Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Nisko željezo

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Nisko željezo

Jučer smo bili kod naše pedijatrice radi temp. i upaljenog grla, poslala nas na vađenje krvi, na kraju konstatirali virozu, no otkrili nam niski hemoglobin 113.Prije tri mjeseca bio 117( redovno nas prati gastro radi refluksa).Daljnji korak je doći po recept za Ferumov sirup nakon što prođe viroza.Inače beba je 15 mjesec, još uvijek puno dojimo, do sad sam pila Spirulinu, zadnjih mjesec dana se prebacila na Zelenu magmu.Sad kad čitam topike o slabokrvnosti baš mi se taj sirup ne sviđa( grčevi,zatvor, zubi).Početi ćemo s smeđim marelicama, grožđicama, alge i sezam papamo već odavno.
    Ima li smisla da ja nešto počnem trošiti, pa da klinka to dobije kroz sisanje( sok od cikle, prenatal).
    Treba li davati klinki magmu ili je dobiva preko mene kroz dojenje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam isto imala averziju prema sirupu, toliko veliku, da sam ga cak odbila dati m. premda nam ga je doktorica prepisala. mislila sam da cu stvar rijesiti prehranom (sve ovo sto navodis), jos sam i dojila (pocela ponovo piti prenatal za trudnice i dojilje) i bila uvjerena da ce se stvar popraviti. medjutim na slijedecoj kontroli stvar jos puno gora
    interesantno je da je meni zeljezo bilo super, a m. je jako puno i cesto dojila, ali nije puno hrane jela, a strasno je brzo rasla (to je neki period od 9 mj. do godinu dana).
    zato ti preporucam sirup "ferrogreen" koji se puno lakse probavlja od feruma, mislim da to ne ide na recept, kosta nekih stotinjak kuna, ima ga u svakoj ljekarni. nama nakon dva mjeseca sve popravilo, a buduci da je ubrzo napoko pocela normalno jesti, vise se nikad nije ponovilo

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A nus pojave( zatvor, obojeni zubići)?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrej je pio ferrum tri mjeseca (ili kraće..?), nije imao baš nikakvih nuspojava i poslije mu je željezo uvijek bilo odlično. mislim da je netko pisao kako je prehranom praktički nemoguće podići prenisko željezo, treba ga dići suplementima i onda održavati pomoću prehrane.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

upravo sam ti zato preporucila ferrogreen jer mi od njega nismo imali nikakve nus pojave. niti zatvor, niti obojene zubice. znam jos jedne roditelje koji su ga korstili (oni su nam to i preporucili) i isto su bili zadovoljni.
    od feruma je pak imala jako crnu i tvrdu stolicu, a za zubice ne znam jer smo ga koristili svega nekoliko dana.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Leonu Ferum sirup nije uopce smetao - nije imao zatvor, zubici su rasli normalno nepromijenjene boje, a stolica mu je bila jednako mekana / tvrda ko prije (ovisno sto je pojeo, ali vise mekana), samo je boja bila izmijenjena u crnu doslovno.
    Ja sam isto cula da se manjak zeljeza ne moze nadoknaditi prehranom, tj. da je bolje koristiti suplemente i onda odrzavati stanje.
    Leon je uzimao Ferum sirup 5 mjeseci, jer mu nakon 3 mjeseca slika jos nije bila obecavajuca - na granici, a poslije je sve bilo OK. Mi smo mu jos kupili od ChildLife-a C vitamin.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Drage mame, molim Vas savjet i za mene. Moj šestomjesečni Goran ima hemoglobin 112.Gastro nam preporučio uzimanje preparata željeza, a pedijatrica rekla da nema potrebe ali da će nam prepisati sirup pošto je gastro tako savjetovao.Sirup koji nam je prepisan navodno ni nije za dojenčad pa mu ga nismo ni davali...još mi se nakon dva puta učinilo kao da malički ima grčeve.Čujem da u hrvatskim ljekarnama ni nema preparata željeza koji bi bio baš za dojenčad..Isto tako sam načula da se u Sloveniji može tako nešto pribaviti..Strah me nešto na svoju ruku...Ima li tko savjet?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

6 mjeseci je baš vrijeme kad je željezo fiziološki nisko (nestale rezerve od mame, a još nema dohrane) valjda je zato pedijatrica mislila da ne treba. Moj je negdje u to doba ili koji mjesec poslije pio Ferrum Lek, on ne tamni zubiće i ima dobar okus (ja sam ga stavljala u prvu žličicu voćne kašice) onako na karamel. Zamoli u apoteci da ti daju da pročitaš upute, ako imaš doziranja za tu dob znači da je predviđeno da uzimaju. Ako misliš da se ne razumiješ dovoljno u to, zamoli farmaceuta u ljekarni da pogleda.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

luka je 'granicni' (bilo je na forumu govora o upitnosti standarda zeljeza) sa zeljezom ali mi je pedic rekao da on ne preporuca umjetne dodatke zeljeza osim kad je to stvarno potrebno (rekao je da je dobro i obratiti paznju na opci izgled i ponasanje djeteta - npr.bljedoca i blijede usnice, nesto brza malaksalost kod napora i sl.)...
    i da izmedju preparata i stavrno dobre prehrane-on preporuca uvijek prehranu...to mi zvuci i logicno... samo treba dosta znati o namirnicama i apsorpciji zeljeza..
    a ovo prvi puta cujem i,moram priznati da mi je iznad glave veliki upitnik :?
    Citiraj Mony prvotno napisa
    Ja sam isto cula da se manjak zeljeza ne moze nadoknaditi prehranom, tj. da je bolje koristiti suplemente i onda odrzavati stanje.
    ustvari,kad bolje razmislim-mislim da sam nesto takvo procitala-ali da vrijedi za trudnocu i zeljezo a ne za djecu...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nažalost, doktori i stručne knjige kažu da je tako.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dora ima hemoglobin 96,godinu dana pila ferum sirup i nalaz je bio isti,poslali nas hematologici i nakon 2 mjeseca bockanja se ustanovilo da ima naslijednu anemiju-moju i da za nju ne treba piti željezo,inače njoj je željezo u krvi uvijek bilo odlično.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, obavezno treba napraviti i željezo i kapacitet vezanja željeza ili feritin da bi se potvrdilo da željezo nedostaje. Inače se može tijelo preopteretiti željezom.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

113 uopce nije jako nisko zeljezo i nama je nasa dr rekla da u virozi uvijek pada Hg tako da to nije kriterij za uvodjenje zeljeza

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Thanks Mamazika....ali sad opet to povlači novo pitanje...Kod mog Gorana je ustanovljena takva količina hemoglobina (112) kad smo vadili krv zbog testiranja na alergiju na kravlje mlijeko...Fizički se na njemu ne vidi da pati zbog manjka željeza, čak dapače, vrlo je aktivan i živ...To je bilo prije nešto više od mjesec dana. Naručeni smo na kontrolu sad za tjedan dana...Opet ćemo vaditi krv...Počeli smo i s dohranom (nije baš oduševljen - na jabuci smo)..Da li da mu stavljam žličicu Legofera (to je sirup koji nam je propisan) u hranu ili da čekam novo vađenje krvi? On papa tek po žličicu - dvije dnevno pa ne znam ne bi li mu se hrana zamjerila jer mu je Legofer, sudeći po reakciji, sam po sebi odvratan..

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I moj malecki ima nisko željezo, i ped. nam je prepisala Ferum lek sirup. Ja sam mu davala po malo ali je imao strašne grčeve pa sam odustala . sad nam je rekla da na sljedečoj kontroli čemo ponoviti nalaz pa čemo vidjeti za dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •