristila?

    jurana, čula sam i ja za mlijeko, drugi put možda probam i to, on ima blago gorkast okus koji meni ne smeta, ali stariji je dramio oko njega pa ću drugi put i to probat, na to bi trebalo djelovat mlijeko?
    Da

  33. #233
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Uglavnom, koristi se plava riba - mi kupimo ili lokarde ili skuše. I to veće komade, jer se filetiraju. Nemam pojma što Turci koriste, ali po izgledu bih rekla da je takva nekakva riba. Ako idete u Istanbul, to treba jesti na pokretnim štandovima na ribarnici, a ne u onim brodovima u zaljevu.

    No, fileti se speku na grill tavi (ili na roštilju, ali mi živimo u stanu). malo se preprži i kruh tipa talijan.

    Tamo, oni imaju nekoliko stvari, i onda sam biraš što ćeš stavi u sendvič. To su:
    narezana zelena salata, narezani luk (crveni, ne češnjak)
    Umak od nara (u Zagrebu ga ima za kupiti u nekim specijaliziranim dućanima)
    Limun, sol, papar i crvena grubo mljevena paprika - do nje sve teže dolazimo, i zadnje smo kupili Alepo papriku u Harissi.

    I slažeš sendvič. MM i ja potrpamo sve navedeno, djeca su već izbirljiva.

    Nikad nisam bila od sendviča nit ulične hrane, ali zbog te ribe u kruhu išla bih ponovno u Istanbul (a i zbog puno drugih stvari)

  34. #234
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Zaboravila sam - možda stavljaju još neko pobržće - svježu narezanu papriku i mrkvu. Sad se više ne mogu sjetiti - ali mi stavljamo samo ono što sam napisala

  35. #235
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Konačno sam pojela bakalara. Svjež na tavi. Ukusno je, ali sad, da mu onako nabiju cijenu pred Božić, ne razumijem to. Je li to nekakva ugrožena riba?

  36. #236
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    U nz nije

  37. #237
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Pa nije ti to neka visoka cijena. Ne treba ti kilu suhog bakalara.
    Ja česti kupujem i smrznuti, uvijek kad je na akciji iapoda 40 kn za paket id 600 g

  38. #238
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ja sam onak gastro znatiželjna, ali kad vidim kako usrkavaju sirove školjke. Brrr.. ili kavijar. Ja to ne mogu shvatiti. A jastozi mi izgledaju kao golemi kukci iz noćne more.
    Ovako i ja. Još sam alergična na školjke pa mi je to ok. I hobotnicu na mogu. Čak ni kada prijatelj ulovi i napravi drugima najbolju salatu u svemiru.
    Rodila sam riboljuba, zapravo tamani sve morske plodove pa često jedemo ribu. I bakalar na bjanko. Sushi. Kozice. Lignje. Pastrve od riječnih. Voljela bih znati sama skuhati dobar brudet.
    Upisat ću ga na ribolov iz praktičnih razloga.
    Last edited by palčica; 18.08.2019 at 15:47.

  39. #239
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Nije morska, ali eto u sub smo imali šarana. Lako se čisti, a okus je po rijeci. Ostao je još jedan komad pa mislim raditi paštetu.

    Sezona je srdela ...
    https://plavakamenica.hr/2019/11/03/...ec-za-srdele/?

  40. #240
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Obozavam rizoto od lignji ali problem mi je kako ih napraviti da ne postanu zilave? Negdje grijesim... zdinstam malo luka na maslinovom i gore lignje...dodam rizu kasnije malo vina, puno cesnjaka i persina ali zilavost je tu zasto?

  41. #241
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Lignje se ne bi trebale dugo termički obrađivat.

    Ili ih smrzni prije pripreme

  42. #242
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Lignje se kuhaju jako kratko, 3-4 minute, ili dosta dugo - barem duže od 20 minuta

  43. #243
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Mi smo u subotu imali srdele za ručak. Ubrzala sam paniranje na način da ubacim brašno i malo soli u vrećicu za zamrzavanje i onda unutra ubacim desetak i dobro protresem vrećicu. Pa ponovim za drugu turu. Manje brašna mi treba i brže je.

    Ostalo mi je 5-6 srdela pa sam napravila paštetu, jako je ukusna ispala.
    Na kombinaciji putra i maslinovog sam zdinstala malu glavicu sitno nasjeckanog luka i dodala pred kraj kosani češnjak podlila s možda žlicom-dvije bijelog vina. Onda sam očistila kosti iz ribica, dodala malo svježeg peršina, bosiljka i timijana, jedno kuhano jaje, veliku žlicu masnog kiselog vrhnja, jedan zdenka sir i dodala taj dinstani luk. Štapnim mikserom izmiksala. Prefino nam je bilo svima.
    Last edited by Jelena; 04.11.2019 at 11:07.

  44. #244
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Mi od ostataka ribe uvijek radimo paštetu - samo puno jednosstavnijom metodom - rivba maslac, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i peršin, papar, sol

  45. #245
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Mi od ostataka ribe uvijek radimo paštetu - samo puno jednosstavnijom metodom - rivba maslac, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i peršin, papar, sol
    Isto ovako. Ponekad kapare stavim (ne previše).

  46. #246
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,712

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Mi od ostataka ribe uvijek radimo paštetu - samo puno jednosstavnijom metodom - rivba maslac, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i peršin, papar, sol
    Predobro bome.cu ovako.iduci put, volim jednostavnost u svim porama zivota

  47. #247
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Jos ti je finije ak tu paštetu radiš na godišnjem, ak je riba s gradela.

    Tesko je procijeniti koliko ce se ribe pojest, pa ako ostane, napravi se ta jednostava pašteta. Ne treba ti mikser, dovoljna je vilica. I tost. I evo ti večere

  48. #248
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,712

    Default

    ma ludilo..jedva čekam probat njamii...


    Ja sam za vikend imala goste i ovaj meni:

    - hladno predjelo: masline punjene feta sirom, rajcice prerezane na pola pokapane s bučinim uljem
    - losos s grila (prefin je bio mljaac), krumpir pečen u pećnici + kuhani krumpir (sol, peršin, maslinovo), salata (radič, endivija)
    - kesten pire rolada (od leda), frigaj ga nije mi se dalo radit kolač a prefina mi je ova kesten rolada
    Last edited by Lili75; 04.11.2019 at 22:14.

  49. #249
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Mi od ostataka ribe uvijek radimo paštetu - samo puno jednosstavnijom metodom - rivba maslac, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i peršin, papar, sol
    Znam ovo, ja sam ovo s dinstanjem luka i cesnjaka u nekom receptu za namaz od boba skuzila. To je čas posla, a puno je lakša za želudac, manje se smrdi po cesnjaku ili luku i meni je puno ukusnije.

  50. #250
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,546

    Default

    Lili, sve mi je fino osim rolade od kestena. Tu bi moj zeludac kao tvoj na iznutrice

Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •