Pokazuje rezultate 1 do 50 od 977

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 5. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi isto imamo Humanizam za djecu, po meni nije bas tekst razumljiv prvasima, ali mi smo ga koristili kao conversation starter. Onda bih ja objasnjavala i sirila na nacin koji znam da on razumije.
    Prosli smo i fazu ovih pitanja koja ina spominje. Ja sam "zasto ljudi vjeruju u boga" objasnjavala na nacin da prije puno godina ljudi nisu razumjeli mnoge stvari, nisu znali zasto nekad ima hrane, nekad nema, zasto nekad pada kisa nekad ne, zasto je pozar, zasto se netko razbolio i umro itd itd.. i to su sve objasnjavali pomocu nekih magicnih bica koja svime time upravljaju (duhovi, bozanstva...). I kako danas za mnoge te pojave imamo.odgovore, a za neke cemo jos dobiti.
    Unatoc tome, moj je sin odlucio da on ipak vjeruje u boga zato sto vjeruju njegovi prijatelji, a na pitanje "zasto ne ides na vjeronauk" odgovara sa "a sta ja znam, pitaj moju mater"
    Nije nam sad to vec neko vrijeme tema, ali lani su jedno vrijeme mnoga djeca osjecala potrebu da ga upoznaju sa svetim pismom.
    Pisala sam ovdje vec, on je uvjeren da je jedini u skoli koji ne ide na vjeronauk. Mozda je i u pravu tako da mu je jedno vrijeme glavna tema bilo nabrajanje drugih ljudi osim nase obitelji koji ne vjeruju u boga.
    Neka su se djeca u njegovoj skoli sokirala na informaciju da ih ima vise od 20

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Mi isto imamo Humanizam za djecu, po meni nije bas tekst razumljiv prvasima, ali mi smo ga koristili kao conversation starter. Onda bih ja objasnjavala i sirila na nacin koji znam da on razumije.
    ove godine bi trebala izaći "light" verzija "humanizma za djecu" - tj. slikovnica humanizam za djecu od 3-7 godina pod naslovom "dobar čovjek"

Prosli smo i fazu ovih pitanja koja ina spominje. Ja sam "zasto ljudi vjeruju u boga" objasnjavala na nacin da prije puno godina ljudi nisu razumjeli mnoge stvari, nisu znali zasto nekad ima hrane, nekad nema, zasto nekad pada kisa nekad ne, zasto je pozar, zasto se netko razbolio i umro itd itd.. i to su sve objasnjavali pomocu nekih magicnih bica koja svime time upravljaju (duhovi, bozanstva...). I kako danas za mnoge te pojave imamo.odgovore, a za neke cemo jos dobiti.
    tako smo i mi objašnjavali. koristili scene iz poznatih religijskih filmova, informirali ju o onome što ju je zanimalo, objašnjavali zašto joj otac i majka ne vjeruju u nadmoćna bića etc.
    istovremeno smo pružali poduku iz demokracije tj. prava na vjeru, savjest i uvjerenje - da svatko može vjerovati u što hoće itd.
    što se tiče opće kulture - ponekad je znala više nego njeni vršnjaci koji su išli na vjeronauk. sada, kad je starija, i kad recimo ima latinski jezik, sad se više pojavljuje potreba za znanjem tog gradiva (da bi razumijela kontekst nekih priča tj. prijevoda). nikad naravno ne treba smetnuti s uma da je (katolički) vjeronauk više nego čisti prijenos informacija, pa bi stoga svi koji upisuju djecu na vjeronauk trebali promisliti, je li je crkveni nauk kompatibilan s njihovim etičkim vrijednostima.

Neka su se djeca u njegovoj skoli sokirala na informaciju da ih ima vise od 20
    Posljednje uređivanje od mama courage : 04.05.2018. at 02:40

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    nikad naravno ne treba smetnuti s uma da je (katolički) vjeronauk više nego čisti prijenos informacija, pa bi stoga svi koji upisuju djecu na vjeronauk trebali promisliti, je li je crkveni nauk kompatibilan s njihovim etičkim vrijednostima.
    Ovo mi se čini važnim naglasiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •