kad sam tražila hotel bio je jedan u blizini groblja
tada bih išla svakako
ovako neću gubiti vrijeme na nešto što V ne zanima
iako bih ja rado otišla do groba Jima Morrisona
imate ideju po okruzima
oni kako da podjelim ta tri dana?
kad sam tražila hotel bio je jedan u blizini groblja
tada bih išla svakako
ovako neću gubiti vrijeme na nešto što V ne zanima
iako bih ja rado otišla do groba Jima Morrisona
imate ideju po okruzima
oni kako da podjelim ta tri dana?
Meni je poseban i park des Buttes- Chaumont, relativno blizu Pere Lachaise, ako cete odsjedati u blizini. Izvana izgleda tako neki parkic, a unutra te bas iznenadi ogromni vodopad usred Pariza. Umjetni, naravno. I pogled je super.
I groblje samo ima neku posebnu atmosferu. Ali ja u svakom gradu volim obilaziti zelene povrsine.
Sjećam se da je u nekoj birtiji okomito na Notre dame cijena unutra bila više od tri put nego vani stoječki.a možda se to promijenilo unazad dvadeset godina
Cure si već napisale o zračnoj luci i putu u grad. Ako vas je više, ja bih razmislila o taksiju, jer dođe isto kao vlak, a ljepše je. Samo treba gledati kada slijećete, jer ako je rush hour, onda je vlak bolji.
nano i beba, vi ste Taxi naručili prije?
ja sam bla u novembru u Parizu i čini mi se da he nešto vise koštao.
ja ne bih kupovala nikakve dnevne karte, jer je u Parizu po meni najljepši naprosto šetati. tako zapravo upoznaš i osjetiš grad, a ja volim uvijek kombinirati znamenitosti, muzeje, arhitekturu, duh grada i sitnice tipa - croissant, male čokoladne manufakture, knjižare...a ako tu i tamo trebas metro, kupiš tu jednu kartu..
što se Eiffel-a tiče obavezno otići!
mi inače isto nismo od svih tih turističkih znamenitost sa milijun ljudi, te prije nego sto smo prvi put vodili curu, smo već bili nešto puta u Parizu, no nikada na tornju.
no curka je inzistirala (tipa to se mora) i išli smo. I ne da nismo požalili nego, smo joj duboko zahvalni.
na drugoj platformi je bio jos dan, na vrhu sumrak... predivno.
samo pogledajte da li nekako možete dobiti karte prije, mu smo tada isto išli za Uskrs i jako je puno turista, ne samo stranaca, nego i Francuza iz drugih dijelova zemlje.
Ja bih Eiffel kombinirala sa Trocaderom, Marsovskim poljanama, Invalidima te ili sa muzejom d’Orsay ili Rodin. Mislim da je Orangerie sa Lopočima od Moneta u kombinaciji sa d’Orsay, tako sa se karta kupi u orangerie u kojoj nema gužve, pa se ne čeka u Orsayu. Sad to valjda sve ide online.
Drugi dan bih uzela 1.arr. - moćni, aristokratski, široki, prostrani Pariz:
Place Vendome, Palais Royal - predivno!, vrtovi tulieries, Louvre (znam, znam... milijun ljudi, no može se izabrati kratka ruta, a u npr. sobi do sobe mona lise (sa 300 Japanaca i Kineza ispred), je drugo remek djelo da Vincija - madona u špilji, gdje nema nikoga.
zavrsila bih dan kod centra Pompidou - Beaubourg, te otišla u četvrt Marais.
treci dan St. Germain - poznata lijeva obala, ja jako volim taj dio grada, sa malim uličicama, puno lokala, navečer je sve živo, puno malih slatkih dućančića, čokoladarnica, njam, njam...
predivnim ulicama sa malim balkonima, francuskim prozorima...pa do Sorbonne i latinske četvrti.
zavrsila bih sa otočićima, notre dame katedralom, te ako stignete sa Saint Chapelle - jedni od najljepših vitraja koje sam u životu vidjela. (Ne znam kad je tocno otvoreno za posjete)
Inače, u onih pola dana, ha bih ušla u Galeries Lafayette, ne zbog shoppinga, nego sto je to krasan prostor.
obavezno bi ušla u malu dućančić od Pierra Herme-a na lijevoj obali - to nije samo okus, taj dućan je remek djelo boja, oblika, kreacija, pogotovo za Uskrs (ne mogu se sad sjetiti adrese, ali Google zna)
cijene su olala! Ne moraš nista ni kupiti, no te čokoladne dekoracije na zidovima, policama (nisu na prodaju) su čudesne.
inače Pariz je raj za ljubitelje posebnijih čokolada, ima jako puno artisan chocolatier.
moj najdraži je Pierre Marcolini, cijene jesu bili glava, ali ha rade kupim 10 mini pralina nevjerojatnih okusa, nego kile nečeg drugog...
ako niste cokoladoljubci preskočite.
ja nemam savjet o Parizu, samo sam htjela podijeliti zgodnu stranicu /aplikaciju za planiranje putovanja
https://www.visitacity.com
seni, nismo naručili prije. Sjeli smo u jedan na aerodromu i pitali koliko će otprilike koštat. Tako je i bilo. Zaboravila sam koliko je koštao - mislim tak 35 ili 40 eura. Ne sjećam se, bilo je to 2013. Smjeteni smo bili oko Bastille. Na kraju smo uzeli i taxi nazad - možda bi se i gnjavili metroom, ali nam je jedno dijete predzadnji dan zakurilo, pa se nismo htjeli zezat
seni, ti si moj tip putnika.
Tak otprilike i mi putujemo.- Da i mi smo bili za Uskrs - kupili djeci neke preskupe čokolade. Macaron koji smo pojeli u jednom kafiću na preporuku konobara na francuskom, je bio umjetničko djelo. Još i danas ga spominjemo.
Pekarnice su predobre. Svaki kvart ima svoj plac, ne samo s hranom neg i antikvitetima. taj izbor peradi i ptićica, pašteta, hladetina (to se valjda zove aspik) ili tko zna kako na francuskom je impresivan.
Iako ja bih tamo jela samo fois gras i sireve - i crno vino uz to
Mi bili prosle godine u Disneylandu
Ako zelite sve proc nije 1 dan dosta
Nama odraslima ali i frajli od 10g veca je fora bilo u Studios dijelu
Disney dio prepun malih curica u elsa haljinama i obitelji s jako malom djecom
A tvoja je vec velika jel da?
vele da je u Disney dijelu najljepsa parada koja je u pol 6 pop
Ali mi je nismo vidli zbog kise pa nemrem reci
joj super cure
karti za eiffel ima toliko raznih, nemam pojma što bih
seni hvala na planu
mama pticica, onda da prvo idemo u studio, pa onda na kraju u disney na paradu i dućane?
Ja bi da idem ponovo tak napravila![]()
Moja baš želi na Eiffel tako da to nećemo propustiti.
Za eifel imaš pješke turu do drugog kata,ili isto to liftom do sredine ili kraja
Alex, uživajte!
ima naravno još jako puno stvari...
donji dio avenije Champs Elysees sa Grand Palais i Petit Palais je isto zgodan za šetnju...to se može ukomponirati u dan gdje je Louvre.
pa luksemburški park, vjerojatno već igraju šah, a oko njih gledaoci.
I naravno Place de Vosges, prekrasan ambijent u blizini Bastille, malo netipičan za Pariz (utjecaj tipologije engleskog town house -a) ma samo šetaš ili piješ kavu i gledaš te divne fasade, drveće, ljude koji šeću.
meni se čini da je za početak ljepše i svsishodnije naprosto hodati, upijati, a ne samo trčati od jedne do druge atrakcije.
rano ustajanje i dobre tenisice/cipele...![]()
Da da seni. S tobom bih mogla na put. Mi smo imali stančić blizu Place de Vosges.
Pitala sam MM a koliko smo platili taxi. Ni on se ne sjeca al veli da nije bilo strašno. Samo sam se ja sjetila da je bila nedjelja pa nije bilo jako velog prometa. Ali svakako je dobro unaprijed pitati taxistu
A ako cura promjeni mišljenje glede jela, zaista mogu preporučiti izvrsnu brasseriu Bofinger u četvrti Marais - odlična hrana u izuzetnom art nouveau ambijentu. Cijene su za Pariz ok i vrijedne tog iskustva, konobari govore engleski, te mislim da imaju i kartu na engleskom.
Nano imaš pravo!
Čita se iz mojih postova- ja bih odmah na avion via Pariz.
to sam te za Taxi pitala, jer je prije bio divlji zapad, stvarno su znali odrati turiste. Ali sad su mislim uveli reda i na aerodrom, a valjda je i konkurencija ala uber učinila svoje.
i da dobro si spomenula, posvuda one male pijace, pa dućani sa sirom, pekare - boulangeries, ja se uvijek moram suzdržavati da ne uđem u svaku po neki kruscic, kolačić, Madeleine....
i vino....
Bila sam samo jednom u Parizu. Al mi se jako dopao. Bas jako. Vidim da si ti strucnjak za grad.
Mi smo se vracali na sam Uskrs a sam u nekoj lokalnoj pekarnici nakupovala odlicnih delicija sa dorucak.
A na povratku nam je u avionu pilot čestitao Božić![]()
Pa i kod nas velikogorički taksisti imaju monopol i puno veću cifru od aerodroma,nek zagrebački do njega
joj taxi od aerodroma je koma
nama frend nudio da će doći po nas, reko da ne gnjavim čovjeka u 10 navečer, uzet ćemo taxi
platili 200 kuna od aerodroma do cca autobusnog kolodvora
mogli smo to pojesti i popiti s frendom
Da da. I mi imamo takvo iskustvo. Zadnji put smo ostavili auto na privatnom parkiralistu na aerodromu. A sad su promijenili aerodrom
Može li ona s našom aplikacijom i u parizu pozvati francuski Uber.
A kolko cca dođe naš Uber od centra do aerodroma
Čisto sumnjam da može. Ja sam za svaki slučaj pokušala u Torinu, nije išlo.
Kod nas uber tvrdi da ima tarife za aerodrom, ovisno iz kojeg dijela grada ideš, tako da je kao svejedno kojim putem voze. Vozači su mi se činili iskreno uvjerenim, ali pokazalo mi se da nije istina. Čini mi se da je ovaj u smjeru aerodroma očekivao tu cijenu (nekih 90tak kuna), a natrag se iznenadio da je niska cijena, ispalo je cca 75 kn. Još su mi objašnjavali da je razlika s koje strane Save si, jesi li istok ili zapad itd...
Mi smo išli busom od aerodroma do Pariza i u povratku isto.
Daj ne zezaj. MMa je bolila noga kad smo došli u Pariz. Nakon penjanja na Eiffelov, bol je netragom nestala. Probaj. Mozes poslije to svojim pacijentima preporučivat.
Kaj sam rekla da su nam klinci imali 9 i 11 g? Bez problema smo se svi popeli. Fòra je.
41. kat? Nesto se krivo zbrojila. Pitaj Vanju
pa obično je jedan kat 2x 8 stepenica
669:16 je 41.8
budem preporučila, onima manje dragim![]()
Ne sjećam se da je to bilo tak dramatično kad smo se mi penjali po tornju,ali štos je u tome da do tog treba doći,ne mreš ti samo proći par stepenica pa ići natrag,trend do bar prvog okretišta doći.
Ok ja sam tad imala puno više od 10-12 godina,a usto smo cijelu noć putovali i bili cijeli dan po Parizu.
U svakom slučaju sretan put
Kod mene jedan kat ima 2*12 stepenica
Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.04.2018. at 19:13
Meni su te stepenice bile baš fora. Ono cjelokupni dojam. I isla bih opet. Što ne mogu reći za lift od druge razibe fo vrha
https://www.bettertaxi.com/?_=1522620377
ovaj taxi kaže 33.40 eura ako je prosječan promet, 39 ako je gužva, onda je jeftiniji "obični" taxi nego uber
mislila sam na uber kod nas s aerodroma doma
u parizu ti je najpovoljniji vlaj
nano, to si gurman
se "isplati" kupit koju butejlicu?
sira?
koja guščja paštetica, nije moj izbor, ali ima onih koji vole
Da. Mi smo stalno kupovali u lokalnom dućanu. Uvije je nešto na akciji. I sve nam je bilo dobro. I sirevi i vino ( samo smo crno uzimali) i paštete.
Kad već pitaš, preporučam se za paketić fois gras. Platim i njega i kavu
a to je pakirano tako da može stajati, kao naše paštete?, neće mi se pokvariti za par dana u sobi?
Koliko se sjecam bile su pakirane na različite načine. Od konzervi i staklenki ( one mogu na sobnu temperaturu) do onak u foliji ili plastici pa i u dućanu stoje u frižideru.
Snimi ducan pa sve kupi zadnji dan.
I ja najradije nosim hranu kao suvenir.
Da ti donesem malo jamona?![]()
doduše, ne znam koliko je to zgodno kad ideš avionom...![]()
![]()