Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 170 od 170

Tema: mame (prvo)skolaraca - jeste se odlucile za vjeronauk

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

potpisujem papu
    kršćanstvo je potpuno
    Crkva je problematična

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja bih rekla da smo mi ljudi problematični.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    I upravo mi s police bode oči prekrasna knjiga Religije svijeta, u izdanju Kršćanske sadašnjosti.
    to je nešto kao knjiga "pasmine ovaca" u izdanju Družbe veselih vukova

Šalu nastranu, knjiga je lijepo opremljena i neopisivo krcata neizrecivim glupostima. Erudizam pojedinih autora prekoračio je sve granice mašte.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i ja imam osobno iskustvo odlaženja na vjeronauk u doba komunizma. iako nisam doživjela neko konkretno šikaniranje, znam da je to uvijek "visjelo u zraku". no, to ne može biti opravdanje za to da se danas čini ista stvar, u suprotnom smjeru.
    možemo ovdje lamentirati o tome kako vjeronauku nije mjesto u školi - no tu konkretno ne možemo učiniti ništa.
    ono što mogu učiniti jest ne sudjelovati u patronatu crkve nad neovisnim školstvom, podučiti svoje dijete o jednakovrijednosti unutar različitosti i dopustiti joj da svojom glavom i svojim srcem odluči koliko će prakticirati vjeru u kojoj je rođena.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u krščanstvu je jaako bitna istina

recimo na stranicama Glasa koncila stoje navedene neistine: " Dr. Fuček posebno ističe kako Billingsova metoda određivanja plodnih i neplodnih dana ima sigurnost 96 - 98%, dok je pri upotrebi prezervativa ta sigurnost samo oko 90%."
    mislim ja sam dobila sestru po metodi plodnih dana a na kutiji Durexa fino piše 97% sigurno štiti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    I upravo mi s police bode oči prekrasna knjiga Religije svijeta, u izdanju Kršćanske sadašnjosti.
    to je nešto kao knjiga "pasmine ovaca" u izdanju Družbe veselih vukova

Šalu nastranu, knjiga je lijepo opremljena i neopisivo krcata neizrecivim glupostima. Erudizam pojedinih autora prekoračio je sve granice mašte.
    Kad se već rugaš, daj i argumente. Voljela bih znati za te gluposti da ne padam u zabludu. Zanima me što to znači erudizam, da nije eruditizam, erudicija, veliko i opsežno znanje s raznih područja?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

danas pričam s nekim mamama i doznam da je jedna od njih htjela da joj dijete ne ide u vrtiću na vjeronauk. budući da je vjernica, redovna na misi u crkvi i slično, župnik je i tu urgirao, dolazio joj u dućan (gdje radi) i pritiskao dok nisu popustili (začinjeno time što nije bila sigurna hoće li joj dijete u vrtiću taj sat biti zbrinuto ili će čučati u hodniku), tako da su popustili. dakle, zahtjeva za vjeronaukom u crkvi umjesto u školi ima, ali je lakše roditelje po potrebi odgovarati od njega, nego ga organizirati. da postoji, vjerujem da bi se mnogo roditelja odlučilo za to, a ne za školski vjeronauk.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[quote="aleta"]udžbenik za prvi razred o.š. iz vjeronauka započinje ovako: Svi smo mi različiti, a svi idemo na katolički vjeronauk.
    meni to baš i ne zvuči ekumenistički.

Žao mi je što ispadam odvjetnik Crkve, dok sam unutar nje same prvi kritičar, no moram reagirati, ne mogu si pomoći..

Citat je netočan te stoga ostavlja pogrešnu sliku. Uz sličicu na kojoj su prikazani sakralni objekti karakteristični za različite konfesije i dječica piše: " Različiti smo, a svi smo zajedno. Mi idemo na katolički vjeronauk. " Ispod toga boldano: " Svi ćemo se poštovati i družiti ".
    Dakle, ne idu svi na katolički vjeronauk, već samo mi koji smo na vjeronauku, a u školi smo svi zajedno ( prije navedenog se govori o školi, učiteljici, upoznavanju... )

Znam da ima svakakvih ljudi, pa tako i svećenika, ali odgovorno tvrdim da baš nikada od niti jednog nisam čula govor mržnje uperen prema ateistima ili ljudima drugačijih vjerskih odabira, iako se intenzivno krećem u tim krugovima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    " Različiti smo, a svi smo zajedno. Mi idemo na katolički vjeronauk. "
    petrić, imaš pravo, i uopće mi nije namjera sad na osnovi jednog citata suditi o nečemu. no, ova tvrdnja je, iako sigurno napisana (i jedino kao takva je uopće mogla biti uvrštena u udžbenik) u namjeri tolerancije, ipak vrlo nespretno izvedena. ako je meni kao roditelju mogla zazvučati netolerantno, u letimičnom pregledavanju udžbenika, hoće li je onda baš svako dijete shvatiti kako joj je namjera?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

aleta, i sama si rekla da si samo letimično pregledala udžbenik... Smatram da u dječjim glavama ne može doći do zabune jer imaju vjeroučitelja/icu da im detaljnije predstavi temu, a i nemaju predrasuda bilo koje vrste kao mi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    aleta, i sama si rekla da si samo letimično pregledala udžbenik... Smatram da u dječjim glavama ne može doći do zabune jer imaju vjeroučitelja/icu da im detaljnije predstavi temu, a i nemaju predrasuda bilo koje vrste kao mi.
    Ne, nemaju. Dok ne krenu na vjeronauk.
    Ovo govorim iz proslogodisnjeg iskustva.

Osim toga, vjerouciteljice nisu pedagozi i to zna nekad biti vrrrlo problematicno takoder!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Ne, nemaju. Dok ne krenu na vjeronauk.
    Ovo govorim iz proslogodisnjeg iskustva.

Osim toga, vjerouciteljice nisu pedagozi i to zna nekad biti vrrrlo problematicno takoder!
    Žao mi je što imaš loše iskustvo. Ranije sam pisala da se i ja bojim kakvo će biti moje, ali se još uvijek nadam te čekam prvu priliku da upoznam vjeroučiteljicu i popričam s njom.

Što se tiče pedagoške edukacije ona nije ništa veća niti manje nego kod drugih učitelja, ali priča o tome prelazi granice ove teme.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I meni je zao.
    Prva uciteljica je bila oodlicna! Uopce nisu radili po knjizi, crtali su, bojali, gledali lijepe crtice i Omi je znala reci kako se lijepo opusti na vjeronauku.

Onda je dosla druga i od tad su krenuli problemi, zastrasivanja, Omi je dobila jedinicu iz vjeronauka jer nije znala molitvu (btw. jedinicu nije dobio nitko ni iz kojeg predmeta ni kada zaista nista nije znao i onda ona dobije iz vjeronauka?!!!!! Dosla je doma placuci. Zajedno smo ucile molitve od kojih sam se jezila jer je dijete moralo izgovarati da je grijesnik, "...mi grijesnici.." i naucila ju je donekle i onda je uciteljica izbrisala tu jedinicu. Ovo s paklom bilo je drugom prilikom. A to da su djeca koja ne idu u crkvu zla je treca.- To naravno nije rekla uciteljica, nego su to djeca tako shvatila iz njenih rijeci. Toliko o djecjem shvacanju preteskih tema!)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

priča jedne seoske učiteljice :
    djeca su imala vjeronauk i držao im je seoski svećenik (od milja ga zovu Gargamel) . ostavila ih u učionici prije sata vjeronauka, Gargamel je kasnio i ona se zabrinula gdje su djeca jer je bila tišina u hodniku, otvori vrata učionice a ono mališani svi tu - mole. pita da zašto se mole, jedan dječaćić ozbiljno odgovori da se mole da svećenik NE DOĐE

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nadam se da ih je Bog i uslišao.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo se vi smijte, meni je taj iskreni dječji odgovor najbolji pokazatelj da, čak i ako bog postoji, nije potreban posrednik do njega i djeca to jaaaaaaaako dobro znaju i osjete.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Luna, moja... Bog definitivno postoji, u to nemoj sumnjati nikad! Sad (ma ni inace, ali sad imam dokaz), ovako puna inspiracije ne sumnjam niti 0,0000001% da Bog postoji. :D Naravno, taj Bog je svugdje oko nas i u nasim srcima i nema veze s religijom (moze imati).... ali definitivno ima veze s inspiracijom, energijom, entuzijazmom, duhovitoscu (s kojom ti prestrasno obilujes)....

Nemojmo samo radi religije "zamrziti" Boga.

Znam da je off-topic.. ali morala sam. Sretna sam.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •