Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 170

Tema: mame (prvo)skolaraca - jeste se odlucile za vjeronauk

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    najbolji glas je NEupisivanje djece u vjeronauk - ako to stvarno ne želite. najlošije od svega je upisati dijete - zato da ne bude "na hodniku", i zbog okoline...
    za okolinu me boli dupe, ali mi nije svejedno da li će mi mali lutati hodnicima cijeli sat.sam. :/

za komentare okoline ne znam...prvo sam mislila da je to čista paranoja ateista, ali onda sam doživjela nešto . naime, s lukom u razred idu brat i sestra muslimani; kao prvo mi je bilo čudno zašto nam luka to toliko naglašava;nekoliko puta nam je rekao: ali oni su muslimani - ko da je to nešto :shock: . od koga je to čuo? onda smo mu mi doma sve lijepo objasnili; on nas je pitao kaj ga zanima; i to je bilo to. skužila sam da roditelji te djece stvarno drže do toga, donose kolače za bajram....i to mi je bilo lijepo, sviđala mi se ideja da djeca nauče nešto o drugoj vjeri iz prve ruke; automatski sam zaključila da je zato luka to spominjao toliko puta.
    e onda smo bili jedan dan u parkići i došla je ta curica muslimanka sa svojom najboljom prijateljicom koja isto ide s njima u razred. i sad ih ja nekaj zezam, ispitujem...i dođemo na temu "dečki". ispitujem ja njih ko se kome sviđa, nabrajam....i velim toj drugoj curici: a zakaj ti ne bi dečko bio brat od tvoje najbolje frendice? na što će ona meni: pa kaj ste ludi? da se zaljubim u muslimana? fuj! ja sam ostala :shock: sa mnom je bila još jedna mama, i ona se šokirala totalno.
    mislim da ta curica uopće nije bila svjesna šta govori. netko joj je napunio glavu s tim glupostima. netko doma.

luka najvjerojatnije ne bude išao na vjeronauk sljedeće godine, pa vam javim kaj se događa s pokleknulim ovčicama, iz prve ruke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Primjedbe (1 razred OŠ u Velikoj Gorici prije 4 godine):

Ti i tvoji roditelji ćete u pakao!
    Gorjet ćeš u paklu!
    Mama ti se seksa sa Sotonom!
    Tata ti je četnik!
    ....

Bilo ih je još, ove sam doslovno zapamtila, ostale bih parafrazirala, pa ih neću navoditi. Što je najgore, djeca to sama sigurno nisu smislila.

Meni je to UŽAS.

A "izbor" postoji samo nominalno, jer se u praksi često svede na to da dijete ostane u razredu tijekom vjeronauka. U Ivarovoj školi ima program za 8 vjeroispovijesti, super, ima li i u drugima?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa

Gorjet ćeš u paklu!
    Tata ti je četnik!
    ....
    ako dijete učiš da smireno verbalno odgovori na provokacije - odustat će.

nauči ga par citata iz BIBLIJE kojima može male "vjernike" poklopiti.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vidim da je s vjeronaukom neko ekstra drugacije izopcavanje nego ga vec i sada ima i to zbog, uz skolu, totalno nevezanih stvari. kad kazem skolu mislim na edukaciju, nauku.

elem, mi smo vec obiljezeni - jer vozimo se vezani u autosjadalici. mi smo vec obiljezeni - jer ne kupujemo smoki (opet ja o istom...). mi smo vec obiljezeni - jer razvrstavamo otpad vec godinama...

mi smo vec obiljezeni - pa mi smo rode - roditelji u akciji, pobogu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja bih samo htjela dodati, iako ne spadam na ovaj topic , da redovno čitam sve odgovore i da me jako zanima vaše mišljenje, jer ćemo se za nekih 5 godina i mi naći u istoj situaciji.
    Zapravo, ne mogu reći da smo u dilemi, jer smo svoju odluku donijeli odavno (i ne mogu reći da je bila odluka - prije konstatacija: ne i gotovo). Više me brine kako ćemo ga naučiti da se nosi s komentarima. Valjda nekako hoćemo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam kikicu puno prije škole učila da se "nosi" s komentarima. učila sam ju da se NE OPRAVDAVA, što je u ovom slučaju jako bitno.

trening? npr. usred razgovora sam znala reći:

ti si glupa!
    (šok) nisam, nisam nisaaaaaam... (plačko)

druga varijanta:

ti si glupa.
    (smajl) ja znam da nisam - a ti imaš pravo na svoje mišljenje. (ignore)

prvi puta kad je isprobala tu verbalnu vještinu - došla je doma jaaaako ponosna. jer dijete koje ju je provociralo - više nije znalo što bi reklo .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

o vrijeđanju djece koja ne idu na vjeronauk treba upozoriti vjeroučitelje!!
    nisam znala da se to događa i to je PREružno.

ja sam protiv slanja djece na vjeronauk samo zato jer svi idu.
    bilo bi najbolje kad bi išli samo oni koji to stvarno žele, vjerujem da bi tako i nastava bila kvalitetnija. vjera je stvar izbora.

počne se s krštenjem zbog svekrve, prve pričesti zbog prijatelja, potvrde zbog poklona i vjenčanjem u crkvi jer to opet netko drugi očekuje. gdje je tu izbor?

puno svećenika uvjetuje sakramente odlaskom na vjeronauk. ali, pitanje je: da li ta djeca i njihovi roditelji stvarno žele sakramente?

u vrijeme komunizma rugali su se onima koji idu u crkvu, a sad idu i oni koji to ne žele, pa se opet rugaju onima koji vjeru shvaćaju ozbiljno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

opet ja.
    djecu treba učiti dosljednosti. gdje je dosljednost ako jedno vrijedi doma, a drugo u školi?

crkva griješi kad dijeli sakramente svima po redu. najte se ljutiti, to je moje mišljenje.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne vidim razlog zašto bi iti jedan roditelj kojem vjeronauk ništa ne znači u životu upisao svoje dijete na njega. Svijet nije crno-bijeli, pa tako ni roditelji nisu crno-bijeli, odnosno ne dijele se samo na one koje su zadovoljne djetetovim pohađanjem vjeronauka i one koje nisu za to.

Evo, ja sam teško sivilo: Marko ide na vjeronauk, drago mi je ide. Ali, smeta me što je vjeronauk u školi, što se ocjenjuje, što mu ocjena ide u prosjek na kraju godine i zamjeram neke sadržaje vjeronauka.

djecu treba učiti dosljednosti. gdje je dosljednost ako jedno vrijedi doma, a drugo u školi?
    Da, ako roditelji nemaju u svom domu makar na neki način nekakvu duhovnu komponentu, onda je stvarno bezveze da dijete ide na vjeronauk "da ne bude izopčeno". Radi mogućeg izopčavanja dijete u Markovom razredu ne nosi naočale, a trebalo bi ih nositi. Što sad, većina ih ne nosi, onda naizgled neka bude kao većina? Da se izvana ne vidi razlika? A što se iznutra stvara problem, što s tim?

Gorjet ćeš u paklu!
    Tata ti je četnik!
    ....

Bilo ih je još, ove sam doslovno zapamtila, ostale bih parafrazirala, pa ih neću navoditi. Što je najgore, djeca to sama sigurno nisu smislila.
    Uvijek je toga bilo, u moje vrijeme bili su njemci i partizani, opet ustaše i četnici, ma svašta, zašto misliš da je sad toga više? (Tako sam ja shvatila tvoj post)

Zašto bi se pojedinci morali boriti za to (ajmo sad opet povući paralelu s npr. dojenjem na fototerapiji - zašto bi se pojedine mame morale boriti za to?)? Zašto bi se uopće morali dovesti u situaciju da se za nešto takvo borimo i to preko leđa svog djeteta koje će onda ispaštati (ne želim vam ni početi pričati što su sve djeca govorila kćerkici moga bratića koja jedina u razredu nije išla na vjeronauk, ali bilo je jaaaaaaaaako ružno i to dijete od 7 godina ne bi smjelo doživjeti).
    Boriti se za što? Zakonski ti dijete ne mora ići na vjeronauk, misliš li na izbacivanje vjeronauka iz škole ili borba za bolji odnos prema djeci koja ne idu na vjeronauk?

Ovo zadnje je najteže, to je borba za međurasnu, međuvjersku i međurodnu toleranciju, bojim se da smo od toga jako daleko.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Čita li neka pedagogica ovaj topic, da li je uopće u redu da škola ostavi u razredu jedno dijete koje ne ide na vjeronauk? Znači li to da škola ne prepoznaje i negira nasilje koje se možda odvija nad tim djetetom? O.k., kužim ako je to jedino dijete u svojoj generaciji u pojedinoj školi, ali ako A razred ima jedno takvo dijete, i B razred ima takvih dvoje, bi li škola trebala paziti na to i svo troje staviti zajedno u isti razred, manja je vjerojatnost da će biti maltretirani, sad je njihova manjina "veća"?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

minnie, ja sam isto o tome razmisljala jer ce kod nas biti mozda takva situacija.
    ali od tri razreda koji ce krenuti u 1. razred u nasoj skoli otezava takvo spajanje i roditeljska odluka hoce li dijete ici u klasicni boravak, kombinirani boravak ili uopce nece ici u boravak.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U mojoj školi mali su sa nekom od slobodnih učiteljica ili sa knjižničarkom.a veliki ili odu kući ako im je blizu ili imaju dodatnu ili dopunsku

doduše dosta ih ne ide na vjeronauk,bar u mom razredu

da problem je kad se radi o jednom ili dvoje djece,ovako kad ih ima više ,sam taj broj tjera da se za njih osigura kvalitetan sat

i eto riješenja-ne upisujte djecu na vjeronauk zbog komformizma

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dvije stvari moram reci:

1) Uvijek sam za prosvjede..! :D Luna..

2) Ispisala sam dijete s vjeronauka. Vise ne ide od slijedece godine. Samo ona i jos jedna djevojcica (radi druge vjere) iz nekog drugog razreda ne idu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene baš nema u zadnje vrijeme, al ovdje se moram pribilježiti.
    Zaokružili smo NE 8)
    Navodno ima organizirano to vrijeme, knjižnica ili nešto, uglavnom rekli su da djeca nisu sama ili sl.
    Bumo vidli

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja kao tanja_b ne spadam tu, ali ću se za 3-4 godine naći na muci kako djetetu objasniti zašto ne ide na vjeronauk, zato redovito pratim ovu temu. Ne želim da ide samo zato što idu svi, ali ne bi htjela da se osjeća zakinuta, izopćena, manje vrijedna.
    Moja mama je odmah iza rata išla u osnovu školu u Zagrebu, imali su vjeronauk koji su držale časne sestre, ona i jedan dječak nisu bili katolici i izlazili su iz razreda, nije to bio njihov izbor, nego su morali izaći.
    I danas sa skoro 70 godina sjeća se osjećaja niže vrijednosti kada je napuštala razred.
    Ne želim da to prolazi moje dijete.
    Zato Luna tu sam za prosvjed.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj prenositi osjećaje svoje mame - na svoje dijete. djeca koja ne idu na vjeronauk nisu manje vrijedna, već je to rezultat odluke potkrijepljene određenim argumentima.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj prenositi osjećaje svoje mame - na svoje dijete. djeca koja ne idu na vjeronauk nisu manje vrijedna, već je to rezultat odluke potkrijepljene određenim argumentima.
    Ma ne prenosim, ono je bilo drugo vrijeme, ona ratno siroče, ionako jadna, bez ikog svog, i onda je radi vjeronauka izbacuju, a ona je htjela ići.
    Sada neće nitko moje dijete izbacivati, ako ne bude išla imati će neku 2. aktivnost, ali iskreno govoreći stvarno bi voljela da se to ukine u školama, neka bude uz crkve, kao što je bilo dok sam ja išla u školu.
    Zašto bi se u školi djeca odvajala, zašto se treba znati tko je koje vjere, ili je "nevjernik", pa to su tako osobne stvari i prerano je da se djeca od 6-7 godina radi toga razdvajaju.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam za to da se odvoji svjetovno od crkvenog odnosno da se vjeronauk (što je već samo po sebi kontradiktorno jer vjera nije nauk i ne može se naučiti) zamjeni nekom drugom vrstom edukacije(etika ili nauka o religijama), a da se vjeronauk (kao takav) odvija isključivo po župnim dvorima...
    na taj način bi sva djeca mogla prisustvovati nastavi, naučila bi nešto pametno, a tko želi mogao bi učiti neke fakte o religiji kojoj pripadaju njegovi roditelji (jer je to uglavnom slučaj) u vlastitoj župi, ili nekoj drugoj ustanovi ovisno o vjeroispovijesti.

Vuk sit a ovce na broju.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da to nije moguce jer je nasa drzava potpisala ugovor sa Svetom stolicom.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nemam uopće kaj reći na to.
    Ja sam na vjeronauk išla u srednjoj, čak me je to sve i pucalo..dok mi svećenik koji nam je bio vjeroučitelj nije srozao prosjek ocjena jer sam se malo više trudila saznati o čemu on to priča, čak sam imala i "privatan" razgovor s njim da mu narušavam koncepciju svojim očigledno pretjeranim ispitivanjem.
    Tu je bio kraj moje povezanosti s bilo kakvom crkvenom institucijom.
    A sad kad se sjetim da i mom djetetu netko zapravo ispire mozak, naprosto mi pozli. Nemam pojma šta mi je bilo da ga upišem na vjeronauk. Valjda taj glupi osjećaj "pa neće mu naškoditi".

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Snjež podsjetila si me na mene. Ja sam svojevoljno otoišla na vjeronauk kad sam osjetila poziv vjere u sebi. U osnovnoj školi nisam smjela ići na vjeronauk jer bi zbog toga moja oba roditelja kao sveučilišni profesori bili vrlo vjerojatno kritizirani ili imali problema u svojim radnim sredinama. Oni su oboje katolici i kod nas doma su se oduvijek slavili svi blagdani, jedino u školu nisam smjela nositi pisanice, niti smo palili svjećice na već od Badnjaka okićenom boru do Nove Godine.
    Uglavnom kada sam imala 18 godina otkrila sam taj poziv u sebi i krenula na vjeronauk u svojoj župi. Bilo mi je izuzetno zanimljivo, čitala sam Stari i Novi zavjet, uživala u tome, osjećala se drukčije, produhovljeno. Samo sam stalno imala neka pitanja za velečasnog, dok me nije pozvao na razgovor u 4 oka i odrješito mi reakao da neke se stvari ne mogu objasniti ni znanstveno niti ikako drugačije. Po njemu neke stvari su takve kakve jesu i to tako treba prihvatiti bez pitanja. To me tako razočaralo da je moja zanesenost naglo splasnula.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Amelie, to ti je podudarnost
    mene je taj odnos svećenstva (ne volim generalizirati, ali velika većina je takva) totalno ohladio od institucionaliziranih oblika "vjere".
    A najviše me smeta njihova briga za sve i svašta (uglavnom nebitnog), a totalna hladnoća i neosjetljivost na praktične probleme...npr.da li se itko ikada sjetio da rasprodaju malo svog crkvenog bogatstva i pomognu siromašnima, ili se uvijek sve svodi samo na to da osvještavaju vjernike da skupe neku crkavicu međusobno i na taj način pomognu nekome (što i djeluje jer su siromašniji ljudi velikodušniji)

Ali mislim da sam skrenula s teme, da se vratim zaključit ću samo da Lovro ove godine neće ići na školski vjeronauk, bez obzira na okolinu i njihove reakcije, a i neće biti usamljen jer još jedan dečko iz njegovog razreda neide. Zajedno će se zabavljati u školskoj knjižnici, za što BTW mislim da je puno korisnije utrošeno vrijeme.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ljudi!
    nas sinoć nazvao župnik da zašto naše dijete ne ide na vjeronauk. :? :shock:
    malo je reći da sam zinula od šoka. kako je naš glavni razlog toj odluci bio taj da se protivimo vjeronauku u školi i vjeri kao dogmi i školskom predmetu za ocjenu, a tkogod vidi te udžbenike sve mu je jasno; to sam mu i rekla. on je bio vrlo ugodan i nastojao je "vratiti izgubljenu ovcu"- tako sam se osjećala. naime, on nas poznaje, krstio nam je djecu, vjenčao nas its.
    tvrdio je da udžbenici nisu važni, nego stav vjeroučitelja - tu je u pravu, vjeroučiteljicu znam, Eva Marija je išla na vjeronauk u vrtiću kod nje i sve se svodilo na pjesmice i pričice iz Biblije.
    ja želim da moje dijete poznaje katoličanstvo, da čita Bibliju i interpretira ju. isto tako, želim da sačuva svoju slobodu i vjeru osjeća kao privatnu, unutarnju stvar.
    s druge strane, vjeronauka u crkvi ovdje nema - dakle ili u školi ili ništa. s treće strane, ovo je mali grad gdje to ništa povlači mnoge socijalne posljedice, ne priznajući nijanse tipa - vjera da, ali u školi ne.
    s četvrte, najvažnije, Eva Marija vjeruje u Boga iz biblijskih priča, anđele, raj i jabuku, pa iako je vrlo ozbiljno saslušala naše argumente o vjeri kao osobnoj odluci i načinu života i složila se s njima, bojim se da je zbunjujemo, i preko nje dokazujemo nešto...
    mm je pak ateist i on nema toliko moralne dvojbe oko svega toga, njemu se čini da je potpuno normalno pustiti dijete da sama čita, istražuje i odlučuje. ja sebe svrstavam u agnostika s nadom i ta mi nada sada grize savjest .

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moj stav, koji se je tim sto mi dijete krece u skolu, dodatno ucvrstio, je da bilo kojem vijeronauku nije mjesto u skoli.
    i time bi se izbjegle mnoge komplicirane situacije.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mislim da ću otići do župnika i pitati za mogućnosti da se dijete uključi u crkvena zbivanja - ukoliko bude to željela. lani je išla na zbor u crkvi i to joj se sviđa. ako mi stvarno odgovori da crkva nije tu da poučava djecu vjeri, nego škola - mislim da će prestati gristi savjest.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Aleta, baš me zanima kako će tvoje priča završiti. To je naime tema koja i mene brine (iako još nemam dijete). Želim da moje dijete dobije vjerski odgoj i pouku kod kuće i u crkvi, ali također smatram da u školi vjeronauku nema mjesta. Zar zaista ne postoji mogućnost da dijete ide samo u crkvu na vjeronauk?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo jučer zaokružila DA ide na vjeronauk, jer em smo svi vjernici, em želimo da stekne uvid i u taj dio života, tako da i nismo vjernici ipak bi ga upisali, mislim da nemože škoditi.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vjeronauk ne može štetiti, ali može djetetu biti dodatno opterečenje u školi.
    Mi smo ateisti , a Eugen ide na vjeronauk iz razloga što 1. znao je ponešto o vjeri i Bogu i želio sa svojim vršnjacima ići na vjeronauk
    2. imao je simpatičnog vjeroučitelja s kojim su se zabavljali i pjevali
    3. ja sam mislila da je OK da sam vidi da li želi biti vjernik ili ne ( možda ta moja odluka nije najprihvatljivija, ali ja mislim da čovjek može birati vjeru)
    Čini mi se da većina vas smatra da ako roditelji nisu vjernici onda to ne moraju biti niti djeca, ja nekako mislim da je to stvar izbora svakog čovjeka pa tako i djeteta.
    Inače moj naum nije uspio. Eugen više neće imati istog vjeroučitelja , pa sada više ne želi na vjeronauk ( nova vjeroučiteljica mu se ne sviđa)
    Moram priznati da mi je drago jer pokazali su da vjeronaukom u školi opterečuju djecu. Moraju pisati i napamet učiti silne molitve, pamtiti imena raznih svetaca... Ma dajte!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kako ce se dijete odluciti ili ne odluciti za katolicku vjeru kad ce ih tako malene isprepadati kojekavih prijetnjama o paklu ako ne budu isli u crkvu? Pa naravno da ce se (iz straha) odluciti biti vjernici! To je ono, sto ja, niposto, nisam zeljela. Religija bazirana na strahu ukorjenjuje se dublje od kostiju, a tako mladi spuzvasti um to vise nikad nece uspijeti iscjediti, ma koliko kasnije pametan i inteligentan bio i uspio izdvojiti korisne elemente religije od onih koji sluze za kontrolu.

Pre-pre-pre-pretezak teret za dijete, a ne izbor.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

M. će sljedeće godine u školu. Sigurno je da će ići na vjeronauk. Kad budemo "unutra" moći ćemo više reći o izvedbi i sadržaju, no načelno, sviđa mi se ideja da škola podržava moj odgoj. To je jedno, a drugo je civilizacijski moment - naša civilizacija počiva na kršćanstvu. Nadam se da će na vjeronauku upoznati i druge religije.

Što se tiče župskog vjeronauka i ja ga smatram vrlo važnom, čak nenadomjestivim. Zato smo se u našoj župi dogovorili da ćemo sami organizirati vjeronauk za školsku djecu. M. pokazuje interes, pa će možda krenuti s prijateljicom već ove godine.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

važnom=važnim

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Nadam se da će na vjeronauku upoznati i druge religije.
    prema sadržaju i programu - neće. :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nadam se da će na vjeronauku upoznati i druge religije.
    prema sadržaju i programu - neće. :/
    Onda ćemo to ostaviti za doma. Uostalom, već ponešto zna o židovstvu i islamu, a zna i za osnovne koncepcije istočnjačkih višebožačkih i panteističkih religija.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Šimun je kršten, a na krštenju sam preuzela obvezu da ću ga odgajati u skladu s načelima Katoličke Crkve. U skladu s time sada, kada je krenuo u školu, upisala sam ga na vjeronauk, no moram priznati da se toga pomalo bojim. Još je prerano da mogu procijeniti kako će to izgledati u praksi, no načelno sam protiv toga da vjeronauk bude dio školske nastave. Kako sam dio religioloških krugova, predobro znam koliko ima munjenih vjeroučitelja, ali se nadam da ćemo imati sreće!
    Kod kuće ćemo nastaviti s dosadašnjom vjerskom praksom. Upoznali smo ga s postojanjem drugačijih vjerskih i nevjerskih uvjerenja, a kada bolje upozna vjeru svojih roditelja detaljnije ćemo proučiti i ostale svjetonazore.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u školi treba predmet koji će djecu učiti o svim velikim religijama a ne samo kršćanstvo, jer šta da rade mali muslimani onda?! nije fer.
    oni koji su katolici ionako moraju ići u crkvu na vjeronauk .

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    u školi treba predmet koji će djecu učiti o svim velikim religijama a ne samo kršćanstvo, jer šta da rade mali muslimani onda?!
    muslimani u skoli mogu ici na muslimanski vjeronauk.

nasa skola je skoro pa ispostovala ono o vjeronauku kao zadnjem satu. skoro jer - ujutro jest zadnji sat a popodne je predzadnji!!1 pa zasto nisu mogli obrnuto nemam nista od toga sto mu ujutro nastava zavrsava ranije ako je u boravku, a popodne bi ga mogla ranije pokupiti.
    uciteljica ih odvede za vrijeme vjeronauka u biblioteku, ivara i jos jednog decka. zasad ok

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

u našoj školi i muslimani idu na katolički vjeronauk. islamskog vjeronauka nema, a sad da li ga nema zato jer ga nema, ili zato jer se nitko nije izjasnio da ga želi, ja ne znam. znam samo da roditelji šalju djecu tamo kamo idu svi. tako da i muslimani i ateisti i nemampojma ko sve ne pohađaju nastavu vjeronauka u školi, da ne bi "imali problema". mi smo odlučili pokrenuti peticiju da škola uvede primjereni alternativni izborni program (makar da otključa knjižnicu, za početak), a u crkvu ću dijete voditi koliko ona i ja (mi) budemo željeli i kad budemo željeli, a ne za ocjenu. ljuta sam i povrijeđena kao vjernica i osjećam se ucijenjeno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Problem s vjeronaukom drugih vjeroispovijesti je taj što nema dovoljno prijavljene djece. Bez određenog minimalnog broja djece ne može se organizirati nastava, dovesti profesor s punom satnicom i plaćom. Inače, zakonski je pravo isto za sve. Ponavljam, još ne znam kako u praksi to izgleda, ali se kao vjernica ne ljutim, naprotiv, sviđa mi se da škola podržava vjerski odgoj. To doživljavam kao poštivanje prava čovjeka. A ne kao u mom djetinjstvu, kada su mene, uvijek odličnu, dapače, najbolju učenicu, neprekidno prozivali i maltretirali zbog vjeronauka i nastojali potirati ono što sam naučila kod kuće i na vjeronauku. A svima onima koji to ne žele treba omogućiti najbolje uvjete da tako i postupe ili ponuditi neku zamjensku nastavu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da je vjerskom odgoju, koji je osobna stvar pojedinca (crkva i drzava su u zapadnim zemljam razdvojeni - produkt francuske revolucije, ako se ne varam i jedan od kamena temeljaca ustrojstva moderne, zapadne, demokratske drzave) mjesto u vjerskim ustanovama. skola je javna ustanova pod drzavnom skrbi.
    sto se mene tice, kao druga, nesto losija mogucnost, mogao bi biti i u skoli - popodne kao izborna nastava. dakle ne u sklopu normalne nastave.
    ako se radi o vjeronaku kao takvom, gdje se naucava vjera onima koji vjeruju.

ako se radi o predmetu svjetske religije ili kako bi se on vec zvao, on moze biti u sklopu nastave, mada mislim da su prva dva razreda za to prerani. dakle tu ucis cinjenice, obicaje, znacajke razlicitih vjera, bez ideoloskih konotacija i potrebe da ti u nesto vjerujes ili ne vjerujes).
    dakle upoznajes religije, pa mozes postati vjernik, ako vec nisi, ili prestati biti i ako jesi.
    to bi bio nesto sto se zove izbor.

vjersko obrazovanje u smislu toga da vjerujes i prakticiras vjeru ili nevjeru, ma koja ona bila, jest stvar roditeljskog doma i vjerskih institucija.

medutim crkvene koorporacije diljem svijeta su institucije sa previse moci i novaca, da bi propustili tako veliku sansu ideoloskog upliva. pogotovo kada im nasuprot stoje zbunjeni, slabi i smuseni pregovaraci.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Problem s vjeronaukom drugih vjeroispovijesti je taj što nema dovoljno prijavljene djece...
    ...
    A svima onima koji to ne žele treba omogućiti najbolje uvjete da tako i postupe ili ponuditi neku zamjensku nastavu.
    Prijavljene djece ima točno toliko koliko djece ima i nikako više, nego samo manje. Onemogućavanje islamskog vjerskog odgoja jednom polazniku u razredu je diskriminacija. Ako Državni zavod za statistiku brine o broju Muslimana, onda je red da im se omogući potpuno jednaki pristup kao i većini. Vidi http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/ljetopis/2...-tab-04-13.pdf

Ne kontam kakva bi to zamjenska nastava mogla biti, kad u školskom programu sekularno orijentirane škole jednostavno ne postoji ništa slično. Bungee jumping? Foto sekcija?

Upis djece drugih vjeroispovijesti na nastavu gdje ih se podučava da su svi oni najobičniji barbari koji će gorjeti u paklu mi nekako ne štima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

cijeli taj koloplet uvođenja vjeronauka u škole (umjesto etike/građanskog obrazovanja/religijskog nazovimogabilokako) ne može donjeti ništa dobra. imamo li situaciju gdje je ponuđen vjeronauk samo jedne, većinske vjeroispovjesti ne poštuju se građanska prava ostalih građana. s druge strane, uvođenjem različitih vjeronauka u školsku nastavu potiče se separacija i međusobno suprotstavljanje djece unutar obaveznog, obrazovnog sustava.
    s treće strane ukidanjem vjeronauka u crkvi i njegovim premještanjem u školu dokida se pravo vjernika da vjersku naobrazbu i duhovni razvoj odvoje od obaveznog, obrazovnog sustava i zadrže ga u sferi osobnog, obiteljskog i dragovoljnog.
    s četvrte strane potiče se licemjerje formalnog obavljanja vjerskih rituala, dapače "za ocjenu".
    s pete strane sve se to odvija preko leđa prvašića (tj. već u vrtiću, ali taj vrtićki period ipak podrazumijeva samo farbanje sličica i prepričavanje pričica i kao takav mi je bio prihvatljiv) i tako se na mala vrata uvaljuje dogma.
    i kako da onda, kao vjernica, ne budem pogođena? da nisam vjernica bilo bi mi lakše. ovako ispada da dijete ne dam na vjeronauk u školi, na žalost, baš zato što sam vjernica.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Predavača vjeronauka bilo kojeg profila mora osigurati vjerska zajednica kojoj potencijalni đaci pripadaju. Ne može škola sama odlučivati o tome. Za svakog katoličkog vjeroučitelja treba mandat od biskupije, a jednako je i za za pripadnike ostalih konfesija.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

aleta, liepo si sve sazela.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    Predavača vjeronauka bilo kojeg profila mora osigurati vjerska zajednica kojoj potencijalni đaci pripadaju. Ne može škola sama odlučivati o tome. Za svakog katoličkog vjeroučitelja treba mandat od biskupije, a jednako je i za za pripadnike ostalih konfesija.
    Dakle, nema prstića - nema čokolade.

Jadno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako je to izborni predmet onda ga treba osigurati škola, isto ka i profesora bilo kojeg drugog predmeta

djeca trebaju znati o raznolikosti religija, i podpravaca unutar pojedine religije npr. luterani, evanđelisti, baptisti... inače će poistovječivati npr. talibane s svim muslimanima, što ne može se desiti ako poznaje neke osnove islama, ili recimo puritance s katolicima....
    ali je Crkva prejaka, takva djeca ne bi bila samo stado "ovaca" već bi se naučila kritički razmišljati i premma Crkvi, a to bi značilo promjene, a to Crkva ne voli, njima paše samo poslušno stado

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ako je to izborni predmet onda ga treba osigurati škola, isto ka i profesora bilo kojeg drugog predmeta

djeca trebaju znati o raznolikosti religija, i podpravaca unutar pojedine religije npr. luterani, evanđelisti, baptisti... inače će poistovječivati npr. talibane s svim muslimanima, što ne može se desiti ako poznaje neke osnove islama, ili recimo puritance s katolicima....
    ali je Crkva prejaka, takva djeca ne bi bila samo stado "ovaca" već bi se naučila kritički razmišljati i premma Crkvi, a to bi značilo promjene, a to Crkva ne voli, njima paše samo poslušno stado
    Ne, jer je to regulirano ugovorima između republike Hrvatske i vjerskih zajednica.

Što se tiče ovog drugog, ja sam, osim u kući, o drugim religijama najviše naučila na vjeronauku i to s vrlo pozitivne, dapače, ekumenističke strane. I upravo mi s police bode oči prekrasna knjiga Religije svijeta, u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Možda nije loše imati takvu knjigu u kući, pa neka dijete uči, pa neka priča i na vjeronauku.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne, jer je to regulirano ugovorima između republike Hrvatske i vjerskih zajednica.

Što se tiče ovog drugog, ja sam, osim u kući, o drugim religijama najviše naučila na vjeronauku i to s vrlo pozitivne, dapače, ekumenističke strane. I upravo mi s police bode oči prekrasna knjiga Religije svijeta, u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Možda nije loše imati takvu knjigu u kući, pa neka dijete uči, pa neka priča i na vjeronauku.
    potpisujem Zdenku2

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

udžbenik za prvi razred o.š. iz vjeronauka započinje ovako: Svi smo mi različiti, a svi idemo na katolički vjeronauk.
    meni to baš i ne zvuči ekumenistički. što je ekumenistički u tome da je organiziran samo katolički vjeronauk u školi, i njega pohađa 100 posto upisane djece?
    prije dvije godine je jedna mama, vlasnica galerije, organizirala dječju radionicu gdje su se dubile bundeve i izrađivali ukrasi početkom studenog. njenom je djetetu vjeroučiteljica u školi, pred drugom djecom, rekla da mu se mama bavi sotonizmom.
    pa sad ti meni nađi tu ekumenizam.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aleta prvotno napisa
    udžbenik za prvi razred o.š. iz vjeronauka započinje ovako: Svi smo mi različiti, a svi idemo na katolički vjeronauk.
    meni to baš i ne zvuči ekumenistički. što je ekumenistički u tome da je organiziran samo katolički vjeronauk u školi, i njega pohađa 100 posto upisane djece?
    prije dvije godine je jedna mama, vlasnica galerije, organizirala dječju radionicu gdje su se dubile bundeve i izrađivali ukrasi početkom studenog. njenom je djetetu vjeroučiteljica u školi, pred drugom djecom, rekla da mu se mama bavi sotonizmom.
    pa sad ti meni nađi tu ekumenizam.
    meni se osobno ne sviđaju udžbenici za vjeronauk.
    slažem se i da ima svakakvih vjeroučitelja.
    i sama sam razmišljala o ispisivanju s vjeronauka u srednjoj školi - to bih i napravila da sam imala bolji izbor (kvalitetniju nastavu etike).
    ima i svakakvih vjernika i svećenika.

ali zdenka2 je pisala o službenom stavu Crkve i svom osobnom iskustvu koje očito nije kao vaše.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

papa je prekjučer u svom govoru rekao:

" (...)La fede non la imponiamo a nessuno. Un simile genere di proselitismo ? contrario al cristianesimo(...)"

u slobodnom prijevodu: nametanje vjere je protivno kršćanstvu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •