Quote Originally Posted by Lili75 View Post
Ma kakva 1 teta na 30ro djece?!
Nisam nikad vidjela grupu od toliko djece, obično je više upisanih a realno ih je manje jer em ne idu svi upisani em su neki bolesni. U jaslicama se brojka u prosjeku vrtila oko 10ak djece a u starijim grupama oko 15ak do 18ak djece. Kod nas apsolutno teta vlada situacijom i nema nikakvih problema bez obzira na broj djece.

Za vrijeme ručka su 2 tete, neke grupe imaju i 3 tete kao kod mog sina.
Naravno. Pa pogledajte pedagoški standard. Ne pridržavaju se uvijek toga, ali ipak čine sve kad god mogu. Tete su u grupi dvije, s tim da je jedna ujutro, a druga dođe malo kasnije, u vrijeme aktivnosti i ručka su dvije, a nakon ručka ide doma ona koja je ranije došla, druga ostaje. Uostalom, ni sva djeca ne dolaze u cik zore niti ostaju do kraja. Od 9 do 13 sati su obje.

Osim toga, nije isti standard za jaslice, mlađe grupe i starije grupe. Ne znam sad napamet, ali svojevremeno sam to istraživala (2004, dok su moja djeca bila u vrtiću i kad se mijenjao standard). Mislim da sad već dugo vrijedi ovaj iz 2008, pa tko želi, nek čita - unutra su kriteriji za broj djece i broj odgajatelja: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...6_63_2128.html

Nije to jedini dokument, imate na stranicama AZOO još toga, ali ne da mi se sad to tražiti. Uvijek je bilo roditelja koji smatraju da su vrtići loše rješenje (i takvi bi trebali za svoju djecu potražiti drugi način čuvanja) i onih koji su mislili da je vrtić ok, ali njihovoj djeci nije odgovarao. Za većinu to ipak jest prihvatljivo rješenje, ali ne znamo točno dok ne probamo.