Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 238

Tema: Da li bi vodili dijete da se zarazi vodenim kozicama?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Na temu, ja svoje ne bi vodila. Ako se zaraze ok, ako ne, ne znam ni hocu li ih cjepit. Nek sami odluce kad narastu.

Osobno znam puno vise djece kojima su se varicele zakomplicirale, nego odraslih.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni brzinski čitano ni iz ovog linka ni iz onog moga nije jednoznačno jasno jesu li se te osobe zarazile s 2 soja kozica ili prvo s kozicama pa onda sa zosterom, tj. je li bi čovjek trebao bit imun, ako se npr. cijepi, i na zoster i na varicella virus. Ali, zapravo, nije to toliko važno jer su te ponovne zaraze rijetke.

Ja zapravo ne kužim logiku ne cijepiti i ne izlagati. Kozice su zapravo stalno oko nas (barem 2x godišnje buknu po vrtićima) i onda (ako si bez antitijela) stalno si u opasnosti dobit kozice, a što dijete postaje starije i kreće u odraslu dob veća je šansa ozbiljnih komplikacija te bolesti tako da tu ne slijedim neku logiku postupanja da bi se odgađalo i ostavljalo da dijete naraste pa odluči.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.01.2018. at 08:58

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Statistički je dokazano da su kod odraslih veće šanse komplikacija... ovo tko nekog poznaje nisu znanstveno-utemeljeni dokazi, ali razumijem da je emotivno bitno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Općenito sve dječje bolesti odrasli puno teže prebole.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Švedskoj? Ospice? To su morbili, tj. male boginje, ako ne grešim?
    Mene trenutno puno više zabrinjava epidemija u Beogradu nego slučajevi u Švedskoj .
    Kao i podatak koji sledi iz (nadam se pogrešne) statistike u medijima: oko 9% obolelih je uredno vakcinisano sa 2 doze .
    Od toga, ako je verovati štampi, 30% nevakcinisanih obolelih ima prateće komplikacije - što je prilično velika cifra.
    Jedan mrtav tridesetogodišnjak, jedan dvogodišnjak na respiratoru, više težih slučajeva...
    Za "običnu" dečju bolest, prilično depresivna statistika. Ali epidemiolozi upozoravaju već godinama da smo izgubili kolektivni imunitet jer je pala stopa vakcinisanih.
    Da, ospice su u pitanju.
    Ospice koje su smatrane iskorijenjenima jer ih 40 godina nije bilo.
    I sad opet haraju.
    Po visoko razvijenim zemljama.
    Zašto?
    Zato jer ljudi ne cijepe djecu.
    Oslanjaju se na kolektivni imunitet i sreću.
    U 21. stoljeću.
    Ok, neka svatko radi što hoće, ali ne kraj mog djeteta i mene.
    Ja sam prije skoro 50 godina nabrzinu cijepljena protiv velikih boginja jer je izbila ona grozna epidemija u Jugi i širila se brzinom svjetlosti.
    Mnogi su umrli, ali o tome se ne priča.
    Ja sam jedva preživjela to cijepljenje.
    No tu sam, nisam oboljela.
    Šta nije onda bolje provoditi sistematsku vakcinaciju mrtvim vakcinama, a ne cijepiti ljude tko zna s čim i nabrzinu, kad je bolest već prešla u epidemiju?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Kaae, u kojoj dobi se djeca cijepe protiv kozica?

Nakon pročitane rasprave, došla sam do zaključka da sam za cijepljenje sina.

Mala ih je dobila kad je imala nešto manje od 2 i pol godine, imala ih je puno i jedno 2-3 noći nismo spavali (kao da inače jesmo Nakon 10-ak dana izgledala je potpuno oporavljena, za 2 tjedna išla u vrtić.
    Međutim, nakon 2-3 tjedna, do tada prilično zdravo dijete koje je jaslice prošlo sa samo 2 dana bolovanja (sve do kozica ožujku ili travnju)...dobiva bronhitis, odnosno nešto što se skoro pretvorilo u upalu pluća, nakon mjesec dana prvu i jedinu upalu uha ikad (streptokok), nekog čega kreću temperature od 2-5 dana svakoga mjeseca sljedeće dvije godine i dulje (pfapa) sve dok nije operirala krajnike ove godine u ožujku (od tada više nije bila bolesna).
    Dijelim vrijeme na prije i poslije vodenih kozica.

Da ih sin dobije, opako bi se potrudila dizati imunitet, ali dok ih ne dobije stvarno razmišljam da je cijepljenje bolja opcija..

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni brzinski čitano ni iz ovog linka ni iz onog moga nije jednoznačno jasno jesu li se te osobe zarazile s 2 soja kozica ili prvo s kozicama pa onda sa zosterom, tj. je li bi čovjek trebao bit imun, ako se npr. cijepi, i na zoster i na varicella virus. Ali, zapravo, nije to toliko važno jer su te ponovne zaraze rijetke.
    Nemoj citat brzinski

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prema medicini utemeljenoj na dokazima, zapravo se ne može ništa (osim cijepljenja za neku konkretnu bolest) napraviti za podizanje imuniteta, osim izvlačenja iz vrtićkog kolektivna, kvalitetne hrane, boravka na svježem zraku i sna, nema nečeg što se može uzimati da to sve bude OK, svim reklamama unatoč. Kozice su notorne po tome da na više mjeseci sruše imunitet, teško je reći baš na 2 godine, možda je to bio sklop nekakvih nesretnih okolnosti, jedno vodilo u drugo, tko će reći.

Čeknem doma u cijepnu knjižicu kad sam svoje dijete cijepila, mislim da ga možeš cijepiti uvijek (vidim da djeca nisu bebe), mi nemamo kalendar cijepljenja za kozice kao Amerikanci, nije u službenom programu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo s Pliva zdravlja:

https://www.plivazdravlje.hr/aktualn...ih-kozica.html

Tamo kažu da se cijepi između 12 i 18 mjeseci starosti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ne poznajemo toliko odraslih s komplikacijama od kozica budući da su odrasli uglavnom preboljeli ili imaju antitijela (sestra i ja nismo - nismo bili vrtićka djeca, tj. išle smo samo kratko, možda je u tome uzrok). Za pretpostaviti je da je većina odraslih prirodno imunizirana, ali ovi koji nisu (nemaju antitijela), tad kozice mogu završiti loše. Ako ćemo na anegdotalne dokaze ("ja poznajem"), ja sam, dok sam u IVF-ovima bila i vagala cijepiti se ili ne, čula za slučaj smrti trudnice koja je u trudnoći dobila kozice i preminula.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Prema medicini utemeljenoj na dokazima, zapravo se ne može ništa (osim cijepljenja za neku konkretnu bolest) napraviti za podizanje imuniteta, osim izvlačenja iz vrtićkog kolektivna, kvalitetne hrane, boravka na svježem zraku i sna, nema nečeg što se može uzimati da to sve bude OK, svim reklamama unatoč. Kozice su notorne po tome da na više mjeseci sruše imunitet, teško je reći baš na 2 godine, možda je to bio sklop nekakvih nesretnih okolnosti, jedno vodilo u drugo, tko će reći.
    Pa da, ovo boldano (kao najvažnije) uz matičnu mliječ...ili ulje crnog kima ...da imam ipak nekakav privid kontrole. Ali opet to ništa ne mora značiti.
    Nisam mislila da su joj kozice srušile imunitet na 2 godine, već da je u ta 2-3 mjeseca nakon kozica pokupila nekoliko virusa i streptokok...koji je onda odrađivao svoje. Tijelo se branilo izazivanjem temperature, valjda. Nitko mi nikad ništa nije objasnio, sve sam sama morala kopati, srećom sam upisivala te temperature pa sam nakon par mjeseci primijetila obrazac.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nama je pedijatar rekao da nakon kozica bi trebalo djecu drzati dulje van kolektiva. kako su dobili u 11 mjesecu, prvo jedno pa drugo, dobila sam 3 tjedna bolovanja za svako dijete. dosli su i bozicni praznici pa smo i to malo prelomili. uglavnom uspjeli smo ih dosta dugo drzati van kolektiva. i nakon povratka nije bilo nekih vecih problema. ali zahvaljjuci pedijatru koji nam je bas drzao predavanje kako ih kozice sruse i da ako ne naprave pauzu ce samo kupiti sve sto po putu nadju od bolesti.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

I moja mjesec dana nakon kozica u kombinaciji sa streptokok imala prvo upalu pluća pa opet nakon nje streptokok.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mom su kozice otisle,sad samo otpadaju krastice. Jos ce barem 3tj biti doma, valjda bude dosta.

Prosla vrticka godina mu bila koma sto se tice bolestina,svakih par tjedana nesto. Ove mu je sad ovo bilo prvo, nadam se da bude i dalje ok

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Švedskoj? Ospice? To su morbili, tj. male boginje, ako ne grešim?
    Mene trenutno puno više zabrinjava epidemija u Beogradu nego slučajevi u Švedskoj .
    Kao i podatak koji sledi iz (nadam se pogrešne) statistike u medijima: oko 9% obolelih je uredno vakcinisano sa 2 doze .
    Od toga, ako je verovati štampi, 30% nevakcinisanih obolelih ima prateće komplikacije - što je prilično velika cifra.
    Jedan mrtav tridesetogodišnjak, jedan dvogodišnjak na respiratoru, više težih slučajeva...
    Za "običnu" dečju bolest, prilično depresivna statistika. Ali epidemiolozi upozoravaju već godinama da smo izgubili kolektivni imunitet jer je pala stopa vakcinisanih.
    Jucer je, na zalost, U Nišu preminio dvogodišnji dečak oboleo od malih boginja.

I, da, treba razlikovati vodene kozice (ovcije boginje, varičele) i ospice (male boginje, morbili). Na ovoj temi pricamo o vodenim kozicama, a ospice su zbog pada procijepljenosti postale veliki problem u trenutku kada su mogle biti eliminirane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene pedijatrica nije upozoravala da treba ostati nakon kozica doma. Tako da je moja nakon deset dana isla u vrtić. I sve je bilo u redu. U mojoj okolini je većina tako.
    Ja nisam imala kozice.
    Posljednje uređivanje od larmama : 03.01.2018. at 13:43

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
    I moja mjesec dana nakon kozica u kombinaciji sa streptokok imala prvo upalu pluća pa opet nakon nje streptokok.
    I moja je dobila streptokok dva mjeseca nakon kozica, nije rad ušla u vrtić

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[QUOTE=Zuska;3023104]Pa da, ovo boldano (kao najvažnije) uz matičnu mliječ...ili ulje crnog kima ...da imam ipak nekakav privid kontrole. Ali opet to ništa ne mora značiti. QUOTE]

Taj "uz", tj. mliječ i crni kim je vezano za znanstveno dokazivo - placebo (znači, samo utjeha tebi da si nešto kao poduzela, a djetetu i njegovom imunitetu je to vjerojatno svejedno) - na to sam mislila.

Evo linka:
    http://dokaziumedicini.hr/je-li-mogu...munitet-djece/

"Zaključno, djeci je potrebno:
    a) Normalna prehrana i njega, koja će podržavati nasljedno zadane kapacitete dječjega organizma.
    b) Cijepljenje na sve propisano.
    c) Nema lijeka ni postupka koji bi „poboljšao imunitet u djece“.

Znači, od svega toga "nešto za imunitet" nakon kozica bi bilo najbitnije ovo što je rekao ped - dostatno vađenje iz kolektiva, a ako je dijete osjetljivije i strefilo koze zimi kad haraju gripe i infekti, a ne ljeti, onda dosta dugo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.01.2018. at 14:00

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene pedijatrica nije upozoravala da treba ostati nakon kozica doma. Tako da je moja nakon deset dana isla u vrtić. I sve je bilo u redu. U mojoj okolini je većina tako.
    I mi smo u okolini.
    Ja sam imala kozice sa nekih 11 ili 12 godina, isto u školu išla nakon desetak dana.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cijepljenje protiv vodenih kozica ne sprjecava oboljavanje od zostera (shingles) kasnije. Shingles nece dobiti oni koji nisu preboljeli kozice -- oni ce dobiti kozice, ako se zaraze virusom. Oni koji su prebolili kozice, ili su cijepljeni, dobit ce shingles, ako moraju nesto dobiti.

Ili se mogu cijepiti protiv shingles (zostera), sto se ovdje opet svi cijepe u starijoj dobi.

Link nisam stigla jos citati, guzva mi je na poslu.

Druga stvar, koja je ovdje svakako bitna, tri tjedna bolovanja, a da bi se netko oporavio od bolesti koju vise (akutno/aktivno) nema, zvuce super nepojmljivo. Vjerujem da nikome ne fale kozice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Cijepljenje protiv vodenih kozica ne sprjecava oboljavanje od zostera (shingles) kasnije. Shingles nece dobiti oni koji nisu preboljeli kozice -- oni ce dobiti kozice, ako se zaraze virusom. Oni koji su prebolili kozice, ili su cijepljeni, dobit ce shingles, ako moraju nesto dobiti.

Ili se mogu cijepiti protiv shingles (zostera), sto se ovdje opet svi cijepe u starijoj dobi.
    U kojoj se dobi cijepe protiv zostera i mogu li i odrasli? Ne znam je li to u RH moguće tj. može li se cijepiti protiv toga.

Tri tjedna apsitencije iz vrtića na naše vrtićke grupe i na kašljanje svih njih mališa u zatvorenome... su reala (sa zdrav. strane)... to je vjerojatno i jedan od razloga za cijepljenje (u Americi), to je racionalno vaganje cost-benefita, po meni. Zapravo, ne kužim zašto kozice nisu u programu, moguće i zato što u RH nije takav bed organizirati toliko dug izostanak, ljudi se snađu s bakama ili bolovanjima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.01.2018. at 17:17

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Jucer je, na zalost, U Nišu preminio dvogodišnji dečak oboleo od malih boginja.

I, da, treba razlikovati vodene kozice (ovcije boginje, varičele) i ospice (male boginje, morbili). Na ovoj temi pricamo o vodenim kozicama, a ospice su zbog pada procijepljenosti postale veliki problem u trenutku kada su mogle biti eliminirane.
    Da, pročitala sam jutros tu vest .
    Moji su završili sa varičelama prošle zime, sa 5 i 7 godina plus muž od punih 38 . Srećom, osim petodnevne temperature MM nije imao komplikacije, ali kažu da se varičele kod odraslih najčešće komplikuju kod pušača i trudnica.
    Naši doktori su automatski svima davali opravdanja i bolovanja na pune 3 nedelje, uz upozorenje o narušenom imunitetu. Mi smo sticajem okolnosti spojili varičele sa raspustom tako da su imali punih 6 nedelja van kolektiva, kasnije sam čula od nekoliko mama da se kaju što su deca krenula u kolektiv nakon dve nedelje, jer su samo pokupila sledeću virozu/bakteriju.
    Moji su četiri godine u vrtiću ostali nezaraženi varičelama iako je epidemija svake godine, MM godinama radi u više škola i nije ih dobio sve do prošle zime od svoje dece .
    Nisam nikad decu namerno vodila da se zaraze bilo čime, ali ih nisam nikada ni izolovala iz kolektiva.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo sam pogledala u cijepnu knjizicu kad je moja cijepljena - cijepili smo se kod privat ped jednog od poznatijih kod nas, dodatan razlog je sto je bila jako bolezljiva u kolektivu iz kojeg smo je brzo izvadili od njene cca 3. do neke 5-te god (astma, svako malo je bila.bolesna, kad smo.je s 5 vratili.bilo je super, al u medjuvrem je i mandule makla pa je sve postalo puno lakse, kuc-kuc nije vise bolezljiva): 3 god i 11 mjeseci s Varilrixom i docjepa za nekih mjesec i pol, znaci s napunjene 4. I protiv gripe se zbog astme redovno cijepimo vec nekih 5 god-i ona i mi (rpditelji i bake i djedovi koji se i inace cijepe jer su populacija koja nema kronicnu bolest al su starcad) jer to cjepivo nju ne stiti 100% pa da je u sto vecoj mjeri zasticena.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.01.2018. at 18:37

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U kojoj se dobi cijepe protiv zostera i mogu li i odrasli? Ne znam je li to u RH moguće tj. može li se cijepiti protiv toga.

Tri tjedna apsitencije iz vrtića na naše vrtićke grupe i na kašljanje svih njih mališa u zatvorenome... su reala (sa zdrav. strane)... to je vjerojatno i jedan od razloga za cijepljenje (u Americi), to je racionalno vaganje cost-benefita, po meni. Zapravo, ne kužim zašto kozice nisu u programu, moguće i zato što u RH nije takav bed organizirati toliko dug izostanak, ljudi se snađu s bakama ili bolovanjima.
    Nisu u programu jer oni koji odlucuju o preporukama za obavezni kalendar vode se nekim drugim motivima dobrobiti za djecu ( a ne duljinom bolovanja i kostanju istog za sustav).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moguce, ali ja to ne znam. Moje je misljnje da to mozda nije tako crno-bijlo, mozda je i do kostanja cjepiva, a nije toliko opasno kao ovo drugo, plus kod nas nksu tragedije duga bolovanja. Kad sam pitala ped kojem vjerujem za misljenje za svoje dijete rekao je to je najbolja zastita i apsolutno je bio za cijepljenje (nisam se savjetovala generalno, zasto nije u kalendaru kao.obavezno). Mislim da je puno toga umjetnost mogucega u konkretnome drustvu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.01.2018. at 20:38

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Netko je pitao gdje ja to trazim o sojevima kozica pa ne uspijevam pronaci (ne nalazeci pritom za shodno navesti svoje izvore te mozda na taj nacin doprinijeti raspravi iz koje se nesto moze i nauciti), a ja bih pitala kako netko pronalazi informacije poput ove jedine navedene na upit o razlicitim sojevima kozica.

Jer ovo je case study sto u znanosti spada u najnizu razinu dokaza. Tu je opisan jedan sam slucaj, rekli bi iznimka od pravila. Koristenje ovakve vrste dokaza kao argmenta protiv dobrobiti cijepljenja jeste selektivno izvlacenje informacija, cherry picking u svom najgorem obliku. U svjetlu spoznaje da cjepivo protiv vodenih kozica sprijecava dobivanje istih s preko 90 % efikasnoscu (za primljene 2 doze i vise) te sprijecava preko 95 % (i vise) od komplikacija bolesti , pozivanje na neke pojedinacno opisane slucajeve doista ne razumijem cemu sluzi.

Cijepljenje protiv vodenih kozica ne sprjecava oboljavanje od zostera (shingles) kasnije.
    Zapravo smatra se da cijepljenje protiv vodenih kozica znacajno spriječava kasnije oboljevanje od herpes zostera, unatoc nekim ranijim bojaznima da bi moglo biti upravo suprotno. Medjutim, kako je cjepivo uvedeno tek 1995., a od HZ oboljevaju stariju od 50 ili 60 godina, to ce se vidjeti tek kasnije.

https://academic.oup.com/jid/article..._2/S196/846024

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je pedijatrica ovde u Kaliforniji rekla upravo ovo sto Aurora* pise - da vakcina protiv vodenih kozica znacajno smanjuje mogucnost oboljevanja od shingles kasnije u zivotu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala puno, Aurora!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da sam cak ja ovaj gore link pejstala jer sam htjela vidjet kwl bilo gdje u bespicima opisano da su se kozice 2x pojavile, ogradila se od izvora, a 'metoda' je bila u google upiaati 'recurrence' i 'chickenpox', dakle apsolutno znanstv bezvrijedno. Tx sto si napisala razumljivo, vidi se da znas o cemu govoris za razlikunod anegdotalnih dokaza (ja poznajem / ne poznajem nikoga, meni su rekli i nasla sam jedan link itd tj fajt linkom na link bez svijesti o vrijrdnosti linka).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.01.2018. at 12:40

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa evo ja sam pitala kako ne nalazite informacije o sojevima varicella zoster virusa, i stvarno ne nalazim za shodno navoditi svoj veleumni izvor jer se radi o tako neobičnom izvoru kakav je stranica Wikipedije koja je i ovdje citirana.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Najbitnija je ova kontesktualizacija koju je aurora navela -statistika vjeroj da ce ae nesto dogoditi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa očito je da koliko god sojeva kozica postojalo da su oni dovoljno slični da kad se jednom zaraziš imaš doživotni imunitet. Za to nam ne trebaju izvori niti znanstvena istraživanja jer to znamo iz svakodnevnog života. Ali to opet ne znači da ne postoje različiti sojevi (ili podsojevi, ne znam kako se to uopće zove) tog virusa, i da nije moguće da se netko više puta u životu razboli. To nije nikakav argument protiv cijepljenja, nijedno cjepivo ionako ne štoto 100% ljudi koji se cijepe.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko znam, nista ne provjeravamo, ali moja djeca su tek 5 i 2 godine pa nam je to daleko.
    Evo to mi je zbunjujuće u priči oko cijepljenja protiv kozica. Ako cjepivo sprečava kozice na 10-20 godina, a onda se ne kontrolira redovito, to mi se čini samo kao odgađanje da bi kasnije imao više problema? Ili ne? Da se razumijemo, moji su cijepljeni uglavnom po kalendaru - a ovo uglavnom se odnosi na to što sam ja sposobna zaboravit takve stvari - i ako bih cijepila djecu protiv kozica trebalo bi mi netko ili nešto da me podsjeti za 10 godina da vodim tu djecu na titar i/ili docjepljivanje?
    Osim toga, mogući izostanak s posla ili škole od par tjedana mi nije dovoljno jak razlog za cijepljenje, nego velika smrtnost ili vjerojatne teške posljedice. Koliko ja shvaćam, bolje je za imunitet da se ima tu i tamo protiv nečeg sam boriti.
    Toliko o mojim razlozima, naravno tko hoće neka se cijepi.

Ja zapravo ne kužim logiku ne cijepiti i ne izlagati. Kozice su zapravo stalno oko nas (barem 2x godišnje buknu po vrtićima) i onda (ako si bez antitijela) stalno si u opasnosti dobit kozice, a što dijete postaje starije i kreće u odraslu dob veća je šansa ozbiljnih komplikacija te bolesti tako da tu ne slijedim neku logiku postupanja da bi se odgađalo i ostavljalo da dijete naraste pa odluči.
    S ovim se slažem.

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je pedijatrica ovde u Kaliforniji rekla upravo ovo sto Aurora* pise - da vakcina protiv vodenih kozica znacajno smanjuje mogucnost oboljevanja od shingles kasnije u zivotu.
    Taj mi je dio zanimljiv, zoster već zvuči kao nešto što bi bilo dobro spriječiti, ali vidim da ni oko toga nisu usaglašena mišljenja?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nije link argument protiv cjepljenja nego odgovor na pitanje o postojanju vise sojeva virusa.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je pedijatrica ovako objasnila: cijepis se ili prebolis, pa steknes imunitet. Prirodno, kako vrijeme ide tako titar opada. Svaki ponovni kontakt s kozicama dodje kao booster, docjepljivanje. E, sad, ako se pojedinac tijekom 20+ godina ne sretne s virusom, moguce je da ce titar toliko pasti da ce se bolest ponoviti, ali u blazem obliku. Jednako vjerojatno za cijepljene i one koji su preboljeli. S tim da ostaje mogucnost da ce se spoznaje vezane za cjepivo s vremenom mijenjati.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa, što se morbila tiče, napredovali su do Novog Sada .
    Starija je primila obe doze MMR-a, mlađi po kalendaru tek treba da primi drugu dozu na proleće.
    Mi matori oboje pripadamo generaciji koja je primila samo jednu dozu i to pre 35 godina.
    Uprkos onome što lažu u medijima, ne sprovodi se nikakva vanredna vakcinacija. Nisam čak sigurna ni da imaju dovoljan broj redovnih doza na državnom nivou.
    Razmišljanje o morbilima nekako izgleda sve manje hipotetičko za nas ovde.
    Žao mi je što skrećem temu, ali čini mi se da vredi truda, možda neko izvuče pouku iz našeg primera kolapsa sistema vakcinacije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jesi li sigurna da se u jugi cijepilo protiv ospica? Ja sam starija imala sam to pred školu, cca 40 godina je prošlo od tada. Moji mlađi od mene se nisu cijepili, nego su imali u nekoj fazi svog zivota, s time da mi stariji burza nije imao rubeolu

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja ni ne znam jesam li cijepljena protiv ospica. U mome djetinjstvu ospice su se pojavljivale, kod nas se to zvalo kozomak. I nije nitko osobito panicario, ostali bi doma desetak dana i gotovo.

Postoji li negdje popis cime smo cijepljeni, generacije 70-tih?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

MMR cjepivo je registrirano 1971, to je cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Još nisam našla podatak kad je počelo cjepljenje u Jugoslaviji.

Evo, našla sam jedan članak o tome http://www.hpps.com.hr/sites/default...ic_cjepiva.pdf
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 04.01.2018. at 17:32

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U Hrvatskoj obavezno cijepljenje protiv ospica uvedeno 1968.

Poslano sa mog SM-A520F koristeći Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam ospice dobila u prvom srednje i to pred kraj školske godine.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    U Hrvatskoj obavezno cijepljenje protiv ospica uvedeno 1968.
    Misliš li da je svaka republika tada imala drugačiji cjepni kalendar?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bi rekla da nije '68 uvedeno. Pretpostavljam da ih onda ne bih dobila.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Evo to mi je zbunjujuće u priči oko cijepljenja protiv kozica. Ako cjepivo sprečava kozice na 10-20 godina, a onda se ne kontrolira redovito, to mi se čini samo kao odgađanje da bi kasnije imao više problema? Ili ne? Da se razumijemo, moji su cijepljeni uglavnom po kalendaru - a ovo uglavnom se odnosi na to što sam ja sposobna zaboravit takve stvari - i ako bih cijepila djecu protiv kozica trebalo bi mi netko ili nešto da me podsjeti za 10 godina da vodim tu djecu na titar i/ili docjepljivanje?
    Osim toga, mogući izostanak s posla ili škole od par tjedana mi nije dovoljno jak razlog za cijepljenje, nego velika smrtnost ili vjerojatne teške posljedice. Koliko ja shvaćam, bolje je za imunitet da se ima tu i tamo protiv nečeg sam boriti.
    Toliko o mojim razlozima, naravno tko hoće neka se cijepi.
    Ne znam kako se kontrolira kasnije, ne kazem da se ne radi. Nije mi izuzetno bitno u ovom trenutku jer imam povjerenja u sustav i provjeravam pojedinacne stvari kad mi postanu relevantne. Od kozica ne obolijevaju ni djeca ni odrasli masovno, tako da vjerujem da je sve skupa regulirano.

U krajnjem slucaju, ako je procijepljenost ogromna, a jest, gdje ce se zapravo zaraziti odrasli koji nisu preboljeli kozice (a nisu se odlucili na cijepljenje kasnije u zivotu, kad je cjepivo postalo dostupno), kad ih jednostavno bas i nema, odnosno treba ih traziti povecalom (zadrzavaju se uglavnom samo u nekim krugovima)?

Mislim da se prosjecan organizam ima za boriti sasvim dovoljno, a bez djecjih bolesti koje se mogu sprijeciti. Recimo, jedno od cijepiva koje mi je posebno drago je ono protiv rota virusa. Cijepila bih cijeli svijet 24 sata na dan, samo da ne povracaju i ne kenjaju po meni i oko mene, a i da zbog toga bebe i mala djeca zavrsavaju po bolnicama.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ni ne znam jesam li cijepljena protiv ospica. U mome djetinjstvu ospice su se pojavljivale, kod nas se to zvalo kozomak. I nije nitko osobito panicario, ostali bi doma desetak dana i gotovo.

Postoji li negdje popis cime smo cijepljeni, generacije 70-tih?
    Pa u tome je kvaka, bar mislim :/. To je bila dečja bolest kao i varičele, deca je mahom prebole dosta lako i sa manje komplikacija.
    Kod nas su mahom obolele bebe, nevakcinisana deca mlađa od 5 godina i stariji od 30 - oni koji su primili samo jednu ili nijednu dozu vakcine.
    Ja sam pre par godina našla svoju staru zdr. knjižicu sa pečatom "morbilli 1981." na "podaci o vakcinaciji". S obzirom da sam 78 godište i da su se u to vreme deca vakcinisala sa 3 godine, mislim da je to to.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 04.01.2018. at 19:00

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Našla sam tekst, jeste da je sa najgore žute štampe ali je ipak intervju sa epidemiologom, gde navodi ko se u jugi vakcinisao, kada i koliko doza:
    https://www.blic.rs/vesti/drustvo/mo...-i-oni/ydxq7qz

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Ja '76. Vakcinisana u BiH, prije 14 godina radila antitjela, radi kontakta sa oboljelim od zauski u ranoj trudnoci. Imala ih u dovoljnom titru i za morbile i za rubeolu i za parotitis. Kasnije nisam kontrolisala, trudnoce prosle bez problema.

Ont, oboje djece prebolilo varicele lako i bez problema, ni osjetili nismo. Ali ne bih ih vodila na "zaraza party". Vec sam pisala na temi o varicelama da se malecka bas druzila sa kuminom kcerkom, dan prije nego se kumica pocela osipati isle su na rolanje zajedno i onako zedne pile vodu iz iste flasice i nista. Moja se zarazila nekoliko mjeseci poslije, u iducem naletu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U Hrvatskoj je uvedeno cijepljenje protiv difterije i tuberkuloze 1948. godine, protiv tetanusa 1955., protiv hripavca 1959.,protiv poliomijelitisa 1961., protiv ospica 1968., protiv rubeole 1975., protiv parotitisa 1976.,protiv hepatitisa B 1999., a protiv Haemophilus influenzae tipa B 2002. godine.

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/98/prevencijazb.htm

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ospice nisu bolest kao kozice, nego znatno ozbiljnija bolest. Na početku 20. stoljeća npr. u Njemačkoj je svako treće rođeno dijete umrlo od ospica. Naravno da se to promijenilo boljom medicinskom skrbi, a i boljim stanjem djece što se tiče uhranjenosti i zdravlja generalno, ali to je i dalje bolest od koje veliki postotak oboljelih dobije komplikacije, bude hospitaliziran, a ima i smrtnih slučajeva što se sve vidi sad u Srbiji.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •