Pokazuje rezultate 1 do 50 od 977

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 5. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Najstarija je u dobi kad je pitaju što zna o Isusu i sad dijete recitira naučene besmislice 'isus je na nebu i sve nas voli' i baka ushićeno 'kako je pametna', a ja si mislim 'čekaj da dođe pod moju palicu". Nevjerojatno je to kak bake uspiju ubaciti pizdarije u um djeteta koje nije nazočilo jednoj misi ni vjeronauku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Najstarija je u dobi kad je pitaju što zna o Isusu i sad dijete recitira naučene besmislice 'isus je na nebu i sve nas voli' i baka ushićeno 'kako je pametna', a ja si mislim 'čekaj da dođe pod moju palicu". Nevjerojatno je to kak bake uspiju ubaciti pizdarije u um djeteta koje nije nazočilo jednoj misi ni vjeronauku.
    Ma ne obaziri se... Bolje da to prođu sada s bakom nego kasnije u školi gdje 90% razreda ide na vjeronauk i gdje se zna dogoditi da neki klinci prilično agresivno pristupaju prema ostalima ako im se dozvoli...

Ovako, pusti da vidiš kakve će zaključke klinci izvući. Nek baku maltretiraju s filozofskim pitanjima
    Vjeru im ionako nitko ne može nametnuti, a ni oduzeti ako jednom tako odaberu. Taj odabir je osobna i privatna stvar svakog pojedinca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako, pusti da vidiš kakve će zaključke klinci izvući. Nek baku maltretiraju s filozofskim pitanjima
    Vjeru im ionako nitko ne može nametnuti, a ni oduzeti ako jednom tako odaberu. Taj odabir je osobna i privatna stvar svakog pojedinca.
    Odraslim ljudima ne može nitko nametnuti ni oduzeti izbor (vjerovati ili ne vjerovati) koji jednom odaberu. Djeci je moguće uvaliti sve i svašta, a kako će jednom odabrati i odlučiti, ovisi o više faktora.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Može se nametnuti, i te kako. ili barem indoktrinirati ih dok su mali i ne znaju kritički razmišljati

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja je iste dobi, i trenutno isto zainteresirana priče o bogu i Isusu, nešto je čula od djece u vrtiću i sad ima milijun pitanja. Nije mi to ništa nevjerojatno, jer u toj dobi oni sve što čuju od nas vrlo ozbiljno shvaćaju. Njoj je bog u istoj kategoriji kao i Zubić vila i Djed Mraz, ja sam se malo zapetljala sa njenim konkretnim pitanjima i moja sada svima priča da mame u rodilištu dobiju broj mobitela od Zubić vile, tako da stvarno nije problem uvaljat im priču.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sad u klin dok svi u ploču, ali ono, stvarno se ovo pita, onako u neobaveznom razgovoru?
    Ja sam mislila da se to pita ako si na veronauci pa odgovaraš...
    Mislim, znam da bake svašta propitkuju, ali ono... stvarno nisam čula nikad, ni od najreligioznijih baka koje znam.

Sa četiri godine deca su neverovatno podložna uticaju baka. Za utehu, promeni se deci perspektiva sa godinama, naročito ako roditelj ima totalno suprotno gledište, i još važnije ako se to gledište vidi iz načina života roditelja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sad u klin dok svi u ploču, ali ono, stvarno se ovo pita, onako u neobaveznom razgovoru?
    Moj je u ovakve razgovore upadao kad je krenuo u školu, jer je, naravno, od 1. razreda krenuo i vjeronauk za veliku većinu njih, i tada su počela prva grupiranja i podjele u razredu. Po mom mišljenju, štetno i potpuno nepotrebno u toj dobi.
    On se dosta dobro držao u tim raspravama (iznenadilo me čak koliko dobro, nisam to očekivala od njega), ali znam da ima djece kojima takve diskusije teško padaju i koja ne žele odudarati od ostalih.
    Naravno da se to sve kasnije izgladi pa u višim razredima, a pogotovo u srednjoj školi, ti problemi praktički nestaju, ali i dalje mislim da je cijela ta zbrka u nižim razredima osnovne škole nepotrebna i loša.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je u ovakve razgovore upadao kad je krenuo u školu, jer je, naravno, od 1. razreda krenuo i vjeronauk za veliku većinu njih, i tada su počela prva grupiranja i podjele u razredu. Po mom mišljenju, štetno i potpuno nepotrebno u toj dobi.
    On se dosta dobro držao u tim raspravama (iznenadilo me čak koliko dobro, nisam to očekivala od njega), ali znam da ima djece kojima takve diskusije teško padaju i koja ne žele odudarati od ostalih.
    Naravno da se to sve kasnije izgladi pa u višim razredima, a pogotovo u srednjoj školi, ti problemi praktički nestaju, ali i dalje mislim da je cijela ta zbrka u nižim razredima osnovne škole nepotrebna i loša.
    Naravno, prošli smo sve te dečje rasprave i pitanja, samo sam ja shvatila kao da dete propitkuju odrasli, sad kad čitam ponovo vidim da uopšte ne mora biti tako iz konteksta... to je valjda tema koja je aktuelna svakog Božića i Uskrsa, malkice mi je i drago što ćemo te verske mudrolije konačno zaobići bar ovog Božića.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam mislila da se to pita ako si na veronauci pa odgovaraš...
    Mislim, znam da bake svašta propitkuju, ali ono... stvarno nisam čula nikad, ni od najreligioznijih baka koje znam.

Ovako je kod nas bilo. Dakle "neobavezno razgovarati" je počela susjeda od bake, moje sveki, ateistice stare, ali "nemilitantne" (ove koja se ne bori za svoja prava - moglo joj je bit kad su tada ateisti bili u većini) - koja je mene probala umirit kad sam skužila da ju je u par sati posjeta ova učila o Isusu i kako da se prekriži na način - "opća kultura, pa šta će joj bit". Onda sam ja rekla - može, ali neka ona meni onda pošalje svoje blizanke pa ću ih ja učiti iz najbolje namjere onome što ja mislim da je za svakog čovjeka, a pogotovo za žensko dijete, važno - kritičko promišljanje, borba za ženska prava, pravo na ireligioznost, znanstveni pristup životu.

Nikad se više nije ponovilo. Mislim da je to sveki prevela na "ajoj, nemoj, ova moja se jako ljuti". I dobro je prevela.

Treba ljude naučiti pristojnosti, a i u bliskoj okolini naučiti vježbati stav koji će biti vrlo koristan početkom osnovne, a trebat će vjerojatno taj mišić i za kasnije pa treba vježbat i ostat fit na takve nasrtaje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.11.2020. at 12:33

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •