-
Uspjesnost dojenja povezana sa tezinom majke?
Kaze ovaj clanak:
http://www.reuters.com/newsArticle.j...toryID=5019555
Ja ipak mislim da se to vise odnosi na psihu, nego na tezinu?
Sta vi kazete?
-
nemam vremena otvarati link, pa mi reci na brzinu, jesam dojila 4 godine zato jer sam bila mrsava ili debela?
-
Poslije prve trudnoće bila sam nekih 5-10 kg predebela (prije trudnoće 5) - ništa strašno. Poslije druge imala sam još 5 kg više.
Nisam imala baš ludo mlijeka, ali drugo dojenje je bilo puno produktivnije od prvog, a kila je bilo više.
Članak sam čitala još jučer, po tome su hormoni krivi. Prolaktin inače nema neke veze s metabolizmom. Izvan dojenja luči se pojačano u stresu (zato neke žene imaju smetnje s ovulacijom). Možda su deblje žene više cool
-
Clanak kaze kako deblje iliti gojazne zene imanju manje uspjeha i da im treba vise podrske nego onim drugima. Samo su nejasni u ovom dijelu gojaznosti...
Ispada da su uspjesnije one koje su mrsavije.
-
Osoblje foruma
Jupiiii... ja sam mršava!
A ti si, Ivka, premršava!
-
Meni je ovaj tekst bezveze juce sam ga procitala :?
-
ja sad nemogu citat, zurim
samo mi recite jel ovo u rangu: sisate su bolje dojilje ili " a nes ti imat dosta mlika, male su ti sise :D (bez uvrede vi koje je priroda dobro obdarila :D )
-
-
idem sada....procitat cu veceras
-
Nisam pročilata, ali ako kaže da mršavije žene lakše doje, vjerujem. Iz okoline, sve poznate koje doje su relativno mršave s malim cicama. One jače, sisatije, teže doje i lakše odustaju. Pojima nemam zakaj.
Poslije prvog poroda sam se u doba dojenja udebljala 10 kg. I od toga 5 skinula. U drugoj trudnoći sam dobila 7 kg tak da sam se jako brzo vratila na težinu prije prvog poroda. Nisam se udebljala, a dojim već 6,5 mj i Leda dobiva ko velika. S 6 mj je imala 8 kg a rođena je s 3050 g.
-
Mozda jer deblje zene obicno imaju i ooogromne cice... i mozda im je teze pravilno pristekati bebence na oooogromnu cicu
-
nakon oba poroda imala sam 15-ak kila vise od onog sto bi trebala imat.
prvi put dojila neuspjesno, drugi dojim vrlo uspjesno...
u stvari, nemam nekog komentara. :?
-
A gle, to sa 'sisatima' nekako i prolazi...pitala sam jednog doktora koji mi je rekao da žene s manjim sisama u pravilu imaju pretežno mliječne žlijezde po njima dok one koje su obdarenije imaju više masnog tkiva...
A može se zalomit i par izuzetaka
-
mrsko mi sada citati, ali ja imam 40 kg previse, a sa dojenjem nemam ni mrvice problema, dapace, sve je odlicno
-
Sva sreća da nisam mršava, vjerojatno bi se i dan danas kupali u mlijeku
-
sva sreca da nisam mrsava, dojili bi do mature
-
Evo sam nebrzake prevela, pa izvinite ako ima gresaka:
Gojazne majke mogu imati poteškoće kod dojenja
Megan Rauscher
NEW YORK (Reuters Health) – Sisanje novorođenčeta potiče proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran za stimulaciju proizvodnje mlijeka u ranoj laktaciji. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je u novih majki koje su pretile ili gojazne, stvaranje prolaktina umanjeno u prvoj sedmici od porođaja.
Ovaj nalaz kojeg navode istraživači iz New Yorka u “Pediatrics” žurnalu, bi mogao pojasniti zašto pretile žene često odustaju od dojenja.
"Naše istraživanje pokazuje da je težim ženama potrebno još više podrške kako bi postale uspješne dojilje," kaže dr. Kathleen M. Rasmussen sa Cornell Univerziteta u Ithaca za Reuters Health. "To praktično znači da teže žene trebaju potražiti pomoć od savjetnika za dojenje i zakazati rane sastanke u prvim danima i sedmicama nakon poroda."
Ranije su Rasmussen i njene kolege zapapazili da pretile i gojazne žene rjeđe nastavljaju sa dojenjem, iako počinju sa istim kao i žene normalne tjelesne težine.
"U jednoj našoj drugoj studiji, psihološke karakteristike kao što je samoefikasnost dojenja, u težih žena nije moglo objasniti kratko trajanje njihovog dojenja," kaže Rasmussen.
"U našoj studiji smo predpostavili da normalno povećanje koncentracije prolaktina u smislu hranjenja novorođenčeta može biti pod uticajem pretilosti," kaže Rasmussen.
Rasmussen i dr. Chris L. Kjolhede iz Bassett Healthcare Research Institute u Cooperstown, su mjerili koncentraciju prolaktina i progesterona 30 minuta prije i poslije početka sisanja.
Otkrili su da je u žena koje su bile pretile prije trudnoće, nivo prolaktina niži kod sisanja nego kod žena normalne tjelesne težine, a mjerno unutar 48 sati po rođenju ali ne i 7 dana nakon poroda.
Istraživači napominju da “je za očekivati” da ovo ugrožava sposobnost pretilih ili gojaznih žena da proizvedu mlijeko, te može dovesti do ranog prekida dojenja.
“Važno je napomenuti”, kaže Rasmussen , da "teže žene mogu biti uspješne dojilje ali im treba više podrške nego ženama normalne tjelesne težine."
U ovoj studiji, koncentracije progesterone nisu bile značajno drugačije kod pretilih i žena normalne tjelesne težine, što pokazuje da ne podržava ideju da veće koncentracije progesterona u pretilih žena mogu odgoditi proizvodnju mlijeka, dodaje tim.
Izvor: Pediatrics, May 2004.
-
ja mislim da oni ovdje pisu o ekstremno gojaznim zenama, kakvih ima najvise bas u americi.
estrogen se nekako skuplja u masnom tkivu (to mi je od negdje ostalo), a estrogen je inhibitor ucinka prolaktina.
znaci, ako debelim zenama taj estrogen iz masnog tkiva lose utjece na proizvodnju mlijeka, onda je ovaj clanak skroz logican.
npr. kad zeni ostane komadic posteljice nakon poroda (posteljica luci estrogen i progesteron, mislim), onda se malo odgodi nadolazak mlijeka. prolaktina ima ko u prici i prije poroda i neko vrijeme (mjesec) nakon poroda, ali estrogen sve do izlaska posteljice koci proizvodnju mlijeka.
-
trebala sam procitati clanak do kraja
lijepo pise da ovo moje filozofiranje nije razlog za manju proizvodnju.
ali i dalje mislim da se radi o zenama koje su uzasno debele.
-
Da, da, upravo to sam i rekla u jednom od gornjih postova. Nisu precizirali... svi mi znamo da zene natuku kilograme i kilograme za vrijeme trudnoce, ali sve je to normalno, jelte... Zato i mislim da se ovdje radi o ekstremno debelim zenama... ja to ovako vidim - ako na 164 cm visine prije trudnoce imam 75-80 kg, pa onda jos u trudnoci natucem 15-20 kg, onda sam nakon poroda debela i imam "problem"...
(ne, ne kod mene nije takva situacija - ja na svojih 164 imam trenutno 63 kg)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma