Pokazuje rezultate 1 do 50 od 157

Tema: Nocna budilica

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je zapravo super kako za kompleksne probleme tuđe dece postoji neverovatno jednostavno i jednoznačno rešenje u vidu kašike masti i 2dl kravljeg mleka uveče. Zapravo ta samouverenost u davanju dijagnoze i saveta mi je fascinantna.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    A kako treba ovo da shvatim?
    Oprali su mozak mišu od masti i nije ostalo gotovo ništa osim tanke prozirne mase. https://www.newscientist.com/article...ience-clearer/
    Šta sam spočitala? Da je danas sva hrana zagađena? I za to mi treba neka posebna argumentacija?
    Sve je relativno. Smjernice o dopuštenoj količini arsena. Glupost samo takva. Što će nam zavodi za ispravnost hrane, laboratoriji. Što će nam oni govoriti o toksinima kad je sve zatrovano.
    Meni je zapravo super kako za kompleksne probleme tuđe dece postoji neverovatno jednostavno i jednoznačno rešenje u vidu kašike masti i 2dl kravljeg mleka uveče. Zapravo ta samouverenost u davanju dijagnoze i saveta mi je fascinantna.
    Napisala sam ono što iz mog iskustva pali. Ne kažem da sam otkrila sveti gral jer ni moji ne spavaju uvijek super. Kad idu zubi onda ne može pomoći sva mast svijeta.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 25.11.2017. at 11:11

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Oprali su mozak mišu od masti i nije ostalo gotovo ništa osim tanke prozirne mase. https://www.newscientist.com/article...ience-clearer/

Sve je relativno. Smjernice o dopuštenoj količini arsena. Glupost samo takva. Što će nam zavodi za ispravnost hrane, laboratoriji. Što će nam oni govoriti o toksinima kad je sve zatrovano.

Napisala sam ono što iz mog iskustva pali. Ne kažem da sam otkrila sveti gral jer ni moji ne spavaju uvijek super. Kad idu zubi onda ne može pomoći sva mast svijeta.
    Na prvu rečenicu: da li si u linku primetila nabrajanje svih onih drugih jedinjenja koja su ekšli ostala u mozgu miša, radi čije se kompleksnosti i lakšeg proučavanja i ispirao pomenuti mozak? I zar nisi primetila konstrukciju da se uklonio PROTEINSKO-lipidni kompleks jedinjenja?
    Na drugu: sve JE relativno. Ali onako kako sam već jednom napisala a ti ignorisala: sve je zagađeno, ali da, zavisi koliko i čime.
    OK, ti veruješ podacima o riži i kokosu.
    Ja sam skeptična, jer je proizvodnja, skladištenje, transport i distribucija hrane neverovatno kompleksna procedura, i riža i kokos dolaze iz država sa sumnjivom zakonskom regulativom, prelaze ogroman put do nas pod meni nepoznatim uslovima, ulaze u naš region nakon ko zna kako izvršene kontrole i na kraju ih kupimo iz radnji u kojima su čuvane na ko zna kakav način.

Kao zaključak, jednaka mi je verovatnoća kontaminacije i riže i kokosa jer jednostavno ima previše varijabli na koje ni ja ni ti nemamo velik uticaj. Možeš se truditi da kupuješ što kvalitetnije, ali sve se na kraju svodi na poverenje jer nećeš svaki komad hrane koji daš detetu propustiti kroz laboratoriju.
    Isto mi važi i za domaće namirnice, čak i gore, jer tu znam poneke proizvođače i lično.
    Tj. masti kao masti, naravno da ih treba unositi u sebe, ali kada, kako i koliko, smernice se stalno menjaju. Između ostalog upravo zato što je masa hemikalija rastvorljiva upravo u mastima, i pomenute masti nažalost sadrže i masu polutanata, bez obzira sa kog su kraja naše planete.
    Iz tog razloga se nikad ne bih usudila da preferiram ovu ili onu mast/ulje. Ova je možda hranljivija, ali zagađenija. Ona druga se lakše vari, ali može poticati od verovatnog alergogena, itd, itd.
    A kad već skrećemo sa teme, meni su nutricionisti neverovatni bullshiter-i. Proučavaju vrstu koja postoji milion godina, ostavila je pisane tragove o svojoj ishrani par hiljada godina, naseljava celu planetu i ima 7 milijardi primeraka, ima zadivljujuće dug životni vek i može da opstane na neverovatno različitim dijetama skoro podjednako uspešno.
    I ipak, smernice o prehrani se menjaju svakih par godina.
    Da je u pitanju bilo koja druga životinjska vrsta, takav pristup bi se okarakterisao kao krajnje neozbiljan pod datim okolnostima.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 25.11.2017. at 12:20

