Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: atopijski dermatitis - dojiti da ili ne?

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno atopijski dermatitis - dojiti da ili ne?

Imam bebu 4 mj "teškog atopičara". Dokazana je alergija na proteine kravljeg mlijeka. Dojim ga i počela sam mu dodavati hipoalergeno mlijeko Neocate (imala sam problema sa upalama pa mi je nedostajalo mog mlijeka). Iako pazim na svoju prehranu beba je opet dobila jaku kožnu reakciju zbog koje je hospitalizirana. Sugerira mi se da u potpunosti prestanem dojiti jer mi je beba jako osjetljiva na nešto što pojedem. Što bi to točno bilo ne mogu odrediti. Ja bi htjela dojiti što duže moguće ali gubim podršku okoline. Osjećam se zbilja jadno kao da mi je dijete nasilno otrgnuto od sise. Znam da nije kraj svijeta ako bude pilo umjetno mlijeko ali nakon svega što sam prošla, teške muke da vratim mlijeko kojeg je bilo sve manje i bolnih upala zbilja mi je teško prestati dojiti. Na internetu sam naišla na različita "stručna" mišljenja što me još više zbunjuje. Ima li netko slično iskustvo? Što da radim? Da li i dalje inzistirati na dojenju (liječnicima usprkos)? :?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li je alergija na proteine kravljeg mlijeka jedina dokazana?

Ako da, onda ti trebas izbaciti iz prehrane kravlje mlijeko u potpunosti, jer ti proteini valjda djelomicno prelaze u majcino mijeko.

A ako zelis dojiti, jer dojenje je doista naibolja zastita od alergija za dijete, mozes povecati kolicinu mlijeka, postupno izbaciti formulu i vratiti se iskljjucivom dojenju.

Bilo bi ti najbolje nazvati SOS telefon, i porazgvarati sa savjetnicom koja ce te uputiti kako da to napravis.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam napisati da trebas izbaciti sve proizode od kravljeg mlijeka i da trebas citati sastav na proizvodima koje inace konzumiras. Znaci ne samo mlijeko, jogurt i sir, nego i sladoled, cokoladu, palacnke, sve sto sadrzi mlijeko. Kad sve izbacis, trebaju proci bar dva tjedna da se organizam u potpunosti ocisti.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Dokazana je jedino alergija na proteine kravljeg mlijeka. Budući su testovi poprilično nepouzdani (POLY CHECK je pokazao da nije a RAST ipak da je alergičan) sugerirano mi je izbjegavanje i ostalih klasično sumnjivih namirnica. Toga sam se i pridržavala dok nisam učinila kobnu pogrešku i neznajući da sadrži mlijeko u prahu pojela tost kruh. Eto da znate talijanski tost kruh nema ali naš hrvatski ima mlijeka u prahu. Sada čitam sve napisano i najsitnijim slovima na deklaraciji. Bez obzira na sve žele da prekinem dojiti iako sam napokon počela dobivati bitku sa nedovoljnom količinom mlijeka. Kad bi barem mogla naći nekog tko je ili je bio u istoj situaciji kao i ja. Svi za koje sam čula su taj čas odustali od dojenja i prebacili se na umjetno. Nikome se nije dalo zamarati sa prehranom i dojenjem. Ispada da sam jedino ja tvrdoglava i nedokazana, trujem svoje dijete i inzistiran na bedastoćama. Znam da dojenjem ne mogu izliječiti već postojeći atopijski dermatitis ali dojenje nije samo hranjenje već puno više od toga (emocionalna veza, utjeha, igračka...).

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja bi na tvom mjestu prekinula dojenej i hranila bebu adaptiranim mlijekom za alergicare.**** H.A. Hipoalergena hrana za dojenčad je napr.za takve bebe.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imam isti problem kao ti. u moje bebe se javila jaka alergija po cijeloj glavi posebno ocima od nekih mjesec dana starosti. pedijatrica mi nije nista znala reci od cega je nego je dala maloj antialergijsku inekciju. medjutim, bilo je bolje 2 dana a onda opet isto. ja sam nasla na internetu da bi to moglo biti od kravljeg mlijeka pa se prestala piti i jesti sve sto sadrzi makar i kapljicu mlijeka i hvala Bogu povuklo se.
    Ali od prije otprilike tjedan dana osip se vratio samo ga sad ima i po stomku i ledjima iako pazim sto jedem. Ne znam stvarno sto da radim, moja pedijatrica ce se protivit da prestanem dojit ali ja ne vidim drugog nacina. Uz to sve jutros sam se probudila sa jakom groboljom i malom temperaturom, uopce ne znam dali smijem dojiti ako sam bolesna.
    Drndalica koje si ti umjetno mlijeko davala bebi, jel se to moze kupit samo na recept?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drndalica
    zao mi je sto imate alergiju, ali dobro da si se javila i da pitas za savjet i da nisi brzopleto odlucila ne dojiti
    sa naseg portala:
    Dojenje štiti od alergija na dva načina. Prvi - isključivo dojena djeca su, u prvim mjesecima života, manje izložena potencijalnim alergenima već time što se hrane samo i isključivo majčinim mlijekom. Što dijete ranije jede određenu hranu, to je veća vjerojatnost da će biti alergično baš na tu namirnicu. Vrijedi i obrnuto, što je kasnije i manje izloženo drugoj hrani osim majčinog mlijeka, manja je i vjerojatnost obolijevanja od alergija.

Drugi razlog zbog kojeg isključivo dojenja djeca manje obolijevaju od alergija je vezan za imunološki sustav djeteta koji je kod rođenja nezreo i dijete ovisi o zaštiti koju dobiva preko majčinog mlijeka. Osim toga i probavni je sustav djeteta nespreman za drugu hranu. Putem majčinog mlijeka dijete dobiva kolostrum, prvo mlijeko, takozvanu "imunološku bombu", bogato antitijelima, uključujući i imunoglobulin A (IgA) koji stvara zaštitni sloj u crijevima, štiteći tako dijete od potencijalnih alergena. U dobi od 6 mjeseci, djetetov imunološki sustav je spreman sam proizvoditi IgA.
    sto se tice dojenja i alergije, super razmisljas o dojenju kao ne samo o hranjenju......
    sto kaze vas pedijatar, kakav je njegov stav, imas li njegovu podrsku, da li ti je on preproucio prijelaz na adaptirano...

evo jos dijela teksta s portala

NAJČEŠĆI ALERGENI

Iako se lista namirnica koje izazivaju alergiju razlikuje od kulture do kulture, kravlje mlijeko i mliječni proizvodi su na vrhu liste. Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i u djece do druge godine života te je to najčešća alergijska reakcija u djece te dobi. To se tumači činjenicom da su bjelančevine kravljeg mlijeka obično prve strane bjelančevine s kojima dolazimo u kontakt. Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna pojava. Oko 85% djece u kojih je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko, prestaje biti alergično do treće godine života te može konzumirati kravlje mlijeko bez posljedica.

Prehrana majčinim mlijekom stoga je najbolji način izbjegavanja pojave alergija na kravlje mlijeko. No, bitno je napomenuti da, ukoliko je beba alergična na kravlje mlijeko, a majka pije mlijeko i/ili uzima mliječne proizvode, čak i male količine, bjelančevine kravljeg mlijeka koje se nalaze u majčinom mlijeku, mogu izazvati alergijske reakcije kod bebe. Stoga se u takvim slučajevima preporučuje izbjegavanje konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, što pobija ukorijenjeni mit kako "mlijeko stvara mlijeko"; važno je piti dovoljno tekućine i dojiti na zahtjev.

Osim mlijeka, namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su jaja, ribe, rakovi i školjke, svinjetina, žitarice, soja, rajčice, crveni luk, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i čokolada.

Alergijske reakcije na hranu nerijetko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Česta je pojava na farmama da se životinjama u prehranu dodaju antibiotici koji kasnije, pri konzumaciji takve hrane, kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergije.

Važno je istaknuti da majčina prehrana treba biti raznolika i ne treba se suzdržavati od konzumacije bilo kojih namirnica sve dok ne primijeti da određene namirnice izazivaju alergije, tek tada je preporučljivo izbjegavati takvu hranu.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Za alergije nema lijeka. Najlakši i najjeftiniji način je izbjegavanje hrane koja izaziva alergiju tj. eliminacijska dijeta. Neizravan dokaz alergije na neku od namirnica je upravo eliminacijska dijeta, tj. nestanak alergijskih tegoba nakon izostavljanja pojedinih namirnica. Otkrivanje koja hrana izaziva alergiju težak je, ali isplativ proces. Preporučuje se vođenje dnevnika prehrane i simptoma. Pri tome je bitno napomenuti da neke bebe reagiraju već nakon nekoliko minuta, no općenito se simptomi pojavljuju nakon 4-24 sata. Kod većine beba će se stanje poboljšati već 5-7 dana nakon što majka prestane s konzumacijom hrane koja je izazvala alergiju. No da se potpuno uklone tragovi hrane koja je izazvala alergiju iz tijela majke i bebe treba i do 2 tjedna.
    a mozes procitazi i ovo

http://www.paedcro.com/clanak.asp?id=40
    gdje pise izmedju ostalog:

Dugo dojenje, izbjegavanje ranog unošenja visoko alergene hrane (mlijeko, jaja), izbjegavanje pasivnoga pušenja, infekcija u ranoj dobi, izlaska u prirodu u vrijeme cvjetanja te mjere zaštite okoliša mogu pridonijeti smanjenju široke lepeze preosjetljivosti na inhalacijske alergene (35, 36).

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U početku sam uzela Pregomin (bez recepta 75 kn teglica) koje sam kasnije i na recept. Kad mu se stanje pogoršalo (u to doba sam još konzumirala mliječno jer sam mislila da je sigurno zbog negativnog rezultata POLY CHECKA) u bolnici je promijenjeno mlijeko i sad uzima ful skupi Neocate (oko 500 kn). Fala bogu ide na recept pa ne moram u bankrot.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mala anica prvotno napisa
    Uz to sve jutros sam se probudila sa jakom groboljom i malom temperaturom, uopce ne znam dali smijem dojiti ako sam bolesna.
    smijes dojiti bolesna. za temperaturu mozes uzeti paracetamol a ako ti lijecnik prepise antibiotik trazi onaj koji je kompatibilan s dojenjem.

inace, vrijeme je cvatnje, tako da mozda novi osip nema nikakve veze s dojenjem i hranom koju ti konzumiras nego ima s biljkama.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Što se moje pedijatrice tiče žena se zbilja trudi, draga je i pristupačna ali je kao i ja na sto čuda jer mi dijete zbilja burno reagira. Nema neki konkretan stav iako vidim da je pristaša dojenja općenito. Budući živim u malom mjestu na otoku mislim da se više pouzda u specijaliste sa Kantride. Injekcije nisu rješenje a moja promijenjena prehrana kao da ne pomaže. Odrekla sam se svih navedenih namirnica osim pšenice jer ako i to uklonim što onda jesti a da bude raznoliko? U rezultate alergotesta POLY CHECK kojim je testirana i pšenica (negativan rez.) ne mogu se pouzdati jer je rezultat za kravlje mlijeko ispao pogrešan. Čak mi je zadnji put kad smo pričale a kad sam joj javila da bebu moram ostaviti u Rijeci u bolnici rekla da se moj stres i uzrujavanje možda na neki način odražavaju i u mlijeku. Kao 'ko će više znati što bi sve moglo biti'. Moja iskustva sa pedijatrima mi govore da se po pitanju alergije ne snalaze najbolje i da im je taj problem poprilična zagonetka.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drndalica, jesi sigurna da je od hrane?
    hocu reci jesi iskljucila ostale mogucnosti tipa pelud, prasak za rublje i slicno?

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Rečeno mi je da u tako maloj dobi djeteta (počelo je sa mjesec dana starosti) u 90% slučajeva glavni uzrok leži u hrani i da je iznimno rijetko da neki inhalatorni alergen uzrokuje takvu kožnu reakciju u toj dobi. Što se praška tiče čim su počeli problemi pomijenila sam obični Ariel u Persil Sensitive ali nije bilo neke razlike.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cuj, iskreno, ja sad cackam i nabadam, jel mozda stavljas previse praska? jel koristis omeksivac? cime kupas bebu?

beba od MM-ove sestricne je dobila dermatitis kad ga je po preporuci patronaze trljala trljacicom natopljenom u bebi sapun i zatim ispirla u kadici.

znam da je malo sklisko ovako nesto pretpostavljati na nevidjeno i bez neko giskustva al mozda je nekomu nesto promaklo.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ti samo mogu reći da dojenjem možeš svome djetetu pomoći da što bolje podnese alergije. s tim da izbaciš potencijalne alergene.
    možda da na neko vrijeme izbjegavaš svu hranu koja bi mu mogla škodit, pa da polako unosiš jednu po jednu namirnicu - s tim da kravlje mljeko i proizvode koji sadrže slično u potpunosti izbaciš. nešto slično kao kod dohrane...
    puse

Početno

moram se ukljuciti...
    sve sam probala,ali ne vredi.
    Osuo se prvi put sa nepunih dva mjeseca,iskljucivo dojen,ja izbacila sve mlijecno,ma bas sve...vec sam zaboravila okus cokolade,limuna,kolaca,kupovnog kruha i mnogih drugih namjernica koje su alergene
    Omeksivac izbacila,poseban prasak za pranje vesa,duplo ispiranje,pamucna odijeca....bas sve sto moze pomoci.
    Danas ima punih pet i po mjeseci,jos uvijek ga dojim,ali nemam vise ni snage ni volje,jer sam toliko omrsavila da svoje dijete jedva drzim na rukama.Moja se prehrana svela na nekih par namernica koje mu kao ne mogu nastetiti,a on i dalje osut uglavnom po licu.
    Mislim da sam dala sve od sebe, zrtvovala se maksimalno,htjela sam najbolje za svoje dijete,ali njemu treba zdrava a ne gladna i nervozna majka.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Perem ga u čistoj vodi i to svakih nekoliko dana tek toliko da isperem staru kožu. Ne koristim omekšivače niti sam ih ikad koristila. Ne mažem ga ni sa čim. Tek odnedavno iz čiste potrebe stavljam običnu Belobazu jer mu je koža toliko suha. Niti se ne usudim probati neku drugu kozmetiku. Ne izlažem ga suncu. Ne oblačim ga pretjerano toplo. Sebe ne mažem po grudima niti stavljam parfem. Kažem vam gubim ideje. Ima li netko da je prestao sa dojenjem i prešao na hipoalergenu hranu? Kakav je bio rezultat? Je li trajno riješilo problem ili samo ublažio?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga Drndalice, živila sam s bebom koja ima a.derm. pa ti iz tog iskustva mogu reći da je mama bebe morala (po savjetu pedijatra) isključivo dojiti 6 mjeseci jer je to najveća pomoć koju možeš pružit maloj bebici. Pri tome moraš pratiti (vodi dnevnik) što jedeš i izbjegavat alergene mlijeko, jaja i sva navedena gore u citatu.
    Prije svega, treba ti jako puno snage i samopouzdanja, pročitaj sve što nađeš o a.dermatitisu (zove se i neurodermitis), i nemoj nikad sebe okrivljivat jer bolest je takva da će bit boljih i težih dana. Beba treba u tebi nać utjehu pa je puno mazi i pazi, mučit će je svrbež kože pa joj navečer na rukice stavi mekše čarapice da ne prokrvari kožu od češanja. Kako je koža bebe jako suha, koristili smo jako puno kremica koje su uglavnom pomagale samo trenutno, sve dok jedna doktorica nije preporučila 3 različite kreme za 3 različita stadija bolesti. Poslat ću ti koje su to kreme na pp, kad se raspitam, vjerujem da ću moć sutra.
    Sad je i moja bebica malo bolesna pa nemam puno vremena, ali možeš mi se uvijek obraiti ako ti mogu kako pomoći.
    Skupi puno snage, doji i nosaj bebicu, pjevaj joj i plešite, i sve prođe!! Nakon 2 godine beba s početka moje priče je imala potpuno čistu kožu i dobro je i danas. Malo se negdje pojavi crvenilo ali uz kremice prođe.
    Eh da, preporuka doktorice je da se beba kupa svako drugu- treću večer.
    Upoznaj malo i okolinu (obitelj) sa dermatitisom pa da pomognu koliko mogu.
    Šaljem puno pusica tebi i tvojoj bebi!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

meni samo nije jasno tko vam garantira da će dermatitis proći ako prestanete dojiti :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Drndalica, ajde mi molim te napisi sto sve pijes i jedes. ja pijem sok od borovnice, caj od kamilice,crnu kavu, vodu, a jedem sve vrste mesa, krumpir na svaki nacin, blitvu, bijeli obicni kruh, jabuke, margarin, marmeladu mijesanu, kekse abeceda ( jedini keksi bez mlijeka ), kecap, vegetu, luk dinstam. Dali za nesto od ovoga znas da ne bih smjela?
    Jucer sam bila 3 sata s malom u bolnici, vadili su joj krv, nista ne znaju rec. Dr. mi je propisala Fenistil kapi da ublaze koznu reakciju.
    Stanje joj se pogorsava.
    Dali se mora raditi o dermatitisu ako dijete ima koznu reakciju na nesto iz moje prehrane?
    Drndalica po kojim dijelovima tijela ti je mali osut i koliko to vec traje?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

već sam pisala o tome, ali htjedoh samo dodati.
    m. je s 4 mjeseca dobio AD. odjednom se osuo. čitavo tijelo i lice. iz lica je počela curiti neka vodica. češao se po noći toliko da sam mu od straha da se ne razdere držala ručice, onako, u polusnu.
    kad više nisam znala što ću odvela sam ga dermatologu.
    sve pokušala.
    izbacila sve alergene iz svoje prehrane.
    izbacile plišance, tapete i zavjese iz sobe.
    izbacila sve deke koje nisu cisti pamuk.
    što god radila, tijelo i lice ostali isti, nepromijenjeno crveni.
    onda sam shvatila da ipak nije na hranu. počela sve jesti, mlijeko, jogurt, jaja, sve...
    shvatila da reagira na neke sitnice tipa patenta koji ga žulja, ako ga tata ljubi, a ima bradu, ako ga malo jače brišem krpicom, ako je majica od frotira pa ga grebe, ako ga prilikom kupanja drzim malo duze u vodi....
    prije mjesec dana sam isla isprobati i dala mu:
    na jezik malo montea, u trenutku je reagirao crvenilom koje se povuklo nakon par sati.
    keksić u kojem je bilo mlijeka, isto se desila reakcija.
    dok sam jela sladoled, umočio je prst i dok sam uspjela reagirati stavio ga u usta... lice mu se za par sekundi osulo.
    eto.
    dakle, preko mog mlijeka ne reagira na hranu, ali direktno da.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Drndalica,
    moj mali je isto imao jake osipe kad je bio beba (4 mjeseca) i bili smo kod jedne super dermatologice u Opatiji (vidim da se negdje blizu, pa možda možeš nazvati). Ime ti šaljem na pp.
    Ona je odmah rekla da taj osip ima veze s poremećenom crijevnom florom i da to treba izblansirati i da je su u podlozi velike većine kožnih promjena kod male djece gljivice u probavnom sustavu.
    Nakon što smo slijedili njene upute stanje se jako popravilo.
    Ovo je naše iskustvo i ja bi ti preporučila da je posjetiš ako ikako možeš.

Još jedna stvar. Hipoalegene formule (one s oznakom HA, npr. **** HA, *** HA) NISU za djecu koja imaju dokazanu alergiju na proteine kravljeg mlijeka (to piše i na njihovoj deklaraciji). U svakom slučaju se kod takve djece formula ne smije mijenjati bez konzultacije s pedijatrom.

Ja sam maloga do nedavno dojila (1,5 g.) i upravo ta dermatologica mi je rekla da mu je to najveća korist koju mu mogu dati.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    meni samo nije jasno tko vam garantira da će dermatitis proći ako prestanete dojiti :?
    nina, mislim da nije stvar u tome, nego je zbilja tesko izbaciti toliko stvari iz majcine prehrane

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

carlito molim te mi posalji ime te Dr. i ako imas broj telefona.
    na koji nacin ste se rijesili osipa, jel dugo trajalo?
    moja curica takodjer ima probavnih problema, ima vjetrove, eksplozivne smrdljive stolice, nekad se grco od bolova stomla

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ponekad imam osjećaj da se javljam samo na topike o atopijskom dermatitisu. I mi smo u tom klubu, sad imamo 9 mjeseci i još uvijek dojimo. Da teško je živjeti pod režimom prehrane, ja sam u tih prvih 6 mjeseci jela non stop rižu, palentu i sl. proizvode. Sad sam malo proširila broj namirnica kako smo na dohrani. Uglavnom doji moj ti je savjet, a i savjet mog pedijatra, kojeg kad god bih nešto pitala u prvih 6 mjeseci u vezi AD i prehrane samo mi je jasni i kratko bez ikakvog uvijanja rekao: dojenje prvih 6 mjeseci isključivo a onda ćemo vidjeti kako dalje. Mi sad lagano koristimo i adaptirano mlijeko u dohrani i na sreću nemamo reakcija, ali još uvijek dojimo.
    Pročitala sam da si ga sad tek počela mazati kremama, pa ono što ja znam o tome je da moraš vlažiti njihovu kožu obavezno i to naročitno nakon kupanja. Imaš pod zdravlje djece topic o atopijskom dermatitisu i tamo možeš dosta pročitati o iskustvima s tom bolešću.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nikako ne prestati dojiti!!!

L. je dobio AD s negdje 3 mjeseca, ali mi prestanak dojenja nikako nije padao na pamet. Regulirala sam svoju prehranu do maximalnosti, izbacila sve sto moze biti alergen, uzimala Prenatal multivitamine da nadoknadim to sto ne jedem sve, mazala ga kvalitetnim kremama, nastojala biti sto smirenija, jer neuro prefiks tom gadnom i nesretnom dermatitisu koji se prije redovito stavljao, sigurno nije slucajnost. Dijete s AD treba smirenu atmosferu, smirenu mamu, da sto lakse podnosi novosti u zivotu. A to ce mu biti lakse kada mu je sika utjeha, i jos prehrambeni izvor svega sto mu je potrebno, i vise.

Zamislite da prestanete dojiti, a AD je jos uvijek tu, a bebici treba sto jaci imunitet da se bori protiv toga, a imunitet se jaca jedino dojenjem u toj dobi. Zacarani krug u kojega bolje ne ulaziti

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bojim se da nosim loše vijesti. Danas sam išla do maloga i ostati će u bolnici još par dana. Nisam mu smjela blizo jer sam izgubila status dojilje, svi ostali mogu pogledati bebu samo peko prozora sa balkona. Što da vam velim više.
    Sa doktorom sam stigla samo na briznu popričati, onako s nogu. Kao bolje mu je, pod terapijom je, potpuno prihvatio Neocate mlijeko, na njemu će i ostati, dojenje ne dolazi u obzir. Na moju ideju da ipak pokušam ponovo sa dojenjem samo je frknuo u stilu "pa kad vam se dijete opet ojede nemojte nam ga dovoditi na Kantridu da ispravljamo stvar". To me dotuklo. Ispada da glumatam žrtvu a u stvari se doma prejedam čokolade i koječega. Gubim bitku, nemam snage, sad mi je najvažnije da bebu dobijem nazad doma i da ga više nikad ne moram gledati preko prozora. Mali me je vidio dobro ali je gledao kroz mene, bez osmjeha, bez reakcije i srce mi je pucalo, to je ipak bilo prestrašno. Savjet svima čim primjetite ili posumnjate na AD ukinite mlijeko i jaja obavezno, ne zavaravajte se nepouzdanim rezultatima alergo testova. Ja sam se u jednom trenutku opustila vjerujući u nalaze i pojela nešto krivo, dijete završilo u bolnici. Ko bi se nakon toga ponovo usudio provjeravati na što bi beba mogla biti alergična? Do sada je dva puta hospitaliziran na Kantridi, specijalsta nema u mom mjestu, nema dermatologa, pedijatrica nije dovoljno iskusna. Možda da je kožna reakcija bila manje dramatična ja još i bi pokušavala dalje, ovako bojim se da neću. Svejedno, zbog neljudske komunikacije pomoć koju ću trebati prije ili kasnije tražiti ću na drugom mjestu jer kao što znamo AD je neizlječiv i kroničan. Zato sve adrese dermatologa koji rade sa djecom, dobrog alergologa i sl. su više nego dobrodošle. Živim na Lošinju.
    Držim vam fige svima u dojenju, probajte naučiti na mojoj greški. Ja ću drugi put sigurno biti opreznija sa hranom. Još uvijek mislim da je dojenje jedno od najljepših iskustava koje sam imala. Sad mi pucaju grudi, oči su mi pune suza, dijete je 100 km daleko i dva dna čine mi se nedostižno daleko. Ne želim nam to opet priuštiti.
    By the way neki liječnici naprosto ne bi trebali raditi sa ljudima.

P.S. MALA ANICA da ti odgovorim, počelo je od glave sa mjesec dana starosti, prešlo na tijelo, cijelo tijelo je suho, glava perutava, crvenilo po svim pregibima, pucanje i vlaženje iza ušiju i ispod vrata (izgleda kao da je opečen vrelom vodom). bradica je jedini dio tijela koji je ostao čist. cure to izgleda prestrašno, vjerujte.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

da bude bolje!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ozdravilice

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

drndalice, u istoj bolnici je moja prijateljica imala isti problem po zimi 2004.
    mali joj je bio sav u krastama - oči mu se nisu vidjele.
    ali, ona ga je na svoju odgovornost uzela kući - nije ostao ni sekunde tamo.

maleni sad ima godinu i 8 mjeseci, alergije su se skoro skroz povukle, dojili su nešto više od godinu dana...

nadam se da će i vaši problemi nestati.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

APRICOT

Kako ti je prijateljica rješila problem? Kome se obratila za pomoć? U mom slučaju problem je taj što se nemam kome obratiti. Ako ga nastavim dojiti prije ili kasnije opet će dobiti reakciju jer je izgleda hipersenzibilan. Ja ne znam čime tretirati kožu kad počnu problemi. Svako pokusiranje sa kremama pokazalo se neuspješno. Tako ne bi više znala što mu škodi, krema, dojenje, roba.... Na tržištu ima bezbroj kozmetike za atopičnu kožu, a meni je trebala krema za upaljene dijelove koju mi može prepisati samo liječnik kojeg nema ni za lijek.
    Što onda da radim? Tko će mi pomoći kad se sav ojede? Ne želim da me netko opet opere kao da sam ratni zločinac, trovatelj djece

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

drndalice, pošalji mi mail na pp.
    reći ću prijateljici da ti se javi i kaže što je sve poduzimala.

ono što ja znam je da je ona stvarno jako pazila na prehranu, i svoju i Janovu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

drndalice izdrzi, sigurno ce se tvoja ljubav brzo vratiti doma i bit ce sve u redu.
    mojoj curi se povuko osip, dala sam joj jednu porciju kapi i sad jako pazim sto jedem. cini mi se da je problem bila riba koju sam jela, zatim znojenje ovih dana, bila je dosta znojna u licu od vrucine. Od sad je perem samo u vodi, a kad je budem prala sa kupkom onda cemo pod mlaz vode da se to ispere.
    ja ne znam dali ona ima AD, nitko nam to nije dijagnosticirao, ali izgleda isto kao sto si nam drndalice opisala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga, doći će maleni doma, nemoj se sekirat, isplači se i skupi snage. Kažem ti da znam kako je to izgleda i kako boli gledat bebu kako je svrbi koža. Mislila sam ti poslat ovaj mail na pp, ali vidim da ima još mama s istim brigama, pa evo popis krema koje su pomogle maloj bebici koju ja znam.
    Kad je koža samo suha (nakon kortikosteroida) LINOLA-FETT masna krema.
    Kad je koža otvorena s vlažnim gnojem, onda GEOKORTON MAST, i
    Kad je jako upaljeno i crveno a NIJE otvorena koža onda kortikosteroid ELOCOM MAST 0,1%. Elocom se smije mazati najduže 7 dana bez pauze.
    Za kupanje EUCERIN uljna kupka, kupat svako drugu večer.
    Ako želiš probati s ovim kremicama, a ne možeš ih nabavit na Lošinju, samo reci, ja ću ti ih kupit i poslat poštom, ok?
    Što se tiče dojenja, nemoj sebe okrivljivat, ispalo je tako ne tvojom krivicom, život ide dalje. A stanje kože se popravi, obično kažu nakon 3 godine, ali ovoj „mojoj“ bebi je prije drugog rođendana, u stvari nakon primjene ovih krema (pa ne znam bi li se koža i inače očistila), tako da nemoj mislit da se crvenilo neće nikad povuć, hoće i bit će bolje, a što kažu da je kroničan znači da se tu i tamo još na nekom dijelu kože javi crvenilo koje opet kremicama prođe.
    Skupi snagu i svi smo uz tebe !!
    p.s. ovu kombinaciju krema je propisala pedijatrica (mislim da je ta baš neka stručnjak za alergije jer je beba kod nje bila upućena iz Dalmacije!) iz Zg-a, i pomogle su, ako želiš saznat koja je dr pa doć kod nje na pregled, raspitat ću se i to.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bože a ja sam mislila da sama na svijetu s ovim problemom! Blaženi internet. Nemate pojma koliko mi ova podrška znači!!!

Za sada se izdajam, suze ronim, skupljam adrese i svemoguće korisne informacije. Konačnu odluku nisam još donijela ali isto tako ne želim popiti neku tabletu da mi samo tako zaustavi mlijeko. Još uvijek važem pluseve i minuseve. Drago mi je čuti da nastavak dojenja nije luđačka ideja kako mi sugeriraju.
    BUBICA27 pošalji mi adresu pedijatrice na pp
    MALA ANICA ako vidiš i najmanji sumnjivi simptom slobodno me pitaj, daj bože da bude bezazlen ali ipak pitaj, ne daj da se stvar otme kontroli kao što se meni desilo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj drndalica prvotno napisa
    ali isto tako ne želim popiti neku tabletu da mi samo tako zaustavi mlijeko.
    Sto se ovog tice, nemoj ni slucajno pristati na nikakve tablete i ako dodje do toga. Nema te carobne tablete koja bi zaustavila mlijeko, a rizici konzumiranja tako neceg su VELIKI. Pls procitaj moj post o bromergonu na ovom topicu http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...omergon#300019 , cisto da znas o cemu se radi ako ti itko to predlozi.

Drzi se

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Najbolje znam što je Bromergon, pila sam ga 3 godine. Zahvaljujući njemu uspjela sam i ostati trudna. No, najveća želja bila mi je skinuti se sa toga, probavala sam ali nije mi uspijevalo. Moja ginekologica je rekla da bi bilo najbolje da ostanem trudna i prepustim majki prirodi da sama sredi stvar. Zato ne želim nikako koristiti kemiju za zaustavljanje mlijeka. Ako već moram stati probati ću to učiniti što prirodnije. Hvala na savjetu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo i ja da se javim.
    U Češkoj kod AD se daje pored ostalog i Elidel krem (pimekrolimus), koji se daje u fazi izmedju mirne i akutne faze. Prije se davao djeci od 6 mjeseci, ali od kako je Češka u EU, piše se samo djeci od 2 godine. Majke su zadovoljne tom kremom. Pa eto, ne znam kako je u Hrvatskoj, pa da se raspitaš...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

za dojenje je teška odluka i drži se, ali odluči onako kako sama najbolje osjećaš. što se tiče krema i ostale njege kože kod AD odi na ovaj topic http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=19414
    tamo stvarno imaš dosta o kremama i iskustvima roditelja, čak i o kremi koju mavodi miina mama, bubica27. još jednom za bebača.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno IPAK DOJIM!!

Za sve koji su pratili ovaj post - IPAK DOJIM. :D
    Čekala sam neko vrijeme, 10 dana je beba ležala u bolnici odvojena od mame ali mama nije bila brzopleta. Ignorirala je doktora, držala dijetu, redovito se izdajala, suze lila i mlijeko prolijevala. Ali, laktaciju sam uspjela održati. Kad je mali došao doma (u otpusnom pismu piše "na inzistiranje majke") počeo je opet crveniti (još uvijek bez sise) i to je bila točka na I. Dala sam mu sisu, kad je već takav boležljiv neka ima bar neku utjehu u životu. U početku je smiješno sisao ali je brzo uhvatio mot. I dalje dajem Neocate ali dojim kad god stignem i uvijek prije boce dam sisu. Moj sin je definitivno tip od sise, nema te boce ili dude koja će ga usrećiti kao sisa. Ali, nemam snage ni vremena još i raditi na povećanju količine mlijeka. Koliko ima - ima, glavno da ima (nakon svega i to je čudo!). A što se dermatitisa tiče - borba se nastavlja. Završili smo do Zg-a (Šalata). Opet su ga htjeli zadržati na odjelu. Odbila sam naravno ali smo se uspjeli dogovoriti oko terapije doma (YESSS). Moje dojenje više nitko ne dovodi u pitanje. Čak da citiram alergologa iz Ri (drugi liječnik) "Sada majka neka čim više doji" !?!! Kao da je to uključi -isključi bojler. Sad tek vidim da liječnike ne treba slijepo slušati, dobro izvagati, tražiti drugo mišljenje. Sada sa borimo sa dermatitisom, nažalost bez kortikosteroida ne ide ali mi je barem doma (ionako ga istim futraju u bolnici).
    Puuuno hvala na podrški. Da nije ovog foruma mislim da bi odustala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

cestitam drndalice! :D
    jako mi je drago da je sve dobro zavrsilo i da si bila ustrajna da pruzis najbolje svom djetetu.
    i meni je ovaj forum jako puno pomogao, uopce ne znam sto bi bilo s nama da nisam ovdje nasla neke vrlo vazne informacije.
    drzite se, veliki malom misu

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas mi je drago.

hajde nazovi SOS telefon da ti savjetnice pomognu u potpunoj relaktaciji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

:D i puno malom.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

:D bravo i od nas!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo, stvarno si borac!
    Nadam se da ćete ubrzo dovesti taj nesretni AD pod kontrolu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ja sam carevic (djevojacki) :D

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jako mi je drago da si odrzala laktaciju, na radost svog malog carevica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drnadalica, kako ste?
    Kako je beba?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

velika pusa i od nas. čestitam na tolikoj hrabrosti.
    Imamila si mi suze. Tvoje djete ima mamu za 5.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa da se i a nadovezem. Mi smo se mucili sa dermatitisom od Filipovih mjesec dana. Ja zbog dermatitisa nisam jela:mlijeko i mliječne proizvode, koštunjavo voće, paradaiz, jaja a zbog kolika nikakvo povrće koje napuhava. Nakraju mi se jelovnik sveo na mrkvu i rižu. Konačno smo sa 8 mjeseci odlučili izbaciti i Plivit D kapi i sve se povuklo. Sada kad gledam retrogradno, osip se i pojavio kad smo mu nakon mjesec dana života uveli D3kapi.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo da se javim. Mali je dobro, sitan i jako živ. Puže i svijet mu se otvorio :D. Počeli smo sa dohranom ali ide sporo. Ovisi o danu. Katkad je a katkad nije zainteresiran. Danju kombiniramo dojenje i Neocate. Koji put više doji, koji put više navlači bocu. Nema pravila. Jako je zaigran pa kad je gladan a i nešto ga silno zanima onda mu je lakše jesti iz boce i gledati uokolo. Noću - samo sisa. Mlijeka imam. Upala sam u skupinu "zar-još-dojiš? -majki ":D i ponosna sam silno. Čude se svi što dojimo, spavamo u istom krevetu, nosimo platnene pelene, ne žurimo sa krutom hranom.......naučila sam ne obazirati se i ne slušati bilo kakve savjete. Što se njegove kože tiče puno mu je bolje. Pocrveni ali neusporedivo manje - nisam uspjela povezati sa hranom. Koristim kortikosteroide kad zaškripi ali trudim se što manje. Nisam pronašla magičnu kremu ili bolji lijek kao zamjenu.
    Ovo sa vitaminom D me zaintrigiralo JAAKO. Zadnje dane vrlo često zaboravim dati vitamin (em je mali stalno u nekom speedu, em sam ja, em se selimo pa zaboravim) a nekako sad i najbolje izgleda. Uočavam li to neku vezu? Jooj kako bi bilo divno da je to to!!!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •