Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 170

Tema: mame (prvo)skolaraca - jeste se odlucile za vjeronauk

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno mame (prvo)skolaraca - jeste se odlucile za vjeronauk

prvo - cijenila bi da mi se javljaju samo roditelji skolaraca, a ne zimske ili proljetne bebe (nemojte ovo osobno shvatiti) jer sam skuzila da nisam isto kul prema nekim stvarima kad mi je dijete bilo 6 godina pred njima i kad je u njima.

mi nismo vjernici (ja nisam, mm nekad nesto promrmlja na vjencanjima) i danas sam u skoli zaokruzila da ivar ne ide na vjeronauk. i mm i ja smo bili nekako nacisto s tim tj priznajem da sam taj odgovor imala uvijek kao defaultni.
    ali kad me je ivar pitao sto zaokruzujem i ja odgovorila i kad me je pitao oce luka ici na vjeronauk i ja klimnula, rekao je da bi i on. na moje pitanje uciteljici moze li on povremeno ili naknadno uletiti na vjeronauk odgovor je bio da ne moze, da moramo odluciti sad na pocetku godine iz organizacijskih razloga. ja sam na to rekla ivaru da smo tata i ja odlucili umjesto njega da on nece ici i nije ga tema vise pretjerano zanimala.

sad me zanima sto ste vi odlucile, vi mame prvoskolaraca i zanima me kakvo je iskustvo vas mama starijih skolaraca koji ne idu na vjeronauk. kako su se nosili s tim da svi idu na pricest ili da dva puta tjedno nemaju vjeronauk i slicno.

u nasoj skoli na izbor je ponudjeno mislim 8 vjeronauka, za vecinu vjeroispovijesti. i to kao prvi ili zadnji sat nastave.

za kraj - imam jako pozitivan filing nakon danasnjeg upisa, uciteljice su mi jako simpa, dobili smo obavijest o roditeljskom za desetak dana, napikirala sam jednu divnu mladu uciteljicu i sad bi svijet okrenula da ivar bude u njenom razredu, samo nisam sigurna da je to ok odluka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi nismo aktivni vjernici, u crkvu idemo uglavnom na vjenčanja i krstili smo klince radi mira u kući. Znam, znam, ali budući da nemam izričito negativan stav prema obredima, lakše mi je bilo MM majci niz dlaku nego se svađati

Mi smo Domagoja ipak upisali na vjeronauk u prvom razredu, jer je on rekao da bi išao s prijateljima, a i vjeronauk su mu u to vrijeme stavili 3. sat, što znači - usred satnice. Budući da klinci nemaju kamo kad nemaju sat (ne mogu u knjižnicu ili neki boravak, jer ga jednostavno nema), moraju stajati taj sad pred školom.

Ja sam odmah zamišljala sve moguće drame s kišom, tučom, olujama i ne-znam-kakvim-sve-ne nevremenskim mogućnostima, između ostalog i da ga netko može maltretirati.

Krenuo je na vjeronauk, ali hodao je samo na školski. Na prvoj pričesti nije bio. Da li je imao kakve traume oko toga? Čini mi se da nije. Kad sam načela tu temu u vrijeme prve pričesti, rekao je da se ionako svi tome vesele radi poklona.

Prije nego je krenuo u peti razred rekao je da on više ne želi hodati na vjeronauk, da mu je to "bedasto". Ispisali smo ga. Srećom, sad se poklopilo da mu je vjeronauk utorkom zadnji sat i petkom prvi pa nema rupa u rasporedu.

Super za dobar feeling, nadam se da će ivara dopasti baš ta učiteljica koju si si napikirala!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjeronauk je IZBORNI predmet - dakle može se, i ne mora se pohađati. ako ti i TM niste vjernici - ne vidim nikakav razlog za upis na vjeronauk. osim ako ne želite mijenjati način života .

kad jednom uđe na vjeronauk - primjenjuje se ona narodna: dala baba dinar da uđe u kolo... (i onda ne može van!). ne puštaju ih tako lako, i čisto sumnjam da bi ti napravila ono što sam ja!

satnica od dva sata vjeronauka je prevelika. vrlo često - na uštrb nekih drugih predmeta. u nižim razredima se to ne osjeti, ali u višim jako puno. za pričest (i krizmu) se kod nas moralo na dodatni vjeronauk u crkvi, a za dolaske na misu (nedjeljom u 9) - plusevi i minusi . djeca su morala na ispovjed, a tamo su ih pitali sve i svašta (ostala šokirana nakon što sam čula).

kikica nije išla na krizmu, i nije se ništa dogodilo. serijska pričest, serijska krizma... nakon toga se priređuju male "svadbe", tj. fešte koje s tim graniče. van pameti... djeca shvaćaju pričest i krizmu kao dobru prigodu da izmuzu što više poklona - i mislim da to postaje nešto što nema veze s vjerom i bogom. postaje forma, školjka bez sadržaja...

drago mi je da je upis prošao super, i da je filing pozitivan!!!! ako smatraš da je učiteljica super - okreni svijet!

[b]TI TO MOŽEŠ!!!!!!!!!!!!!!![/b]

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bih da ide, a mm ne zna. dakle mi nismo o tome jos odlucili. ja nemam nista protiv vjeronauka, ali bilo bi mi draze da ide u crkvu na vjeronauk. u skoli mi se to cini gubitak vremena.

zapravo opcenito mi je to gubitak vremena, tim vise sto u crkvu ne idemo nikad osim na vjencanja, krstenja i ostale prigode...

u svakom slucaju netko ce tu ostati nezadovoljan i tim vise mi se stvar ne svidja.

vjerojatno cemo pitati Andriju sta bi on htio.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Marko ide na vjeronauk, mene nitko nije pitao o tome, po defaultu je bio upisan bez obzira što je to izborni predmet. Ne pitajte me kako, eto tako. Ne gunđam ja što on ide, da su me pitali ja bi se istog trena složila da ide, ali smeta me što su tako sigurno upisali i djecu čiji roditelji to nisu htjeli.

Nama vjeronauk nikad nije prvi/zadnji sat, kuda idu djeca koja ga ne pohađaju, pojma nemam. Vjerojatno lutaju oko škole.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je to skroz nejasno, ja isto nisam imala to pitanje na formularu. Ali sam imala za jezik. Ne znam da li to znači da automatski ide ili ne
    On je neko vrijeme jako htio ići, sad pak ne bi. Kako je i kod nas koliko sma čula usred nastave mislim da nemam izbor, nekako mislim da ga ne mogu ostaviti da baulja hodnicima

Kalki

Početno

Nismo katolici, ali duhovnost igra veliku ulogu u našem životu. Budući da smo željeli da naše dijete ipak dobije neki uvid u kršćanstvo, htjeli smo da ide na vjeronauk, ali je glavni kriterij bio kvaliteta vjeroučiteljice. Odnosno, željeli smo vidjeti kakva je osoba, pa smo obavili jedan mali razgovor s njom.

Da je izgledala kao neka zadrta katolkinja, ne bismo dijete dali kod nje.
    Ovako je ispala kao sasvim normalna osoba, pa malac ide na vjeronauk.

Inače, kod nas u školi jako malo djece pohađa vjeronauk.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S. ide na vjeronauk i jako mu se svidja.
    iskreno, nije mi to pitanje bilo uopce nesto jako bitno, vjeronauk u skoli promatram kao jedan izborni predmet, i ne smatram da ce ga vjerouciteljica uciniti vjernikom za ta 2 sata tjedno.
    sto se tice obaveznog crkvenog vjeronauka i pohadjanja nedjeljne mise, za sada to nije bilo spominjano (1. razred). meni se ta verzija uopce ne svidja, ali vidjet cu sto on misli o tome.

super za dobar feeling u vezi skole :D

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mi smo u dilemi i stvarno ne znamo što ćemo učiniti :?
    vjeronauk kao izborni predmet u sredini rasporeda sati ?!?
    nemam ja ništa protiv da dobije neko osnovno obrazovanje u tom pogledu koje mu ja ne mogu pružiti , ali kako se bliži pričest kod nas je nužno dolaženje na nedeljnju misu s roditeljima inače nemogu pristupiti pričesti , a to ne dolazi u obzir jer ja nedjeljom odlučujem sama što ćemo raditi.Pravila su vrlo rigorozna.
    Namrštim se na njegovu izjavu o postanku svijeta, a izjava se temelji na pričama iz vrtića.
    Mm kaže da ga ne treba izdvajati iz grupe, ali obaveze na vjeronauku su ogromne , a ja bih radije da uči njemački ili francuski nego da gubi vrijeme na vjeronauk ( to je moje mišljenje ) Žalosno je što većina roditelja upisuje dijecu na vjeronauk po defaultu - kao što ću vjerovatno i ja napraviti , pa se događa da to više nije izborni predmet već je u rangu hrvatskog jezika.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

zaboravila sam još ovo - dali je nekome prvi ili zadnji sat vjeronauk , s kim god sam razgovarala , vjeronauk je usredini rasporeda!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas je jedan sat prvi, a drugi u sredini rasporeda :/
    koliko znam, dvoje djece koja ne pohadjaju vjeronauk, za to vrijeme sjede u razredu otraga i igraju se

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sad nazvala skolu da pitam kak to ide jer mi jos nismo bili na upisu

kaze zenska da se moramo odluciti pri upisu i da su djeca koja nejdu na vjeronauk zbrinuta za to vrijeme u knjiznici jer oni ne mogu napraviti raspored da bas svaki razred ima vjeronauk na pocetku uili na kraju dana nego se cesto dogodi da je usred rasporeda, ali djeca ne moraju ostajati u razredu pa pasivno ucestvovati niti su prepustena sama sebi na igralistu ili na hodniku

eto
    ja cu radije kokosa u knjiznicu

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja nisam mama školarca, ali sam blizu toga - ići će u školu sljedeće školske godine, pa me školske stvari jako zanimaju.

Budući da je vjeronauk izborni predmet, mislim da roditelji koji nisu vjernici i nemaju želju odgajati djecu u vjeri ne bi trebali davati djecu na vjeronauk. Ne treba tu biti nikakve prisile nego samo slobodan izbor. Čitala sam i na forumu dosta topica o tome kako se roditelji bune protiv vjeronauka i protiv pričesti, a sami su dali djecu na prvo i sami su se odlučili na drugo, iako pričest nije školska obaveza. Međutim, ako dijete to baš jako želi, treba mu objasniti o čemu se radi (bez pristranosti) i pustiti ga. Konačno, dijete ne mora u svemu dijeliti svjetonazor roditelja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam zaokružila ne. MM je "nevjernik", ja sam jako pasivni vjernik. Ali ako će Mirta pokazati želju i volju da ide, upisat ćemo je naknadno. Za sada, pri upisu mi je rekla žena da samo Mirta i još jedna djevojčica neidu na vjeronauk.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je sad bas zateklo ovo pitanje. uopce mi ne bi palo na pamet da cu i to morat zaokruzivat... dobro da se sad pripremim unaprijed

iako, znam vec sad - zaokruzit cemo - ne.

ja imam sve krscanske sakramente osim vjencanja. vjeronauk sam pohadjala u crkvi i redovno nedjeljom bila na misi. dok jednom nisam odlucila (negdje u srednjoj, otprilike), da imam drugacije poimanje vjere. kad sam upoznala mm-a shvatila sam da je moja vjera - ljubav prema njemu i nasoj obitelji. ergo - postala sam po krscanskim nekim "pravilima" pravi ateista.

mm je rodjeni ateista. tako da dileme nemamo.

zivo me zanima sto ce bit na upisu (tek 22. i 23.06.!!!)

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mame starije dece iz mog okruzenja kazu da je veronauka u nasim skolama suvoparan, dosadan predmet koji ni na koji nacin deci ne tumaci veru i ne trudi se da im je priblizi. na temelju tih iskustava nama bliskih osoba slicnih verskih uverenja kao nasih, cini mi se da ivana nece ici na veronauku. sreca je sto ovde postoji alternativa, tzv, gradjansko vaspitanje, gde deca uce asertivno ponasanje, socijalno ophodjenje, manire... casovi su kreativni i puno se nauci kroz igru. to mi se bas dopada i mislim da ce biti i nas izbor. sve sto dete treba da nauci o veri, naucice od nas. naravno da ce kasnije, prema svojoj volji to znanje prosirivati .

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam u razmišljanjima da ili ne. Obiteljski nam je situacija slična kao kod ivarice (samo što na vjenčanjima ja kao nešto mumljam a MM šuti).

Imamo upise 5 i 6. 06. pa ćemo vidjeti. Nisam s Emom o tome još ni razgovarala jer nikko da skupim hrabrosti. Ona bi išla to znam, a glavni razlog je da može na pričesti obuć krasnu haljinu :/
    Većina mojih prijatelja šalje djecu na vjeronauk po defaultu bez nekih velikih vjerskih uvjerenja a meni je to bez veze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam zaokružila ne za vjeronauk jer isto tako kao i ivarica nismo praktični vjernici (mi slavimo i obilježavamo sve blagdane, Božić, Uskrs) iako imamo sve sakramente. Zašto sam zaokružila ne - baš zato da i moje dijete ne bude još jedno koje ide po defaultu jer nema kuda itd. Nama je rekla gđa pedagog na upisu da on može biti na satu vjeronauka ako želi, s tim da ne ometa nastavu, druga opcija je knjižnica tako da dijete nigdje ne baulja, mislim da se sve može dogovoriti ako čovjek želi, još je rekla da imaju u svim razredima djece koja ne idu.
    Još me na tu odluku potaknulo i to što zaista mislim da vjeronauku nije mjesto u školi nego u crkvi.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nas nisu ni pitali, nego ce se o tome naravno izjasnjavati na jesen...
    a bas bi voljela znati koliko nas je koji necemo na vjeronauk i kako se to rjesava.......
    najbolji prijatelj ce nam ici , a MM i ja nismo za i mislim da ne idemo...

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo danas su u školi u kojoj radim obavljeni upisi. sva djeca su upisana na vjeronauk. neki roditelji su prije ispunjavanja upitnika provjeravali idu li i druga djeca, pa ako idu da se njihovo ne razlikuje.
    meni je to žalosno, ali vjeronauk je na rasporedu i u sredini satnice tako da su djeca koja ga ne pohađaju prepuštena sama sebi.
    ako je informatička učionica slobodna mogu biti tamo, a ako nije sjede u hodniku i čekaju.
    u našoj školi knjižnica nije opcija jer se u njoj također održava nastava.
    to što je u ivarovoj školi vjeronauk organiziran prvi i zadnji sat mi je prekrasno i kad bi tako moglo biti organizirano u svakoj školi onda bi roditelji zbilja imali mogućnost izbora.
    ovako mnogi idu logikom bolje da mi dijete bude u učionici s drugom djecom nego po hodnicima ili tko zna gdje.
    a to da dijete koje ne pohađa vjeronauk sjedi u učionici za vrijeme nastave vjeronauka mi je potpuno neprihvatljivo.

a ovo je strašno...

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Marko ide na vjeronauk, mene nitko nije pitao o tome, po defaultu je bio upisan bez obzira što je to izborni predmet. Ne pitajte me kako, eto tako. Ne gunđam ja što on ide, da su me pitali ja bi se istog trena složila da ide, ali smeta me što su tako sigurno upisali i djecu čiji roditelji to nisu htjeli.

Nama vjeronauk nikad nije prvi/zadnji sat, kuda idu djeca koja ga ne pohađaju, pojma nemam. Vjerojatno lutaju oko škole.
    ...jer je svaka škola pri upisu u prvi razred ili u prvom tjednu pohađanja nastave dužna roditeljima ponuditi anketni upitnik s pitanjem želi li dijete pohađati nastavu vjeronauka.
    ako želi nastava je obvezna samo tu školsku godinu dok se iduće dijete može ispisati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    to što je u ivarovoj školi vjeronauk organiziran prvi i zadnji sat mi je prekrasno i kad bi tako moglo biti organizirano u svakoj školi onda bi roditelji zbilja imali mogućnost izbora.
    ovako mnogi idu logikom bolje da mi dijete bude u učionici s drugom djecom nego po hodnicima ili tko zna gdje.
    a to da dijete koje ne pohađa vjeronauk sjedi u učionici za vrijeme nastave vjeronauka mi je potpuno neprihvatljivo.
    meni su na upit o rasporedu odgovorili da je nastava organizirana tako da je vjeronauk uvijek prvi ili zadnji sat.
    ali kako izgleda u praksi, ne znam niti se imam kod koga raspitati. nazalost, iako puno toga ima na njihovim internet stranicama, nema rasporeda sati.
    ono sto me pozitivno iznenadilo, a nijedna od vas nije spomenula, je mogucnost izbora nastave za vecinu vjeroispovijesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivarice, a za koliko si ti ljudi čula da im djeca idu na muslimanski ili pravoslavni vjeronauk u školi? Ja ni za koga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Ivarice, a za koliko si ti ljudi čula da im djeca idu na muslimanski ili pravoslavni vjeronauk u školi? Ja ni za koga.
    ne (ne poznajem puno roditelja skolaraca), ali nisam nikad dosad cula ni da je ponudjeno na izbor.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče organiziranja satova vjeronauka prvi ili zadnji sat to je moguće samo u dva razreda, u ostalima ne. Tko drugačije kaže, laže.

Mene smeta to što je vjeronauk kao izborni predmet uvršten u redovni raspored sati, a npr. njemački jezik ili informatika, koji su isto izborni predmeti, su organizirani u međusmjeni.

Da netko ide na muslimanski ili pravoslavni vjeronauk isto ne znam. Znam samo da je bilo primjera da učenik pravoslavne vjere ide na katolički vjeronauk jer idu svi pa će i on.

Moje dijete će ići na vjeronauk u crkvu i Amen.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sticem dojam da ce u ovoj generaciji biti jako puno djece koja nece ici na vjeronauk
    ili mi se samo cini

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[code]Moje dijete će ići na vjeronauk u crkvu i Amen.

ali koliko sam ja shvatila jedno bez drugog ne ide (osim u odrasloj dobi)
    [/code]

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako dijete ide samo na vjeronauk u crkvu i priprema se za pričest i krizmu U CRKVI, tko može reći da to dijete ne može primiti te sakramente jer ne ide na vjeroonauk u školu.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Mene smeta to što je vjeronauk kao izborni predmet uvršten u redovni raspored sati, a npr. njemački jezik ili informatika, koji su isto izborni predmeti, su organizirani u međusmjeni.

Znam samo da je bilo primjera da učenik pravoslavne vjere ide na katolički vjeronauk jer idu svi pa će i on.
    potpisujem !

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je rekla pedagogica da sve više djece ne ide. Vidjet ćemo. Kod nas bi znači onda mogli organizirati prvi ili zadnji sat jer imamo samo 2 prva razreda.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

ne znam dal bi moje iskustvo moglo nekome pomoći u odluci,ali moram reći da je mene takvo rano upoznavanje s vjeronaukom zbunilo,preplašilo i šokiralo, a bilo je i problema kad smo počeli učeti pov.Nisam znala koja je prava pov. i kako se Isus i družina tu uklapaju. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

i biologija je problem.

Istina. Ja držim nastavu informatike, ali ne u međusmjeni, nego u suprotnom turnusu. I sad, jedna grupa može odmah nakon nastave, druga ima rupu od sat i pol. Jadni klinci, ali grupa je puno, a dana u tjednu malo.

Ako dijete ide samo na vjeronauk u crkvu i priprema se za pričest i krizmu U CRKVI, tko može reći da to dijete ne može primiti te sakramente jer ne ide na vjeroonauk u školu.
    "Naš" župnik.

Ninočka

Početno

MM i ja jesmo vjernici, mada ne idemo u crkvu. naš sin koji na jesen kreće u 1. razred će ići na vjeronauk, jer je sam izrazio želju da ide, ali da nije htio, ne bi ga upisala. drago mi je da je tako izabrao, jer učenje o vjeri smatram i općom kulturom i najviše bih voljela da se na vjeronauku uči i o drugim vjerama, ne samo o katoličkoj. u osnovi smatram sve vjere, odnosno njihove poruke i smisao jednakima.
    kad sam ja bila njegove dobi, neki moji prijatelji su išli na vjeronauk, mada je to tada bilo skrivano. rekla sam roditeljima da i ja želim ići. čudili su se, ali su me odveli u crkvu i išla sam tako dugo dok nisam sama opet izabrala da više ne želim ići-privukle su me igre na otvorenom i nije mi se dalo sjediti u crkvi (koja je zapravo tada bila u jednom malom stanu u zgradi).

tako ću i svom sinu, a i ostaloj svojoj djeci kad će oni morati birati, pustiti na volju. uostalom, o vjeri se može i kod kuće razgovarati s njima.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ivarice, dobrodošla u razdoblje djetetova života gdje će ti (barem je meni tako) biti najteže odgajiti dijete. Više nego ikada do sada susretat ćete se sa primitivizmom, netolerancijom i šovinizmom.
    Samo hrabro, niste vjernici i fer je od vas ne upisivati dijete na vjeronauk samo zato jer svi idu (i to iz pobuda koji su nimalo vjerski). Da, mislim da ćeš se povremeno suočavati sa problemima zašto svi idu a on ne, ali to je nula naspram problema koji imaju roditelji koji su dali djecu na vjerkas, a sami ne prakticiraju vjeru.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Meni je rekla pedagogica da sve više djece ne ide. Vidjet ćemo. Kod nas bi znači onda mogli organizirati prvi ili zadnji sat jer imamo samo 2 prva razreda.
    Da, ako prvi razred ima vjeronauk prvi sat, drugi razred i ostali razredi ne. A i čisto sumnjam da bi vjeroučitelj(ica) sjedila u zbornici s rupom od 2. do 6. sata.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sticem dojam da ce u ovoj generaciji biti jako puno djece koja nece ici na vjeronauk
    ili mi se samo cini

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

naš mali sad završava 1.razred; upisali smo ga na vjeronauk jer sam ja naivno mislila da će to biti neki opći pregled vjera + neke lijepe i poučne pričice iz biblije prilagođene tom uzrastu; prevarila sam se-njemu je to najgori predmet :shock: ; preklinje nas da ga ispišemo. i budemo.
    u razredu ima dvoje muslimana za koje kaže da ne idu na vjeronauk jer su muslimani-da li imaju organiziran svoj vjeronauk-ne znam.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj bebibranka prvotno napisa
    ne znam dal bi moje iskustvo moglo nekome pomoći u odluci,ali moram reći da je mene takvo rano upoznavanje s vjeronaukom zbunilo,preplašilo i šokiralo, a bilo je i problema kad smo počeli učeti pov.Nisam znala koja je prava pov. i kako se Isus i družina tu uklapaju. :/
    To samo znači da ti ni profesor povijesti ni profesor vjeronauka nisu dobro rastumačili povijest Izraela u vrijeme Isusova rođenja.

To što kažeš zvuči mi kao još jedan argument u prilog mog mišljenja da djeca ljudi koji nisu vjernici ne bi trebala ići na vjeronauk "zato što svi idu". MOj M. se neće sresti s vjeronaukom prvi puta u školi, jer se već davno s time sreo kod kuće. "Bibliju i najmanjima" jako voli i pročitali smo je već nekoliko puta od korica do korica. Tako da on zna kako se Isus i družina uklapaju u povijest.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bi klincima najradije procitala davincijev kod

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne lutajte od teme, pitanje je da li su mame odlučile da im klinci idu na vjeronauk ili ne. s obzirom da je to izborni predmet, ispada da je u nekim školama izborni, a u nekima baš i ne.

Povijest Izraela i davincijev kod s tim nemaju apsolutno nikakve veze.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne može škola odlučivati je li vjeronauk izborni predmet ili ne - on je izborni i svuda mora postojati ta mogućnost izbora. Roditelji bi trebali postupati po vlastitom izboru. Nekad mi se čini da roditelji unaprijed podliježu nekakvom možda i zamišljenom pritisku.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u mojoj školi dosta djece ne ide na vjeronauk,jedno 5,6 po razredu.......

djeca su ili na hodniku ili u knjižnici ako radi,a oni koji stanuju blizu odu kući-uz odobrenje roditelja.............

uglavnom njima ne smeta slobodan sat,dapače...igraju se s autićima,ili sa sličicama,neki uče....

ovi od 1-4 koji nemaju vjeronauk su sa svojom učiteljicom,u šetnji ili nešto vježbaju itd

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Izborni je tako da ako ga jednom izabereš ne možeš ga se više riješiti bar ne bez velikih pregovaranja.
    Daniela sad sigurno ne dajemo na vjeronauk (ako mu nešto i natovarim osim obične nastave, to će biti engleski koji ga počinje zanimati - osim toga zamislite cirkuse djeteta s adhd-om po crkvi....), a za Luku ćemo vidjeti, ali vjerojatno isto ne - meni je u cijeloj priči totalna koma da nedjelje trošimo u crkvi umjesto u prirodi, a da ne pričam o dodatnim dolascima pred pričest. Mislim inače baš ne idemo, samo vjenčanja, krštenja i zadušnice.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Muz je ateist, ja definitivno ne pripadam ni jednoj institucionaliziranoj vjeri, a jesam vjernik, na neki nacin.

Iako puno puta popustim u stvarima koje mi nisu jako vazne, samo da se Ema ne bi osjecala lose izopcena iz grupe, ovo mi je prevazno pitanje i vec sad smo oslucili da Ema nece ici na vjeronauk. S malom olakotnom okolnoscu sto ja radim u svojoj firmi i moci cu u najvecem broju slucajeva organizirati da joj ispunim vrijeme kad drugi imaju vjeronauk, ukoliko to bude sat u sred dana.

BTW, mi smo vec jako puno pricale o svim vjerama i ona je trenutno samoinicijativno deklarirana kao Budistica.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas (u Srbiji) postoji alternativa. U vreme kad je veronauka, deca koja se nisu odlucila za taj predmet imaju gradjansko vaspitanje koje im drzi uciteljica. Casovi su regularno u vreme nastave.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Ja bi klincima najradije procitala davincijev kod

Ja nisam bila prisutna u školi taj dan kad se rješavalo pitanje vjeronauka, tako da sam sad ostala paf. Na dan upisa nikako nisam mogla ići pa je išao MM, a on je veliki vjernik kao i cijela njegova obitelj tako da mi je jasno šta je zaokružio.
    Nije mi bilo ni na kraj pameti da će to biti u upitniku, jer bi prije bilo kakvog zaokruživanja imala ozbiljan razgovor sa Lukom i MM (ali još uvijek nije kasno). Generalno nemam ništa protiv vjeronauka, mislim da tu ne može ništa loše naučiti kao ni u crkvi, ali ja baš i nisam oličenje vjernika koji ide na mise svaku nedelju i kojem je crkva nešto sveto u životu za razliku od MM koji bi išao svaku nedelju u crkvu, (ali od kad je samnom to se vrlo prorijedilo ).
    Što se tiče vjeronauka kao izbornog predmeta u školi sam protiv, jer mislim da bi se ti sati mogli puno pametnije iskoristiti za učenje jezika, informatike ili nečeg drugog, a vjeronauk bi trebao biti tamo gdje mu je i mjesto U CRKVI. Pa tko voli nek izvoli.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja nemam školsko dijete, ali sam čula od frendica čija djeca idu na vjeronauk da su knjige jako upitne. Navodno su neki testovi u najmanju ruku čudni... Došlo dijete zbunjeno zašto sam dobio tri, a sve mičje točno? Pa ispalo da je na pitanje da li bi pustio djecu iz drugog kvarta da se igraju u tvom parkiću ili bi ih potjerao, odgovor potjerati :shock: . To mi vuče na neke međunacionalne aluzije, a TO mi se nimalo ne sviđa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je vjeri mjesto u crkvi.i u doba socijalizma su gotovo svi iz mog razreda i skole isli u crkvu na vjeronauk. Ne vidim zasto bi se to moralo mijenjati! No u nasoj skoli svi ucenici pohadjaju vjeronauk, pa tako i nase dijete. (Mi ne idemo u crkvu, ja ne idem na vjencanja.) Linija manjeg otpora...
    ima li koje splitsko dijete koje ne ide na skolski vjeronauk? a i gdje bih s djetetom u to vrijeme pauze s djetetom?
    U svakom slucaju- 5 sati nastave dnevno je previse za prvasice. Presretna sam sto su ukinuli 1 sat hrvatskog i 1 sat matematike u tjednu. No 5 sati nastave dnevno ostaje!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ina prvotno napisa
    Ja nemam školsko dijete, ali sam čula od frendica čija djeca idu na vjeronauk da su knjige jako upitne. Navodno su neki testovi u najmanju ruku čudni... Došlo dijete zbunjeno zašto sam dobio tri, a sve mičje točno? Pa ispalo da je na pitanje da li bi pustio djecu iz drugog kvarta da se igraju u tvom parkiću ili bi ih potjerao, odgovor potjerati :shock: . To mi vuče na neke međunacionalne aluzije, a TO mi se nimalo ne sviđa.
    :shock: A jesi li ti to provjerila?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nas nisu nista pitali na upisu,mislim da to dodje kasnije.Iskreno ,da se mene pita ja ga upisivala na vjeronauk ne bih,no imali smo "srecu" pa nam je dopala jedna od dviju teta u vrticu (zadnja godina) totalno vjernicki nastrojena...Nitko nas roditelje pitao nije,ali moj sin je svaki dan dolazio doma sa novom pjesmicom o Bogu, Isusu,grijesima,i tome slicnom...Neki dan im je ulovila slicice nogometasa i isparala je jer "su one vrazje djelo i kroz njih sotona govori" :? .

Nemam se snage svadjati i boriti,pa sam jednostavno malcu objasnila da je teta malo bolesna i da joj taj dan nije bilo dobro. Znam da nije fer prema ostalim generacijama,ali neka se bore s njom kako znaju.Mi smo utekli na vrijeme.

Ovo je malo nezgodna sredina i vecina djece ce upisati vjeronauk (s tim da je ponudjena i islamska vjeroispovjed),tako da vjerujem da ce i moje malo pametno uz ekipu.
    No,da se razumijemo,nama su rekli da se sa vjeronauka moze djete ispisati na kraju svake godine,ali uz pismeni zahtjev roditelja ,koji se urucuje vjeroucitelju ,ravnateljici i uciteljici (uz neki dobar adekvatan razlog). 8)

Tako da nista nije konacno!
    A i uciteljicu mozemo birati :D

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •