Coksa ( tj. mini coksa ) ima super bodove. Tako da bodovi nisu problem.
ma znam za ovaj ib od mioca. mislila sam da li postoji jos nesto tog tipa, naravno da ne kosta nista, odnosno da nije tako skupo. nesto sto bi se poklapalo sa interesima tvoje kceri, neka skola koja bi imala smanjeni broj predmeta, koji bi s druge strane isli vise u dubinu.
meni se cini bitno, sto nju najvise interesira? da li nju smjerovi medicinskog kozmeticara, tehnicara i slicno interesiraju?
jasne su meni tvoje muke i ta cijela problematika bodova, mature i ostaloga.
no ono sto meni nekako upada u oci je to, da dijete nekako kroz to moze dobiti osjecaj, da nije "dostatno" i to mi je nekako tesko u svemu tome. znam da je sustav takav kakav jest, da su ljudi u njemu takvi kakvi jesu (sto je stvarno problem imati isprintane zadatke) znam da tebi kao roditelju nije ni najmanje lako...
da li ima neka montessori /waldorf varijanta koja na drukciji nacin pristupala djetetu?
Nema takvih mogućnosti
Postoji 1-2-3 pristojne privatne gimnazije koje bi možda imale sluha, ali taj sport mjesečno košta pola prosvjetarske plaće.
Ona sama nema neki specifični interes, tako da su mi neke usko usmjerene strukovne škole sa slabim bazičnim predmetima opasnost, ako se tamo ne nađe.
potpuno se slažem. Prije sam radila u školi, i znam koliko se roditelji pate i financijski (instrukcije) i emotivno (dijete ne želi neće zaljubilo se ....ovo ono učiti ili jednostavno ne može pratiti taj ritam svakodnevnog učenja) a u Gimnaziji se mora učiti i točka... pa ne znam niti jednog srednjoškolca koji prolazi vrlo dobrim a da barem sat vremena ne uči... to ne postoji... ispravite me ako griješim .. ali mislim da ne...
Čokolada, sada sam iscitala cijeli topik i totalno suosjecam.
Mi imamo slican karakter doma, ima ok prosjek, uz puno ucenja, ali znam da gimnazija nije za nju. Ove godine smo ju prebacili u Waldorf ( hvala ti boze na toj mogucnosti), spasili si 2g ali iduce godine je osmasica a nju bas nista ne zanima. Kozmeticar, frizer, fizioterapevt, fotograf... nista. Imamo jos godinu do upisa ali moramo pocet na vrijeme jer oni nije dijete koje ce prolaziti bilogdje, mora joj skola “lezati”.
Sreca je jedino u tome da imamo zadnju slamku koja se zove Ljubljana i Waldorfska gimnazija ali mi bi ipak zeljeli da ima nesto u rukama nakon 4g a ne samo gimnaziju.
Informatičko usmjerenje, srednje škole, molim iskustva, malo svježija ako netko ima.
Pa ne znam koliko je svježe, sin mi je maturirao prije 2 godine i sad je na drugoj godini TVZ-a.
Srednja škola: Tehnička škola Ruđera Boškovića
Usmjerenje: Tehničar za računalstvo https://www.tsrb.hr/tehnicar-za-racunalstvo/
Nastavni plan i program: https://drive.google.com/file/d/17IK...TgBl2oYdU/view
Imali su dosta matematike, pristojnu količinu stručnih predmeta, ali relativno malo gimnazijskih općih predmeta. To znači da se odabirom takvog usmjerenja u srednjoj školi dosta sužavaju mogućnosti za promjenu odabira, ako se npr. kasnije sjeti da želi upisati kemiju ili biologiju, to bi moglo biti problem... Ovaj moj klipan nema ama baš nikakvih problema na faksu, a nalazi vremena i za studentski rad. Srednja škola mu je dala solidne osnove za dalje, ali kad se prisjetim - bilo je čupavo u prvom razredu, dok nije shvatio da treba grijati stolac i u strukovnoj školi, ne samo u gimnaziji ali kad je to osvijestio, dalje je išlo bez nekih problema. S druge strane, kao i u svakoj osnovnoj školi - nađe se profesora s kojima naše dijete nije zadovoljno (i obrnuto), nađe se predmeta za koje treba jače zapeti, nađe se stvari koje im se ne sviđaju, ali to je škola za život, hehehe... Tek kad se upisao na faks uspio je pravilno procijeniti koji su im profesori dali solidne temelje, a koji malo manje...
Kolegin sin je trenutno u Strojarskoj srednjoj školi Fausta Vrančića, usmjerenje se zove računalni tehničar u strojarstvu http://ss-strojarskotehnickafvrancic...stava/smjerovi
Nakon što je srednju školu završio s odličnim, ali relativno daleko od 5.0 jer je aktivni sportaš, čovjek je doslovce procvjetao u ovoj školi i baš se vidi da je zadovoljan.
Prednosti strukovnih škola su i u tome što se odmah nakon mature ljudi mogu zaposliti (što ne znači da se neće dalje školovati, mogu raditi jedno i drugo).
Da, nije imao dovoljno bodova za TŠRB ni za smjer mehatronike.
Inače, moj sin mlađi je imao dosta kolega na tom smjeru i na običnoj elektrotehnici u Ruđeru. Mehatronicari su imali vise strojarske prakse. Pogledaj broj sati na nastavnom planu i programu. Na kraju to za državnu maturu nije bitno. Bitno je koliko imaju sati matematike, hrvatskog i fizike, kakav im je engleski i sl. Razlika u stručnim predmetima je nebitna. Posao najlakse dobiju računalci.
Još nešto - nije svejedno planira li dijete nakon srednje škole na maturu (iz strukovne nije obavezno) ili želi na državnu maturu i planira nastavak školovanja, ali to je sad još na dugačkom štapu.
U trećem i četvrtom razredu može odabrati izborne predmete (dodatna matematika, programiranje, ovisno što se već nudi u odabranoj školi)
Inače, lokacija škole je jako važna. Zaboravila sam napisati popis škola koje imaju srodne programe. Osim već spomenutog Ruđera i Strojarske škole Fausta Vrančića, to su još:
- Tesla - Prva tehnička škola Zagreb - Klaićeva http://www.ss-prva-tehnicka-tesla-zg.skole.hr/
- Elektrotehnička škola Zagreb, Konavoska 2 http://ss-elektrotehnicka-zg.skole.hr/
- Tehnička škola Zagreb, Palmotićeva http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/
Izvan Zagreba, ali u blizini:
- Srednja škola Dugo Selo ima slične programe http://ss-dugo-selo.skole.hr/nastava/smjerovi
- Strukovna škola Velika gorica isto ima programe za mehatroničare i slično: http://www.ss-strukovna-velikagorica.skole.hr/zanimanja
SIgurno sam još nešto i previdjela... ima na stranicama Grada Zagreba popis svih srednjih strukovnih škola. https://www.zagreb.hr/srednje-skole-grada-zagreba/22067
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.02.2022. at 09:19
Srednja škola Jelkovec isto ima te smjerove http://www.ss-jelkovec.skole.hr/skol...lektrotehni_ar
Jesi čula što ili pozitivno ili negativno za Strojarsku tehničku školu Frana Bošnjakovića? Ona je na istoj adresi kao i Elektrotehnička škola. Konavoska 2
I da, dijete želi imati posao nakon srednje, ali planira maturu i faks najvjerojatnije.
To su dvije škole u istoj zgradi. Nisam čula ništa posebno. Nije nam blizu, pa je nismo ni razmatrali kad su se moja djeca upisivala, a i ne znam nikoga tko ima dijete tamo.
Ne mogu se sjetiti ima li koga s foruma da ima dijete u toj školi...
Što se tiče zapošljavanja nakon srednje, učenici strukovnih škola imaju puno bolje šanse nego gimnazijalci. Moj mlađi sin imao je bolje rezultate DM nakon strukovne škole nego stariji nakon gimnazije, iako je to teško usporedivo (nije ista nastavna godina).
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.02.2022. at 13:10
Evo može li meni netko pomoću odabiru srednje škole.Znači na kraju godine imat ću oko 70 bodova, mislim se između elektrotehničke škole i neke gimnazije.Elektrotehnička škola mi se toliko ne sviđa al eto a gimnazija bojin se ako je upisen da neću proć maturu ili da neću završit faks i bit propalitet hahhahah al neznam još ima li neko NEKAKVE SAVJETE ILI NEŠTO ILI NEKA ISKUSTVA U NEKOJ SKOLI ITD?
napravi neki uži izbor, ono što te najviše zanima
potraži prošlogodišnje bodove (koliko je bodova bilo potrebno za upis u te škole)
otvori web stranice škola, pogledaj gdje se nalaze (koliko ti vremena treba do škole, kojim prijevozom); koje izborne aktivnosti nude; raspitaj se malo kod starijih generacija kako su zadovoljni
Drage forumašice trebam vašu pomoć i informacije oko Hotelijersko turističke škole u Zagrebu. Znam da su se preselili u novi prostor, na Trg Luke Botića, čitala sam program škole i sve zvuči super! Međutim, ne znam kako je u praksi... Da li imate iskustva sa smjerom HT tehničara, jer sam dobila dojam da je Jezična gimnazija samo za 2.,3.,4., razred. Kako izgleda praksa preko ljeta, koliko su uspješni na maturi, idu li dalje? Svaka informacija je više dobro došla... Moja kćer je 8. razred nije previše zainteresirana za učenje, možda navučemo 72 boda, ako se svi jako potrudimo... Razmišljamo o IV i XVIII dvojezičnoj gimnaziji, Hotelijersko turističkoj, ma čak i o privatnim gimnazijama, iako i o njima ništa ne znam... Imam osjećaj da se stalno vrtim ukrug...Hvala na svakom infou!!!
manja 11, jezična gimnaziija u hotelijersko-turističkoj školi je ukinuta, zato je moguće od 2. razreda na više
ja sam čula da je ok smjer taj ht-tehničar, pogotovo ga upisuju klinci kojima idu jezici
o IV i XVIII se tu dosta pisalo, dobila sam dojam da je IV zahtjevnija
u 4. gimn s tolikim bodovima će se moći upisati eventualno dvojezični program na njemačkom ili francuskom (ako se ne pojave djeca koja imaju više bodova)
U 18. se prije nekoliko gpdina moglo upisati s tim ocjenama, ali ne znam kakva je situaciju bila prošle godine
12. gimnazija ima novu prekrasnu zgradu i vjerujem da će u narednim godinama podići prag i broj bodova zadnje upisanih
HT tehničar je odličan smjer. Imaju dosta jezika. Matematiku imaju sve četiri godine 4+4+3+3, ali steknu s tolikim brojem sati dovoljno znanja za polaganje mature A razine.
Nakon te škole mogu nastaviti obrazovanje, i u jezicima i na ekonomiji, i u visokim školama za turizam, a mislim da ih ima i na nekim sasvim drugim smjerovima.
Ako neće htjeti nastaviti s obrazovanjem na fakultetu, može dobiti posao. Zanimanja u turizmu su kod nas vrlo tražena.
Hvala Willow i Vrijeska na odgovoru! Meni se čini sve super vezano za Hotelijersku-turističku školu, program za poželjeti. Možda bi moja kćer imala i dovoljan broj bodova za dvojezičnu- francuski, ali me brine da će joj biti teško u IV ili XVIII jer nije da baš voli učiti. Moram puno ja s njom raditi, a stvarno sam umorna od toga i dosta mi je. Ne bi htjela da ode u gimnaziju i tamo shvati da je to sve skupa previše za nju (a i za mene), a s druge strane ako upiše strukovnu školu, možda se uozbilji s vremenom i da mi predbacuje zašto nije upisala gimnaziju... ne znam stvarno što je ispravno....
sa strukovnom četverogodišnjom može kasnije i na fakultet, tako da ti neće imati što prigovarati
u 4. gimnaziji će morati puno učiti (moje prvo dijete je više učilo u toj gimnaziji nego drugo koje je sada u MIOC-u)
imaš na webu program, tj. koliko sati godišnje ima koji program pa probajte usporediti, takođe rpogledajte što nude od slobodnih aktivnosti, izbornih predmeta i sl.
a ne misliš da je to do djeteta, a ne do programa?
moj veliki u X je učio dosta i previše po mom sudu, ali takav je bio i u osnovnoj, klinka, u istoj osnovnoj je učila daleko manje, u Lucijanki tek možda zero više, ali još uvijek po meni nedovoljno, ali u usporedbi s velikim tek nešto slabašno, programi su slični, ali u osnovnoj su isti bili i programi i cijela postava.
Mene ova škola isto interesira za mlađeg sina, na strancima piše da upisuju 144 učenika - 6 razreda. I koliko se sjecam nema više Turističke gimnazije.
60 bodova je min. prag. Mislim ako tvoja kcer ne voli učiti da je mozda bolja ova skola, sve gimnazije su teške i zahtijevaju rad i učenje. Nakon 4. godišnje strukovne škole se moze isto ici na faks, ovisno o afinitetitima. Moj stariji sin zbog ocjena nije prije 5 godina mogao upisati niti jednu gimnaziju u Zagrebu, pa je fino zagrijao stolicu u strukovnoj, bio jedan od najboljih učenika i bez problema položio maturu (5,5,5) i upisao jedan od najpoželjnijih fakulteta u ZG. tako da sve se može kad se hoće.... ali kad se neće onda je pakao (takvu situaciju imam sad ja s mlađim).
pepeljuga, u koju školu je išao tvoj stariji sin? nadam se sličnom scenariju sa svojim malcem