Mima, državi je potpuno svejedno koji će smjer završiti jer ona financira oba smjera za sve. Ovdje država samo nekim financira klasičarstvo, a velikoj većini ne. I zato valjda traže da se upisuju oni ozbiljni, koji će to i završit. Nije to kao srednja gdje dijete bira među smjerovima i školama.
I rasprava o pravim,a djece u kontekstu mogućnosti da ti država plati latinski i grčki... Ono ovo nije obavezno, niti je potpuno jednako za sve.Miti je svima dostupno. Škola treba biti fleksibilnija s djecom koja bi išla po individualiziranom, prema onima kojima možda zatreba asistent, prema onima koja imaju različite posebnosti... al da je polje borbe onih desetak škola na teritoriju Hrvatske koja nude klasičarske razrede, stvarno se ne mogu složit.
Zamislimo da u Hrvatskoj postojid esetak srednjih škola u kojima dijete ako poželi može dobiti individualnu poduku matematike besplatno uz uvjet da tako odluči... I da je jedini uvjet da mora pohađati te instrukcije 4 godine. Ostatak djece po Hrvatskoj će se snaći drugačije, ili neće naučiti, ili će roditelji plaćati privatne sate, ili... I onda ovi iz tih desetak škola kažu, ali krše se prava naše djece jer se ne mogu ispisati na naš zahtjev... Ono, bi li vam to bilo u redu?
I još jednom da ponovim, ja bih djevojčicu iz priče ispisala, i nemam dvojbi oko toga da sam ja ravnatelj škole.