Evo jedna trivijalna tema ali nekako se svako toliko nadje kao detalj u drugim temama. Naime svako toliko procitam negdje nesto tipa "ok moj suprug ne pere/pegla/sprema ves, ne kuha, ne pere sudje, ne usisava, pere podove/prozore/kupaonu/kuhinju ....(nastavi niz "zenskih" poslova) ali ja (supruga/majka) ne moram brinuti o autu"
Ja svaki put ostanem totalno u cudu kako se briga o autu moze usporedjivati s ovim ostalim? Mi doma oboje brinemo o autima ali najiskrenije to nikad nije bila tema neke prepirke oko "tezine" zadatka jer je to meni poprilicna trivija. Ukupno gledajuci za auto
- 2x mjesecno natocim benzin/dizel, dok idem na posao a vec treci dan mi gori lampica pa me hvata panika, ukupno utroseno vrijeme max 10 minuta po dogadjaju (ukljucivo potpis na slip)
- 1x mjesecno dok idem na posao ostavim auto na pranju, nakon posla pokupim auto (primaju samo gotovinu) i odem doma u cistom mirisnom autu (utrosak vremena 5min koliko mi ukupno treba pjeske od autopraone do firme i nazad)
- 2x godisnje odvezem auto kod vulkanizera na promjenu guma, ostavim kljuc, cekam pola sata u kaficu, platim, odvezem auto
- 1x godisnje ujutro prije posla ostavim auto na servisu i odem na posao, eventualno potvrdim ponudu za neke popravke telefonom, nakon posla potpisem slip i pokupim auto (potrosenih max sat vremena)
- 1x godisnje dodje mi doma teta iz osiguranja, potpisem se na slip (10 min uz kurtoazije u razgovoru)
- 1x godisnje odem na tehnicki (platim, malo palim zmigavce i svjetla, malo ga voze oni, po obicaju na kraju potpisem sveprisutni slip) - cca 30-45min ukljucivo voznju do teh stanice i nazad
Ukupno gledajuci glavna "fizikalija" brige oko auta mi se svodi na potpisivanje slipa od amexa. I ne ide mi nikako u glavu kako se nesto sto godisnje uzme mozda 3h posla ikad moze usporedjivati s npr kuhanjem rucka koji u tjedan dana uzme vise vremena od cjelogodisnje brige o autu? I zasto toliko zena uopce vidi to kao neki bitni doprinos ukupnom volumenu nasih domacinskih poslova? I zasto se predstavlja kao nesto komplicirano ili da zahtijeva neko posebno znanje i vjestinu? Meni se cini da bi 8-godisnje dijete sve to moglo odraditi da zakonski smije.
Kulturoloska uvjetovanost da su auto i voznja "muski" poslovi? Utjeha i stvaranje privida ravnoteze zbog nezadovoljstva ostalim? Stvarna uvjerenost u vlastitu nekompetentnost za ovo gore? ...?
Znam da je trivijalno, i vjerojatno manje zanimljivo od frekvencije i metoda peglanja odjece, ali eto mene svaki put iznenadi kad procitam....

) i odem doma u cistom mirisnom autu (utrosak vremena 5min koliko mi ukupno treba pjeske od autopraone do firme i nazad)
Odgovori s citatom

. Mos se ti svadjat, razgovarat, raspravljat, rastajat... Mislim da nece doci taj trenutak kad ce neke žene moći zadovoljno zakljuciti "on radi POLA", ako je uvijek bilo da ona radi sve. Nego da u ovom životu nadješ neku mjeru, kompromis gdje naučiš ti ne raditi "sve" i ne nositi to breme "mislim na sve".
vjerojatno zato jer ga natocim uvijek kad postoji opasnost da negdje stanem