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Na prvu rečenicu: da li si u linku primetila nabrajanje svih onih drugih jedinjenja koja su ekšli ostala u mozgu miša, radi čije se kompleksnosti i lakšeg proučavanja i ispirao pomenuti mozak? I zar nisi primetila konstrukciju da se uklonio PROTEINSKO-lipidni kompleks jedinjenja?
    Poanta mog linka je da je veliki udio mozga mast.
    Na drugu: sve JE relativno. Ali onako kako sam već jednom napisala a ti ignorisala: sve je zagađeno, ali da, zavisi koliko i čime.
    OK, ti veruješ podacima o riži i kokosu.
    Da, ne vidim zašto ne bih vjerovala podacima koji dolaze od mr. sc. Anice Benutić, dipl ing, voditeljice Odsjeka za metale i metaloide Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:
    Najveći problem u priči s arsenom u riži upozorava Benutić, jest činjenica da brojni prehrmbeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Literaturni podaci o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece arsenu.
    Možeš se truditi da kupuješ što kvalitetnije, ali sve se na kraju svodi na poverenje jer nećeš svaki komad hrane koji daš detetu propustiti kroz laboratoriju.
    Meni je iz čiste obijesti palo na pamet kupiti rižine pahuljice. Poslije toga sam iz čiste obijesti kupila ekspandirani amarant i kvinoju. Nije ništa od tog bilo potrebno i mogli su jesti proso, kus kus, griz. Postoji kokosovo, zobeno, bademovo, i sojino mlijeko. Još je rižino najneukusnije.

Tj. masti kao masti, naravno da ih treba unositi u sebe, ali kada, kako i koliko, smernice se stalno menjaju. Između ostalog upravo zato što je masa hemikalija rastvorljiva upravo u mastima, i pomenute masti nažalost sadrže i masu polutanata, bez obzira sa kog su kraja naše planete.
    Kupujem Dukatov ili Veronikin maslac, ne sa drugog kraja svijeta.

Iz tog razloga se nikad ne bih usudila da preferiram ovu ili onu mast/ulje. Ova je možda hranljivija, ali zagađenija. Ona druga se lakše vari, ali može poticati od verovatnog alergogena, itd, itd.
    Što onda jedeš?
    Da je u pitanju bilo koja druga životinjska vrsta, takav pristup bi se okarakterisao kao krajnje neozbiljan pod datim okolnostima.
    Kvaliteta života od prije par tisuća godina i sada je ista?
    Proučavaju vrstu koja postoji milion godina
    Oh, doista? Milijun godina?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 25.11.2017. at 12:55

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Oh, doista? Milijun godina?
    Aha ! Vidiš kako lako uočiš tuđe nedorečenosti ili nepreciznosti, ali kad TI napišeš da je mozak od masti, to ne treba da smeta nikome.
    Neću da pišem ovde traktat o hrani, otvori drugu temu, ionako pola odavde već treba obrisati.
    A svakako nemam nameru da te ubeđujem šta ti lično ili tvoja deca treba da jedete ili ne jedete.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Aha ! Vidiš kako lako uočiš tuđe nedorečenosti ili nepreciznosti, ali kad TI napišeš da je mozak od masti, to ne treba da smeta nikome.
    Zapravo. To sam istaknula samo da ti demonstriram kako je besmisleno cjepidlačiti.
    Nije ubjeđivanje ako mi odgovoriš zašto je kokos loš, ako imaš takvu informaciju, a ja te molim da je podijeliš.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Zapravo. To sam istaknula samo da ti demonstriram kako je besmisleno cjepidlačiti.
    Nije ubjeđivanje ako mi odgovoriš zašto je kokos loš, ako imaš takvu informaciju, a ja te molim da je podijeliš.
    Jesam li ja napisala da je kokos loš?
    Pitala sam te zašto misliš da nije zagađen, objasnila zašto ja mislim da je velika verovatnoća da je sva hrana zagađena donekle (pa i kokos, jer je hrana).
    Ako tražiš konkretne hemijske analize, niti ih imam niti me je puno briga da uništavam reputaciju kokosu, ja ga obožavam, deca isto.
    Kao što obožavam i kravlji maslac, ali se neću zavaravati da je devičanski nezagađen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •