Bubilo Bubich prvotno napisa
Ja ne znam imam li ja totalnu amneziju ili nisam gledala informativni program, ali ja se ne sjećam kad se zadnji put obljetnica obilježavala na način kao prošli tjedan kad su prilozi bili dugotrajni, puno ratnih snimki, pa čak je i prognoza započela “danas je bilo oblačno, a u Vukovaru je bilo...”.
Možda ću mnoge sad nekako uvrijediti, ali ja to ne razumijem... i svaki prilog završava “da se ne zaboravi”. A uopće ne vidim kako ovakav način “da se ne zaboravi” može biti dobar za budućnost na ovim prostorima. Prvog svjetskog rata se vjerojatno malo tko sjeća, o drugom nitko nije ništa zaboravio, i nitko neće zaboraviti ni Ausvic, ni Hirošimu, pa tako ni Vukovar, ni Sarajevo, Srebrenicu...
I naravno da su krivi Srbi i JNA, ali (oprostite mi) meni je skroz nevažno jesu li to Srbi ili Klingonci. To što se radilo radili su neljudi, i ja nikako ne razumijem priloge na TV-u koji i 26 godina kasnije završavaju “da se ne zaboravi”.
Ne mislim da ne treba uopće obilježavati, i pustila bi dijete na izlet. Ali ne razumijem kuda ovakav način obilježavanja vodi.
Npr. moj mali je prvi osnovne i taj dan je došao iz škole pod dojmom od price o Vukovaru, crtali su na likovnom toranj. I počeo mi je pričati “mama znaš da je Hrvatska nekad bila u jednoj velikoj zemlji i onda se htjela odvojiti, ali tim drugima se to nije svidjelo i onda su napali hrvatsku. To je bilo u Vukovaru i trajalo je 3 mjeseca!”.
Ni rijeci o Srbima, i meni se to jako svidjelo da je učiteljica to tako prezentirala.
Iako je on čuo i priču o “zločestim Srbima koji su nas napali”, ali nije to povezao.