Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: NAKNADA ZA VRIJEME KOMPLIKACIJA

jeanne00

Početno NAKNADA ZA VRIJEME KOMPLIKACIJA

Poštovane, molim da mi odgovorite slijedeće, situacion: termin mi je 10.01.2007., iskoristit ću cijeli godišnji za 2006. godinu i nakon toga mislim ići na komplikacije, da li će mi naknada za te mjesece koje ću biti na komplikacijama biti prosjek 6mj. plaće, da li time što gubim ako ne radim sve do poroda?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jeanne00, na ovom forumu ne možeš dobiti informacije o ilegalnim postupcima.
    a "odlazak na komplikacije" bez da je to uistinu medicinski indicirano, jest protuzakonito.

ali, možda sam te ipak krivo shvatila?

jeanne00

Početno

želim dobiti informacije o naknadi za vrijeme komplikacije, jasno sam napisala naslov, prvo ću iskoristiti godišnji pa jasno, kome bi ga ostavljala, a ako mi ne bude bolje jasno da ću ostati doma, bez obzira na naknadu, bez obzira na zavod,
    uostalom tko kaže da su sve trudnice ovdje iskrene, zato smo ovdje da podijelimo savjete bilo pravne bilo osobne

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za vrijeme komplikacija imas primat pun prosjek place, tj. ako si najmanje 6 mjeseci bila zaposlena primat ces prosjek place.. tj. ako ti je placa 4.000,00kn onda ti je toliko i bolovanje. Jasno?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ali max 4250 kn

jeanne00

Početno

hvala na odgovorima
    bila mi je potrebna potvrda, hvala još jednom

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Citiraj jeanne00 prvotno napisa
    želim dobiti informacije o naknadi za vrijeme komplikacije, jasno sam napisala naslov, prvo ću iskoristiti godišnji pa jasno, kome bi ga ostavljala, a ako mi ne bude bolje jasno da ću ostati doma, bez obzira na naknadu, bez obzira na zavod,
    uostalom tko kaže da su sve trudnice ovdje iskrene, zato smo ovdje da podijelimo savjete bilo pravne bilo osobne
    I ja isto tako, dr. mi je preporucio da ostanem doma, ja sam prvo iskoristila GO, a onda otvorila komplikacije. Jer nazalost, kad si na komplikacijama dobijes prosjek plaće, ali max. do 4250,. To znači npr. da ako ti je prosjek plaće 3000, onda dobivas 3000, ali ako ti je npr. 8000, onda samo 4250.

STRAHOTA!!!!!!!!

Off topic, ali mislim koliko sam ja uplacivala doprinosa, a kad odem na bolovanje ne dobim ni pola place. Ispada da sto vise uplacujes manje dobijes!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Deaedi, slažem se s tobom, nije u redu za komplikacije, kao i za porodiljnu nakandu. Puno je nelogičnosti (čitaj nepravde) u propisima. Ja npr. radim za vrijeme trudnoće i bila sam na bolovanju zbog prehlade 3 dana, pa sam dobila plaću 200 kn manju nego da sam bila na komplikacijama. Mogla sam možda žicati i da mi se otvore komplikacije za ta tri dana, ali umrla bi od srama.
    Da me netko krivo ne shvati - u dogovoru sa p. sam premještena na predmete bez stresa, pa je rad i meni i državi do sad samo koristio. Ima poslova takve prirode da žene u interesu djeteta moraju "otići na komplikacije", no ima i onih koje su sposobne i mogu raditi no ne isplati im se. Ima i onih u privatnom sektoru koje su ucjenjene radnim mjestom i prisiljene ostati. Sve je to skupa dosta nepravedno, netko bi se morao svojski potruditi da što promjeni

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mogla sam možda žicati i da mi se otvore komplikacije za ta tri dana, ali umrla bi od srama.
    Ovo nije samo pitanje srama, ovo bi bilo i nelegalno: liječnik bi morao napisati lažan loš nalaz trudnoće da bi se otvorilo trudničko bolovanje. A i to bi bilo nemoguće za bolovanje u trajanju od tri dana. To što "svi drugi" to rade, nikog ne amnestira. Grintamo i pušemo na državu, na potkupljene i korumpirane, ali prvo moramo poći sami od sebe i od svojih postupaka.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam od početka trudnoće na komplikacijama i naknada mi iznosi 45% moje plaće. Jasno mi je da trudnoću moram čuvati i da drugačije ne može biti. A odavno sam se pomirila s time da što čovjek više truda u životu ulaže u obrazovanje i posao, to će ga država više zakinuti u najosjetljivijem trenutku. Da sam na bolovanju zbog viroze ili upale sinusa dobila bih 90% svoje plaće. Ovako moram prihvatiti da sam zbog trudnoće za svoju državu niže biće...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Na žalost, zbog limita financijski su oštećeni upravo roditelji s višim primanjima.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Poštovanje svima.
    Ja novi ovdje. Evo konkretno pitanje za vas pravnike. :D

Osoba zaposlena na neodređeno već par godina i osobni dohodak je 8500 kuna. U 1. mj 2005 otišla je na bolovanje- komplikacije u trudnoći i dobivala je 4250 kuna kako za vrijeme komplikacija u trudnoći tako i za vrijeme porodiljnog dopusta prvih 6 mjeseci. Također je koristila i porodiljni dopust drugih 6 mjeseci (do prve godine života djeteta) i primanja su bila 2500 kuna. Tada je počela raditi i radila dva mjeseca. Svaki od ta dva mjeseca dobila je osobni dohodak u visini 8500 kuna. U ovom trenutku otvorena je privremena nesposobnost za rad (bolovanje) radi komplikacija u trudnoći budući da je gospođa ponovno trudna i da ima rizičnu trudnoću.
    Pitanje je- kolika će joj sada biti primanja za vrijeme trajanja komplikacija u trudnoći kao i prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta?
    Vaš

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Maksimum primanja na bolovanju vezanom za trudnocu je 4250 kn. tako i prvih 6 mjeseci porodiljnog, drugih 6 mjeseci je maksimum 2500kn. Ponovno ce joj pasti primanja

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako na ER-1 obrascu (kojeg joj daje poslodavac) ima samo jednu isplaćenu plaću (što je moguće nakon dva mjeseca rada jer u taj obrazac ne ulazi zadnja plaća koja se prima u mjesecu u kojem je otvoreno bolovanje), tada će joj naknada na bolovanju biti minimalna, oko 1.600,00 so 1.700,00 kn, ovisno o mjesecu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala ti Minni.
    A ako su na tom obrascu upisane dvije zadnje plaće (svaka po 8500 kuna) plus da podsjetim prije toga je bila porodiljna naknada zadnjih 6 mj 2500 kuna- koliko će onda dobiti za komplikacije u trudnoći?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Onda će biti naknada kao i u prijašnjoj trudnoći: trudničko bolovanje + obvezni rodiljni dopust po 4.250,00 kn mjesečno, a na dodatnom r.d. će dobivati 2.500,00 kn. To su maksimalni iznosi, na žalost puno su manji od njene plaće. :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj marinna prvotno napisa
    Da me netko krivo ne shvati - u dogovoru sa p. sam premještena na predmete bez stresa, pa je rad i meni i državi do sad samo koristio. Ima poslova takve prirode da žene u interesu djeteta moraju "otići na komplikacije", no ima i onih koje su sposobne i mogu raditi no ne isplati im se. Ima i onih u privatnom sektoru koje su ucjenjene radnim mjestom i prisiljene ostati. Sve je to skupa dosta nepravedno, netko bi se morao svojski potruditi da što promjeni
    Right to the point- svaka čast. Da ti budem iskren moja je žena liječnica. Prva trudnoća - nije išla na komplikacije. Osjećala se zdravo. No posao je dosta stresogen- i mnogi su danas takvi poslovi i tek mali broj poslodavaca može premjestiti trudnicu na manje stresogen posao. Bilo kako bilo, ona je delala do 5-6 mjeseca trudnoće. Tad je otkriveno malformirano dijete... Teško je naravno tvrditi što je uzrok tome no danas se zna da manjak prokrvljenosti/kisika u posteljici je vrlo bitan čimbenik u nastanku malformacija. A znaš ona je imala par hitnoća pored svoje ambulante- znaš ono - pumpanje, reanimiranje pa uleti teška prometna... Mislim stoga da trudnice ne trebaju izigravat vojnike i ak je posao stresogen bjež na komplikacije... Tko se jednom opeče i na hladno puše. I sad se naravno javlja problem u našem zakonodavstvu- stresogen posao- jel to samo po sebi dovoljna indikacija za komplikacije u trudnoći? Nije. Onda moraš lagati da imaš prekomjerno povraćanje u trudnoći i slično...
    Bilo kako bilo- ako trudnica ima stresogen posao- ja joj savjetujem - bjež na komplikacije. Ili ti Mini imaš neku bolju ideju? Pa pogledaj dakle taj slučaj o kojem pišem- država ti prvo skine plaću s 8500 na 4250, a zatim ako "uleti" prerano drugo dijete skine te na 1700. To je stimulacija majčinstva? I da ti kažem još- bil sam u Engleskoj pred neki dan poslom- nakupovao sam robe za djete- tamo je roba jeftinija nego kod nas a plaće su im 3-4 puta veće... Jel to stimulacija roditeljstva kod nas? A ono kaj su dali 3. god. za treće dijete to je samo malo da nam zamažu oči.
    Vaš

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stresan posao... O tome se može pisati u beskonačnost, o tome što je kriterij za stresan posao: naše viđenje određenog posla ili naš prag nošenja sa stresom. Nemamo ga svi isti, nešto što moju kolegicu izbezumljuje na mene ostavlja potpuno drugačiji doživljaj ili obrnuto.

Nedavno sam gledala na TV, najstresniji posao u americi: odvjetnički. Strahovit broj samoubojstava, infarkti... A da je mene netko prije te emisije to pitao, ne bi pravosuđe i odvjetništvo nikako smatrala najstresnijim poslom. Što ti je percepcija stresa...

ak je posao stresogen bjež na komplikacije
    Koji posao nije stresan? Stresan radi nadređenih, radi kolega... radi odgovornosti na poslu i rezultata rada...Koji?

Kad bi rekli da je svaki posao stresan, onda bi ti rekao: sve trudnice na komplikacije? Onda ispada da trudnice nisu kadre raditi. Kud to stavlja žene na tržištu rada? Tko će ih zapošljavati ako će sve prestajati raditi čim zatrudne? A žene traže radnu ravnopravnost sa muškarcima. Nesposobnost žene da radi u trudnoći vratiti će žene u 19 stoljeće, u kuću, na uzdržavanje svojim partnerima.

A možda možemo stvari gledati drugačije i reći da zdrave trudnice jesu kadre obavljati radne zadatke, ali radni zadaci su too much općenito stresni svima?

Kažeš da:
    manjak prokrvljenosti/kisika u posteljici je vrlo bitan čimbenik u nastanku malformacija
    Tko kaže da se i kod muškaraca ne događa sličan efekt, da njihov dugotrajni stres ne oštećuje plivače? Pa da ta oštećenja koja su potekla od muškarca nisu uzrok problemima sa bebom? Ako to nije istraženo, ne znači da nije moguće.

Na bolovanje se ide na indikaciju liječnika, bilo da se tiče trudnoće same (trudničko bolovanje) ili zdravlja trudnice neovisno o trudnoći ("obično" bolovanje). Ako se trudnica ne može nositi sa stresom na svom poslu, ona to osjeća, i ona treba potražiti pomoć od liječnika. Tada se ne glumi pretjerano povraćanje i ne daje se lažan nalaz prijetećeg pobačaja, već se rješava problem koji stvarno postoji:

Premještaj trudnice, odnosno žene koja doji dijete

Članak 65.

(1) Odredbe članka 64. ovoga Zakona ne sprječavaju privremeni premještaj trudnice ili žene koja doji dijete, na druge poslove na temelju njezina osobnoga zahtjeva ili po odluci poslodavca, ako to zahtijeva njezino zdravstveno stanje, koje je utvrdio ovlašteni liječnik.

(2) Ako žena iz stavka 1. ovoga članka radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdrav*lje, poslodavac je mora premjestiti na druge odgovarajuće poslove.

(3) U sporu između poslodavca i radnice, samo je ovlašteni liječnik nadležan ocijeniti da li je premještaj na druge poslove, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, odgovarajući.

(4) Ako poslodavac koji zapošljava pet ili manje od pet radnika, nije u mogućnosti osigurati raspored žene iz stavka 1. ovoga članka na druge odgovarajuće poslove, žena ima pravo na dopust uz naknadu plaće prema posebnim propisima.

(5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak za stjecanje prava iz stavka 4. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće.

(6) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka poslodavac mora opozvati čim ženino zdravstveno stanje dopušta njezin povratak na poslove na kojima je prethodno radila.

(7) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće radnice.

(8.) Radnicu iz stavka 1. ovoga članka može se premjestiti u drugo mjesto rada samo uz njezin pristanak.
    Iz Zakona o radu, NN 137/04

Po stavku 4. ovog članka ili će trudnica zaposlena kod "malog" poslodavca dobiti dopust ili svaka druga trudnica mora biti premještena, ako je njen posao prestresan.

Ili ti Mini imaš neku bolju ideju?
    Imam, a to je guranje članka 65. do kraja: ako je trudnici posao pretežan fizički/psihički, ona treba razgovarati sa svojim liječnikom da dobije napismeno potrebu za premještajem. Pa sa tom potvrdom o nužnom premještaju treba ići poslodavcu. Ako poslodavac to odbija napraviti, onda se može kontaktirati inspekcija rada ili u slučaju TŽ Ministarstvo zdravstva kao krovnog poslodavca.

Druga je stvar (a to je moj subjektivni dojam) da često trudnice na težim radnim mjestima pribjegavaju lakšem rješenju: isposlovati trudničko bolovanje na osnovu laganja/muljanja/pretjerivanja.

Na ovom forumu ne dozvoljavamo sugeriranje takvih nelegalnih postupaka. Mrgud, tvoj post u tom dijelu nisam editirala samo zato što sam ga pročitala kao razmišljanje na glas, a ne kao ozbiljni savjet nekome.

Jako mi je žao za tu bebicu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Minnie, vidim da si proucila zakone, al zakoni su zakoni, zivot je zivot,..
    Da ne bude zabune, nisam otisla ni na bolovanje dok nije bilo potrebno niti trazila lijecnika nesto sto je neeticno, tj. da laze u nalazima(iako je na kraju ispalo da laze, jer je pisano da je sve u redu, a nije bilo )
    Da se vratim na bit...
    Poslije prve trudnoce koja je zavrsila kobno, tj. kobno za dijete, doktor automatski pripisuje bolovanje trudnici, nema veze jer prvo ima malformacije, tjelesne, ili mentalne, uglavnom ako s dijetetom nije u redu , ginekolog mi je rekao da iduca trudnoca se smatra rizicnom zbog vise cimbenika, majcinog straha, pretraga,.. te stresa... tako da mislim ako je lijecnik poslao na bolovanje, da je poslao s opravdanjem, jer sve sto joj se izdogadjalo, uz strah opravdano je uzeti bolovanje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

"Druga je stvar (a to je moj subjektivni dojam) da često trudnice na težim radnim mjestima pribjegavaju lakšem rješenju: isposlovati trudničko bolovanje na osnovu laganja/muljanja/pretjerivanja."
    v.s.
    "Jako mi je žao za tu bebicu"
    ??

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

marinna, što ti nije jasno?

Na žalost, neke trudnoće završe loše. I jedna je moja tako završila, moja je nerođena beba umrla na pola trudnoće zbog angine umbilikalne žile, znači protoci nisu bili dobri. I znam koji je užas suočiti se s tim.

Zašto si izvukla moju rečenicu iz konteksta cijelog posta? Pročitaj ga cijelog, ako nije bio dovoljno jasan: moje je stav da se traži premještaj na lakše radno mjesto ili dopust radi teškog posla, a ne trudničko bolovanje radi kvazi prijetećeg pobačaja. Drugim riječima, kod uredne trudnoće i teških uvjeta rada traži se pošteda od tih teških uvjeta, a ne ide se sa lažnim nalazom patološke trudnoće. Što ti ovdje nije u redu?

Ako je liječnik neku trudnoću stavio pod rizičnu radi prethodnih trudnuća, o tome se nema što ni raspravljati: to je bolovanje koje traži liječnik radi potpuno opravdanih razloga i nije ni bilo predmet mog postanja. Ako mrgudovoj supruzi liječnik otvori bolovanje radi prethodne trudnoće, to je sve u redu. Ali ovo nije u redu i o tome sam pisala, neovisno o mrgudovoj supruzi:

ak je posao stresogen bjež na komplikacije

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala ti Minnie.

Da bilo je glasno razmišljanje. U pravu si; hvala ti.
    Tvoj

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hej minnie, ne mogu cijelu noć spavati od vrućine ovaj tjedan (temp. oko 33 bez daška vjetra kao nikada do sad), moram se ustati u 6.15 da stignem doručkovati i pješke 20 min puževim korakom (prije 10) do posla. kad sjednem maternica mi pritišće želudac pa mi se kombinirano od toga i paklene vrućine još i povraća. prostor nije klimatiziran, a ako uključim ventilator kišem, plačem i izlažem svoje dijete opasnosti da oboli od alergije na prašinu kao i ja. tako se ipak nastavljam preznojavati i 50 puta do 15 sati, bez ikakvog radnog učinka.
    da ne misliš da se neovlašteno koristim sredstvima rada, javljam se od kuće jer sam od jučer na bolovanju (7 r. dana prije porodiljnog)
    -da li ja to sad lažem, muljam ili pretjerujem, je li to nelegalno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

marinna, je li se ti nešto ljutiš? :?

Tvoj liječnik je preporučio mirovanje i nema se tu što komentirati, pa nismo mi liječnici.

Žao mi je što su te moji postovi zasmetali i iznervirali, nije mi namjera nikome dizati tlak, pogotovo ne trudnici.

Odmaraj, pij puno vode i nemoj se nervirati zbog mene, nije vrijedno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma ne sekiraj se , ja ti živim na otoku, a to ti je takva "ladovina" da nas rijetko što može izbaciti iz takta.
    minnie čitači su od tebe naučili nešto korisno, pa mislim da i ti trebaš malo olabavit u stavovima, ispada da treba osnovati policiju koja će hvatati trudnice u laži,
    don't worry be happy!

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Dragi moji evo nova sam na ovom postu,opcenito u svemu ovome))
    Mene zanima prija 3 mj sam se doselila u RH i tu sam pocela raditi prosjek place od 9-12 mj je svaki mjesec bio 5220 kn. Trenutno sam trudna i komplikacije cu otvoriti u 12 mj jer je rizicna trudnoca-samim time sto sam prije par godina imala spontani pobacaj i dugo nisam mogla zanijeti.... Prije 9 mj sam radila u BIH prosjek place je bio uglavnom 4000 kn. Sada tocno imam 10 godina radnog staza bez prekida. Telefonski sam zvala HZZZO -nemoram vam ni reci kako su sluzbenice objasnile (da imam pravo na minimalac tj 800 kn) ....Naravno da je uslijedio shok jer mi je muz nezaposlen!!! Onda sam trazila br pravne sluzbe ,onda je gosp ljubazan bio mislim cak da je i voditelj sektora-on me uputio da nazovem neki br sada se tocno ne mogu sjetiti koji da provjerim postoji li ugovor (ino-ugovor) RH sa BIH . Gospodja je ta potvrdila da postoji samo moram donijeti dokumente koji to sve dokazuju. Moze li mi neko pomoci sa nekim savjetom ili podjeliti iskustvo svoje. Koliko onda imam pravo i sto se uzima u prosjek,
    <3 <3 <3

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim da ti je najbolje odnesti sve papire ( valjda je i rekla koje)tamo pa će oni izračunati.

Znači li to da si imala prekid od 6 mjeseca.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •