-
LAC i aCL
Danas sam napokon bila na razgovoru sa svojim reproduktivnim ginekologom. S obzirom da sam nakon 1. AIH-a imala missed ab (u ožujku) rekao mi je da napravim obrisak cerviksa, papu, hormone štitnjače, šećer i
LAC i (lgG i lgM) aCL.
Ako nalazi budu uredni u rujnu idem na 2. inseminaciju (opet klomifen i ovitrelle - je l' se tako piše?).
Zanimaju me ove pretrage koje do sada nisam radila jer mi je rekao da su to nekakva antitijela i da ih vjerojatno neću moći napraviti u SB nego da se moram naručiti za Petrovu.
Da li je to netko radio i gdje? Svaka informacija je dobrodošla
-
LAC je lupus antikoagulant. ako je previsok, cesto ga prozivaju krivcem za spontane pobacaje. ne znam gdje ga u zg mozes napraviti, ja sam ga kontrolirala ovdje (rijeka), obicno vadjenje krvi, rezultati isti dan.
ovo drugo ne znam, mozda citomegalovirus?
-
Meni je dr. Duić s Merkura (ginekolog koji se bavi problemima s reproduktivnom ginekokolgijom, među inim stvarima), u sklopu imunoloških pretraga, dao da vadim taj "LAC - Lupus antikoagulans" - i napisao to radi, ako dobro čitam njegov rukopis, u ""Koagulacijskom laboratoriju". Nisam još to išla vaditi ali ću vjerojatno tijekom 6.-ga i to odradit pa ako ti još bude aktulano, javit ću ti jel' to to.
-
Sorry, nisam do kraja napisala "kKoagulacijski laboratorij - Rebro" (valjda sam dobro pročitala). Za ostale stvari s tog njegovog popisa (ne tiču se lučusa) mi je naznačio "Imunnološki laboratorij - Rebro".
-
Hvala, curke drage!
Sandraf - nije citomegalovirus - njega sam radila u sklopu T.O.R.C.H.-a; ne bi čovjek vjerovao, ali sve sam preboljela i na sve sam imuna.
Ina33 - molim te, javi, jer ne vjerujem da ću ja opet u ZG prije 7. mjeseca.
Još jednom, hvala
-
ACL - antikardiolipinska (antifosfolipidna) anitijela
također mogu biti uzrok pobačaja
vadila na Rebru
Antifosfolipidna antitijela, uključujući i antikardiolipinska antitijela, često se nađu u
bolesnika s lupusom eritematosusom, lupus-like sindromima, venskim i arterijskim
trombozama, cerebralnim infarktom, dubokim venskim trombozama, trombocitopenijama,
plućnim embolijama, te u žena s učestalim pobačajima izazvanim placentarnim infarktom.
Lupus antikoagulans (funkcionalni koagulacijski test), također je povezan s navedenim
sindromima premda nije istovjetan s antikardiolipinskim antitijelima. Stoga valja razlikovati
antifosfolipidna antitijela od lupus antikoagulanasa, budući da to nisu isti imunoglobulini.
Ako je prisutna visoka klinička sumnja na anti-fosfolipidni sindrom potrebno je napraviti oba
-
Ja sam to sve napravila na Rebru, možeš doći izvaditi krv, ja sam tada radila još par pretraga pa sam donijela u epruveti. Nalaz su mi poslali poštom za par tjedana, tako da po to nećeš morati dolaziti na Rebro.
Nadam se da će ti nalazi biti negativni!
-
I opet, hvala!
Sad još samo jedno pitanjce: da li se moram naručiti ili mogu samo banuti na Rebro s uputnicom?
-
Ja sam samo "banula" s uputnicom i primili me! Držim fige da je sve ok.
-
-
Ja sam ih bila zvala da pitam trebam li se naručiti - rekli su da nema potrebe, neka samo dođem s uputnicom.
Sretno!
-
Da li netko zna što bi značilo aCl IgM 11 (kaže blago pozitivno) (do 10 je normalno, 11-20 blago povišeno, 20-30 jače povišeno i dalje ne znam jer mi je nalaz u autu). LAC mi je negativan. Čekam još briseve i neke druge nalaze, tako da ne idem prije 1. veljače na pregled.
Da li netko ima neku ideju???
-
Starakoka pogledaj na topicu IMUNOLOŠKE PRETRAGE 2 tamo se je pisalo o svim tim imunološkim nalazima i značenjima.
-
starakoka,
Poviseni aCL IgG i IgM mogu ukazivati na antifosforolipidni sindrom koji se povezuje sa trombozom. Kod tebe je aCL blago pozitivan pa to jos ne mora znaciti da imas antifosfolipidni sindrom jer kazu:
" It is difficult to interpret the significance of one elevated aCL test. There are several reasons that one test result is not diagnostic. The aCL assay performed by the ELISA method is variable. Even the control group in this study had a 5% prevalence of medium or high aCL. It is also possible that aCL may be elevated in the period after an acute thrombosis. In other words, an elevated aCL may be a result of an episode of thrombosis and not the cause" (provjerila sam, na Rebru koriste tu ELISA metodu) Pa kod 1 povisenog nalaza aCLa preporuka je ponoviti pretragu za 6 tjedana. Takodjer kazu da je uoceno da kod osoba koje imaju lupus antikoagulant (LAC) je jaca korelacija s trombozom nego kod osoba kod kojih je nadjen samo aCL - a tebi je LAC negativan!
Izvor: http://www.dcmsonline.org/jax-medici...0/antiphos.htm
Inace kod osoba s dokazanim antifosfolipidnog sindroma dolazi do "zgusnjavanja" krvi (u literaturi sam pronasla da to jos zovu ljepljiva krv), pa se na vezi majka dijete mogu stvarati ugrusci koji onda dovode do prestanka razvoja ploda. Danas se primjenjuje dosta uspjesna terapija s baby aspirinom i heparinom koji onda "razrjedjuju" krv i sprecavaju pojavu ugrusaka.
-
Da iskoristim ovu temu, mene zanima koji je (odn. za sta) test: WaR? Bila bih vam zahvalna ako biste mi rastumacile jer moja dr nema pojma a dobili smo to iz MB da MM napravi...
Hvala!
A i moramo to hitno napraviti...
-
sanja79,
mozda ce ipak biti najbolje da ih nazovete za detalje.
Podrucje nije moja "uza specijalnost" a preko googla tu, pretpostavljam kraticu, ne uspijevam povezati s bilo kojim testom za musku plodnost (zato sam dobila hrpu linkova na temu uticaji ratova na plodnost).
Nadam se da ce se javiti netko tko zna!
Sretno
-
Ispravka - nesto sam nasla - googlala sam iskljucivo po rodinoj domeni i evo tu se spominje:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...d2a905bdc6b5f4
To je onda najvjerojatnije Wasserman test za sifilis.
Sretno jos jednom
-
Hvala, lilium!
Moguce je da je to to. Nazvacu ih i pitati, tako je najbolje.
Mada mi nije jasno zasto su meni rekli da radim VDRL a on WaR... Pitacu ih pa cu vam javiti.
-
lilium
ti si prava enciklopedija
Nisam izdržala i pitala sam danas ginekologicu kod koje sam išla izvaditi briseve. Kaže da, s obzirom da je nalaz praktički graničan (jako pozitivan je tek iznad 30, a negativnim se smatra do 10) da ne misli da to ima neko značenje i da ga ponovim nakon nekog vremena.
Uskoro će i TORCH i oni svi ostali nalazi s Rebra pa ćemo onda vidjeti. Do sad je sve OK.
-
starakoka, sretno
samo sam zena s hobijem - pasionirano skupljam i amaterski proucavam literaturu o dijagnozama, terapijama i sl. na temu habitualnih pobacaja
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma