Results 1 to 38 of 38

Thread: Torta od sladoleda - je li netko radio?

  1. #1
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default Torta od sladoleda - je li netko radio?

    Pomozite spremamo rođendansku fešticu, uvijek sam ja pekla torte - vrlo improvizirane ali ne patim od savršenstva. Problem je što se obično posvadim sa svom obitelji dok je radim jer me djeca napadaju baš u trenu kad mi torta visi na rubu stola, a krema kipi na špaheru. Već sam odlučila da ću ove godine kupiti gotovu tortu ali mi dijete kaže da ona hoće domaću (iz nepoznatih razloga )

    Pa mi je pala na pamet brilijantna ideja da napravim samo biskvit, poslažem voće iz kompota i malo smekšani sladoled, i tako još jednom, a onda sve u frizer. I tako imam i tortu i sladoled uz manje muke.
    Je li netko radio nešto slično? Kako se ta torta ponaša pri rezanju? Treba li odstajati van frizera prije rezanja i koliko?

  2. #2
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Ja sam pravila baked Alaska, a to je upravo sta trazis, plus meringue preko (sto mozes izbeci).
    Super se sekla, sve kao obicna torta.
    http://www.finecooking.com/recipe/ba...late-rum-sauce

  3. #3
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Definitivno izbacujem meringu, samo mi to fali možda ukrasim šlagom ili čokoladom, ali najvjerojatnije ću samo premazati sladoledom.
    Last edited by pomikaki; 05.07.2017 at 12:00.

  4. #4
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    može i drugačije, napravi biskvit, stavi voće, pa na to parfe od nećega ( sira) i sve to zaledi, na to nacrtaš nekaj s čokoladom, brzo, i ispada super

  5. #5
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Parfe? Koliko je komplicirano raditi parfe?

  6. #6
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    pomi, ja planiram radit ovo za vikend (samo bez ovih unicorn ukrasa)
    https://www.youtube.com/watch?v=WcanCJjj0qQ

  7. #7
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Parfe? Koliko je komplicirano raditi parfe?

    a da ti ipak kupiš ledo? namackaj nešto po vrhu, da izgleda domaće, šta djeca znaju šta je domaće

  8. #8
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    pomi, ja planiram radit ovo za vikend (samo bez ovih unicorn ukrasa)
    https://www.youtube.com/watch?v=WcanCJjj0qQ
    Hm. Ova boja je malo tu mač, ali naravno može i bez nje. Ali nisam nikad radila ništa sa želatinom, a neću biti raspložena za eksperimente tog dana.

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post

    a da ti ipak kupiš ledo? namackaj nešto po vrhu, da izgleda domaće, šta djeca znaju šta je domaće
    Znaju, nisu tako blesava već smo razmatrali mogućnost ledo torte zapravo je osnovni nedostatak što smo procijenili da bi bila premala za 20-ak djece (inače bih je ja već nagovorila)
    tako da smo opet na planu A

    Ili bi mogla proći ledo torta za 20 djece?

  9. #9
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    to je toliko mala torta da se sve bojim... negdje prije sam je kupila i pojelo ju je nas 8.
    mislim da je troje uzelo repete. i to smo rezali tanke šnite, nismo si baš dali oduška.

  10. #10
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    A za svaki slučaj, kad bih radila parfe, kakav sir se može koristiti?

  11. #11
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post

    Ili bi mogla proći ledo torta za 20 djece?
    nas je 13 u uredu upravo slistilo dvije ledo cheesecake

    ja sam prije sto godina radila neku sladoled tortu po receptu Ane Ugarković, dolje je bilo neko tijesto, gore debela krema i išlo je sve u zamrzivač. To smrznuto tijesto je bilo nejestivo tvrdo.

    inače kad radim cheesecake ne koristim želatinu (ali bude manja količina nego u ovoj u videu), a sir... prije sam stavljala svježi ali on mi je uvijek nekako sa grudicama i bude teži za jest, sada stavim ABC ili Philadelphiu, uopće ne smeta što su malo slani

  12. #12
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,842

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Već sam odlučila da ću ove godine kupiti gotovu tortu ali mi dijete kaže da ona hoće domaću (iz nepoznatih razloga )
    Kaj ti je bolje? Kad ti dijete donese generičku čestitku iz dućana ili kad složi svoju?

  13. #13

    Default

    ja sam prije sto miliona godina radila
    od nekoliko vrsta sladoleda
    ono sladoledna bomba
    stavila sam jedan sladoled u zdjelu po stjenkama, manju zdjelu utisnula unutra da sladoled bude uz stjenke
    smrzla
    pa drugi sladoled unutar toga, opet manja zdjela unutra
    smrznula
    i onda treći sladoled u tu rupu
    preokrenula, zalila čokoladom i ukrasima šlagom
    e sad ti mozes između slojeva staviti smrznuto voce, komadiće keksiju
    mozes biskvitnu podlogu (ja nisam)
    mada tu meni ne bi pasao klasični biskvit
    mozda beze ili podloga od keksiju i maslaca kao za cheese

  14. #14
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    inače kad radim cheesecake ne koristim želatinu (ali bude manja količina nego u ovoj u videu), a sir... prije sam stavljala svježi ali on mi je uvijek nekako sa grudicama i bude teži za jest, sada stavim ABC ili Philadelphiu, uopće ne smeta što su malo slani
    ja uvijek mascarpone

  15. #15
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    https://www.coolinarika.com/recept/966549/ umjesto zeletine može zlica-dvije meda, sir može biti bilo koji pa i veronikin
    Last edited by jelena.O; 05.07.2017 at 17:05.

  16. #16
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Torta od sladoleda 1
    Biskvit
    : 4 žutanjka istući sa 6dag šećera i prstihvatom soli i 4 bjelanjka istući sa drugih 6 dag šećera. U čvrsto tučene bjelanjke uliti čvrsto tučene žutanjke i na vrh 12 dag brašna i 4 dag Gustina. Promiješati kuhačom, NE mikserom.
    Ispeći i prerezati.
    Krema:Istući 2,5 dl slatkog vrhnja i u njega staviti 20 dag malina pomiješanih sa 10 dag šećera.

    Kalup za tortu obložiti Al folijom. Na dno staviti biskvit, uliti kremu, pokriti drugom polovicom biskvita. Ostaviti u frizeru 5-10 sati.

    Prije posluživanja premazati šlagom i ukrasiti malinama.

    Radila sam ju puno puta, fina je i zanimljiva, brzo se može rezati nakon vađenja iz frizera.

  17. #17
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Torta od sladoleda 2
    Tijesto
    : 4 tučena žutanjka sa 6 dag šećera, 4 tučena bjelanjka sa 6 dag šećera, 6 dag proprženih i sameljenih lješnjaka, 6 dag brašna, 4 dag gustina.
    Ispeći, prerezati.
    Krema:Istući 2,5 dl slatkog vrhnja, 12 dag šećera, 6 dag proprženih i sameljenih lješnjaka, 5 dag nugata ( Nutella ili sl.) Sve izmiješati.

    Kalup za tortu obložiti Al folijom. Na dno staviti biskvit, uliti kremu, pokriti drugom polovicom biskvita. Ostaviti u frizeru 5-10 sati.
    Prije posluživanja premazati šlagom i ukrasiti meljenim i cijelim lješnjacima.

    Ta je zasitnija, ali jednako fina.

    Kako mi svo troje djece imaju rođendane u toplo doba godine, ove su torte uvijek hit.

  18. #18
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by kli_kli View Post
    Ja sam pravila baked Alaska, a to je upravo sta trazis, plus meringue preko (sto mozes izbeci).
    Super se sekla, sve kao obicna torta.
    http://www.finecooking.com/recipe/ba...late-rum-sauce
    sad sam na tasty vidjela tu alaska. al to se sladoled mora odmrznuti pa opet zmrznuti, a meni je od malena usađeno da se to nikako ne smije :D

    meni se ove od beti sviđaju i ne djeluju mi prekomplicirano
    Last edited by cvijeta73; 05.07.2017 at 20:41.

  19. #19
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Za Alasku def ne moras odmrznuti sladoled. Dodje ti isto kao da si izvadio sladoled da jedes, sipao deo u posudu, nisi pojeo celu kutiju, i ostatak vratio u zamrzivac. Toliko o odledjavanju.

  20. #20
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ne mora se odlediti, samo pustiti 10-tak min vani da se omekša i lakše oblikuje.
    Moram se što prije odlučiti, u svakom slučaju - sad se pitam je li mi lakše parfe ili sladoled (upitno je i koliko mjesta u frizeru imam).
    Neću raditi biskvit nego podlogu od bezglutenskih keksa - jedno dijete ne jede gluten.

  21. #21
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja za ljetni rođendan uvijek kupim Ledo tortu + kupim sladoleda. I onda dajem malo torte i sladoled, pa su svi zadovoljni. Torte nam uvijek ostane, ali istina je da ne bude 20 djece.

    Sad, ja to radim jer smo na moru pa mi se na vikendici ne da peći tortu, inače ne znam zašto ne napraviti tortu isto kao da je rođendan po zimi.

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Ne mora se odlediti, samo pustiti 10-tak min vani da se omekša i lakše oblikuje.
    Moram se što prije odlučiti, u svakom slučaju - sad se pitam je li mi lakše parfe ili sladoled (upitno je i koliko mjesta u frizeru imam).
    Neću raditi biskvit nego podlogu od bezglutenskih keksa - jedno dijete ne jede gluten.
    A jesi li sigurna da jede mlijeko i jaja
    Moji dečki su ljetni dan razlika, u zadnje vrijeme veliki dobi sladoled i Svijećnice, mali lubenicu i svjecice

  23. #23
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Pa valjda bi nesto rekli da ne jede mlijeko i jaja.

    Moja jede gluten, a ne smije jajima i mlijeku ni primirisati. Ljudi s celijaklijom nemaju automatski i alergiju na mlijeko i jaja. Itd.
    Last edited by Kaae; 07.07.2017 at 05:12.

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Nisam to ni rekla, a uostalom tko kaže da djete ima celijakiju ako ne jede gluten. U toj dobi češća je alergija od celijakije.
    Uostalom posto pomikaki zna da djete nešto ne jede, bolje je provjeriti kaj djete uopće jede, bar iz mojeg iskustva
    Last edited by jelena.O; 07.07.2017 at 05:22.

  25. #25

    Join Date
    May 2017
    Posts
    33

    Default

    Slažem se, ispada da danas svako drugo dijete ima celijakiju, a do jučer nismo ni znali za tu bolest... sve treba provjeriti i pitati.

  26. #26
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    celijakiju baš ne, ali ima jaaako puno alergičara

  27. #27
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Pa nije li duznost obitelji s alergicarem da objasne sto dijete smije ili ne smije jesti? Ako su rekli gluten, onda je valjda gluten. Da im je bitno da dijete ne pojede jos nesto, valjda bi naglasili.

    Ionako, kad je rijec o alergicarima, u najvecem broju slucajeva dijete putuje okolo sa svojom hranom pa je posve svejedno sto ce tko ponuditi.

  28. #28
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Gle bezgluteinska prehrana je širok pojam ko i bez jajcana i bez mliječna. Svašta u dućanima možeš naći pod bezgluteinsko, a ako dijete još ima i koju alergiju više uključiti će gro hrane. Rujna ecimo ajmo početi od brašna, ima imitaciju brašna koja u sebi ima hrpu stvari koje recimo moj klinac ne smije jest, pa ti biraju oces li bezgluteinsko s krumpirom, mlijekom,lupinom i ili nečim drugim. Zato je najbolje pitat kaj dijete uopće smije.
    Ona je mislila raditi bezgluteinski biskvit, za nekog ko nema veze s time jako teško da će mu ispasti ok, a s druge strane djeca neće jesti tortu ako nije čokolada ili ako je bitno drugačijeg izgleda i okusa od onog na kaj su navikli. Znam kaj pričam, radi toga nek uzme lubenica i od nje napravi nekaj kaj budu mogli svi, a eventualno neki sladoledasti dodatak ako baš hoceju.
    To kaj veliš dijete putuje s svojom hranom to je istina. Meni je to bilo čudno kad je veliki bio četiri godine, i iso na rockas, jedan dečko iz njegove grupe je bio imigracija mojeg klinca i i taj nije mi pipnuo ostalu hranu, istina tad nisam imala alergičare, ali mali je bio discipliniran, moram reći da su i moji takvi.
    Zato najbolje pitat kaj smije, a možda će i samo donijeti hranu za sebe.
    I sad kad je klinac imal rockas jedna mama mi se ispričavam da nije znala kaj on smije, pa da mu je donijela banane, jel može bar to?

  29. #29
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    jelena.O, mislim da sam uglavnom shvatila što misliš reći, ali "imigracija" ti se nikako ne uklapa u tortu od sladoleda.

    Molim te, isključi taj autocorrect, bar ćemo te malo lakše razumijeti.

  30. #30
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    o majke ti, zena je trazila recept za tortu, a ne poduku o alergenima

  31. #31
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    .
    Last edited by jelena.O; 07.07.2017 at 20:35.

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Imitacija
    Last edited by jelena.O; 07.07.2017 at 20:35.

  33. #33
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    o majke ti, zena je trazila recept za tortu, a ne poduku o alergenima
    Ginger, super su mi tvoji komentari

    jelena, stvarno, toliko puta si teme skretala na alergene i tamo gdje treba i gdje ne treba
    shvaćam da imaš veliko iskustvo u tom području, ali - nemoj se ljutiti - mislim da pretjeruješ, ne obraćaš se neukim ljudima
    Last edited by n.grace; 07.07.2017 at 22:30.

  34. #34
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Gle bezgluteinska prehrana
    i daj pliiiiiz nemoj više pisati bezgluteinska, već bezglutenska, ako već toliko želiš o tome

  35. #35
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Nego, pomi, hoces li ti recept za tortu od sladoleda bez mlijeka, jaja, orasastih plodova, kikirikija, mrkve i soje? Sad sam vec maher.

  36. #36
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Ajde javno podijeli

  37. #37
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Nego, pomi, hoces li ti recept za tortu od sladoleda bez mlijeka, jaja, orasastih plodova, kikirikija, mrkve i soje? Sad sam vec maher.
    Je li i mrkva alergen? daj recept ako je torta fina

    Što se tiče moje torte, bila je bezglutenska ali dijete svejedno nije jelo, izgleda da jednostavno ima naviku da ne eksperimantira s hranom.

  38. #38
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Je većina su takva

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •