Citiraj barca prvotno napisa Vidi poruku
Cure , dobro bi mi došlo par savjeta kako uzimati vitamine. Nikako da dođem kod doktorice da malo s njom proljudikam o tome , naime uputim se k njoj kad tamo gužva za poludit , a ja kako sam kratka s vremenom (muž radi do 6 , jedino vrijeme kad mogu otići k njoj je od 6-7 , nemam kud s klincima a neću ih voditi sve tri po domu zdravlja bezveze ) okrenem se i odem. ovako , pijem željezo ujutro prije doručka , htjela bih početi piti još kalcij (zubi su mi se počeli dosta kvariti nakon 3 trudnoće , non stop sam kod zubara , kosti me bole za poludit pogotovo za promjene vremena ) i možda b komplex i omegu 3. dakle zanima me kako da ih pijem , koji vremenski razmak treba biti. kalcij znam da ne smije sa željezom jer smanjunje apsorpciju , onda bi bilo dobro možda ga piti navečer s magnezijem , jer znam da kalcij pomaže apsorpciju mg i obrnuto. jesam u pravu ? a sad za b komplex i omegu 3 stvarno nemam pojma kam da ih uguram. baš sam sva nikakva , ne jedem baš zdravo , jako malo voća , povrće kuham curama ali nisam neki ljubitelj , ja se davim u ćuftama , sarmi , gulašima i sličnim stvarima tako da sigurna sam , fali mi i vitamina i minerala.
Većina sintetskih vitamina i minerala služi uglavnom da napravi jako skupu mokraću . Nije ti to sve potrebno. Ako baš misliš da moraš piti tablete, tada kupi kutiju multivitamina i minerala, bilo koju, za 30 dana te popij bez obzira na doba dana. Da li ti je željezo dao liječnik? Koliko vremena ga piješ? 3 mjeseca bi trebalo biti dovoljno, tada se napravi pauza i nakon 2-3 tjedna pauze, krvna slika.
Hrana ti je dobra, dobijaš sve potrebne hranjive tvari iz toga što si nabrojala ( jer, važniji su i proteini, masti i ugljikohidrati, i trebamo ih više nego vitamine i minerale). Uostalom, znaš li koliko je tijelu potrebno vitamina i minerala dnevno? Mjeri se u miligramima ili mikronioma. Npr. jedna naranča ima dovoljno vitamina C za cijeli dan.
Ako uspiješ pojesti jednu bananu, jabuku ili drugu voćku na dan, budi bez brige, imaš vitamina. A ako ne uspiješ, tada se prisili da uspiješ, ukusnije je, zdravije, brže djeluje. Za kalcij ti je dosta jedan jogurt (dva, ako još dojiš, ili bademi umjesto drugog jogurta), za magnezij je čaša Donata sasvim dosta. Za D vitamin, svaki dan sat vremena vani.

evo jedna od milion tablica https://www.fitness.com.hr/prehrana/...ali-vodic.aspx

Naravno, ovo sve vrijedi za zdravu osobu koja ima uobičajene aktivnosti. Kada se radi o bolesnoj osobi, sportašu, rekonvalescentu, tada treba liječnik odrediti količine, nikako ne mi sa foruma.